Научни чуда во Ку`ран

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Epten diskusijata otide von kontekstot na temata nego za moralot.Moralot e eden i vrednostite se sekade isti osven ako ne se saka potcinuvanje na nekogo pa za mene moze a za drugite ne moze.Inaku nikoj nejke da mu dojdat doma i da mu napraat rusvaj i da mu ja ebat zenata i da se izivuvaat na kerka mu i slicno.Znaci sekoj znae i si saka dobro za sebe, problemot e sto saka dobro za nego a loso za drugiot pritoa treba da ima na um deka sekoj si ima svoja gordost i ako se buni posle neka si gi snosi konsekvencite.Znaci praxata e pokazatel kolku sto vredi, a potcinuvanjeto nekoi go prifakaat no nekoi ne i zatoa ima konflikti inaku ako se pojde od sebe ako nikoj ne saka na nego taka da mu pravat treba da znae deka ako on na nekogo mu pravi nepravda deka moze da se sooci so adekvatna samoodbrana ili odmazda i toa ne e zlo bidejki e aadekvatno.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Е ајде де, ќе се фокусираме. Како пример го дадов Мухамед за да ти покажам дека моралот се менува и секаде различен и затоа не треба да ја сметаш хомосексуалноста за неморална. Ако зборуваме веќе за моралност, за мене понеморален е присилен брак отколку согласен секс меѓу хомосексуалци, зошто нивна работа си е тоа. 200,000 хомосексуалци има во Македонија според една анкета, што да им правиш, да ги егзекутираш сите или да им дадеш право на избор и право на живот пред се (за дискриминацијата) зошто како што реков, не бираат они "ајде од денес сакам машки/женски" т.е и затоа некои се самоубиваат, од неможноста да се прифатат себеси поради нормите кои некое заостанато општество ги наметнало.
Според една друга анкета има 200.000 Јети.
Дискриминирани се...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Te prasuvam,dali smetas deka Islamot ne e religija koja povikuva na nasilstvo ? Kratko odgovorimi ottuka ke vidime dali lazam ili ne.
Drugo,ako mislis deka Homosexualizmot e vrodena mana,togas si navistina za zalenje. Ako mislis deka covek se ragja kako homosexualec... baraj care.
Тоа не е она што те прашав! Тврдењето немаше врска со Исламот, ти јасно постираше тврдење дека јас сум ги обвинувал сите муслимани дека биле терористи! Сега кога ти барам пост каде што сум рекол такво нешто, се вадиш менувајќи ја темата!
Друго! Докажано е одамна дека хомосексуалноста е вродена и дека не е никаква мана или болест! Одамна е тоа докажано, тоа што ти живееш во некој свој свет е друга работа!
Vo Kur'anot nisto ne se menuva i ne e smeneto nisto. Pravila mozat vo zakonot (ne vo Kur'anot) da se smenat,da se pomestat. No ona sto e Haram haram e... tuka nema sto da se smeni. Ona sto Allah dz.s go zabranil toa zabraneto e i gotovo. Toa ne e taka samo vo Kur'anot tuku vo sekoja sveta kniga.
Епа ете ти го доказот и потврдата за тоа што го кажувам цело време!:toe: Исламот наметнува закони за кој нема опција да се адаптираат и прилагодат на потребите и вољата на луѓето, што значи дека луѓето им служат на законите а не законите на луѓето!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоа не е она што те прашав! Тврдењето немаше врска со Исламот, ти јасно постираше тврдење дека јас сум ги обвинувал сите муслимани дека биле терористи! Сега кога ти барам пост каде што сум рекол такво нешто, се вадиш менувајќи ја темата!
Друго! Докажано е одамна дека хомосексуалноста е вродена и дека не е никаква мана или болест! Одамна е тоа докажано, тоа што ти живееш во некој свој свет е друга работа!

Епа ете ти го доказот и потврдата за тоа што го кажувам цело време!:toe: Исламот наметнува закони за кој нема опција да се адаптираат и прилагодат на потребите и вољата на луѓето, што значи дека луѓето им служат на законите а не законите на луѓето!
Не е докажана таква работа
Она што е докажано со научни и статистички релевантни методи е дека животниот век на ѓејојте е во просек 28 години помал од дадениот просек (конкретно во САД) и 20-30 години општо.
Затоа што е природно.
Како и смртта. Но лоша ствар е шо се умира од неа...

V sodelovanju z naravo.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е докажана таква работа
Она што е докажано со научни и статистички релевантни методи е дека животниот век на ѓејојте е во просек 28 години помал од дадениот просек (конкретно во САД) и 20-30 години општо.
Затоа што е природно.
Како и смртта. Но лоша ствар е шо се умира од неа...

V sodelovanju z naravo.
Иако нема конкретен показател за појавата на хомосексуалноста, сепак се знае дека не е избор на поединецот, туку особина со која се раѓа:

Biology and sexual orientation is the subject of research into the role of biology in the development of human sexual orientation. No simple, single cause for sexual orientation has been conclusively demonstrated, but research suggests that it is by a combination of genetic, hormonal, and environmental influences,[1] with biological factors involving a complex interplay of genetic factors and the early uterine environment.[2] Biological factors which may be related to the development of a heterosexual, homosexual, bisexual or asexual orientation include genes, prenatal hormones, and brain structure.
http://en.wikipedia.org/wiki/Biology_and_sexual_orientation#Criticisms

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33

По најновите научни сознанија од психологијата, хомосексуалноста е најпросто кажано изопаченост на умот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
По најновите научни сознанија од психологијата, хомосексуалноста е најпросто кажано изопаченост на умот.
Ај да видиме линк, статија, научна теза....било што за ова твое тврдење?!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Иако нема конкретен показател за појавата на хомосексуалноста, сепак се знае дека не е избор на поединецот, туку особина со која се раѓа:

http://en.wikipedia.org/wiki/Biology_and_sexual_orientation#Criticisms
Линкот е малку небулозен.
Бидејќи тргува од давање иста квалитативна вредност на хетеросексуалноста и педеризмот.
И кажува дека и хетеросексуалноста била ориентација и се развивала генетски, па како резултат на структура на мозок или било како.
Тоа не е никаква ориентација туку примарна биолошка особина, со цел размножување.
Со одредена и јасна биолошка цел.
Што целосно отсуствува од други видови сексуални интеракции (педерство,лезбејство,некрофилија,зоофилија,објектофилија,капрофагија и сл.)
Погрешната почетна теза не може да даде точни резултати.

Не е тоа никаква наука, само шпекулации.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Pa,Ipsissimus,posto ne sakas da mi kazes deka ne e Islamot religija koja ne povikuva na nasilstvo,togas jasno e deka mislis deka Islamot e religija koja povikuva na nasilstvo.Sekoj Musliman i jas sme sledbenici na taa religija,sto znaci,avtomatski smetas deka jas sum nasilnik bidejki sum Musliman i sledbenik na Islamot. Ako kazam jas deka Satanizmot e "religija" koja povikuva na ubistva i samoubistva imas pravo da se pobunis bidejki avtomatski i tebe te smetam za takov kako sledbenik na satanizmot. Ukluci toa viugite.

Sekogas temata i prasanjata se vrtat okolu edno te isto. Rabotata e sto tebe,licno tebe,ete,ne ti odgovara takov zakon. Ne ti e po volja.
Nikogas ni zakonot vo makedonija nema da se meni vo ona sto e jasno poznato za sekoj normalen covek kako zlo pa da se meni vo dobro. Krazbata krazba ostanuva i taa sekogas ke se kaznuva. Taka i toj zakon ne se menuva vo ona za sto ima dokaz deka e zlo za narodot i istoto go zabranuva i ne go menuva. Tebe povtorno te buni zosto na homoseksualcite ne im se dava pravo. Ti nemozes da svatis deka kaj nim taa bolest ne e prosirena i ne dozvoluvaat da se prosiri. Ne sakaat covestvoto da iscezne,prirodata da se opustosi.... sakaat decinja niz domovite da gledaat,sinovi,kerki,vnucinja....
Onamu kade sto poveke sakaat kucinja i macinja... neka si drzat. Onamu kade sto se razmnozile homoseksualcite,nikoj ne moze da im go spreci zakonot bidejki zakonodavcite sami se homoseksualci,tranvestiti,,,,, Ako jas se prasuvam,edno mesto kako Amsterdam,da dade Gospod site do eden da se napravat Homoseksualci,samo taka ke isceznat za sekogas.Ke ostarat,ne se razmnozuvaat..... i koga ti velam deka ova e propast za Covestvoto,tebe glavata ne ti konta nisto.

Ke se slozam so Joan... toa e Izopacenost na umot.Vaka mozete da svatite.... a od Islamska gledna tocka,se raboti za nevidliviot svet. Zapravo postoi nevidliv svet vo koj ziveat Dzini (demoni). Spored Islamot,nim gi ima kako i lugeto. Ima maski,zenski,kinezi,eskimi,makedonci,hristijani,muslimani,evrei itn.... Spored ucenjeto na reinkarnacijata,sekoe nivo na entiteti se hrani od poniskoto. Primer,vo prviot denzitet (nivo) spagaat mineralite,bilkite,rastenijata... Vo vtoroto se naogjaat zivotnite,koi se hranat od prvoto. Vo tretoto spagja covekot koj se hrani od poniskite. Vo cetvrtoto se dzinite.... tie se hranat so crpenje energija od covekot (moderniot svet vonzemjanite gi stava vo ova mesto). A postojat sedum nivoa na svesnost. Pettoto e mesto vo koe dusata go nadgleduva prethodniot zivot posle smrtta i na osnova toa,odlucuva kade i vo sto povtorno ke se inkarnira.....
Dzinite mozat da vlezat vo covekot i totalno da go sovladaat covekot te. da go kontroliraat. Za homoseksualcite postoi teorija da vo maska osoba vleze zenski dzin i se zaljubi vo masko.
Bi sakal poveke da pisuvam okolu ova i poveke da objasnam... no toa ke go napravam vo potforum metafizika,ako postoi ili vo misterii... kade e mestoto.Koga covek bi go spoznal ovoj nevidliv svet,mnogu raboti koi se slucuvaat ke im bidat jasni. Ke svati sto stoi pozadi telepatijata telekinezata i se ona sto nam ni izgleda cudno.

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
Исламот НЕ е религија која повикува на насилство. Да се биде ислам значи да се стане вистинско човечко битие. Кога во куранот се вели дека секој ќе постане ислам , не значи дека секој треба да ја прими исламската религија туку дека секој треба да стане „вистински човек“. Религиите секогаш се злоупотребувале од луѓето и под името на Бога се оправдувале многу војни.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Исламот НЕ е религија која повикува на насилство. Да се биде ислам значи да се стане вистинско човечко битие. Кога во куранот се вели дека секој ќе постане ислам , не значи дека секој треба да ја прими исламската религија туку дека секој треба да стане „вистински човек“. Религиите секогаш се злоупотребувале од луѓето и под името на Бога се оправдувале многу војни.
Odlicno napisano. Mnogu neluge pripadnici na ovaa religija dokazuvaat deka ne e seta rabota samo da se vikas Musliman,tuku da go dostignes toj stepen. Mozebi sum dosaden,priznavam,koga ja spomnuvam minatata doba i pocetocite na Islamot.Sakam samo da potsetam da razgledame kakov e zivotot koga vladee vistinski vladar koj celosno ima pocit kon taa objava,kakvi zakoni sproveduval,kakva blagosostojba imalo,kade bese naukata vo toa vreme,kulturata,civilizacijata za da ne pravete sporedba so lokalnite tradicii nekade si vo avganistan i serijatskiot zakon.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.413
Поени од реакции
5.080
Шо вика курано за диносаурусите?

F

Frankie Yale

Гостин
Шо вика курано за диносаурусите?
Јас ко што знам ништо нема за диносауруси. Има како во библијата небулозни тврдења за некои големи суштества во една-две реченици ама ништо конкретно.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Атомосфера

Во Името На Аллах џ.ш Милостивиот, Самилосен!

Аллах џ.ш вели:

И Он е оној кој го испраќа ветарот како радосница пред да дојде Милоста негова, кога ќе ги пренесе тешките облаци Ние ги Упатуваме кон мртвиот предел па со нив спуштаме вода, со чија помош тогаш, вадиме плодови секакви Ете, така Ние ги вадиме и мртвите за да се сеќавате.
(Ел-Араф 57)

Ја видовте ли водата што ја пиете? Вие ли ја спуштате од облакот или пак, Ние ја спуштаме Да посакаме можеме да дадеме да биде солена. Па нема ли да се заблагодарите.
(Суретул Вакиа 68-70)

Во првиот ајет се спменуваат тешко облаци Со кој стретсва луѓето тогаш да ги мерат дека се тешки? Дека тие имаат своја тежина Што се однесува до вториот ајет тој е предвзвик за човекот да спушти дожд од облаците Некој би можел да даде приговор дека живееме во модерно време во кое техниката дозволува вештачки да предизвика да врне дожд? Дали се работи за контрадикторни- спротивни ставови на науката и Куранот?

Не Туку потребно е да се земаат во предвид границите на човековите можности во оваа област.

М.А Фацѕ генерален инжинер за национална метерологија, во делот за Врнежи во Енециопедија Универзалис: Никогаш не можеме да спуштиме дожд од облаци кој немаат карактеристики на дождовниот облак или кај кој не е постигната соодветна еволуција-зрелост

Човекот само со помош на содветни техничи-стретсва може да го забрза процесот на врнење како што природните услови за врнење се постигнати Кога би било така суша не би постоела и пустина не би постоеле, што секако не е случај.

