37 загинати во експлозии на московското метро

Се кладам дека од овие 20 милиони, сега дури си пишиме ние КГБ им е дома на 500.000 и ги малтретира...

Ене ја, и ЦИА малтретира милиони по разноразни делови од светот, во разноразни тајни објекти ширум светот, па пак тоа не е решение.;)

За Русија ова злосторство е провокација на која мора да одговори и тоа надвор од нејзините границите.
Мора да се нападене некое легло на нарачателите на овие убици.Вистинските нарачатели се некаде надвор од Русија.
Русија прво расчисти во своите граници враќајќи ја Чеченија под свој суверенитет.Пред година и половина излезе во соседството(Грузија) прв пат после распадот на СССР и сега во третата фаза е да покаже дека и далеку од нејзините граници каде и да се нејзините непријатели нема да имаат мир и ќе бидат нападнати и уништени кога тогаш.
Инаку зошто се тие огромни трошоци за модернизација на руската флота и сите тие силни маневри во последниве две години
Само една причина може да ги натера да не го сторат тоа,ако сеуште немаат доволно сила за тоа и чекаат да се докомплетира нивната флота со се што е потребно за да се изврши таква акција.

За Русија ова злосторство е провокација на која мора да одговори и тоа надвор од нејзините границите.
Мора да се нападене некое легло на нарачателите на овие убици.Вистинските нарачатели се некаде надвор од Русија.
А што мислиш, што прават во моментов тајните служби на Русија?!

Само како пример ќе посочам: Убиениот лидер на Хамас во ОАЕ (тајната служба Мосад 100%)
Убиениот (отруен) Литвиненко (мислам така му беше името) во Британија од страна (најверојатно) на ФСБ.
И тоа ретко кога вакви убиства излегуваат јавно...

Најсилно упориште на Русите е Осетија, која е православна (каде што беше нападот на училиштето во Беслан).
Не знам кај прочитав, ама 80% од жртвите во Беслан биле муслимани...

Трагедија за рускиот народ и мене лично тешко ми падна оваа вест.
Е, толку од сочувството, да си знаете дека за кратко време ќе е многу весело. Партали ќе летат од чечените, за 50 загинати цивили, они ќе имат 5000.

ne go opravduvam napadot vo nieden slucaj, ama gledam ovde zboruvate samo za civilite sto zaginale vo ovoj napad a nikoj ne saka da kaze zosto tie zeni go izvrsile napadot. sigurno ne zatoa so im bilo dobro i nivnite deca i mazi bile ubieni i toa se zivoti ili rusite se neso povredni od niv

ne go opravduvam napadot vo nieden slucaj, ama gledam ovde zboruvate samo za civilite sto zaginale vo ovoj napad a nikoj ne saka da kaze zosto tie zeni go izvrsile napadot. sigurno ne zatoa so im bilo dobro i nivnite deca i mazi bile ubieni i toa se zivoti ili rusite se neso povredni od niv

Па секако дека не биле добро, за такво злодело потребен е голем ментален хендикеп.:toe:

Ги регрутирал шеикот за да не му се мешаат во бизнисот со нафтата.

Нецивилизиран,кукавички чин врз невино население.Настан за секаква осуда.Повратниот одговор со пожестока агресија и риунирање во Чеченија од страна на русите како што многумина овде претендираат,не би помогнал многу.Сигурно треба акцијата да биде насочена стриктно кон уништување на терористите,спротивно на периодот од поодамна кога имаше многу цивилни жртви.Мислам дека русите сега дејствуваат со многу поинаков начин и пристап во конфликтот.
Инаку,борбата која чеченците ја нарекуваат ослободителна,го изгуби својот легитимитет уште поодамна,со тоа што радикалниот ислам им се провлече како темел на нивната борба,со тоа засенувајќи ја нивната национална кауза.Доказ за тоа се целта за воведување на шеријатот од страна на екстремистите,казнување на сите што не се согласуваат со тоа,самоубиствените бомбашки напади,потези со кои го навлечија гневот на цела меѓународна заедница,добивајќи само делумно симпатии и помош од државите во кои се пропагира и поддржува радикален исламизам.
Стратегијата на русите се знае која е,а тоа е пред се инвестирање во регионот,кој претходно беше целосно запоставен и заборавен.Единствено така би можело да се оддржи некаков мир во таа руска покраина.

Па секако дека не биле добро, за такво злодело потребен е голем ментален хендикеп.:toe:
pa normalni luge ne ubivaat zeni i deca toa e sigurno,a i rusite ne se nesto podobri od niv.

Ги регрутирал шеикот за да не му се мешаат во бизнисот со нафтата.
boli go stojko na seikot za niv

pa normalni luge ne ubivaat zeni i deca toa e sigurno,a i rusite ne se nesto podobri od niv.

Ти што мислиш, што треба да им направат сега?

Едно добро тепих-бомбардирање ќе заврши работа...

А што мислиш, што прават во моментов тајните служби на Русија?!

Само како пример ќе посочам: Убиениот лидер на Хамас во ОАЕ (тајната служба Мосад 100%)
Убиениот (отруен) Литвиненко (мислам така му беше името) во Британија од страна (најверојатно) на ФСБ.
И тоа ретко кога вакви убиства излегуваат јавно...
Не е проблемот сега во моментот само да се пронајдат и ликвидираат некој убијци во странство од страна на руските служби.Сега е важно да им се стави до знаење на владите на државите во кој тие престојуваат дека тоа Русија повеќе нема да го толерира и дека во секој момент може самата да интервенира за тие влади да знаат сами да ги бркаат инаку руските служби ќе трошат огромни човечки и материјални ресурси за борба со нив а без помош од ругите влади тоа тешко ќе оди.

Ти што мислиш, што треба да им направат сега?

Едно добро тепих-бомбардирање ќе заврши работа...
pa neka ubiva teroristi a ne civilisti. nikakvi bombi nema da imaat efekt, ako ja tepas zmijata udri po glavata ne po opaskata

Не знам кај прочитав, ама 80% од жртвите во Беслан биле муслимани...

И јас така некаде прочитав, дека многу Ингуши од комшилук ги праќале децата да учат таму. Има логика, Ингушите кои живеат во близина се претежно Муслимани (над 90%). Како и Дагестанците кои 99 се борат против Чеченската инвазија на Руска страна.

У ствари Чеченија после првата рчка (околу 96-та) станува де-факто независна држава и Руската војска се повлекува. Арно ама тогаш Чеченците вршат инвазија на Дагестан со надеж дека Дагестанците ке им се приклучат и да почнат борба за Кавкаски Емират.

Е сега команданти се Шамил Басаев и Ибн Ал Катаб (Арап од Саудиска Арабија) кои пред тоа почнале во сега слободна Чеченија да воведуваат Шеријат со сите убавини (сечење раце, нозе, глави, каменување и слично) а се со благослов на Масхадов кој глумел прецедател. Тука ги прокоцкуваат симпатиите на светот кои ги имале.

Арно ама Дагестанците (Муслимани бај д веј) не им се допаѓа нешто посебно Шеријатот и сите Дагестански борци што се собрале ги напаѓаат Чеченците и ја предупредуваат Руската војска со која заедно ја уништуваат оваа „инвазија“. По ова следи повторен Руски напад на Чеченија и останатото го знаеме.

Инаку Шамил Басаев и Ибн Ал Катаб во пограничниот регион имат истребено неколку мали села со што за жал ги убиле последните членови на една мала етничка заедница кои биле последен остаток од една лингвистичко-етничка група во светот. Иако Муслимани, селаните не сакале да живеат во калифат и како верни на Русија и „предавници“ Чеченците ги убиваат до последен.

Ништо чудно нападот во Беслан да бил со цел да се „казнат“ непослушните.

Од 20 милиони Муслимани во Русија поголем дел се лојални граѓани, а инаку од бившите Советски републики што сум запознал луѓе, на пример од Казакстан и Азербејџан, им беше чудно кога видоа кај нас жени забулени, иако и самите се Муслимани, кај нив барем во градовите само кога одат на џамија се покриваат. Мене ми е сеедно, слобода на избор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom