Soreno
Big Brother
- Член од
- 14 јануари 2009
- Мислења
- 530
- Поени од реакции
- 19
Zashto go e pazila v taina ,moja da otgovori samu tehnata vlada..Добре де,има неколко интересни момента тука по мнението(декларациjaта?!?!) на ОМО.
ОМО во своjaта изjaва за договора кажува дека РМ не може да поема аганжмани за нив,заштото е друга држава и не са неjни грагани(дел от нив доколкото знам са македонски грагани), а после дават изjaви за проекто договора между РБ и РМ?
Уште повеке,не разбирам што барат тези хора и като какви се представуват, заштото реално са надвор от закона....
Баш интересна ситуациja....
Но се уште никоj не е дал отговор на прашането-Зашто македонската влада крие от jaвноста проекта на този договор,а и договора от 1999 година?
Македонските грагани имат право и мора да знаат што прави владата от нивно име.![]()
Poentata mi e shto vo ova deklrazia ima nekolko novi interesni momenta,i to potochno vo predlojnieto na OMO za dogovor.
Ние не сме против подписване на подобен договор, но с друго с'д'ржание.
На п'рво мјасто тој трјабва да вклјучва официална декларација, че Р Б'лгарија признава македонската нација, език и т.н., заштото именно отричането на тези реалности е главнијат фактор, којто трови доброс'седските отношенија.
На второ мјасто смјатаме, че е наложително за циментиране на доброс'седството двете страни да се обв'ржат с признаване на с'ответните малцинства на своја територија – Б'лгарија на македонското, Македонија на б'лгарското - и да гарантират техните права с'гласно европејските стандарти. Това е тјахно зад'лжение и без подписването на так'в договор.
Договор'т трјабва да б'де нап'лно реципрочен и по отношение на говора на омразата в медиите и учебниците, т'ј като за с'жаление тези негативни јавленија у нас, в Р Б'лгарија, са силно изразени и драстично надминават с'штите в Македонија
Za pruv pat vaobshte OMO govorat za bulgarsko malzinstvo i negovoto priznavane vo Makedonja-ova nesomneno nema da se ponravi na nekoi krugove.
Indirektno OMO priznava sto vo Makedonja ima govor na omrazata ( ako i da pojasnjava che v BG e pogolema )
I naj vajnoto nema nikakva rekcia po voprosite za obshtoto istorichesko minalo i slaveneto na obsti praznizi i geroi..