Петар Богдани - MACEDONE

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Значи не ми кажа кој ги албанизирал, и со кој инструменти се служел?

Разбираш дека не може да се албанизира, коа нема никаква сила албанштината! Негов, мајчин, татковски јазик, му е Албанскиот. Наследува религија, на мноштвото албанци, т.е. Католичка, пишува на албански јазик, т.е. ЕПИРОТСКИ јазик, и споменува дека е припадник на Арбанасите. Нормално текстот кој го постирав, не може ни Мијак, а ни Брсјак да го преведе, туку само јас.

Се идентификува со Арбаните.

Е сега, ако земеме, кај била првата Македонија, и како се проширила, после да не тераме до рестрикциите на границите, мислам дека муабетот ти е бош.

Имате некој документ дека овој тип е Македонец, или не. Да ставиме крај на глупоста, наречена тема за Богдани.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Петар Богдани го пропагирал католицизмот, се декларирал како Македонец, а пишувал на епиротски јазик кој содржел и многу словенски букви. Барем така велат одредени извори, ќе ги разгледаме во продолжение.

За католичката пропаганда која доаѓала под австриското покровителство можеш и самиот да најдеш многу пишани сведоштва.

Мене лично не ми треба Богдани, како што не ми треба ни Ванчо Михајлов. Меѓутоа целосно не-романтичарски се обидувам да користам и прикажам во конкретни примери една аналогија на слични случаи, но само кога се во прашање Македонците се применуваат двојни стандарди.

Никој друг не отстапува од својот романтичарски став, а секое поткопување на тие романтичарски лаги се прима како национално загрозување. Епа можеби е време малце да се испотите, ќе се препотите и Срби и Албанци и Грци и Бугари ама време е да се тргне завесата на пропагандите и да се соочиме со реалноста.

Имате некој документ дека овој тип е Македонец, или не. Да ставиме крај на глупоста, наречена тема за Богдани.

Освен што самиот се декларирал како Македонец?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Море ништо не мојш да докажиш, туку само да тропаш.

Еве како каков се произнесува:

Verse: dg Pèrse kusc e mbele skaa,
Verse: dh Bletta sckret i kerkon Pülle.
Verse: di Ketè Det nd' Vrumelij,
Verse: dj Scodre Priserene kaa,
Verse: dk Sciochie: nd' Arben', e scerbij,
Verse: dl Tri Giütettè tè meξaa.
Verse: dm Nalt' mbè mal siellè Cunorè,
Verse: dn Doret sonè s' Arbenesce,
Verse: do Turcut vottunè ndè dorè:
Verse: dp Me tè maξè sod' spenesce.
Verse: dq Tüü luss e Scenè Mrii,
Verse: dr Chi rì n' Kiscè Priserend,
Verse: ds Ban tè dalè perserij,
Verse: dt Crüch, e flambure me rend.
Verse: du ɛot scelbuessi barii,
Verse: dv Ruɛullimne ta pusctogne
Verse: dw Giξξe kusc dò gni Selij,
Verse: dx Mbe Chielt' ani ta gheɛogne,

ДОРИТЕ (или на ДОРИТЕ или на РАЦЕТЕ, оди ДОРА значи РАКА), наши Арбанашки!
Каде како Македонец?:)

Сакаш уште?
http://titus.uni-frankfurt.de/texte/etcs/alban/bogdani/bogda.htm

јазикот?

Еве бе шок(терапија)

"Cvnevs prophetarvm de Christo salvatore mvndi et eivs evangelica veritate, italice et epirotice contexta, et in duas partes diuisa a Petro Bogdano Macedone, Sacr. Congr. de Prop. Fide alvmno, Philosophiae & Sacrae Theologiae Doctore, olim Episcopo Scodrensi & Administratore Antibarensi, nunc vero Archiepiscopo Scvporvm ac totivs regni Serviae Administratore"

Еве како пишел

Verse: a Isa. cap. 5. Prasctu dergiete ξeu nde robii errete, e verbuem, me düü palle niegulla te ɛeɛa mbe fachie, chi jane mpcatti, e te paa dijtunite, perse ù dvuer dijeja, e Urtija, e tue kjane ξeu i Arbenit nde mjediste t' paa feevet; mire filli Nierij si te marre mend, e schisse nuke mundete me chiendruem nde hijrte Tineɛot, as nuke mune scelbogne paa mos kjane kusc, e ndritten ndè Lijt, e nde Feet, essilla anscte ξemelli, i giξξe veperavet mirave. E perse Feeja ɛinhete, ò dobitete, me te ndeghiuemit; paa mos passe kusc na mpson, e kalleɛon, si mundete kurraj Nierij me ndeghiuem, e me giegiune, i S. Paalii; Rom. 10 ξξote: Quomodo credent ei, quem non audierunt? Et quomodo audient sine praedicante?
Verse: b E scioffeme per ditte, se ndate ξee kù lulleɛojne Dottorete, Letterarete, e Dijeja: lulleɛon ende scejnteja Fee, me giξξe veperate mira, e ndatte ξee ku nuke janè Dottorete, Letterarete, e te Dijtescimite, Feeja saa e ka perditte lengon, lighete, e schimbete: Veperate mira, vratete, lemoscenate, e gninessete vene tue ù duarune.
Verse: c Asctu urξenon Hüji nalte i Chiellet, dissa reɛe, e hire te vet, me mos ja ξane nierit paa fjale te gialla, ndo paa mos leftuem vete me ɛane libersc, ò Letteraresc, tue zgheξune, ò tue ndeghiuem. Per gojete Amos Profetesse ξξote ɛotüne. Ecce dies veniunt, dicit Dominus, et mittam famem in Terram: famem, non panis, neque sitim Aquae; sed audiendi verbum Domini; et commovebuntur à Mari, usque ad Mare, et ab Aquilone usque ad Orientem, circuibunt, querentes verbum Domini, et non invenient. Gnie pò vigniene ditt', e vjette (ξξote ɛotüne) e pò dergogn' Page: xiv gni te maξe hun' per mbij ξeet, jò hune bukese, as hetne ujit, pò te fjalesse Tineɛot, e kane meu lekundune prej gnij Deeti mbe tjeterit, e prej se dalit, e mbe Aquilont kane meu sielle reξ, tue lüpune fjalen' e Tineɛot, e nuke kane me giettune.
Verse: d Mune ξξoemi se nde ξeete Arbenit, Scerbijsse giξξe keto fjale te Tineɛot pò vene tue ù vertetune. Kusc nuk' e scef si sillemi reξ scecullit, tue votte mbe Düerte huej. Quaerentes verbum, te Deetine tue lüpune Dije, e nde tue kξüem me fort te ligha Treghetii andej, per te paa ɛelt tane. Quoniam induraverunt cervicem suam, ut non audirent sermones meos. Ierem. cap. 19. Andaj ɛotüne fort leudohete, chierton, e ξξote, inducam super Civitatem, et super omnes Urbes ejus, universa mala. Reɛogn', e sckretetogn giξξe Giütetete, e ξeene tüne, tue ù lesciuem giξξe te kechiate per mbij krüe. Osea cap. 4. Populus non intelligens vapulabit.
Кај има Македонци? Шо мислиш, тие тогашни Македонци се исти како тебе? А?

Член од
31 јули 2009
Мислења
117
Поени од реакции
10
Eпа не е бош, ама ич! :helou:

Глеј и ти сеа ова, до пред неколку стотици години и во Македонија немаше Албанци ама сега ги има речиси само нив, што да се каже околу ова?

И тоа населување настанува токму во времето на Петар Богдан... :toe:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Петар Богдани го пропагирал католицизмот, се декларирал како Македонец, а пишувал на епиротски јазик кој содржел и многу словенски букви. Барем така велат одредени извори, ќе ги разгледаме во продолжение.
Пак не можам да се изначудам на глупостите! Се декларирал како Македонец.

КАДЕ БЕ КАДЕ!?

ПРЕКУ ТАКВОТО АКО СЕ СЛУЖЕЛ СО СЛОВЕНСКИ БУКВИ! ЈАЗИКОТ ЕПИРОТСКИ ЗА ТЕБЕ И РОДОТ ТВОЈ МИЈАЧКИ Е НЕПОЗНАТ. КРАЈ!

Eпа не е бош, ама хич! :helou: Глеј и ти сеа ова - до пред неколку стотици години и во Македонија немаше Албанци ама сега ги има речиси само нив,што да се каже околу ова? И тоа населување настанува токму во времето на Петар Богдан... :toe:
Имаше, ама ти не си чул за тоа. Дебатиравме, се лигавевте, до бескрај, не ти другите.

Оти знајш, лошо е, тогаш ве сметале за Бугари, зато ти викам. Македонец било само идентификација на храброст.

Никој друг не отстапува од својот романтичарски став, а секое поткопување на тие романтичарски лаги се прима како национално загрозување. Епа можеби е време малце да се испотите, ќе се препотите и Срби и Албанци и Грци и Бугари ама време е да се тргне завесата на пропагандите и да се соочиме со реалноста.
Ајде, јас сум тука. Нема пропаганда, има документи. Кој документ него го идентификува како Македонец, а во исто време народот кој живее во тоа време на овие простори како Македонски.

За католичката пропаганда која доаѓала под австриското покровителство можеш и самиот да најдеш многу пишани сведоштва.
Ако имало пропаганда, тоа ќе било ЛАТИНИЗАЦИЈА, не АЛБАНИЗАЦИЈА. Латините не користеле Албански јазик, како Правослаците, за нивните пропаганди. Има разлика. Мисли со глата ТЕ МОЛАМ!

Албанизмот не се ширел, туку се теснел, и теснел, рестрикции, се до 19 век.

Значи оти во среден век, Македонци се нарекувале кој сакал и како сакал, па дури и после средниот век?
Оти населението, барем од италијанските автори, Муратори, Спандучи идр., во Македонија се нарекува де Србско де Бугарско.
Оти Халкикондил исто така, Арбаните ги нарекува Македонци?

За кои Македонци станува збор? За овие денешниве? Демек тие тогашни луѓе се идентификувале со овие денешниве, или со некои други?

Член од
31 јули 2009
Мислења
117
Поени од реакции
10
Имаше, ама ти не си чул за тоа. Дебатиравме, се лигавевте, до бескрај, не ти другите.

Оти знајш, лошо е, тогаш ве сметале за Бугари, зато ти викам. Македонец било само идентификација на храброст.
Идентификација на храброст? Вие мислев дека друго име сте имале за нас, и то не било Бугари! И за вас едно време се користеле разни имиња меѓу кои и "Турци-Арнаути", ама не бевте Турци. Да не се залажуваме сеа, кажи ми ти каде точно пишува дека Македонец е идентификација за храброст и во кој контекст?

Си го читал ли Бајрон? Си гледал ли во "Странствувањето на Чајлд Харолд" при неговата посета на Али Паша Тепелин како спомнува одделно - Македонец,Грк и Албанец, каква идентификација за храброст е тоа кога се земе предвид дека во таа строфа е опишано Албанецот како дри вперен пиштол во Македонецот? Ај и то че ти го најдам иако ме мрзит, ама ај.

Албанизмот се теснел? Како? Објасни ми. Еве и овие хан'миве знам дека имаат руски и бугарски податоци за тоа како правеле Албанците експанзија во Македонија а богами и Епир и Косово.

Под закрила на Османлиското господство вие се населивте низ добар дел од Македонија и други области бе пријател. Факт.

Ајде еве остај ги Македонците, како беше исчистен Епир од Власите? Како беа запалени Москополе и Грамос?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Па нели Грци не постоеја? Нели Бајрон беше романтичар и неговиот став околу Скендербеј беше романтичарски?
Нели бајрон ги раѓа идеите за античките народи? Или не е така?

Среден век, италијански автори, населението во Македонија го препознаваат како Бугарско (иако нема врсска со денешните Бугари не се плаши), Турците наоѓаат Ромеи,т.е. Румелија итн...

Барлети пренесува за Скендербеј, дијалози, колку и да не се точни сепак има нешто во тој дух, дека Скендербеј на своите војници им пренесува дека тие, т.е. самиот тој и неговите војници се славните храбри Македонци, потомци на големите антички освојувачи.
После продолжува Барлети, Дебар -вика- е град поделен, едниот е на Бугарите, другиот на Арбаните.

И СЕГА?! Шо прајме? :)

Мене ме интересира кој се Македонците? Со нив и некои Црногорски автократи се идентификувале, па дури и Цезар, и што ти ја знам кој. Зошто со нив? Изгледа оти не биле силни, не биле храбри, оти НЕМАЛО МНОГУ ПРИЧИНИ ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЈА СО НИВ.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Пак не можам да се изначудам на глупостите! Се декларирал како Македонец.

