Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Да не има некој од вас информации дали по математика се паѓале задачи минатите години за потсечени тела? Ако се падне тоа на тој што ќе ме пази листот во уста :D

колку што се сеќавам напредно, пред две години немаше
ако ме служи меморијата, ако не се извинувам

Ајде ќе биде, за делата од читање ќе поминете :) вежбајте текстови само од таму највеќе бодови се губат, посебно по македонски.

точно и тоа до две оцени плус или минус

Кај оваа мојава по македонски како се имам испраксирано за текстови пишување, уште од прва година ни ги прегледува писмените според критериумите за матура, вкупно 3 5ки дали имам на писмена зошто беше строго, со правописот немам проблеми, (тепаше за тоа, како и за акцентот) па се надевам дека малку бодови ќе ми скинат. Строго беше на македонски во ЈБТ, не ме плаши македонски колку математика :)

Абе луѓе од кога се вежбаат тестови за пишување пред тест, мене ми е смешно тоа, или те бива за да напишеш текст или не те бива... Може да игра улога само тоа ако претходно си пишувал текстови, есеи па ќе ти биде од корист, али сега да седнете и да пишувате текстови на некоја тема што ќе ви текне е бесмислено...
Колку и да вежбате кога ќе ви дадат тема на која што можеби никогаш во животот не сте размислувале и да треба да напишете 350 збора сите вежбања ви пропаѓаат како секира во вода...

Во прирачникот по македонски јазик и литература од Билјана Богданоска од 2008-ма има некои болдирани дела кои не биле дел од испитната програма 2008 и 2009. Дали некој од форумов го има нејзиното издание од 2009-та па да ни каже дали има таму заболдирано некои дела? Значи колку е досадно македонски за учење :pov:

Абе луѓе од кога се вежбаат тестови за пишување пред тест, мене ми е смешно тоа, или те бива за да напишеш текст или не те бива... Може да игра улога само тоа ако претходно си пишувал текстови, есеи па ќе ти биде од корист, али сега да седнете и да пишувате текстови на некоја тема што ќе ви текне е бесмислено...
Колку и да вежбате кога ќе ви дадат тема на која што можеби никогаш во животот не сте размислувале и да треба да напишете 350 збора сите вежбања ви пропаѓаат како секира во вода...

И јас немам никогаш пишувано текстови пред писмени, ама треба да се обрне од дома внимание на тоа како треба да изгледаат молбата, барањето, жалбата, огласот, нивната структура, не состав :smir:

--- надополнето ---

Во прирачникот по македонски јазик и литература од Билјана Богданоска од 2008-ма има некои болдирани дела кои не биле дел од испитната програма 2008 и 2009. Дали некој од форумов го има нејзиното издание од 2009-та па да ни каже дали има таму заболдирано некои дела? Значи колку е досадно македонски за учење :pov:

Штом ги има во програмата оваа година, ќе ги има :)

И јас немам никогаш пишувано текстови пред писмени, ама треба да се обрне од дома внимание на тоа како треба да изгледаат молбата, барањето, жалбата, огласот, нивната структура, не состав :smir:

Јас воопшто немам пишувано текстови :pos:
За есеите беше наменет постот, а за молба,барање итн треба да се обрне внимание не формата, значи само тоа може да се извежба, лани ни се падна Извештај, а јас не го вежбав ич, среќа пред полагање нешто читнав и за тоа па од сеќавање го напишав и тоа доста солидно :)

Ах бре луѓе- греота сте навистина - преоптеретени со се и сешто , но гледам и се чудам каде се минатогодишните матуранти да споделат искуства и конкретни материјали наместо кратки поуки и предлози .

Ах бре луѓе- греота сте навистина - преоптеретени со се и сешто , но гледам и се чудам каде се минатогодишните матуранти да споделат искуства и конкретни материјали наместо кратки поуки и предлози .

Материјали? Сакаш нешто повеќе материјал од тоа што е во книгата за матура или?

Материјали? Сакаш нешто повеќе материјал од тоа што е во книгата за матура или?
НЕ beneamata
јас не барам ништо за мене- оддамна завршив :wink: - но, ве читам и ко што кажав погоре- каде се ланските матуранти- со конкретни примери и од нивно искуство да ве посоветуваат, да раскажат, објаснат.....работава е кој ги врти- нек се снаоѓаат -
Да можев некако со драга воља би ви помогнал,но.... овде сум немоќен -:smir:

НЕ beneamata
јас не барам ништо за мене- оддамна завршив :wink: - но, ве читам и ко што кажав погоре- каде се ланските матуранти- со конкретни примери и од нивно искуство да ве посоветуваат, да раскажат, објаснат.....работава е кој ги врти- нек се снаоѓаат -
Да можев некако со драга воља би ви помогнал,но.... овде сум немоќен -:smir:

Па јас полагав матура лани и им помогам колку што можам, и на оваа и на другата тема за Матура што е, али секогаш има некој попаметен што повеќе знае од нас што имаме поминато, отвори на другата тема ќе видиш, затоа и не знам дали тоа што го збориме воопшто го перципираат, пример една Искра, и сега Гладиус имал поверодостојни информации од Интернет, не знам кој му е тој поверодостоен извор од официјалната страна за Матура на Mинистерството за образование...

Па јас полагав матура лани и им помогам колку што можам, и на оваа и на другата тема за Матура што е, али секогаш има некој попаметен што повеќе знае од нас што имаме поминато, отвори на другата тема ќе видиш, затоа и не знам дали тоа што го збориме воопшто го перципираат, пример една Искра, и сега Гладиус имал поверодостојни информации од Интернет, не знам кој му е тој поверодостоен извор од официјалната страна за Матура на Mинистерството за образование...
секоја чест за тебе - но , незнам колку ме разбра- ти си „игла во сеното“ - каде се останатите ??? остави ги оние кои несакаат - помагај на оние на кои навистина им треба помош и не се срамат да побараат- прашаат ......:smir:

Кај ќе ни беше крајот да чекавме на тебе бенеамата да ни помогнеш околу матурата... :tapp:

Кај ќе ни беше крајот да чекавме на тебе бенеамата да ни помогнеш околу матурата... :tapp:
Не се пали, немој :) Од секое дрво не бива свирче па каков мајстор и да го прави:smir:

тој барем се труди да помогне нели?
иначе и ја бев матурантка лани така да споделам мое искуство. македонски земав 5, не учев ништо повеќе од она што го има во прирачникот. научете си ги тие молба, жалба и сл. зашто влечат добри поени. пазете на правопис и на граматика. сега многу е битно и кој ке ви го прегледува есејот:toe:
англиски, знам дека никој не се плаши од него, ама ја да си пишам. ако имаш основно познавање имаш сигурно 4. прелесно беше.
математика(не полагав) ама знам по другарките дека немало баш доволно време за решавање, и бил прилично тежок:pipi:

секоја чест за тебе - но , незнам колку ме разбра- ти си „игла во сеното“ - каде се останатите ??? остави ги оние кои несакаат - помагај на оние на кои навистина им треба помош и не се срамат да побараат- прашаат ......:smir:

На прашање се одговара :)
веќе две години пробувам да им одговорам колку што можаш и ме држи сеќавање

Доста е некој и да ти каже што имало

--- надополнето ---

математика(не полагав) ама знам по другарките дека немало баш доволно време за решавање, и бил прилично тежок:pipi:

Јас кога полагав минатата година, напредното не беше тешко а и остана време, основното уште полесно

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom