Дали Facebook ја уништува работата на web програмерите ?

• Креатор на темата ^HITMAN^
  • Време на започнување
H

^HITMAN^

Гостин
Забележувам дека последната година работата не ми оди како порано. Иако се повеќе инвестирам во маркетинг на мојата фирма, го следам светскиот тренд во оваа индустрија и иновирам, сепак обемот на работа на месечно ниво во најмала рака ми стагнира, а некои месеци се случува да останам и со 3 клиенти, за разлика од пред 2-3 години кога се случуваше и по 8 до 10 веб страни да изработам (статични нормално)
Сметам дека Facebook е најголемата причина за тоа. Компаниите, здруженијата, организациите и физичките лица се почесто се одлучуваат наместо веб страна да си направат профил на Facebook и на тој начин да ја покријат својата презентација на интернет. Што мислите вие?
Конструктивни мислења се добредојдени за разлика од сеир и аматери.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Може Фејсбук да влијае на малите клиенти, оние што сакаат страна чисто за промоција па за да поминат поевтино се одлучуваат да се промовираат на фејсбук.
Јас досега не сум осетил некоја разлика, имаше мала стагнација минатата година ради кризата но полека се враќа во нормала.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
па верувам дека е ради тоа, плаќаш многу поволни суми за адвертајзинг, па и за клик се доплаќа 0.03$.

ФБ има скоро пола милијарда корисници и сите кој се решаваат за рекламирање строго преку нив нема да погрешат... а доколку па плаќаат дополнително за веб па и за дизајн, ќе треба и за рекламни банери дополнително да платат, а на најпосетуваните мк страни нема испод 100-200 еу.

така да ФБ е најекономично решение, во огромна експанзија и подем е :toe:

H

^HITMAN^

Гостин
Може Фејсбук да влијае на малите клиенти, оние што сакаат страна чисто за промоција па за да поминат поевтино се одлучуваат да се промовираат на фејсбук.
Јас досега не сум осетил некоја разлика, имаше мала стагнација минатата година ради кризата но полека се враќа во нормала.
Донекаде си во право. Но и факт е дека јас и повеќето кај нас работиме со помали клиенти, некое фирмиче во подем, некоја организација, музичка група, татин син кој ќе му текне нешто... Ако си успеал да фатиш големи корпорации секоја чест, затоа што повеќето од нив имаат вработено човек во нивната корпорација кој се грижи за таа работа.

па верувам дека е ради тоа, плаќаш многу поволни суми за адвертајзинг, па и за клик се доплаќа 0.03$.

ФБ има скоро пола милијарда корисници и сите кој се решаваат за рекламирање строго преку нив нема да погрешат... а доколку па плаќаат дополнително за веб па и за дизајн, ќе треба и за рекламни банери дополнително да платат, а на најпосетуваните мк страни нема испод 100-200 еу.

така да ФБ е најекономично решение, во огромна експанзија и подем е :toe:
Така е, едноставно не остава простор за работа на останатите и за рекламни банери и за се останато. Наскоро ќе мора да ја проширам дејноста, што ме нервира и иритира по малце.

JURAGAANTE

Professional !!!
Член од
4 април 2009
Мислења
411
Поени од реакции
31
Забележувам дека последната година работата не ми оди како порано. Иако се повеќе инвестирам во маркетинг на мојата фирма, го следам светскиот тренд во оваа индустрија и иновирам, сепак обемот на работа на месечно ниво во најмала рака ми стагнира, а некои месеци се случува да останам и со 3 клиенти, за разлика од пред 2-3 години кога се случуваше и по 8 до 10 веб страни да изработам (статични нормално)
Сметам дека Facebook е најголемата причина за тоа. Компаниите, здруженијата, организациите и физичките лица се почесто се одлучуваат наместо веб страна да си направат профил на Facebook и на тој начин да ја покријат својата презентација на интернет. Што мислите вие?
Конструктивни мислења се добредојдени за разлика од сеир и аматери.
Епа така е денеска снајди се па живеј нормално дека на фејзбук ке се рекламираат кога знаат дека ке ги гледа цела дрзава па и цел свет а за тоа рекламирање даваат малку или пак воопшто не даваат ни денар
а добиваат мн подобра реклама од веб страната кој ке им ја направиш
и која нема никаква гаранција
И мн важно скоро сите фирми или дискотеки ,клубови ,кафичи и слично кои имаат веб страни за да добро се рекламираат и тие и нивните веб страни или портали прават профили на фејсбук зато што
така најдобро ке се изреклмираат такво дојде денес врмево мора некако да се снајдеш :jaj:иначе незнаеш што носи времево и технологијава утре можеби на мн нас занаетиве ке ни станат бескорисни затоа само напред и следење сите настани и случувања поззз

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Пак ќе речам, само ситните ги собра фејсбукот, како и што самите напишавте кафичи, дискотеки, некоја фирмичка...тие што сакаат само да се покажат дека постојат. Од таквите нема леб за програмерите.

H

^HITMAN^

Гостин
Епа така е денеска снајди се па живеј нормално дека на фејзбук ке се рекламираат кога знаат дека ке ги гледа цела дрзава па и цел свет а за тоа рекламирање даваат малку или пак воопшто не даваат ни денар
а добиваат мн подобра реклама од веб страната кој ке им ја направиш
и која нема никаква гаранција
И мн важно скоро сите фирми или дискотеки ,клубови ,кафичи и слично кои имаат веб страни за да добро се рекламираат и тие и нивните веб страни или портали прават профили на фејсбук зато што
така најдобро ке се изреклмираат такво дојде денес врмево мора некако да се снајдеш :jaj:иначе незнаеш што носи времево и технологијава утре можеби на мн нас занаетиве ке ни станат бескорисни затоа само напред и следење сите настани и случувања поззз
Не дека му правам магии на facebook да падне :) или нешто слично, ОК е му текнало на човекот го направил и сега заработува. Јасно ми е дека во бизнисот така одат работите. Сакав да отворам дискусија дали и останатите ги чувствуваат последиците како и јас и дали тоа се должи пред се на facebook.

JURAGAANTE

Professional !!!
Член од
4 април 2009
Мислења
411
Поени од реакции
31
Па да и не само со facebook општо и со јоомла и сл. иначе како што вика deXterche нема везе со програмерите тие па и со дизајнерите да речеме туку со тие што стриктно се бават со веб и нивна промоција може да се рече и општо они кои прават реклами и сл работи забележуваат сигурно мала промена али сепак за програмерите секогаш ке има работа тоа барем нема да умре хаха али сепак програмер бес дизајнер небива и обратно :toe:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
До кризата е, веруј.

Имам неколку другари кои минатата година ја изгубија работата поради намалената побарувачка на сајтови во САД.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ма супер сие си поминува човек бесплатно не му треба веб зада се рекламира, камо ваков тренд да продолжи и понатака, а и уште подобра работа луѓе си отвараат блогови си лупаат информации и линкови до блоговите,така да излишни стануваат веб страните за фирми и реклами

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
А чек да прашам, да се рекламираш на фацебоок колку се плаќа? Од кликови или?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Од кликови да се рекламирам пример Бугарија Србија
можна е реклама од кликови и од импресии ... точната сума не ја знам ... ама можеш да отвориш на ФБ да најдеш ...

Kajgana Shop

На врв Bottom