Срамежливост во љубовта

• Креатор на темата Креатор на темата KaiTekk
  • Време на започнување Време на започнување
Uf jas ne sakam sramezlivi tipovi, moze zosto ne sum ni jas samata...ama sepak mislam deka sekoja devojka saka momce koe zraci so samodoverba

Она за што зборувам е: ако некогаш си толку срамежлив од 100 шанси да си фатиш женска не си искористил ниедна, ако си уште посрамежлив до толку така да ти е срам и онака да се поздравуваш со девојчињата така да ќе ги бакнеш во образ, па уште и уште така што таа срамежливост едноставно те прави изолирана личност и наеднаш сваќаш дека треба да се измениш... има ли надеж за тебе? Инаку ова се однесува на дел од мојот карактер :wub:

Познавам такви, надеж односно се ослободуваат само кога се пијани.
Тогаш мислат дека го освојуваат Светот!
Мразам кога се такви.
Ги знам, и многу добро познавам таквите.
Им советувам,
заврши времето за Детстка Пошта,
заврши времето гаѓање со Камчиња,
заврши времето со праќање писма и поштарчиња.

Ова го зборувам за оние постарите.

Срамежливост во љубовта?
Љубов во врска?
Пошто јас само таква знаам.
Во врска да се срамиш значи да се глупираш.

Срамежливост без врска, тоа е ретардираност.
Уназаденост.
Оди кажи и направи она што ти лежи на душа.
Оти,
друг некој ќе ја ќари.
Семафорот на црвено не треба секогаш да се поштува.
Ај, малечко дете до кај 15-16 години да прави така,
опростено му е.
Постар, полнолетен, прифаќам да се срами само ако тоа му е прва девојка на која и приоѓа.
Сепак уназаденост.

Делата! Делата! Делата!
Направиго! Кажиго!
Ќе ти се исплати!

Човек сам себе најдобро се познава, и прво треба да научи да се сака самиот себе, па потоа ќе може да засака некој друг. Самодовербата е мноооооогу важна за секој чекор низ животот, па и за успешна врска. Срамежливоста најчесто се должи на недостиг на самодоверба, а ретко кој би засакал некој кој сам за себе мисли дека не е доволно вреден. Значи, доза умерен егоизам е здрава работа.

Она за што зборувам е: ако некогаш си толку срамежлив од 100 шанси да си фатиш женска не си искористил ниедна, ако си уште посрамежлив до толку така да ти е срам и онака да се поздравуваш со девојчињата така да ќе ги бакнеш во образ, па уште и уште така што таа срамежливост едноставно те прави изолирана личност и наеднаш сваќаш дека треба да се измениш... има ли надеж за тебе? Инаку ова се однесува на дел од мојот карактер :wub:
Јас повеќе би рекол дека е несигурност отколку срамежливост... Да имаш толку шанси, знаеш дека ќе биде нешто ако пробаш тоа е само lack of bravery и ништо друго... Јас, бакнеши не делам туку така баш многу често... Меѓутоа блиските ми пријателки од време на време добиваат по некој сочен бакнеж на образот... Пробај да ја смениш оваа особина... Изолираноста лошо влијае на секоја личност...Како и да е, првиот чекор кон излегување од тој свет на несигурност и страв е да бидеш свесен за проблемот... Сето она што следи понатаму ќе си дојде само по себе

Имав страм на почетокот и тоа доста голем...сеа мака немам шо ми иде на устата тоа кажувам :pos2:

mnogu e bitno i vazno da nema sramezlivost vo vrskata ,kolku ste pooslobodeni toa poubavo za vas i za vrskata:back: ednostavno nema mesto za sram

za vo vrska malku drugo e..so tek na vreme ke se opustis nema beganje
ama dodeka stasas do vrska sto da pravime so sramezlivosta...i jas imam takov proble, kolku pati mislele deka sum gi korposala..a jas ustvari prosto od stramezlivost ne sum im dala pozitiven znak, a tek za pustenje da ne prajme muabet :kesa:
porano opsto bev sramezilva, ama so vozrasta i sklucuvanjeto postojano novi prijatelstva opustiv...ama so sramezlivosta vo ljubovta potesko mi odi :back:

Ништо не помага повеќе против срамежливоста од тоа да си бидеш ти тој што си,да не се преправаш за да можат луѓето најдобро да те запознаат и секако да те засакаат.
Секој ден пробај да кажуваш "здраво" барем на една личност што не ја познаваш толку добро.Доколку ти возврати почни некој најнормален општ муабет (за школо,за излегување).Срамежливоста ќе помине доколку доволно се трудиш.
Или приклучи се на некои активности каде што ќе имаш можност повеќе да бидеш во интеракција со луѓето.
И запамти нема ништо страшно во тоа да се биде срамежлив.И јас сум била порано,но со текот на годините се менуваме,се надоградуваме како личности и сваќаме што е најдобро за нас па така и делуваме.:smir:

Вака сега ќе раскажам една моја случка општо за срамот.Пред неколку години кога имав практична работна задача да напишам мое мислење во врска со таму нешто не е важно.Кога ја завршив задачата и листот и го предавав на супервизорката, таа ме пресече немој да се срамиш, и ден денеска сум апсолутно импресиониран како можеше за две секунди да ме прочита.Во првиот момент јас скоро дури и не сватив дека се усрамив, во наредниот таа ме пресече и не го дозволи тоа.

kako go nadminuvate sramot? dali ste sramezlivi po priroda?dali e toa noramlno do negde koga si zaljuben ??dali vi se slucilo toj sram da vi nasteti vo smisol pogresno da bide protolkuvan kako nezinteresiranost? zosto e polesno da se pise nego da se kaze vo lice. jas na primer sum mnogu sramzeliva koga sum zaljubena i se kocam? pa ako moze sovet kako da se nadmine taa karakterna osobina ??

уххх и јас го имам тој проблем :smir:
Само што кога сум со девојката што ми се допаѓа гледам да е тоа во некој кафич каде ќе стоиме и џускаме и во себе си викам МЕЧКА СТРАВ МЕНЕ НЕСТРАВ :vozbud: и си викам абе голема работа ако ме одбие, па ќе и ги кажам моите чувства. Не е така лесно ама некако ги изустувам тие зборови

kako go nadminuvate sramot? dali ste sramezlivi po priroda?dali e toa noramlno do negde koga si zaljuben ??dali vi se slucilo toj sram da vi nasteti vo smisol pogresno da bide protolkuvan kako nezinteresiranost? zosto e polesno da se pise nego da se kaze vo lice. jas na primer sum mnogu sramzeliva koga sum zaljubena i se kocam? pa ako moze sovet kako da se nadmine taa karakterna osobina ??

Ќе работиш на личната самодоверба и нема да се потценуваш. Треба да си речеш дека и оној во кој си се заљубила е човек со исто такви чуства и дека и тој размислува како тебе и дека и тој си ги поставува истите прашања. Така што не си сама. Оттука решението е во давање шанса на другиот да го ослободи срамот, така ќе добиеш и ти шанса да го ослободиш твојот срам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom