Каков е интернетот на Телекабел, Теленет...

• Креатор на темата Креатор на темата Net_Boy
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Google is your friend, дур ме чекаше мене да ти одговорам експерт можеше да станеш :)
Само ќе кажам дека со uncapping на модемот брзината ќе биде по твоја желба, а не по желба на провајдерот. :wink:

Тие активности беа у мода кога не беше имплементиран Cisco EuroDOCSIS - сега нема баш да ти успее ...

Нетот им е топ....таков користам и никогаш не ми паднала конекција.:D

Имам интернет од телекабел и ко по обичај имам еден проблем. Пред некој ден кај другар пуштив да се собира еден туторијал на Lynda.com од btjunkie.com. Другарот има Соло3 од Он Нет и бев запрепастен од брзината со која го симнуваше торентот - честопати брзината беше до 300 кб/с, но како и да е не се спушти под 200 кб/с. За 3-4 саата се симнаа 50% од торентот(вкупно 3.7 гб). Пошто немав време да чекам, го земав лаптопот и си викам ај ќе продолжам да го симинињам дома преку Телекабел. Кога го уклучив истиот торент дома да се досимне, едвај стигна до 15 кб/с, па еве после 3 дена конечно успеа да се симне. Сватив усвари дека имам проблем пошто у последно време сите торенти што ги симињам одат многу слабо. Не е проблемот дека немам сидери, обично ги бирам торентите кои имаат највеќе сидери. Не е проблмот во рутерот - отворени ми се портовите. Инаку какот торент клиент го користам БитТорент.
Дали некој знае дали проблемот е кај мене или до телекабел или до мене. Дали можда не ми е добро конфигуриран клиентот, во што чисто сумњам, пошто и со БитКомет ми се дешава исто.

Ke bese dobro da kazese na speedtest kakva ti e brzinata, ako tamu ti e dobra togas sigurno problemot ti e do torrent klientot. I kakov modem imas od postarite 4200 ili 5100/5101. TCP/IP SYS fajlot patchiran ti e da pravi pojse od 10 half open konekcii ? I probaj so postara verzija na Bittorent, ja primer go koristam utorrent ali poslednata 1.8.1 verzija mnogu zaebavase i si se vrativ na 1.7.7. I diskot kaj so siminjas proveri dali ti e mnogu fragmentiran.

Имам интернет од телекабел и ко по обичај имам еден проблем. Пред некој ден кај другар пуштив да се собира еден туторијал на Lynda.com од btjunkie.com. Другарот има Соло3 од Он Нет и бев запрепастен од брзината со која го симнуваше торентот - честопати брзината беше до 300 кб/с, но како и да е не се спушти под 200 кб/с. За бла бла бла итн...

Секој пат на торент со над 15 сидери,на рандом ќе ги фаќаш.

На пример,некој ќе аплоадира со 10 кб/с лимит,некој со над 100.
Секое реконектирање,различни сидери фаќаш.

Пробај некој download,од веб страна,ако тоа иде брзо,значи во право сум :)

Ke bese dobro da kazese na speedtest kakva ti e brzinata, ako tamu ti e dobra togas sigurno problemot ti e do torrent klientot. I kakov modem imas od postarite 4200 ili 5100/5101. TCP/IP SYS fajlot patchiran ti e da pravi pojse od 10 half open konekcii ? I probaj so postara verzija na Bittorent, ja primer go koristam utorrent ali poslednata 1.8.1 verzija mnogu zaebavase i si se vrativ na 1.7.7. I diskot kaj so siminjas proveri dali ti e mnogu fragmentiran.

како што пишав горе со истиов лаптоп, истиот торент со истиот торент клиент, кај другар кој има соло3 од Он Нет го симињав со 300 кб/с и поради немање време го прекинав на 50% и продолжив дома , пак на истиот лаптоп. иначе модемот е 5100 моторола. брзината speedtest е од 4-5м/бита.

како што пишав горе со истиов лаптоп, истиот торент со истиот торент клиент, кај другар кој има соло3 од Он Нет го симињав со 300 кб/с и поради немање време го прекинав на 50% и продолжив дома , пак на истиот лаптоп. иначе модемот е 5100 моторола. брзината speedtest е од 4-5м/бита.

Ne se maci decko ne e do tebe voopsto,problemot e Telekabel izgleda deka jas i ti sme na ista opticka tocka i kaj nas nivniot Internet e preoptereten od korisnici .

Nekolku pati se karav so niv no nemozea da mi pomognat mi rekoa da si traam a jas gi otkaciv i sega koristam ADSL ,znaci da skratime muabetot ne e sekade dobra optika im nivna .A nemaat pari ili sredstva da go resat problemot .

Toa e golem problem kaj site kablovski ne samo kaj niv koga ima opteretuvanje na koaksijalnite kabli i opticki tocki .Dali ke se resi samo gospod znae.........................

Znaci ako ne sakaat da ti pomognat ili da rasteretat mreza zemi si od Kejbltel ili obavezno odi na ADSL tehnologija tuka nema da imas vakvi sranja.

PROBLEMITE kaj KAVBLOVSKITE DOPRVA DOAGJAAT ..................................

Ne se maci decko ne e do tebe voopsto,problemot e Telekabel izgleda deka jas i ti sme na ista opticka tocka i kaj nas nivniot Internet e preoptereten od korisnici .

Nekolku pati se karav so niv no nemozea da mi pomognat mi rekoa da si traam a jas gi otkaciv i sega koristam ADSL ,znaci da skratime muabetot ne e sekade dobra optika im nivna .A nemaat pari ili sredstva da go resat problemot .

Toa e golem problem kaj site kablovski ne samo kaj niv koga ima opteretuvanje na koaksijalnite kabli i opticki tocki .Dali ke se resi samo gospod znae.........................

Znaci ako ne sakaat da ti pomognat ili da rasteretat mreza zemi si od Kejbltel ili obavezno odi na ADSL tehnologija tuka nema da imas vakvi sranja.

сега баш симињав од сајтови quick time со 600кб/с и after effects со 300 кб/с, така да мислам дека проблемот не е со интернетот. имам некоја заебанција со торентите и то је то. ако некоја знае како да се опраи ок, ако не ќе барам друго чаре.
поздрав

Прво ја иам на Телекабел и је одлично ,веке 2 години го користам и навистна е одличен и брз ..
Овој месец на 2 пати имаше проблеми но не сум сигурен дали беше од кај нив..или од тие твоите Телеком..
А и јебига може ке се погоди некад да е преоптерено или да си на лоша оптичка точка што би рекол ти..
Но и тоа е подобро отколку да се врзувам кај некого што цел живот ме ебел и крадел па сеа пак кај него да се вракам... Не ,нема теорија :nenene:

Пак за телекабел..Просечно си праам од 70 до 110 гига.. и тоа е пошто толку и ми треба ,ако се запне може многу многу повеке..
За брзината -се глеа на сите спид тестови таму кој има најака брзина а и за оние што не го поштуваат тој принцип на согледување кој е најбрз нет ,имаме и ке имаме скриншотови за тоа каква брзина постигнува ТК...
Така да момак,ако се така добри Телеком седи си ти на нив..и уживај.

Vo pravo si ama nasive kabelski ne mozat da se sredat eve znaes li ti kolku prijateli imam so se na Kejbltel i imaat katastrofa net i losa slika na TV ,sakam da kazam deka kablovskite ke bidat OK ako se grizat za svojata infrastruktura i znaat kolku korisnici ke imaat na INternet ,cista logika.

1)Nemaat zastitena mreza firewall,
2)1500 den za dial-up,
3)Nemaat limit na soobrakjaj,
4)Mnogu korisnici losa optika,
5)Slabi Internet linkovi,
6)Hakerski napadi sekoi 5 minuti

fuck me for blow.....................................:pusk:

Moze tebe ti e OK samo ke cekam koga ke se vrzat mnogu korisnici pa togas ke baram eden screenshot od tvoja strana pa ke vidime dali ke spor ili brz.

Ke te vidam koga ke se javis na podrska i ke ti recat nikoj ne ti garantira brzina a brzinata ke bide dial-up.

I ne sum samo jas sto sum na takva preopteretena mreza ima i drugi korisnici.

Vo pravo si ama nasive kabelski ne mozat da se sredat eve znaes li ti kolku prijateli imam so se na Kejbltel i imaat katastrofa net i losa slika na TV ,sakam da kazam deka kablovskite ke bidat OK ako se grizat za svojata infrastruktura i znaat kolku korisnici ke imaat na INternet ,cista logika.

2)1500 den za dial-up,

Moze tebe ti e OK samo ke cekam koga ke se vrzat mnogu korisnici pa togas ke baram eden screenshot od tvoja strana pa ke vidime dali ke spor ili brz.

Ke te vidam koga ke se javis na podrska i ke ti recat nikoj ne ti garantira brzina a brzinata ke bide dial-up.

Топиков е за Телекабел не за Кејблтел.....
а за кабелски општо имаш на форумот, како што имаш и за Кејблтел...

Али нема везе, колку што гледам се појавуваш само да кажеш дека ништо не бива, а ако е ок пак ќе кажеш - нема да биде за долго ќе ви тргне лошо кај и да е....

2)1500 den za dial-up,

Види, ако глеаме колку можност за инвестирање има телеком нивниот интернет до сеа требаше да е светлосни години пред кабловскиот ... А воопшто не е така,напротив..
Нетот на Телекабел во мојата населба е одличен ,.а мислам и дека во Аеродром е таков.. Е сега секогаш има можност да стане уште подобар..
А што се однесува до гарантирана брзина,мене све тоа ми е јасно..како и тоа дека кажаа ке е 4 мегабита а идеше 6,сега демек е 6 а иде и до 8..А од друга страна иди на сајтот на Комкаст и таму пишува дека брзината не е загарантирана и зависи од многу фактори..Па кога на Комкаст го пишува тоа ,што тоа ние сакаме кај нас да е???

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom