Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.409
Поени од реакции
30.856
Па едноставно е :)
Навистина се потрудила, вложила труд, до перфекција ја изнесува чистината, но ја запоставила
"другата личност" од својот лик. Како што кажав и погоре, фали Нина која што е валкана и вулгарна, дури и во експлицитните сцени каде што треба најмногу да дојде до израз, не доаѓа.
Не можеш да постигнеш да бидеш лош, освен ако не го поседуваш тоа :) А во филмот Натали треба и двете да ги поседува, подеднакво, oдносно нејзиниот лик.
па неможе да го изглуми црниот лебед, затоа што во тие сцени она минува низ самата трансформација. значи сеуште ја гледаш добрата нина, неможе црниот лебед така рандом да испаѓа.
плус влијанието на црниот доаѓа до израз во последните 30тина минути.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.654
Навистина се потрудила, вложила труд, до перфекција ја изнесува чистината, но ја запоставила
"другата личност" од својот лик. Како што кажав и погоре, фали Нина која што е валкана и вулгарна, дури и во експлицитните сцени каде што треба најмногу да дојде до израз, не доаѓа.
Не можеш да постигнеш да бидеш лош, освен ако не го поседуваш тоа :) А во филмот Натали треба и двете да ги поседува, подеднакво, oдносно нејзиниот лик.
Ете и Darling подолу ти кажа, не знам што те чуди.
Нина е белиот лебед во текот на целиот филм, а го достигнува црниот лебед во завршната сцена, кога нејзината темна страна ќе исплива на површина. Нина до перфекција ја изнесува и темната страна, но таа е прикажана само во последнта сцена. Во експлицитните сцени Нина сеуште е добра, тоа е процесот на трансформација.
Толку за ова, мислам дека и другите истото ќе ти го кажат.

Е, и ставај спојлери да не им одмагаме на оние кои не гледале, ма да во филмов тешко е да се оцени што е спојлер а што не е.

Gledam deka tuka e opsta diskusija za filmovite pa valjda na pravo mesto e postov.

Go gledav i jas filmot i mnogu mi se svigjase pa me interesira vo koja scena mislis deka preteraa (da vidam dali e taa sto mislam) Pisi go kako spojler ili whatever... Pozz
Таа со змијата, мислам нема теорија да преживее таков двобој. Ама оној Peter Jonze ми рече: што си ти, snake expert? :pos:

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.958
Сега само што го изгледав и јас па ајде да се вкулачм у дискусијава.
Значи ОК сфаќам нешто да не ти се свиѓа во филмов, да не ти бид по вкус и се слично, ама за изведбата на Натали мислам дека не треба да се трошат зборови.
Треба посебна награда да се измисли за ова што го изведе Натали.
Плус како што ти кажаа досега неможе црниот лебед да доаѓа во израз низ целиот филм. Тој се гледа и доаѓа во израз најмногу во последните 25-30 минути. А во тие моменти мислам дека Натали го донесе до совршенство црниот лебед.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
После можеби повеќе од една деценија го гледав повторно Silence of the lambs. Филмов има само една мана, Ентони Хопкинс требало да го има повеќе, ваква актерска игра човек не може да види од друг актер.
Оваа прилика ја користам и да си кажам дека македонските телевизии се тапа жива, при толкава архива даваат глупости на ТВ, место да ги дадат овие филмови кои секој би ги гледал.
Баш пред некое време го дадоа Последниот Мохиканец, дури се зачудив што им текна. Пушти бре Бандини да се разбереме...

Во однос на расправата дека Портман не го извела добро црниот лебед, мислам дека тоа е и целиот штос, она што Винсент Касел самиот и го укажа во филмот.

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
После можеби повеќе од една деценија го гледав повторно Silence of the lambs. Филмов има само една мана, Ентони Хопкинс требало да го има повеќе, ваква актерска игра човек не може да види од друг актер.
Оваа прилика ја користам и да си кажам дека македонските телевизии се тапа жива, при толкава архива даваат глупости на ТВ, место да ги дадат овие филмови кои секој би ги гледал.
Баш пред некое време го дадоа Последниот Мохиканец, дури се зачудив што им текна. Пушти бре Бандини да се разбереме...

Во однос на расправата дека Портман не го извела добро црниот лебед, мислам дека тоа е и целиот штос, она што Винсент Касел самиот и го укажа во филмот.
Ентони Хопкинс е баш Fit за улогата.А македонскиве телевизии треба да задоволат повише вкусови нели :toe:
Среќна нова година и од мене филмаџии :tv:

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ентони Хопкинс е баш Fit за улогата.А македонскиве телевизии треба да задоволат повише вкусови нели :toe:
Среќна нова година и од мене филмаџии :tv:
Мхм да треба да задоволат милион други вкусови, затоа морав филмов да си го симнам за да го гледам пак....

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.918
Поени од реакции
11.290
Таа со змијата, мислам нема теорија да преживее таков двобој. Ама оној Peter Jonze ми рече: што си ти, snake expert? :pos:
Da, i jas mislev deka za taa scena e ;)

Ali kako i da e za Buried 8.5/10 ocena od mene

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.407
Поени од реакции
25.285
There will be blood
Филм со споредна тема за почетоците на бизнисот со нафтата-црното злато во америка ,а со главна тематика -Животот на Дениел Плеинвју,човек на кого работата и успехот(неуспехот на конкурентите) му се опсесија.
Нешто што неможе и не смее да не се спомне и пофали е глумата на Деј Луис,ако во филмот нема ништо посебно и необично неговата глума е над сите нивоа ,ако се направи листа на најзаслужени оскари-Деј Луис сигурно би бил во топ 3.
Едноставо неможам да најдам зборови со кои би доловил како глуми (имаше моменти кога се наежував од неговите говори,ѕверка)....
Друго што би се спомнало е музиката-која е на ниво а околу камерата неможе нешто да се спомне затоа што во сушни и пусти предели нема некоја убавина која би се прикажала.

9/10(трае малце повеќе )
Колку го имам значи анализирано филмов, гледано, премотано пак. Една од најомилените сцени што ги сакам е во овој филм (сцената во црквата). П.Т. Андерсон ретко прави ваму-таму филмови, ама кога ќе направи направено е. Гледај го Магнолија исто негов филм. Режисеров ваѓа максимум од актерите, во Магнолија дури и Том Круз се надминува себеси замисли, реткост.
Ако го немаш гледано исто In the name of the father (базиран според вистинита приказна), тука Дениел Деј Луис се надминвит себеси исто така, гледај го обавезно.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.445
Поени од реакции
6.120
Колку го имам значи анализирано филмов, гледано, премотано пак. Една од најомилените сцени што ги сакам е во овој филм (сцената во црквата). П.Т. Андерсон ретко прави ваму-таму филмови, ама кога ќе направи направено е. Гледај го Магнолија исто негов филм. Режисеров ваѓа максимум од актерите, во Магнолија дури и Том Круз се надминува себеси замисли, реткост.
Ако го немаш гледано исто In the name of the father (базиран според вистинита приказна), тука Дениел Деј Луис се надминвит себеси исто така, гледај го обавезно.
Магнолија незнам зошто сеуште не го имам гледано :O,најверојатно ради стереотипи кон Том Круз али ќе го гледам ,пошто ти е ол тајм фејворит :)
A In the name of the father ми е гледан одамна,(перфектен филм за жал без оскар ради големата конкуренција )...Туку преска прочитав дека починал Pete Postlethwaite ,кој незнам зошто кога покрај толку филмови што ги имам гледано со него одма ме потсети на гореспоменатиот ...нека му е лесна земја.

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Ја знаеш она: си немал ѓаволот работа... :)
Нема врска, не се заебаваше тој три месеци, досадно му било тој ден им се симнал :) Ако гледаш така не држи многу ни теоријата дека ѓаволот може да има адвокатска фирма и од тука чекор по чекор да го уништува светот, ама на Ал Пачино му пројде теоријата :)
Баш сакав и тема/анкета да отворам-во кој филм според вас најдобро е прикажан/илустриран ѓаволот.Во многу филмови се спомнува луци,ама прикажан е на различни начини.За да зборуваме за него,треба да знаеме неколку работи.Јас тоа што го знам,е од муабети со луѓе што имаат познавања околу религијава (а немам баш читано).
Значи накратко..(со мој жаргон :))луци бил најубавиот од сите анѓели што Господ ги создал.Ама многу се правел машијаш :pos:(сакал он да раководи) и Господ го истерал од царството божјо.Го протерал на земјата заедно со сите негови приврзаници-затоа и паднат анѓел нели.Е сега-луци се наапал и рекол дека ке убива се живо и диво,ќе прави орлама :zlo: и ќе ги воведува луѓето во гревови и слично.Значи он е among us (на земјата).
Во Devil ми се свиѓаше почетокот и тоа како е претставен ѓаволот како се шнура по градот и бара жртви (нели перцепцијата беше наопачка-типично).Ама не ми се свиѓаше понатамошниот тек во филмот-се бапна во лифт..енивеј
Ал Пачино -The Devils Advocate :cuc: Нема што тука.Убаво претставен и луци,прекрасно сценарио,прекрасна глума и од Пачино и од Киану..

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.654
Интересна идеја, ако отвораш тема не брзај со анкета да направиме колекција од филмови па да ја пишеме, зошто обично ќе се заборави некој филм и после џабе го уфрлаш кога тие што гласале не можат пак. Кога сме кај ѓаволот тури го и антихристот да е повесело. Иначе, Виго Мортенсен беше добар Луцифер во The Prophecy

--- надополнето ---

BURIED 2010
Не знам како да ви кажам ама мислам дека ова на форумот прераснува во традиција. Кога некој ќе каже дека нешто е така, на пример еве му се допаднал филмот , и право сите после него се согласуваат "да така e".
Јас сум изгледа првиот со понегативна рецензија :)

Прв филм во новата година. После толку рецензии шо ги прочитав тука мораше да го гледам. Кратко само за приказната.Човек се буди закопан под земја, во ковчег но барем има запалка колку да знаеме што се случува таму. Стварно не знам како да го изрецензирам филмот. IOsono http://forum.kajgana.com/member.php?11099-IOsonoINTERISTA кажа или го мразиш или го сакаш, но јас не го мразам не го ни сакам :). Дејството се одвиваше во една линија, немаше тензија, немаше заплет. Сега ќе каже некој "Како немало тензија" па, и јас посигурно би се чувствувал
со мобилен таму долу, со можност за комуникација отколку да им ги видам лицата на тие ѕверови
. На крајот некако го спасија филмот, нема да кажам бидејќи ќе е спојлер нормално.
И, го предвидов крајот. И сега немојте да скокнете и да ме прашувате како сум го предвидел, како на еден член шо го нападнавте за Se7en, не ми текнува кој беше.
Не го предвидов на почетокот, туку кога имаше услови за тоа, т.е.
кога агентот му се јави
.

Има прелазна оцена од мене.
6.5/10
Не си прв на кој не му се допадна којзнае колку, имаше и други. Нема традиција, има добри филмови, лоши филмови и вкус :) Има филмови кои 95% ги воздигнувале а јас не можам да ги смислам. Не беше многу тешко да се предвиди крајот, 50/50 беше :)

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
WTF !
Го изгледав The Social Network (2010) (за фејсбук филмо) пред 2 минути и мислам дека најразбирливи минути во цел филм беа последните две-три. :D
Добар филм иначе, малку предолг и на моменти ја тупи многу. Ама приказната ми беше интересна и според мене можеле на поедноставен начин да ја прикажа подобро и поразбирливо. Да не беа последните минути објаснување сега че прашував овде шо стана со брајчата, другар му како заврши (оти цел филм уствари беше на судење со другар му и потсеќање во минатото, така? )
Сепак и покрај се едно не ми е јасноооооо. Како можи фејсбук да вреди 25 милијарди. Од каде заработува и слично. Ако имате некој текст за фејсбук поврзан постирајте или ако не ве мрзи напишете нешто со кое би ми одговориле на прашањето погоре :)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.654
WTF !
Го изгледав The Social Network (2010) (за фејсбук филмо) пред 2 минути и мислам дека најразбирливи минути во цел филм беа последните две-три. :D
Добар филм иначе, малку предолг и на моменти ја тупи многу. Ама приказната ми беше интересна и според мене можеле на поедноставен начин да ја прикажа подобро и поразбирливо. Да не беа последните минути објаснување сега че прашував овде шо стана со брајчата, другар му како заврши (оти цел филм уствари беше на судење со другар му и потсеќање во минатото, така? )
Сепак и покрај се едно не ми е јасноооооо. Како можи фејсбук да вреди 25 милијарди. Од каде заработува и слично. Ако имате некој текст за фејсбук поврзан постирајте или ако не ве мрзи напишете нешто со кое би ми одговориле на прашањето погоре :)
Ги гледаш оние рекламине од десно? Во главно, тоа е тоа... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom