Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Тогаш повели докажи дека постојат електроните, црните дупки. Повели докажи дека постоеле Сократ и Александар Македонски?
Слично можат да кажат и теистите.
Ако не постои Бог, тогаш како ти всушност го напиша ова?
Сето создание, сите живи суштества му го должат своето постоење на Бог. Како тие би постоеле ако не постои Бог?
Ако не постои Бог, тогаш од каде живот во тебе? Од каде разум, интелигентција, емоции, воља итн.? Зарем твоите мисли се резултат на случајни хемиски реакции во твојот мозок? Зарем тоа се само спонтани судири на елементарни честички? Зарем солзите се само обична солена вода? Зарем електроните играат оро околу јадрото?
Протонот го привлекува електронот, Земјата ја привлекува месечината, но дали е тоа што не привлекува нас луѓето?
Зарем е можно да се верува дека се е само материја, енергија и случајни случајности, без почеток, без причина, без законитост, без смисла... итн. без Создателот?
Највише мразам кога постирате делови од библијата.
Демек докажувате нешто со тоа.
Си ја перцепирате кој како сака...идиотизам.
И тоа...докажи дека постои бог, и тоа е глупо барање.Јас пак, највеќе мразам кога некој ќе ми каже дај доказ дека Бог постои...
ако има доказ, ќе биде факт. Ако биде факт нема потреба од вера. А сите верници веруваат дека Бог постои.
На крај краева у шо сакам ќе верувам.
Јас пак, највеќе мразам кога некој ќе ми каже дај доказ дека Бог постои...
ако има доказ, ќе биде факт. Ако биде факт нема потреба од вера. А сите верници веруваат дека Бог постои.
На крај краева у шо сакам ќе верувам.
За нечие воскреснување, жалам, ама не можеш да добиеш научни докази, затоа што не можеш да го симулираш па потврдиш истото.Каде е? Знам дека е на слика жив, и тоа на сликата на Леонардо Да Винчи „Тајната вечера“.
Кога немаш докази да тврдиш дека постоел, кога немам и јас докази да тврдам дека постоел и обратно нема што да дисктураме.
И да, ми требаат физички докази, докази базирани на емоции не ми требаат.
Ирононично е тоа напишаното, за да ја видиш атеистичката "логика" според која нема Господ. Знам дека сфати.Постојам, штом сум ви привлекол внимание... а ако не верува во мене гајле ми е.
Постојам, штом сум ви привлекол внимание
Религија е за верување, бидејќи не може да се докаже.И тоа...докажи дека постои бог, и тоа е глупо барање.
Мислам религија е за ВЕРУВАЊЕ, не за докажување.
Наравно дека не постоел, ама тоа не е филозофијата на религијата.
Религијата за да ги држи општествата да не се испотепаат меѓу себе и да ги учи на морал и етика.
Религијата го држела светот на ниво, и ќе го држи, ако сме сите атеисти, отиде светот во пропаст.
За нечие воскреснување, жалам, ама не можеш да добиеш научни докази, затоа што не можеш да го симулираш па потврдиш истото.
Затоа пак, во вакви случаи имаш исто толку релевантни правно-историски докази. Има еден куп луѓе- очевидци кои ги дале и запишале своите сведоштва за Исусовиот живот, учење, смрт и воскресение. Не знам кај е проблемот тука?
Атеист сум, А зашто не е испитано тоа крпче?
Тогаш повели докажи дека постојат електроните, црните дупки. Повели докажи дека постоеле Сократ и Александар Македонски?
Astronomers have long known that the supermassive black hole at the center of the Milky Way Galaxy, known as Sagittarius A* (or Sgr A* for short), is a particularly poor eater. The fuel for this black hole comes from powerful winds blown off dozens of massive young stars that are concentrated nearby. These stars are located a relatively large distance away from Sgr A*, where the gravity of the black hole is weak, and so their high-velocity winds are difficult for the black hole to capture and swallow. Scientists have previously calculated that Sgr A* should consume only about 1% of the fuel carried in the winds.
Ова гледам дека си запнал за црните дупки па еве да разгледаш слики од црните дупки.Земени со Chandra X-ray observatory.
Не мора да го симулираш воскреснувањето, едноставно човекот кога воскреснал сигурно бил тука некој период па оставил нешто зад себе.Проблемот е што нема.
А што очекуваш да оставил? Прамен од косата? Дел од ноктот? Ќе веруваше ли ти во Христос и Неговото воскресение ако денес некоја од црквите ти тврдеше дека имаат прамен од косата на Исус Христос? Или гласно ќе се смееше на оваа изјава?
Зарем малку е тоа што оставил живи сведоци кои дозволиле маченички да бидат убиени (распнати, запалени на клада, фрлани во арени и изедени од лавови) заради невозможноста да се одречат од воскреснатиот Христос Кого го виделе со свои очи?
Зарем ти би умрел за некоја ефтина и злонамерна лага од која немаш никакво фајде, туку само прогонство и отфрлање од општеството, отфрлање од роднините, пријателите и сл?
Како ќе го објасниш тоа што не еден, не двајца, туку стотици христијани го направиле тоа? Зарем не го зголемува тоа нивниот кредибилитет за сведоштвото кое го даваат?
Ако не веруваме на толку висок кредибилитет заверен со сопствената крв, тогаш во што друго од историјата би можеле да веруваме?
Значи прифатете дека црната дупка е невозможно да се види, а истата се верува дека постои и се објаснуваат нејзините својства според индирекните ефекти кои ги предизвикува со својата гравитација на околните тела, а потоа астрономите толкуваат што би можело да биде причинител за тоа однесување на околината.
А што очекуваш да оставил? Прамен од косата? Дел од ноктот? Ќе веруваше ли ти во Христос и Неговото воскресение ако денес некоја од црквите ти тврдеше дека имаат прамен од косата на Исус Христос? Или гласно ќе се смееше на оваа изјава?
![]()
Земени со мојот Канон апарат од 1985 година шо го купија моите коа бевме на одмор у Брач.
Сериозно, какви ви се овие споредби, барања, потреби. Атеистите секогаш сум ги почитувал како луѓе кои знаат да размислуваат, а вие овде пласирате реченици од типот, “Зашто не го даваат крпчето“ као да сте некој ВМРОовец од кичевско село кој урла на плоштад “кој га уби Чента“.
Но, очигледно е според ова дека сум ги преценил. Секогаш исто така велев дека теистите не знаат да дискутираат, дека се прости и неуки и дека освен повикување на цитати од билбијата друго не знаат. Но атеистите не се воопшто подобри. Тие не се трудат да размислат, туку испраќаат обични емотивни празнења кои се чиста негативност и ништо повеќе. Тоа е, патетично.
Јас, сакам да заземам верничка страна, бидејќи е клише да се биде атеист. И ви нудам дебата, но вие ми барате доказ за крпчиња... тоа е детски муабет. Дебата која подразбира отворен ум, разбирање на другата страна, нешто кое тврдокорните верници го немаат, па бидете нешто поразлично и вие.
Можат да го прифатат атеистите тоа што верниците Бог не го сфаќат материјално, туку духовно? Можат да го разберат тоа? Сфаќаат што е духовност, го разбираат ли вооопшто концептот на идеализам наспроти материјализам, за старт, па после да кажат дека заземаат воопшто страна?
Религијата го држела светот на ниво, и ќе го држи, ако сме сите атеисти, отиде светот во пропаст.