Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

Ричард Донер е еден од моите омилени режисери, зад кој стојат извесен број одлични филмови, кои оставиле значаен белег во филмската историја (Супермен 1 & 2, Гуниси, Смртоносно оружје 1-4, Убијци ( Assassins) и други).
Меѓу нив се вбројува и Претскажување, кој можеби е и неговиот најзначаен филм.
Приказната за конечниот судир меѓу доброто и злото во монотеистичките религии е нешто што отсекогаш привлекувало внимание и интерес и било тема на многу верски книги и дебати, и истовремено е и тоа како присутна во колективната свест кај луѓето. Доаѓањето на Антихристот, како главен антагонист на се што е добро и кој воедно е и гарант за блискиот крај на светот каков што го знаеме во филмов е едно бебе, подоцна детенце, кое навидум е потполно безопасно и не буди никаков сомнеж.
Сепак, во текот на филмот, работите ќе станат појасни, но ќе се наметнат многу дилеми и внатрешни судири од кои најважната е според мене е тежината на одлуката еден човек да му пресуди на детето кое долго време го сметал за свое, што на крајот на филмот ќе биде и фатално.
Понекогаш отсуството на било каква глума може да биде поефективно од секаква мајсторска изведба. Сосем е очигледно дека малиот не се труди премногу. Зад безизразноста на неговото лице може да се кријат многу мисли и намери. Ако притоа уште еднаш потенцираме дека се работи за мало дете, границите на стравот се поместуваат и тоа на некој начин плаши повеќе и од типови како Мајкл Маерс, Фреди или Џејсон, оти зад нивните маски или изгореници се крие нешто што е или било човечко суштество. Овде работите се спротивни, главниот негативец се маскира во невино, мало и безопасно човечко сусштество чии потенцијали далеку ги надминуваат оние на гореспоменатите батки. Ваквата камуфлажа ја има во филмовите денес, но ми се чини дека Omen е првиот филм каде што е применета. Мајсторски екранизирана приказна, со сите салтанати, потребни за едно класично, ремек дело кое никогаш нема да застари.
Одличен предлог и рецензија, филмот завзема култно место во историјата на окултните филмови кои ја обработуваат опседнатоста на човекот со надприродни сили. Моја топла препорака до сите што не го гледале да го ѕирнат! Музиката е перфектна и глумата исто така.

Уште еднаш, одлично завршена работа! заслужуваш репутација за рецензијата (опширноста на истата) ама системот не ми дозволува :)

И на првиот линк е арно објаснувањето... Во филмот има симболика, тоа е очигледно. Останува до нас како ќе го протолкуваме.

Депресивен? Можи малку, не смета. Имало многу подепресивни драми. А експлицитните сцени сфати ги како хорор сцени.

И тоа е тоа, секој ќе си го гледа и сфаќа на свој начин.
Најдобриот филм на Ларс е Догвил!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.654
Поени од реакции
59.641
Уште еднаш, одлично завршена работа! заслужуваш репутација за рецензијата (опширноста на истата) ама системот не ми дозволува :)
Ете ја му платив :)

Иначе, забележавте која беда е римејкот на Omen? Мислам секој римејк е во принцип полош ама овој беше тешка мизерија. Кај бе психо-хорор без страшна музика во позадина? :tapp:

Како прво, има уште...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ма не ги ни коментирам веќе римејците...Освем "The Hills have Eyes" на Alexandre Aja јас друг добар римејк на хорор филм немам видено скоро...Можам да кажам дека ми се допадна повеќе и од оргиналот! многу добро реализирано нема што.

Од друга страна пак не ни можеш да очекуваш нешто лошо од таков режисер, знаејќи дека истиот стои позади "Haute Tension" ( перефектен хорор филм)

Еве малце повеќе инфо за двата,

http://www.imdb.com/title/tt0454841/

http://www.imdb.com/title/tt0338095/

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Дечки денес на А1 го даваат SEVEN кај полноќ ,чисто информативно кој сака да го гледа да ве известам:salut:

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Најдобриот филм на Ларс е Догвил!
Шознам има и други што му ги фалат. Europa, Braking the Waves и други. Треба да ги изгледам добро од почеток до крај оти само дел имам загледано.
Па и мини серијата Riget (ја [post=3043196]спомнав[/post] еднаш во темата Хорор филмови, а на нејзе мислев кога зборувавме [post=3475538]овде[/post]). Оваа мора да ја гледаш.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Си го гледал Догвил? многу инвентивно и неочекувано,ме изненади филмот тотално! Сетапот у филмот исто ми се допаѓа, нешто поинаков и уникатно ценам вакви филмови! Но сепак спаѓа во категоријата на филмови кои или ги сакаш или не! Никол Кидман со нејината улога исто така ме изненади згора на тоа и прекасно изгледа!....:back:

П.С. Конечно добивме подгрупи на форумов за ТВ? одлично!!

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Само дел од филмот.
Сакав да кажам дека не е лесно да издвоиш еден филм и да речиш тој е најдобар.
Исто како да бираш меѓу Аватар, Титаник, Терминатор и Алиенс.

Дури сме кај овај режисер, гледај го неговиот следен филм. Пази жанр и актерска екипа.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Само дел од филмот.
Сакав да кажам дека не е лесно да издвоиш еден филм и да речиш тој е најдобар.
Исто како да бираш меѓу Аватар, Титаник, Терминатор и Алиенс.

Дури сме кај овај режисер, гледај го неговиот следен филм. Пази жанр и актерска екипа.
У право си тешко е али од тие горе ги признавам Терминатор и Ејлиенс.

Другото просек, пре Амбис би го стаил у листата него Титаник или Аватар. За новиот негов филм, морам да кажам дека изгледа привлечно! Одлична екипа собрал :vozbud:

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Од последен гледан филм:

Mysterious Skin

Ова е најодвратниот филм шо некогаш сум го гледал. Ги поминав најодвратните 2 сати во мојот живот гледајќи го педерскиот тренер како ги ебе своите безбол играчи од 8 години кои на крајот стануваат педери и се ебат за пари. И овој филм има 7.9 оцена на имбд. Еее да ви се посерам во кариерите мајмуни едни смрдени шо снимате ваков филм... (намерно не ставив спојлери за да не се осудил некој случајно да го гледа)
Јас исто така се заебав од оценката од имдб. Го изгаснав после 10-15 минути. Ваква бљувотина ретко да најш... Не знам, можеби имал некоја поента филмов, да го догледав ќе кажев дали вредело времето поминато во агонија.

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Од последен гледан филм:

Јас исто така се заебав од оценката од имдб. Го изгаснав после 10-15 минути. Ваква бљувотина ретко да најш... Не знам, можеби имал некоја поента филмов, да го догледав ќе кажев дали вредело времето поминато во агонија.
Само педери гласале, затоа има толкава оценка.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.445
Поени од реакции
6.120
ауу треба частење за подфорумиве :)

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
Нема да биде spam доколку во оваа тема побарам да ми предложите некоја добра комедија нели? :)

Во последно време се изнагледав драми и....... драми. Гледам по поновиве филмови и нема мислам нешто посебно испаднато (освен The Hangover, Yes Man........... 17 Again ми се допадна исто), можеби нешто сум испуштил (и се надевам дека е така).

Ми се гледа некоја комедија, некое лесно филмче за релаксација, секој предлог е добредојден и фала однапред.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
И двата филмови ми се гледани, и двата се закон :) Благодарам.

Друго нешто? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom