Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.653
го дупиш и ти сеа :D,и едното на другото му е спојлер и обратно.
Така ако повеќе сака книги ,нека ја прочита книгата прво,и обратно ако љуби повеќе филмови филмот прво.

Пошто и книга од 500 страни да ја читаш и на сред читање ти текне дека филмот веќе си го гледал,е многу заебана работа...
Чист прмиер мене што ми се случи -Процес oд Франц Кафка.
Да ама јас не сум модератор за литература, јас го штитам филмот :)

--- надополнето ---

Buried (2010)

Пред да бидам нападнат со постови од стилот ,,Како можи толку ниска оценка на вакво дело да му дадеш ‘‘ и сл. ќе кажам дека филмов не ми се бендиса поради неповрзаноста во филмов т.е некои видни грешки и пропусти. Плус низ целиот филм имав напади на клаустрофобија :vozbud: (знев дека ќе ги имам и затоа ме привлекуваше да го гледам). Глумата е одлична, единствената добра страна СПОРЕД МЕНЕ во филмов.

Оцена - 6/10 :smir:
Ако не сакаш да бидеш нападнат образложи кои се тие видни грешки и пропусти и што е неповрзано во филмот? :) И стави го тоа во спојлер :)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.445
Поени од реакции
6.120
BURIED 2010
Не знам како да ви кажам ама мислам дека ова на форумот прераснува во традиција. Кога некој ќе каже дека нешто е така, на пример еве му се допаднал филмот , и право сите после него се согласуваат "да така e".
Јас сум изгледа првиот со понегативна рецензија :)

Прв филм во новата година. После толку рецензии шо ги прочитав тука мораше да го гледам. Кратко само за приказната.Човек се буди закопан под земја, во ковчег но барем има запалка колку да знаеме што се случува таму. Стварно не знам како да го изрецензирам филмот. IOsono кажа или го мразиш или го сакаш, но јас не го мразам не го ни сакам :). Дејството се одвиваше во една линија, немаше тензија, немаше заплет. Сега ќе каже некој "Како немало тензија" па, и јас посигурно би се чувствувал
со мобилен таму долу, со можност за комуникација отколку да им ги видам лицата на тие ѕверови
. На крајот некако го спасија филмот, нема да кажам бидејќи ќе е спојлер нормално.
И, го предвидов крајот. И сега немојте да скокнете и да ме прашувате како сум го предвидел, како на еден член шо го нападнавте за Se7en, не ми текнува кој беше.
Не го предвидов на почетокот, туку кога имаше услови за тоа, т.е.
кога агентот му се јави
.

Има прелазна оцена од мене.
6.5/10
Нема врска од традиции и такви работи,филмот може да ти се допадне и да не ти се допадне.
Голем плус според мене во филмов е што се прикажува реалноста на ваквите случаи (со критика кон Американската влада,дека не е се бело како што гледаме во 1000 други холивудски филмчиња)
и ме интересира прв филм од ваков тип ти е ?

Buried (2010)
Пред да бидам нападнат со постови од стилот ,,Како можи толку ниска оценка на вакво дело да му дадеш ‘‘ и сл. ќе кажам дека филмов не ми се бендиса поради неповрзаноста во филмов т.е некои видни грешки и пропусти. Плус низ целиот филм имав напади на клаустрофобија :vozbud: (знев дека ќе ги имам и затоа ме привлекуваше да го гледам). Глумата е одлична, единствената добра страна СПОРЕД МЕНЕ во филмов.

Оцена - 6/10 :smir:
и мене ме интересира за кои грешки зборуваш.И што требаше да е друго одлично во филмот покрај глумата? Ефектите? Звукот ?

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Нема врска од традиции и такви работи,филмот може да ти се допадне и да не ти се допадне.
Голем плус според мене во филмов е што се прикажува реалноста на ваквите случаи (со критика кон Американската влада,дека не е се бело како што гледаме во 1000 други холивудски филмчиња)

и мене ме интересира за кои грешки зборуваш.
Не ме разбравте со IOsono што сакав да кажав.И двајцата се фативте за традицијата :)
Тоа што сакав да кажам е. Првата рецензија ,(првиот пост) за некој филм овде на форумов влијае врз изградувањето на ставот на другите членовите, влијае како тие ќе се постават спрема филмот и како ќе го рецензираат, а не се водат според сопственото мислење, не знам стварно шо е работата дали се плашат да не бидат после нападнати во смисол.
Шо зборуваш бе ти, како може да не ти се допадне. Еве пример, првиот шо го рецензирал BURIED, му се допаднал и го фали, и потоа сите после него го фалат.

Од каков тип?

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.653
Еве пример, првиот шо го рецензирал BURIED, му се допаднал и го фали, и потоа сите после него го фалат.
Пак не мора да значи, бројките не се со тебе во ова :)

Прво, не го фалат сите потоа, се јавија неколку души на кои не им се допаднал, да не пребројувам ама сигурно 1/3 има.

Второ, не ги читаат сите рецензиите, ќе видат само дека се пишува за некој филм, ќе го изгледаат па ќе коментираат. И јас често за филмови кои сакам да ги гледам го читам насловот на рецензијата и скокам.

Трето, филмот е добар и според оценките на IMDB, значи многу нормално е филмот да има повеќе позитивни од негативни критики. Во споредба со IMDB процентуално, на форумов филмот е повеќе критикуван.

Иначе, една од работите за која го критикуваа Нолан е, што типот мисли дека треба да влезеш во сон за потсвесно да му всадиш идеја на човек. Хелоууу... 9/10 души кажи им што сакаш ќе ти кажат така е и после ќе го прекажуваат како „нивни“ став. Не мислам да ширам дискусија за тој филм, поентата е битна. Тоа е секаде, не е само на форумов. Сепак, не можеш да убедиш човек дека филмот е добар со рецензија. Или ќе ти се допадне, или нема да ти се допадне.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.445
Поени од реакции
6.120
Не ме разбравте со IOsono што сакав да кажав.И двајцата се фативте за традицијата :)
Тоа што сакав да кажам е. Првата рецензија ,(првиот пост) за некој филм овде на форумов влијае врз изградувањето на ставот на другите членовите, влијае како тие ќе се постават спрема филмот и како ќе го рецензираат, а не се водат според сопственото мислење, не знам стварно шо е работата дали се плашат да не бидат после нападнати во смисол.
Шо зборуваш бе ти, како може да не ти се допадне. Еве пример, првиот шо го рецензирал BURIED, му се допаднал и го фали, и потоа сите после него го фалат.

Од каков тип?
Нема врска кој што напишал за филмот и неговото влијание,единствено можам да го пофалам Болиглава што по 2 пат најдвит филм што лесно можеше да биде прескокнат и заборавен.

А тоа од каков тип ,знаеш штом си ја прочитал првата рецензија.

--- надополнето ---

Еве и иосоно го кажа тоа што го мислев.
Многу пати се случува да се гледа филм а да незнам ништо околу филмот.
Чист пример беше Black Swan на тие што им беше прв филм од Аронофски.И нормално ,јас пред да го гледам ги имав 90% гледано неговите филмови и од прилика знаев со што ќе се занимава главната тематика во филмот.Некој што немаше гледано ниту еден филм негов може да му се допадне или да не му се допадне 50-50 се шансите.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.379
Поени од реакции
4.924

и мене ме интересира за кои грешки зборуваш.И што требаше да е друго одлично во филмот покрај глумата? Ефектите? Звукот ?
Кажав дека глумата беше одлична (го префрли она чувство на клаустрофобичност врз мене). Е сега за работите што не ми се совпаѓаа ќе наборјам неколку и не ме тепајте одма ако имам различно па и да е погрешно мислењето. Прво, како можи по толку време изминато од кога е во ковчегот, наеднаш од пантолоните да му излези змија ? да не му беше во гаќите случајно пикната ? :smir: Второ, разговорите преку мобилниот (можи малце глупо ќе звучи). Прави long distance phone calls Iraq - USA, случајно на пост пејд да не е. ај ови можи глупо ми звучи ама некако не ми се вклопуваше... Е сега третото. можеби е нешто што го пропуштив во филмот затоа извинете ме ако следново што ќе го кажам е грешно. Кога го прашува тој офицерот или незнам што е колку луѓе во ваква ситуација има спасено му кажува толку и толку и меѓу нив го спомнува името Mark White (ако не грешам). На крајот од филмот кога му се јавуваат да му кажат дека ги однеле до погрешен човек и дека тоа бил Mark White...Чудно ми е дека еднаш викаат го спасиле Mark White, а после дека ги однеле до него. Но изгледа јас имам нешто пропуштено во филмот (можеби едно not).

Отприлика тоа е тоа и се извинувам за глупостите што ги наведов погоре :smir:

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Нема врска кој што напишал за филмот и неговото влијание,единствено можам да го пофалам Болиглава што по 2 пат најдвит филм што лесно можеше да биде прескокнат и заборавен.

А тоа од каков тип ,знаеш штом си ја прочитал првата рецензија.

--- надополнето ---

Еве и иосоно го кажа тоа што го мислев.
Многу пати се случува да се гледа филм а да незнам ништо околу филмот.
Чист пример беше Black Swan на тие што им беше прв филм од Аронофски.И нормално ,јас пред да го гледам ги имав 90% гледано неговите филмови и од прилика знаев со што ќе се занимава главната тематика во филмот.Некој што немаше гледано ниту еден филм негов може да му се допадне или да не му се допадне 50-50 се шансите.
Веројатно мислиш на тоа дека е со еден глумец. Не ми текнува дали сум гледал со еден глумец али сум гледал со 2-3 глумци, некои ми се допаднале некои не. А ти кои филмови други си ги гледал со еден глумец? :)

И јас кога гледам филм, несакам да знам ништо за него, единствено гледам актерска екипа, некогаш ни тоа не го гледам.

Што се однесува до Аронофски The Fountain и Black Swan не ми се гледани.
Како погоди со што ќе се занимава главната тематика? :) Јас ги имам гледано Requiem for a dream, The Wrestler ,Pi и уште не ми текнува шо би можело да биде тематиката.
Единствено заедничко нешто од филмовите на Аронофски е
тоа што имаат трагичен крај, инаку Pi и не е баш толку трагичен, зависи како го сфаќаш

T

Tetro

Гостин
Што се однесува до Аронофски The Fountain и Black Swan не ми се гледани.
Како погоди со што ќе се занимава главната тематика? :) Јас ги имам гледано Requiem for a dream, The Wrestler ,Pi и уште не ми текнува шо би можело да биде тематиката.
Единствено заедничко нешто од филмовите на Аронофски е
тоа што имаат трагичен крај, инаку Pi и не е баш толку трагичен, зависи како го сфаќаш
.....(после вториот болд): од филмовите на Аронофски не е тоа што ти е спољерисано. Гледај ги сите филмови, си пропуштил многу сцени од нив.
Само Pi и Requiem ти се доволни да направиш споредба, удри повеќе внимание на камерата, сцената, светлината, уметноста, предметите кои се поојавуваат, мисли малку, врати 3 мин. ако не ти е јасно.... Се надевам дека ќе можеш, ако сакаш да разбереш.
Еве ти и нешто за потсетување

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.379
Поени од реакции
4.924
Убо би било една тема за работата на Аронофски да се отвори :smir:

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.653
Кажав дека глумата беше одлична (го префрли она чувство на клаустрофобичност врз мене). Е сега за работите што не ми се совпаѓаа ќе наборјам неколку и не ме тепајте одма ако имам различно па и да е погрешно мислењето. Прво, како можи по толку време изминато од кога е во ковчегот, наеднаш од пантолоните да му излези змија ? да не му беше во гаќите случајно пикната ? :smir: Второ, разговорите преку мобилниот (можи малце глупо ќе звучи). Прави long distance phone calls Iraq - USA, случајно на пост пејд да не е. ај ови можи глупо ми звучи ама некако не ми се вклопуваше... Е сега третото. можеби е нешто што го пропуштив во филмот затоа извинете ме ако следново што ќе го кажам е грешно. Кога го прашува тој офицерот или незнам што е колку луѓе во ваква ситуација има спасено му кажува толку и толку и меѓу нив го спомнува името Mark White (ако не грешам). На крајот од филмот кога му се јавуваат да му кажат дека ги однеле до погрешен човек и дека тоа бил Mark White...Чудно ми е дека еднаш викаат го спасиле Mark White, а после дека ги однеле до него. Но изгледа јас имам нешто пропуштено во филмот (можеби едно not).

Отприлика тоа е тоа и се извинувам за глупостите што ги наведов погоре :smir:
1.
Змијата влезе низ отвор во ковчегот ама сите имаме забелешки по однос на сцената :)
2. Тоа со телефонот, пост-пејд е :)
3.
Типот на телефон го лажеше, овој бараше некакво охрабрување, и типот го излажа дека ете има некој што го спасиле, но уште кога ја кажуваше приказната беше очигледно дека е лага.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
1.
Змијата влезе низ отвор во ковчегот ама сите имаме забелешки по однос на сцената :)
2. Тоа со телефонот, пост-пејд е :)
3.
Типот на телефон го лажеше, овој бараше некакво охрабрување, и типот го излажа дека ете има некој што го спасиле, но уште кога ја кажуваше приказната беше очигледно дека е лага.
Најголемата маана на филмот не е тоа што сите го спомнавте туку фактот што толкав долг период човек закопан во земја не може да издржи без воздух, ако не се лажам, три саати беа во прашање. Поправете ме ако грешам.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
370
Поени од реакции
710
Кога сме кај Buried,
Мојата реакција во моментот со светлината кога помислив дека го ослободуваат
58672357.jpg

И на крајот
ffffuuuun.jpg

Is it just me, или и вие пцуевте на крај?

Член од
27 ноември 2010
Мислења
14
Поени од реакции
0
Што мислите дали Евелин Солт е руски или американски агент? Што е вистината? Некои зборат дека е американски други дека е руски?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Што мислите дали Евелин Солт е руски или американски агент? Што е вистината? Некои зборат дека е американски други дека е руски?
То је веч филозофско питање, ја слушнав дека за Мосад работела

Kajgana Shop

На врв Bottom