Каде виде ти обвинување кон муслиманите за холокаустот? Каде јас или било кој што дискутираше до сега рекол дека тие се сторители на тоа дело? А што се однесува до тоа дека тие тврдења не се од муслимани, не го менува фактот дека на форумов се пласирани од муслимани т.е од вас! И калашњиковот е од Русин (Михаил Калашњиков), но тој лично најмалку го користел! Плус тие автори си ја имаат мувата на капата зошто ги изнеле тие тврдења, бидејќи нивните нации биле на погрешна страна во втората светска војна и си ги испрљале рацете со еврејска крв!Ti,drugar Satanisto,za site primedbi pogore imas posebni temi. Temite ne se zatvoreni... I pokraj toa sto naj mnogu gi obvinuvate Muslimanite za Holokaustot (na primer),storiteli na toa delo (i koga bi bilo vistina) ne se Muslimanite nitu se Muslimanite negatorite na toa delo... ne zboruvam za individui,tuku vo globala. Nitu edna kniga vo vrska na taa tema nema napisano nekoj Musliman,site knigi i textovi i sajtovi sto ponudiv na temata "vetena zemja" okolu Holokaustot se' se Hristijani,kako Pravoslavci taka i Katolici.
Немој молимте!! мед и млеко тече таму каде што се сечела рака за кражба! Затоа гледам Арапскиве земји во препород се моментално! Од Египет, преку Тунис, Либија, Јемен....Абе милина до милина! А што се однесува до бурките и пасошите, објасни ми молимте како да се дозволи сликање за пасош ако лицето не се гледа?! Која глупост е тоа само! Како ќе идентификуваш некого со прекриено лице?!Za besenjeto na Homoseksualcite bezbroj pati ti e napisano. Tamu kade sto se sece raka za krazba (na primer) ako pojdes vo drzava kade sto se praktikuva toj zakon,mnogu mnogu retko ke zabelezis luge so presecena raka a toa i go kazuva brojot na lopovite. Avtomatski,nitu raka se sece nitu se krade,bidejki znae sto sledi. Isto e i so Homosexualcite.... dodeka mozat da se krijat ke se krijat ili so povreme ke se iselat,ednostavno,drzavata takov zakon i takov nemoral i grozotija ne saka. Gi prasuvase nekoj zenite tuka (muslimanki) do vcera dali saka da se slika na pasos bez samija. Takov bese zakonot,sakale nejkele....
Ако тоталитаризмот, фанатизмот и назадувањето на кое сме сведоци кај сите муслимански земји во моментов е сјај, тогаш редно е да го угаснеме засекогаш тој "сјај". Јас ниту поддржувам ниту забранувам некому било каков однос, секој си има право да биде господар на својот сопствен живот, но кога некој ќе проба да ми го ускрати тоа право, е тогаш подобро нека ме убие, затоа што во спротивно ќе зажали што воопшто се родил! Тоа е она на што се темели Сатанизмот!Izlezxi prijatele Ipsissimus od mracnata strana na satanizmot da go vidis sjajot. Greota e koga podderzuvas covek sto imal odnos so sopstvenata majka i kerka i sestra,so bratot svoj,maz so nekoj maz ili zena so nekoja zena.... mnogu poarno mu e vo vena da se puka,odkolku ovie gadotii da gi pravi.... vakvi luge se poremeteni i otvoreno ti vikam smrtta e spas za takvite,ona,navistina spas,spasuvanje od ponatamosnite grevovi.
Црн е твојот испран мозок, кој или неможе да свати или лицемерно повторува лаги!! Јас би се восхитувал на секс помеѓу мајка и син?! Како не ти е срам да лажеш безсрамно?? Па ти си жив пример и доказ зошто глупоста е грев, и тоа најголем! Затоа што од нејзините симптоми непати "болниот" туку сите околу него! Тоа што мене не ме интересира како некој си го живее животот незначи дека јас се восхитувам, ниту дека го правам будала тој што неразмислува како мене. Една работа е да имаш различен став, а сосема друга да го сметаш сопствениот за единствено исправен, додека останатите за "грозни", "пореметени", "Ненормални" или што ти незнам друго!Ili si kako ona lonce koe nasobralo polno 'rgja i crnila nad sporetot,na koe poveke cadot ne mu smeta. Talozi mu pravi,novi sloevi,no ne se zaprimetuva,bidejki i onaka e crno. Bel covek ako zaposlis za kovac,uste prviot den ke go zaprimetis od crnilata na cadot,no ako crnec vrabotis,toj nema da go prepoznaes. Ti si tolku pocrnat sto,koga bi videl majka i sin kako imaat spolni odnos,ti bi im se voshituval na hrabrosta i bi im zavidel i toa za sloboda bi go smetal,seedno bi ti bilo,normalno,nivna volja i zelba... a budala e za tebe sekoj koj ke se zgrozi od takviot nastan.
куранот така вели..дека не треба да им се верува на неверници,и дека науката е неука,и дека науката копира све од куранот...треба да знаеш тоа.Човекот убаво си мисли,убаво си постапуваСоул оф спејс, многупати ти е кажано со факти, со докази, но пак истото го тераш...
Kako sto kazav,naj prvo ne sakam temata da otide vo pogresna nasoka,temata "vetena zemja" seuste postoi,vrati se i ke vidis koi se naj mnogu napagjani i koi se smetaat za naj golemi protivnici na evreite. Za ova ne treba da se dokazuva. Za toa sto se plasiraat,ova e Forum,na onoj na kogo go interesira VISTINATA treba da gi pogledne site strani. Jas samo kazav deka postoi i druga teorija i ponudiv bezbroj linkovi i bezbroj knigi,od koi,vo nitu eden ne zboruva musliman protiv holokaustot. Iako jas licno poveke veruvam na tie tvrdenja odkolku na oficijalnite vesti,toa ne treba da predizvika kaj vas tolkakav bunt,bidejki ne sum samo jas. Vistinata e sirok poim i sekoj si ja gleda porazlicito.Pa celo vreme mi zboruvas za "slobodnata volja" a zabranuvas da razmisluvame sekoj so svoja glava te. mora da se veruva vo holokaustot.Каде виде ти обвинување кон муслиманите за холокаустот? Каде јас или било кој што дискутираше до сега рекол дека тие се сторители на тоа дело? А што се однесува до тоа дека тие тврдења не се од муслимани, не го менува фактот дека на форумов се пласирани од муслимани т.е од вас! И калашњиковот е од Русин (Михаил Калашњиков), но тој лично најмалку го користел! Плус тие автори си ја имаат мувата на капата зошто ги изнеле тие тврдења, бидејќи нивните нации биле на погрешна страна во втората светска војна и си ги испрљале рацете со еврејска крв!
Kako sto kazav. Islamot pozadi nego nosi civilizaciska misija. Denesnite zakoni nikoj ne moze da gi sporedi so praviot serijat.Немој молимте!! мед и млеко тече таму каде што се сечела рака за кражба! Затоа гледам Арапскиве земји во препород се моментално! Од Египет, преку Тунис, Либија, Јемен....Абе милина до милина! А што се однесува до бурките и пасошите, објасни ми молимте како да се дозволи сликање за пасош ако лицето не се гледа?! Која глупост е тоа само! Како ќе идентификуваш некого со прекриено лице?!
Како што ти кажа и Human еднаш, кој им забранува на исламските земји да се организираат и да бидат како што некогаш биле? Неколку векови пред да има било какво влијание од западните земји, таа "хармонија" одамна ја снемало!Kako sto kazav. Islamot pozadi nego nosi civilizaciska misija. Denesnite zakoni nikoj ne moze da gi sporedi so praviot serijat.
Zatoa predlagam da se vratite nazad za vremeto na pravednite Halifi (cetvoricata),za vremeto na Harun Er-Rasid. Toa e vreme za koe svetot denes moze da sonuva. Pravda,Ramnopravnost,Blagodet........ Jas ne se naslonuvam na nitu eden zakon od denesnite islamski vlasti. Jas,a i sekoj znae deka nikade nema ispraven serijatski zakon tuku se lokalni tradicii.
Па нивна работа, нивен живот бре човече! Што имам јас да им забранувам? Зошто да им забранувам?! Зошто би им забранил на хомосексуалците да се држеле за рака? Објасни ми ајде! Зошто? Или зошто би забранувал некому дома што ќе прави! Дали ќе има секс со мајка или нема! Негово право, негов живот! Дали ти воопшто правиш разлика од немешање во животот на другите и восхитување на нечив начин на живот? Затоа што на неколку наврати изнесуваш лаги како јас сум се восхитувал на тој начин на живот!!Sto se odnesuva do mojot Mozok,elhamdulillah (blagodaren sum na Allah) seuste znae sto e prirodno sto e neprirodno. Sto e dobro a sto e zlo,nastojuva da go poddrzi dobroto i da go zabrani zloto.
Da,ti si toj koj dozvoluva sex pomegju majka i sin.Toa e satanistickata ideologija,sekoj ima pravo na svoj apsoluten izbor. Negova volja.... koga ti bi bil vladar,dali bi im zabranil na lugeto dokolku imaat odnos majka i sin ? Tvojot stav,barem do sega bese deka toa e nivni izbor,neka pravat sto sakaat. Dali bi im zabranil na homoseksualcite raka za raka javno da se setaat i baknuvaat po ulici ? Ne. Velese deka toa si e nivni izbor. Sto znaci go dozvoluvas toa.
Не е тоа инат, јас го негирам само тоа што нема логика, тоа што е личен став а се наметнува на цела популација луѓе! Лично имам видено пасоши и лични карти каде жената е целосно покриена, не и се гледа лицето! А тоа е нелогично и глупо, намената на тие документи е идентификација, а ако не се гледа лицето што ќе идентификуваш? Дали е или не дел од "вистинскиот" исламски закон не навлегувам во тоа.Za pasosite... Spored Islamot (koj voopsto ne go poznavas) zenata treba da ja pokrie kosata a ne i liceto. Problem e,povtorno ti velam i tebe i na site,sto nekoi lokalni tradicii gi stavate vo ramkite na serijatskiot zakon. Sepak,toa si e nivna tradicija i spored nivniot zakon se snaogjaat,nivna rabota. No Serijatski zakon e zenata da ja pokrie kosata. Da si troska pameten ke svatis deka vaka mnogu polesno se identifikuva liceto na zenata odkolku bez samija,bidejki se fokusiras na liceto i nema kamuflaza so kosata,koja sto moze da ja skrati i sekakva frizura i farba da i udri. Bilo osishana ili ne osishana,zenata so shamija e ista. I ova ke go negiras ti,samo od inat.
Не е точно! Зошто би тврдел дека миење заби, нозе, уши било нехигиенски или неубаво?! Кога јас нешто негирам, образложувам зошто мислам дека е така. Кога сум негирал нешто без да наведам причина? Секој што непристрасно го следи овој дуел ќе го увиди тоа.Ti ke mi reces deka i obredot Sunet (obrezuvanje) ne e higienski,samo zaradi toa sto e praksa na Muslimanite. Ako ti kazam deka od vremeto na Muhammed a.s zadolzitelno e 3 pati cetkanje na zabi,ti ke go negiras samo zaradi toa sto e praksa na Muslimanite. Ako ti kazam deka Muslimanite 5 pati nozete treba da gi izmijat za da obavat namaz (molitva) ke mi kazes ne e ubavo. Isto tolku i ustata i ushite i liceto i racete......
Im zabranuvaat,gledas i sam vprocem kako se mesas vo tugi zivoti ? Zosto ne kazes duri vo avganistan onamu "pa nivni zivot,neka pravat sto sakaat" ? tuku sekogas vie sakate da se slusate i po vase da bide,gi smetate zaostanati za nivniot nacin na zivot a homosexualcite sto sakale mozele da pravat i umno poremetenite seksualni manijaci ? "Mirotvorcite" se tie koi im zabranuvaat napredok i razvoj i da bidat toa sto bea. Vo sprotivno,nema da mozat da si ja ostvarat glavnata cel te. da vladeat tie so celiot svet,da glumat gospodari na svetot.... Vo vistinska serijatska zemja,kako sto ednas kazav,vo banka ako zemes 100 eura samo sto si dolzen da vratis... vakov zakon ne im pasira. Ne im pasira vladar koj ke zema ista plata kako i eden prosveten rabotnik,nastavnik,bolnicar... ili,tuka nekade od prilika a ne da go pustosi narodot,tuku da zivee za narodot a ne od narodot.Како што ти кажа и Human еднаш, кој им забранува на исламските земји да се организираат и да бидат како што некогаш биле? Неколку векови пред да има било какво влијание од западните земји, таа "хармонија" одамна ја снемало!
Ete vidis. Jas te obvinuvam tebe,kako sto ti obvinuvas i sekoj Musliman go smetas za terorista. Za razlika od tebe,jas vo pravosum bidejki toa sto go rekov voedno e i satanska ideologija a ti si satanista. Ti go negiras i poimot NEMORAL koj sto e svetski poznat. A sto se podrazbira pod toj poim ?Па нивна работа, нивен живот бре човече! Што имам јас да им забранувам? Зошто да им забранувам?! Зошто би им забранил на хомосексуалците да се држеле за рака? Објасни ми ајде! Зошто? Или зошто би забранувал некому дома што ќе прави! Дали ќе има секс со мајка или нема! Негово право, негов живот! Дали ти воопшто правиш разлика од немешање во животот на другите и восхитување на нечив начин на живот? Затоа што на неколку наврати изнесуваш лаги како јас сум се восхитувал на тој начин на живот!!
Veke ti objasniv sto e farz a sto e lokalna tradicija. Ne im se mesaj Vidi,koga vo makedonija nekoja zena,vernicka,bi sakala da se slika taka,smeta deka spored nivnata vera treba da bide taka,dali ke i dozvolat ? NE ! A dali moze i pokraj toa so sila nesto da napravi ? NE ! Ke se slika onaka kako sto bara zakonot ili neka se iseli tamu kade sto i dozvoluvaat taka.Nema drug izbor ! Vo onie drzavi e obratno ! Nacinot na zivot kaj nim e takov.... ovaa sloboda na izbor ne ti ja svaka glavata ?Не е тоа инат, јас го негирам само тоа што нема логика, тоа што е личен став а се наметнува на цела популација луѓе! Лично имам видено пасоши и лични карти каде жената е целосно покриена, не и се гледа лицето! А тоа е нелогично и глупо, намената на тие документи е идентификација, а ако не се гледа лицето што ќе идентификуваш? Дали е или не дел од "вистинскиот" исламски закон не навлегувам во тоа.
Абе како не ти е срам да лажеш?! Кога сум рекол дека секој муслиман бил терориста? Што лупаш бре човече? Секој пост најмалку по една невистина кажуваш! Или посочи линк каде што сум кажал такво нешто или сакам јавно извинување!! Во спротивно ќе барам до администрацијата да се санкционира оваа пропаганда на лаги и извртување на нечиви зборови!!Ete vidis. Jas te obvinuvam tebe,kako sto ti obvinuvas i sekoj Musliman go smetas za terorista. Za razlika od tebe,jas vo pravosum bidejki toa sto go rekov voedno e i satanska ideologija a ti si satanista.
Морал е културолошка креација, а не вродена! Така да твојот "НЕМОРАЛ" единствено постои во твојата глава и во главите на оние како тебе! Да си се родел во некое амазонско племе, би имал некој сосема друг морал сега! Но толку си способен да го согледаш тоа! Непостои "Вистински" и "Погрешен" морал! Така да тој ваш закон кој убива луѓе затоа што немаат морал како што вие сакате е репресија на човечките права и слободи!Za razlika od tebe,jas vo pravosum bidejki toa sto go rekov voedno e i satanska ideologija a ti si satanista. Ti go negiras i poimot NEMORAL koj sto e svetski poznat. A sto se podrazbira pod toj poim ?
Dali Nemoralot treba da bide poddrzan i priznat ? Sekoj vid na blud,homoseksualnost spagjaat vo Nemoral i tie drzavi ednostavno ne gi poddrzuvaat tie cinovi i gi kaznuvaat. Zakon druze,zakon ! A onie na koi im e kejf i volja,neka odat vo amsterdam,nikoj ne gi brani. No vo taa drzava e zabraneto. Sto ne ti e jasno ?
Секој закон во демократско општество се носи со цел да им служи на луѓето, и има причина зошто некој закон е таков каков што е! А ако тој ист закон застари или мнозинството реши дека повеќе нема корист, има механизми тој закон да се смени или дополни! Незнам кому не му сваќа главата овде! Ако ти сметаш дека има закони кој тебе нешто ти ускратуваат ова општество ти нуди механизми да докажеш и да превземеш иницијатива да се измени тој одреден закон! Како споредба, на кој начин некој хомосексуалец во исламско општество ќе го направи истото?Veke ti objasniv sto e farz a sto e lokalna tradicija. Ne im se mesaj Vidi,koga vo makedonija nekoja zena,vernicka,bi sakala da se slika taka,smeta deka spored nivnata vera treba da bide taka,dali ke i dozvolat ? NE ! A dali moze i pokraj toa so sila nesto da napravi ? NE ! Ke se slika onaka kako sto bara zakonot ili neka se iseli tamu kade sto i dozvoluvaat taka.Nema drug izbor ! Vo onie drzavi e obratno ! Nacinot na zivot kaj nim e takov.... ovaa sloboda na izbor ne ti ja svaka glavata ?
Nekolku pati ti imam kazano,no koj e toj sto ke svati. Ona sto tebe ti pravi kejf i mislis deka nema na nikogo da povredi na nekogo go povreduva i ne e opravdanie za tvojata volja. Se sto pisuvam,mene mi e po volja i kejf i zadovolstvo da go pravam. Zosto mene mi se mesas ?
Zarem ne go smetate (ne site,no ti si eden od niv) Islamot kako religija koja povikuva na ubivanje,nasilstvo itn ? Sekoj pripadnik na Islamot e Musliman,sto znaci deka site vo eden kosh gi stavate.Абе како не ти е срам да лажеш?! Кога сум рекол дека секој муслиман бил терориста? Што лупаш бре човече? Секој пост најмалку по една невистина кажуваш! Или посочи линк каде што сум кажал такво нешто или сакам јавно извинување!! Во спротивно ќе барам до администрацијата да се санкционира оваа пропаганда на лаги и извртување на нечиви зборови!!
Ne zboruvame tuka za nekoi uste ne otkrieni pleminja. Ti fokusiraj se na sredinata vo koja se naogjas. Iracanite ziveeja kako ziveeja,ne baraa i spancite (na primer) da ziveat kako nim,tuku obratno,spancite (evropa i amerika) baraa da iracanite kako nim ziveat. Pogledni kade e problemot i zaradi toa im go narusija zivotot. Mesas babi i zabi. Nie vo svojot dom si imame nacin na zivot,kako ziveat komsiite mene voopsto ne mi e griza. Ako im treba pomos ke im pomognam no nema da im kazam kako da legnuvaat kako da stanuvaat kako da jadat kako da se dvizat.... Sekoja drzava zemija kako eden dom,vo koja pretsedatelot e domakin na kukjata. Toj treba da se grizi za negovata drzava a ne za drugite drzavi.... Ako vo nekoi amazonski pleminja seuste goli setaat,sto mislis,po tvoe,dali e toa normalno za nas tuka ? Ne sudi po nivno. Na kinez ne mozes da mu dokazes deka oriz so lazica podobro e da se jade odkolku so stapcinja. Ti si toj koj toa ne go razbira Ipsissimus.Морал е културолошка креација, а не вродена! Така да твојот "НЕМОРАЛ" единствено постои во твојата глава и во главите на оние како тебе! Да си се родел во некое амазонско племе, би имал некој сосема друг морал сега! Но толку си способен да го согледаш тоа! Непостои "Вистински" и "Погрешен" морал! Така да тој ваш закон кој убива луѓе затоа што немаат морал како што вие сакате е репресија на човечките права и слободи!
Sto e tuka problemot ? Normalno,za zakonot izbira poveketo od narodot. Od pred dvaese3t godini zeni barale na pasos so samija da se slikaat pa ne im dozvoluvale i se slikale bez samija. Sega kaj nas vo zakonot vlegoa i muslimanite,pa pogolemi se pravata. Vie dozvoluvajtego homosexualizmot,lezbejstvoto,kucinja namesto deca da ragjate pa posle barajte za vas trojca pederi zakon da vi se menuva.Секој закон во демократско општество се носи со цел да им служи на луѓето, и има причина зошто некој закон е таков каков што е! А ако тој ист закон застари или мнозинството реши дека повеќе нема корист, има механизми тој закон да се смени или дополни! Незнам кому не му сваќа главата овде! Ако ти сметаш дека има закони кој тебе нешто ти ускратуваат ова општество ти нуди механизми да докажеш и да превземеш иницијатива да се измени тој одреден закон! Како споредба, на кој начин некој хомосексуалец во исламско општество ќе го направи истото?
Велиш: "Ona sto tebe ti pravi kejf i mislis deka nema na nikogo da povredi na nekogo go povreduva i ne e opravdanie za tvojata volja." Мојата воља се однесува на мене и мојот живот, како може тоа да повреди некого? Или можеби пак ќе слушаме како таткото ќе бил повреден ако ќеркаму имала секс со некој што нема да ја земе за жена? Таквите луѓе се себичњаци кој се обидуваат да ги сменат луѓето околу себе, не ги сакаат луѓето какви што се, туку какви што тие сакаат да бидат!
Pa ete vidis. Sekako deka ke gi nareces sebicnjaci a na nivnata povreda ne obrakjas vnimanie bidejki koga ti e voljata za drugi griza ne ti e. Ke gi narekuvas sebicnjaci,zaostanati i sekako.... Sudija sto zema mito nema griza za onoj na kogo pogresno ke mu presudi.Zatoa postojat Sudovite drugar,koi ne ja gledaat nicija volja,tuku gledaat vo ona sto e ispravno.Мојата воља се однесува на мене и мојот живот, како може тоа да повреди некого? Или можеби пак ќе слушаме како таткото ќе бил повреден ако ќеркаму имала секс со некој што нема да ја земе за жена? Таквите луѓе се себичњаци кој се обидуваат да ги сменат луѓето околу себе, не ги сакаат луѓето какви што се, туку какви што тие сакаат да бидат!
Посочи ми мој пост каде што тврдам дека сите муслимани се терористи! Затоа што ти го тврдеше тоа, дека јас сум ги обвинувал сите муслимани дека биле терористи! Посочи кога било!Zarem ne go smetate (ne site,no ti si eden od niv) Islamot kako religija koja povikuva na ubivanje,nasilstvo itn ? Sekoj pripadnik na Islamot e Musliman,sto znaci deka site vo eden kosh gi stavate.
Нема што да се фокусирам! Ако одреден морал е вроден и токму тој е исправен, ќе го има секаде, и кај амазонските племиња и во арапските земји и во амстердам! Но тоа не е случај, затоа што моралот е културолошки феномен, а не вродена особина! Нешто кое се учи, прифаќа или наметнува од околината и авторитетите! Тоа само по себе кажува дека нема "ИСПРАВЕН" и "ПОГРЕШЕН" морал, а вие убивате луѓе затоа што живеат на начин кој според вас е неморален.Ne zboruvame tuka za nekoi uste ne otkrieni pleminja. Ti fokusiraj se na sredinata vo koja se naogjas. Iracanite ziveeja kako ziveeja,ne baraa i spancite (na primer) da ziveat kako nim,tuku obratno,spancite (evropa i amerika) baraa da iracanite kako nim ziveat......
Проблемот е што во исламските закони нема можност за интервенција! А во една таква ситуација луѓето почнуваат да им служат на законите, а не законите на луѓето! Ако ти сметаш дека жените се обесправени затоа што неможат да се сликаат со шамија, постои опција да собереш потписи, да поднесеш петиција и преку претставниците на народот да го измениш законот! Како ќе го измени законот некој хомосексуалец во земја со која владее шеријатот?Sto e tuka problemot ? Normalno,za zakonot izbira poveketo od narodot. Od pred dvaese3t godini zeni barale na pasos so samija da se slikaat pa ne im dozvoluvale i se slikale bez samija. Sega kaj nas vo zakonot vlegoa i muslimanite,pa pogolemi se pravata. Vie dozvoluvajtego homosexualizmot,lezbejstvoto,kucinja namesto deca da ragjate pa posle barajte za vas trojca pederi zakon da vi se menuva.
Кога некого сакаш,го сакаш каков што е, а не како што ти сакаш да биде! Што значи ако се обидуваш на луѓето кој наводно ги сакаш, да им наметнеш начин на однесување и размислување какви што ти сакаш, тогаш дефинитивно си себичњак! Секој има право да си го живее животот како сака, ако некој се почуствува повреден поради една таква одлука на некој свој близок, тогаш тоа не е ништо друго освен себичност.Pa ete vidis. Sekako deka ke gi nareces sebicnjaci a na nivnata povreda ne obrakjas vnimanie bidejki koga ti e voljata za drugi griza ne ti e. Ke gi narekuvas sebicnjaci,zaostanati i sekako.... Sudija sto zema mito nema griza za onoj na kogo pogresno ke mu presudi.Zatoa postojat Sudovite drugar,koi ne ja gledaat nicija volja,tuku gledaat vo ona sto e ispravno.
Абе види вака, моралот е субјективен, ако некои луѓе сметаат дека хомосексуалноста е неморална тоа не значи дека автоматски само по себе таа е неморална. Моралот е менлива работа, еве како пример ќе го земам Мухамед твојот (а и мој бивши) пророк кого сите денес го нарекуваат педофил зоштo се oженил и имал секс (според денешни закони - силувал) 9 годишно девојче Аиша. Сигурно си слушнал за неа, неговата омилена жена. Дали ова го прави него педофил? Според денешните вредности и морали со сигурност можеме да кажеме да, Мухамед Пејкамбер е педофил. Но дали тој во неговото време се сметал за педофил и знаејќи и намерно ја искористил својата моќ како владетел да си ги исполни неговите (според сегашните морали) болни фантазии? Не, тогаш таквите бракови биле опшествено прифатени и биле честа појава и во Исламските и Еврејските народи во тој период.Ne zboruvame tuka za nekoi uste ne otkrieni pleminja. Ti fokusiraj se na sredinata vo koja se naogjas. Iracanite ziveeja kako ziveeja,ne baraa i spancite (na primer) da ziveat kako nim,tuku obratno,spancite (evropa i amerika) baraa da iracanite kako nim ziveat. Pogledni kade e problemot i zaradi toa im go narusija zivotot. Mesas babi i zabi. Nie vo svojot dom si imame nacin na zivot,kako ziveat komsiite mene voopsto ne mi e griza. Ako im treba pomos ke im pomognam no nema da im kazam kako da legnuvaat kako da stanuvaat kako da jadat kako da se dvizat.... Sekoja drzava zemija kako eden dom,vo koja pretsedatelot e domakin na kukjata. Toj treba da se grizi za negovata drzava a ne za drugite drzavi.... Ako vo nekoi amazonski pleminja seuste goli setaat,sto mislis,po tvoe,dali e toa normalno za nas tuka ? Ne sudi po nivno. Na kinez ne mozes da mu dokazes deka oriz so lazica podobro e da se jade odkolku so stapcinja. Ti si toj koj toa ne go razbira Ipsissimus.
Za sekoj tuka opsto poznat poim e poimot NEMORAL i sekoj koj sto ke go prasas ke ti kaze deka toa e bludot,homosexualizmot... osven nekoi koi seuste razmisluvaat kako nekoi amazonski pleminja.
E pa ajde da te slusnam so tvoi zborovi kazimi deka ne e tvoeto mislenje deka Islamot NE POVIKUVA NA UBIVANJE,DEKA TVOETO MISLENJE NE E OD ONIE KOI MISLAT DEKA ISLAMOT NE POVIKUVA NA NASILSTVO ? Ako mi kazes deka ne mislis taka,jas javno ke ti se izvinam.Посочи ми мој пост каде што тврдам дека сите муслимани се терористи! Затоа што ти го тврдеше тоа, дека јас сум ги обвинувал сите муслимани дека биле терористи! Посочи кога било!
Posle ratot vo Bosna (ovaa slucka e vistinita),nekoja zena go izgubila mazot i ostanala sama so svoite deca (malecki). Posle rat,znaeme,trae uste eden ekonomski rat,siromastija,nemanje,glad.... zenata ostanala bez nisto,nemale sto da jadat. Sekoja vecer na decata im stavala vo tendzere dva kamenja i im vikala deka toa e meso i deka koga ke zaspijat i koga ke se razbudat ke jadat meso. Taka gi zaspivala dolgo vreme a vo tendzere im stavala kamenja,kako bi gi zalazala. Posle bajagi vreme,na zenata nekoj i dal parce meso da svari ta da kasnat zaedno so decata. Celata so radost taa trca kon kukjata da gi izraduva decata.Im vika; deca,vecerva ke jademe Meso,Meso ke jademe !!! Decata voopsto ne se iznenadile,bidejki sekoja vecer toa go slusale. Zenata im ja otvora kesata i im go pokazuva mesoto.Koga videle decata,se poglednale oci vo oci i i vikaat na majkasi: Mamo,pa ova ne e meso !!! Vo ocite nivni kamenjata bile "meso",no zarem e toa taka ? Mozebi po nekolku godini i nemoralot moral ke stane. No moze li kamen meso da bide ? Ti teknuva li Ipsisiimus ?Нема што да се фокусирам! Ако одреден морал е вроден и токму тој е исправен, ќе го има секаде, и кај амазонските племиња и во арапските земји и во амстердам! Но тоа не е случај, затоа што моралот е културолошки феномен, а не вродена особина! Нешто кое се учи, прифаќа или наметнува од околината и авторитетите! Тоа само по себе кажува дека нема "ИСПРАВЕН" и "ПОГРЕШЕН" морал, а вие убивате луѓе затоа што живеат на начин кој според вас е неморален.
Ti mi zboruvas kako da go poznavas serijatskiot zakon poveke od bilo koj Islamski alim. Ne bidi ulav prijatele,namesto da prasas dali e ova vaka po toj zakon ili ne e,ta da ti kaze eden Musliman,ti toa so sigurnost go plasiras i uste mene mi vikas i me obvinuvas za lazgo !Проблемот е што во исламските закони нема можност за интервенција! А во една таква ситуација луѓето почнуваат да им служат на законите, а не законите на луѓето! Ако ти сметаш дека жените се обесправени затоа што неможат да се сликаат со шамија, постои опција да собереш потписи, да поднесеш петиција и преку претставниците на народот да го измениш законот! Како ќе го измени законот некој хомосексуалец во земја со која владее шеријатот?
Ipsissimus... ti izgleda voopsto nemas cuvstvo na sakanje ili ti e totalno pogresnna sto mu steti i sto e grdo za nekogo jas od ljubov ke nastojuvam da prestane so toa. Mozebi jas gresam,no mojot vid na sakanje e ovoj. Koga sinmi pocne da pusi,ke nastojuvam da prestane so toj porok,bidejki go sakam.... na komsijata nemozam da mu recam,bidejki sin mi e sin.Na onoj sto go sakam,cenam i pocituvam,ke mu kazam vo oci za greskata i ke se trudam da ja popravi.Isto ocekuvam od prijatelite da mi ukazat na greskata sto ja pravam,bidejki samo toj moze da mi bide prijatel a ne i onoj koj me ohrabruva vo zloto sto go pravam.Кога некого сакаш,го сакаш каков што е, а не како што ти сакаш да биде! Што значи ако се обидуваш на луѓето кој наводно ги сакаш, да им наметнеш начин на однесување и размислување какви што ти сакаш, тогаш дефинитивно си себичњак! Секој има право да си го живее животот како сака, ако некој се почуствува повреден поради една таква одлука на некој свој близок, тогаш тоа не е ништо друго освен себичност.
Не беше работата за Исламот, не ги извртувај работите! Ти рече дека јас сум го сметал секој муслиман за терорист, еве го постот:E pa ajde da te slusnam so tvoi zborovi kazimi deka ne e tvoeto mislenje deka Islamot NE POVIKUVA NA UBIVANJE,DEKA TVOETO MISLENJE NE E OD ONIE KOI MISLAT DEKA ISLAMOT NE POVIKUVA NA NASILSTVO ? Ako mi kazes deka ne mislis taka,jas javno ke ti se izvinam.
Значи ти овде тврдиш дека јас го обвинувам секој муслиман дека е терорист! Затоа сакам да докажеш каде и кога сум рекол такво нешто!
Пак или неможеш или несакаш да сватиш. И во примеров кој си го навел моралот го претставуваш како неменлив, апсолутен...вроден! А веќе ти објаснив дека тоа воопшто не е случај. Токму примеров кој си го навел го докажува то што јас го тврдев! Дека ако доволно долго веруваш дека каменот е месо, ќе почнеш да го гледаш како месо! "Каменот" како метафора е моралот! Ако некому упорно повторуваш дека каменот е месо (хомосексуалноста е неморал), тогаш тој некој тоа и ќе го гледа, па и ќе биде спремен да се бори и да убива за тоа убедување.....Decata voopsto ne se iznenadile,bidejki sekoja vecer toa go slusale. Zenata im ja otvora kesata i im go pokazuva mesoto.Koga videle decata,se poglednale oci vo oci i i vikaat na majkasi: Mamo,pa ova ne e meso !!! Vo ocite nivni kamenjata bile "meso",no zarem e toa taka ? Mozebi po nekolku godini i nemoralot moral ke stane. No moze li kamen meso da bide ? Ti teknuva li Ipsisiimus ?
Ок, еве ќе те прашам тебе како поискусен од мене во исламот. Дали во шеријатско управување, има можност да се поднесе петиција и да се измени некој закон од куранот? За демократските општества веќе установивме дека може, дека има таква можност, дали и во исламот има?Ti mi zboruvas kako da go poznavas serijatskiot zakon poveke od bilo koj Islamski alim. Ne bidi ulav prijatele,namesto da prasas dali e ova vaka po toj zakon ili ne e,ta da ti kaze eden Musliman,ti toa so sigurnost go plasiras i uste mene mi vikas i me obvinuvas za lazgo !
Никој неспори дека тоа што штети треба да им се укаже на оние кој ги сакаме, но во примерот кој јас го посочив се зборува за начин на размислување и начин на живот кој немаат ништо слично со пушење цигари, дрогирање или што ти ја знам! Ако јас имам ќерка, и таа сака да си го живее животот како сите девојки во 21-ов век, да си менува дечковци, да се журка, да носи крактки сукњи..и сл. мојата забрана на таквиот начин на живот нема да биде со цел да го заштитам нејзиното здравје, туку да и наметнам начин на живот и размислување каков што јас сакам, а не како што таа решила да си живее! А јас веќе кажав, ако некого сакаш, ќе го сакаш каков што е, а не како што ти сакаш да биде! Се разбира одкако ќе созрее и ќе може самостојно да одлучува.Ipsissimus... ti izgleda voopsto nemas cuvstvo na sakanje ili ti e totalno pogresnna sto mu steti i sto e grdo za nekogo jas od ljubov ke nastojuvam da prestane so toa. Mozebi jas gresam,no mojot vid na sakanje e ovoj. Koga sinmi pocne da pusi,ke nastojuvam da prestane so toj porok,bidejki go sakam.... na komsijata nemozam da mu recam,bidejki sin mi e sin.
Е ајде де, ќе се фокусираме. Како пример го дадов Мухамед за да ти покажам дека моралот се менува и секаде различен и затоа не треба да ја сметаш хомосексуалноста за неморална. Ако зборуваме веќе за моралност, за мене понеморален е присилен брак отколку согласен секс меѓу хомосексуалци, зошто нивна работа си е тоа. 200,000 хомосексуалци има во Македонија според една анкета, што да им правиш, да ги егзекутираш сите или да им дадеш право на избор и право на живот пред се (за дискриминацијата) зошто како што реков, не бираат они "ајде од денес сакам машки/женски" т.е и затоа некои се самоубиваат, од неможноста да се прифатат себеси поради нормите кои некое заостанато општество ги наметнало.Frenkie... neli gledas deka jas celo vreme zboruvam deka treba da se fokusirame na mestoto vo koe ziveeme ?
Te prasuvam,dali smetas deka Islamot ne e religija koja povikuva na nasilstvo ? Kratko odgovorimi ottuka ke vidime dali lazam ili ne.Не беше работата за Исламот, не ги извртувај работите! Ти рече дека јас сум го сметал секој муслиман за терорист, еве го постот:
Vo Kur'anot nisto ne se menuva i ne e smeneto nisto. Pravila mozat vo zakonot (ne vo Kur'anot) da se smenat,da se pomestat. No ona sto e Haram haram e... tuka nema sto da se smeni. Ona sto Allah dz.s go zabranil toa zabraneto e i gotovo. Toa ne e taka samo vo Kur'anot tuku vo sekoja sveta kniga.Дали во шеријатско управување, има можност да се поднесе петиција и да се измени некој закон од куранот? За демократските општества веќе установивме дека може, дека има таква можност, дали и во исламот има?