dungeon master
Милиционер
- Член од
- 14 февруари 2006
- Мислења
- 793
- Поени од реакции
- 18
Ајде колеги правници, да ја разработиме оваа тема малку, зошто гледам многу малку се збори за ова а секој си го има овој проблем.
Значи темава што ја започнав е во врска со Законот за Општа Управна Постапка, конкретно чл. 174 од истиот закон каде што став 1 вели : ,,Органите на државната управа и државните органи издаваат уверенија
и други исправи (сертификати, потврди и друго) за фактите за кои водат
службена евиденција.
Понатаму, став 5 вели : ,,Уверенија и други исправи за фактите за кои се води службена
евиденција и се издаваат на странката на усно барање, по правило, истиот
ден кога странката побарала издавање на уверение, односно друга
исправа, а најдоцна во рок од 15 дена од денот на поднесувањето на
барањето, ако со прописот со кој е установена службената евиденција
поинаку не е определено.
И на крај барем според мене, значаен е делот од став 6 кој вели: Ако во рок од 15 дена од денот на
поднесувањето на барањето не издадат уверение, односно друга исправа,
ниту донесат и достават до странката решение за одбивање на барањето,
се смета дека барањето е одбиено.
Значи, МВР секојдневко го крши, барем според мене законот, со издавањево на документите. За една Лична Карта се чека по една година, или за Пасош, Возачка Дозвола итн, арно ама сите си ќутат
Плус, не ми е јасно по кој Член од ЗОУП е уредено дека може поднесокот за барање за издавање да ЛК, ВД, Пасош итн, да се поднесува по телефон. Јас такво нешто не сретнав никаде, ако сум грешка еве исправете ме.
Според мене тука се крши ЗОУП на велико ама никој не реагира за ништо. Ни во весници се збори нешто, ни на вести, абе сите глумат лудило
Ме интересира мислењето на колегите правници за темава, и што треба да се направи, кој да се извести ( као демек не приметиле они :jaj: за состојбава).
Значи темава што ја започнав е во врска со Законот за Општа Управна Постапка, конкретно чл. 174 од истиот закон каде што став 1 вели : ,,Органите на државната управа и државните органи издаваат уверенија
и други исправи (сертификати, потврди и друго) за фактите за кои водат
службена евиденција.
Понатаму, став 5 вели : ,,Уверенија и други исправи за фактите за кои се води службена
евиденција и се издаваат на странката на усно барање, по правило, истиот
ден кога странката побарала издавање на уверение, односно друга
исправа, а најдоцна во рок од 15 дена од денот на поднесувањето на
барањето, ако со прописот со кој е установена службената евиденција
поинаку не е определено.
И на крај барем според мене, значаен е делот од став 6 кој вели: Ако во рок од 15 дена од денот на
поднесувањето на барањето не издадат уверение, односно друга исправа,
ниту донесат и достават до странката решение за одбивање на барањето,
се смета дека барањето е одбиено.
Значи, МВР секојдневко го крши, барем според мене законот, со издавањево на документите. За една Лична Карта се чека по една година, или за Пасош, Возачка Дозвола итн, арно ама сите си ќутат
Плус, не ми е јасно по кој Член од ЗОУП е уредено дека може поднесокот за барање за издавање да ЛК, ВД, Пасош итн, да се поднесува по телефон. Јас такво нешто не сретнав никаде, ако сум грешка еве исправете ме.
Според мене тука се крши ЗОУП на велико ама никој не реагира за ништо. Ни во весници се збори нешто, ни на вести, абе сите глумат лудило
Ме интересира мислењето на колегите правници за темава, и што треба да се направи, кој да се извести ( као демек не приметиле они :jaj: за состојбава).