Ние ги испраќаме ветровите кој оплодуваат (Суретул Хиџр 22)

Ботаниката многу подоцна откри дека постојат машки и женски цветови и да поленовиот прав пренесен со ветарот врши оплодување биз кое неможе да има род каај билката Ова е објавено пред 1400 години бидејќи на

Оној кој ги има создадено овие законине му е тешко да тоа го објави овде и на сите други места каде што Аллах џ.ш го спомнува дождот и вели

: Спуштање, следување а никаде не употребува паѓање По законите на Физиката, капките на дождот би требало да паџаат Во тој случај тие би добиле забрзување, тогаш дождот дава како своја милост а не како казна, освен не сака да го казни

Поради ова Аллах џ.ш дава да дождот да се спушта(Постепено Паѓање) а не да паѓа со што би добил забрзување и би бил постојано казна за луѓето

Не гледаат ли дека Аллах, навистина, ви го потчини и она што е на небесата и она што е на земјата? И Он ве опсипа со благодетите Негови

; и видливи и невидливи А меѓу луѓето има и такви кои расправаат за Аллах и без знаење, и без Патоказ и без книга светла.
(Суретул- Лукман 20)

Кога сака Аллах да го упати ќе му ги отвори градите кон Послушноста. А Аллах кога сака да скршне во заблуда ќе му ги стесне градите - како да се впрегнуваат да се извишат во небо Ете така Аллах ја означува валканоста на оние кој не веруваат.
(Ен-Нам 125)

Стегањето на градите настанува како последица на недостаток на кислород, кој го има се помалку во висините што подоцна е откријено Кој би можел да знае во тоа време дека градите се стеснуваат и стегаат? Коа сите луѓе би се собрале во тоа време не би можеле да се дојде само на еден начин само по патот на објава

Во Куранскиот ајет се вели дека градите се стеснуваат како да се кажуваме постепено на небо Во тоа време луѓето немале ниту авиони, или сателити па да ја потврделе вистиноста на ова односот да го кажат ова Во ова наоѓаме докази за актуелноста на Куранот во сите времиња Онака како што Куранот им давал чуство на восхитносѕ кај првите генерации муслимани, таков е и за нас денес а ќе биде и за идните генерации кој ќе дојде после нас кој ќе ја сакаат и барат вистината.

Ова се само неколку примени од Кранот и Хадисот кој покажуваат на фактот дека оваа вера Ислам е вистинита, објавена од Аллах џ.ш преку Неговиот последен пратеник Мухаммед а.с за цело човештво со цврсти докази и негирани факти кој во денешно време ги потврдува и науката.

Куранот е уптсво и патоказ за секого кој здраво размислува и кој е свесен за својот настанок и за своето исчезнување ако сме свесни на Фактот дека не може ништо ни една најпроста работа да се создаде сам себеси, како можеме некои луѓе да ги разбериме дека самите сме настанале?

И што ќе биде со нас на крај? Зарем разумно и сватливо е да едно совршено битие како што е човекот е да не бидеме споменати? Да не одговараме за она што сме го работеле т.е добрите луѓе да не бидат наградени кој не добил награда на овој свет или злосторниџите да не бидат казнети кој не биле казнети т.е кој не добииле содветна казна за она што го работеле?

Оној кој прв пта не создал кој воспоставил совршен ред не му е тешко по втор пат да не создаде За ова Тој ни дал многу јасни докази Во оваа вера Ислам нема непознато Тоа е истата онаа Вреа ојавена на Адам, Ибрахим, Муса(Мојсеј), Иса (Исус) и на сите други Божји пратеници

Таа го потполни она што претходно беше објавено, го исправи она што беше искривено од претходните објави и остана зачувана се до Судниот ден Денес единсвена вера која е призната од Бога кој е една и единсвена за сите е Исламот Тој бог други вери не прима Ова не е самобендисаност на муслиманите туку тоа се Аллахови зборови кој се напишани во оваа совршена и од мани заштитена книга Куран

Кај Аллах единсвена призната вера е исламот (Али Имран 19)

Поради ова секој човек нек се запраша себеси! Ако е муслиман дали доволно ја знае и спроведува Аллаховата Вера? А ак е не муслиман дали се запознал со доакзите за Исламот од неговиот извор- Куранот и Хадисот? дали ја прифатил и ја признал вистината? бидејчи никој нема да има оправдување кога ќе биде прашан зашто не ја барал и не ја признал вистинат

Можност за поправен испит нема Исламо е најголемо богатсво за човекот на овој свет Муслимано треба да се гордее со тоа ште е следбеник на Исламот кој има Божји граници дека не ќе биде искривен и ќе биде светло за врниците до Судниот ден.

Што ве е? Зашто не се плашите од моќта Аллахова, а тој е вас постепено ве создава.
(Нух 13-14)

Таква е нашата моќ, а само колку сме ние моќни. (Ел-Мурселот 23)
Зарем кога ќе изумреме и кога коски и земја ке станеме ќе бидеме, навистина, оживеани, и нашите поранешни претци Кажи

: Да, и ќе бидте понижени
(Ас- Сафат 16-18)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Аммммммм, што е поентата на темава?

Kajgana Shop

На врв Bottom