Матура

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
И уште нешто, на крајот има состави и од нив прашања, многу добро читајте ги составите оти има прашања со финти.
Не се тие тешки, ама фората е што тоа треба да го крстат Препушување а не Читање. Не смеете у одговорите да напишете своја реченица(дури ни да напишете "затоа што"...), туку стриктно да ја препишете реченицата/речениците од текстот.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не се тие тешки, ама фората е што тоа треба да го крстат Препушување а не Читање. Не смеете у одговорите да напишете своја реченица(дури ни да напишете "затоа што"...), туку стриктно да ја препишете реченицата/речениците од текстот.
Ко за инат да те тераат да затупиш наместо да се развиваш :)

--- надополнето ---

P.S. Даваат пауза додека траат испитиве? 5 минути барем, не сум навикната јас да седам повеќе од саат на едно место, морам да станам :S

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Ко за инат да те тераат да затупиш наместо да се развиваш :)

--- надополнето ---

P.S. Даваат пауза додека траат испитиве? 5 минути барем, не сум навикната јас да седам повеќе од саат на едно место, морам да станам :S
Имаш право да излезеш и за време на екстерните и интерните еднаш до два пати максимум.Зависи колку ти се разбрани "чуварите", ама за еднаш сигурно имаш право.
Бар за тоа биле разбрани малце од малце и размислиле дека не можат сите да седат 2-3 саати на едно место:pipi:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.328
Поени од реакции
15.587
Имаш право да искочиш али само до ВЦ и тоа строго сама мораш да бидеш во ВЦ... Сеа јас имав некои другари кога одеа во ВЦ одеа за да пушат само :tapp:... Али можеш и да си се јавиш на некој да ти каже нешто или да ти пише порака(пораката е боље опција) :)

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Да полагав англиски место математика ќе ги кренев нозете сега ќе уживав до 14ти -.-
Уф, ќути...Англиски е смешно. Математика вежбам од 20ти, утре планирам на Македонски да обрнам малце повеќе внимание пошто сум до 100та страна од прирачникот. Сите лани што полагаа Македонски ми рекоа дека тестот е за малоумни и дека со едно читање на прирачникот се вади 4-ка. Е сега, есејот зависи дали ќе им се допадне на прегледувачите. Е сега да се вратам на Математика пак. И јас слушам муабети дека оваа година ќе има 40 задачи, не 53 како лани бидејќи наводно немало доволно време за да се решат и биле тешки. А тоа со паузите, имаш право да излезеш еднаш, за повеќе незнам, ми кажаа дека 5 минути смее да се задржиш ако отидеш во WC. Да се надеваме дека ќе биде добро. :)

aleksandarreal

Sport fanatic
Член од
15 мај 2009
Мислења
905
Поени од реакции
276
ЕДНОСТАВНО НЕ ми се учи за матура чекам последен ден:toe:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Уф, ќути...Англиски е смешно. Математика вежбам од 20ти, утре планирам на Македонски да обрнам малце повеќе внимание пошто сум до 100та страна од прирачникот. Сите лани што полагаа Македонски ми рекоа дека тестот е за малоумни и дека со едно читање на прирачникот се вади 4-ка. Е сега, есејот зависи дали ќе им се допадне на прегледувачите. Е сега да се вратам на Математика пак. И јас слушам муабети дека оваа година ќе има 40 задачи, не 53 како лани бидејќи наводно немало доволно време за да се решат и биле тешки. А тоа со паузите, имаш право да излезеш еднаш, за повеќе незнам, ми кажаа дека 5 минути смее да се задржиш ако отидеш во WC. Да се надеваме дека ќе биде добро. :)
И ќе дадат некоја задача глупост и после оди мисли се :tapp:

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Ваљда нема да има задачи од типот "Кенгур" :)

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Матура - единствениот тест во животот, на кој имам препишувано од прирачникот по македонски, изваден на маса.

Немојте чеда да се замарате, туку молете се да ве чува некој професор што нема да е строг. И на крајот - се сведува дека оние што ги чува построг професор имаат заебани резултати на матура, а оние што се паднале кај „полесен“ професор, они си фураат во државна квота.

Матурата не е никакво мерило за знаење. И онака ништо од тоа нема да знаете за една година, а нема ни да ви треба.

Тестот - правен од луѓе што очигледно немаат повеќе од шесто одделение. Целиот втор дел, возвишено насловен - ЧИТАЊЕ, бара од вас да читате реченица по реченица и да одговарате на текст. Да речеме дека првата реченица е:

„Новинарството е наука за веродостојно, точно и балансирано пренесување на податоците кои имаат најголем импакт, проминентност, новост, атрактивност и блискост до консументите.“

Под неа стои прашање:

Што е новинарството?

Е тоа ви е пример за прашање. Ако се осетите умни после положување на ваква матура - тоа е тажно...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.328
Поени од реакции
15.587
Матура - единствениот тест во животот, на кој имам препишувано од прирачникот по македонски, изваден на маса.

Немојте чеда да се замарате, туку молете се да ве чува некој професор што нема да е строг. И на крајот - се сведува дека оние што ги чува построг професор имаат заебани резултати на матура, а оние што се паднале кај „полесен“ професор, они си фураат во државна квота.

Матурата не е никакво мерило за знаење. И онака ништо од тоа нема да знаете за една година, а нема ни да ви треба.

Тестот - правен од луѓе што очигледно немаат повеќе од шесто одделение. Целиот втор дел, возвишено насловен - ЧИТАЊЕ, бара од вас да читате реченица по реченица и да одговарате на текст. Да речеме дека првата реченица е:

„Новинарството е наука за веродостојно, точно и балансирано пренесување на податоците кои имаат најголем импакт, проминентност, новост, атрактивност и блискост до консументите.“

Под неа стои прашање:

Што е новинарството?

Е тоа ви е пример за прашање. Ако се осетите умни после положување на ваква матура - тоа е тажно...
А умни треба да се осетат ако имале сите 4 години 5ка Македонски(пример)??? (тажно)

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
А - тогаш ич на факултет не треба да се запишат! Право магистратура! :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.328
Поени од реакции
15.587
А - тогаш ич на факултет не треба да се запишат! Право магистратура! :)
Само штета што не е возможно законски, до сига ќе имавме повеќе магистри и од Јунајтед стејтс...

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
Слушнав дека и Декамерон треба иако мислам дека ја нема во прирачникот. Има некој некакви информации?

B

BBlisto

Гостин
Не треба Декамерон...Најдете си ја програмата и ќе видите што ќе има, а што не...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Прирачникот е правен според испитната програма која секоја година е иста (освен што се менуваат делата). На пример ако лани се паднала Божествена комедија од хуманизам и ренесанса, оваа година ќе се падне Дон Кихот.
Делата се истите само што ротираат. Ниту се додава нешто, ниту се одзема.

Kajgana Shop

На врв Bottom