КАДЕ БЕ КАДЕ!?

ПРЕКУ ТАКВОТО АКО СЕ СЛУЖЕЛ СО СЛОВЕНСКИ БУКВИ! ЈАЗИКОТ ЕПИРОТСКИ ЗА ТЕБЕ И РОДОТ ТВОЈ МИЈАЧКИ Е НЕПОЗНАТ. КРАЈ!
Па мислам дека сите го гледаме натписот во неговата книга.

“Петар Богдани Македонецот“

Смири ги малце нападите, ако немаш нерви да дискутираш подобро за твојто здравје немој.

Во тоа е разликата, нас не' сметале, но не и ние самите.

Ајде, јас сум тука. Нема пропаганда, има документи. Кој документ него го идентификува како Македонец, а во исто време народот кој живее во тоа време на овие простори како Македонски.
Неодамна ја отворив и темата за Црногорците, истиот случај на декларирање македонска припадност.

Скадар бил македонски град, не веруваш?

Богдани во својата книга се декларира како Македонец.

Ако имало пропаганда, тоа ќе било ЛАТИНИЗАЦИЈА, не АЛБАНИЗАЦИЈА. Латините не користеле Албански јазик, како Правослаците, за нивните пропаганди. Има разлика. Мисли со глата ТЕ МОЛАМ!

Албанизмот не се ширел, туку се теснел, и теснел, рестрикции, се до 19 век.

Значи оти во среден век, Македонци се нарекувале кој сакал и како сакал, па дури и после средниот век?
Оти населението, барем од италијанските автори, Муратори, Спандучи идр., во Македонија се нарекува де Србско де Бугарско.
Оти Халкикондил исто така, Арбаните ги нарекува Македонци?

За кои Македонци станува збор? За овие денешниве? Демек тие тогашни луѓе се идентификувале со овие денешниве, или со некои други?
Кога ќе ни одговориш непристрасно на болдот и другите прашања јас ќе ти одговорам објективно, иако цело време го правам тоа.

А тогаш ти и бугарските пропагатори ќе ја прифатите аналогијата која важи не само за Македонците.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197

Еве слика од тоа време.

Оние кои гледаат подобро, како е напишано, лево, најдолу, Петро Богдано, ALBANIE. Ова пример, за да не се мачите да тумачите. Туку да фатите, и да видите што значело зборот Македонија, низ историјата и каква намена имал тој збор.

Па мислам дека сите го гледаме натписот во неговата книга.

“Петар Богдани Македонецот“
Која книга бре. Немој бре со Салитос финти и ти ќе се чешаш како него.

Што ако тоа значи ова:

Cvnevs prophetarvm de Christo salvatore mvndi et eivs evangelica veritate, italice et epirotice contexta, et in duas partes diuisa a Petro Bogdano Macedone, Sacr. Congr. de Prop. Fide alvmno, Philosophiae & Sacrae Theologiae Doctore, olim Episcopo Scodrensi & Administratore Antibarensi, nunc vero Archiepiscopo Scvporvm ac totivs regni Serviae Administratore" (The Band of the Prophets Concerning Christ, Saviour of the World and his Gospel Truth, edited in Italian and Epirotic and divided into two parts by Pjetër Bogdani of Macedonia, student of the Holy Congregation of the Propaganda Fide, doctor of philosophy and holy theology, formerly Bishop of Shkodra and Administrator of Antivari and now Archbishop of Skopje and Administrator of all the Kingdom of Serbia).
Изгледа не треба да е OF MACEDONIA, туку Macedonian.

Пример! Што ако тоа пример има некое друго значење. Каде на друго место тој кажал дека е Македонец. Поим кој не се употребува во тоа време, како национален идентитет, нема етнос, нема дух Македонски. Има една добра реминисценција. Аристотел бил Македонец, па Петре бил филсооф, оп, еве ти И ДВАТА МАКЕДОНЦИ.

Еве цела книга од него.

http://titus.uni-frankfurt.de/texte/etcs/alban/bogdani/bogda.htm

НА КОЛКУ МЕСТА ГО КУЦА МАКЕДОНИЈА етноним, патроним, ојконим, ороним, што и да е

А НА КОЛКУ МЕСТА АРБАНИЈА. Е напишано на архаичен албански јазик, кој јас го разбирам совршено.

Член од
31 јули 2009
Мислења
117
Поени од реакции
10
Па нели Грци не постоеја? Нели Бајрон беше романтичар и неговиот став околу Скендербеј беше романтичарски?
Нели бајрон ги раѓа идеите за античките народи? Или не е така?

Среден век, италијански автори, населението во Македонија го препознаваат како Бугарско (иако нема врсска со денешните Бугари не се плаши), Турците наоѓаат Ромеи,т.е. Румелија итн...

Барлети пренесува за Скендербеј, дијалози, колку и да не се точни сепак има нешто во тој дух, дека Скендербеј на своите војници им пренесува дека тие, т.е. самиот тој и неговите војници се славните храбри Македонци, потомци на големите антички освојувачи.

После продолжува Барлети, Дебар -вика- е град поделен, едниот е на Бугарите, другиот на Арбаните.

И СЕГА?! Шо прајме? :)

Мене ме интересира кој се Македонците? Со нив и некои Црногорски автократи се идентификувале, па дури и Цезар, и што ти ја знам кој. Зошто со нив? Изгледа оти не биле силни, не биле храбри, оти НЕМАЛО МНОГУ ПРИЧИНИ ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЈА СО НИВ.
Шоќи, јас не си ги враќам думите назад, ко че речам нешто, тоа и го мислам, Бајрон и останатите романтичари од Европа халуцинантно гонеа еден мртов мит кој одамна беше закопан , а тие го оживеаја и го светнаа заради свои потреби, не сакам да се повторувам.

Јас ти кажав дека Бајрон споменува одделно Македонец, Албанец и Грк! То е то. За Скендербеј не сум рекол ништо јас, си ме побркал со некој.

Абе Македонците не се никој и ништо, ете, арно ама не знам зашто Аљи си го присвојува денеска и зашто од некои ваши историчари (вашите Петар Поповци) читам коментари од типот - "Iliret nga fisi e maqedonasit" , (се извинувам за лошиот албански).
Ко шо реков, сите балкански народи во текот на својот национал-романтизам сакает да се идентифицират со Александар Македонски и античките Македонци.

По мое лично мислење тој процес завршви со вас и Власите.

Дури и Србите и Бугарите го правеа тоа, еден бугарски "историчар" за време WW2 дури и Александар го напрај Бугарин. :tapp: И шо да прајме сеа?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Во тоа е разликата, нас не' сметале, но не и ние самите.
Кои сами? Каде? Кој, на кое место?

Шоќи, јас не си ги враќам думите назад, ко че речам нешто, тоа и го мислам, Бајрон и останатите романтичари од Европа халуцинантно гонеа еден мртов мит кој одамна беше закопан , а тие го оживеаја и го светнаа заради свои потреби, не сакам да се повторувам.

Јас ти кажав дека Бајрон споменува одделно Македонец, Албанец и Грк! То е то. За Скендербеј не сум рекол ништо јас, си ме побркал со некој.

Абе Македонците не се никој и ништо, ете, арно ама не знам зашто Аљи си го присвојува денеска и зашто од некои ваши историчари (вашите Петар Поповци) читам коментари од типот - "Iliret nga fisi e maqedonasit" , (се извинувам за лошиот албански).
Ко шо реков, сите балкански народи во текот на својот национал-романтизам сакает да се идентифицират со Александар Македонски и античките Македонци.
По мое лично мислење тој процес завршви со вас и Власите...
Дури и Србите и Бугарите го правеа тоа, еден бугарски "историчар" за време WW2 дури и Александар го напрај Бугарин. :tapp: И шо да прајме сеа?
Еве јас викам не постоел ГРК, и лажел тука. И сега шо прајме? Ако не постоел Грк, не постоел и Македонец.

Сакаш јас да ти постирам писма на албански преродбеници од крајот на 19 век како Битола ја викаат град на Бугарите? И шо? :)
Не не носи никаде тоа.

Крај, ти се МОЉА! Кажи му го тоа на авторот на темата, кој така латентно, се обидува да пецне по малце.

Утре може и мене да ми текне, да кажам дека се идентификувам со Александар, па и со античките Македонци.
Проблемот ваш и на Грците, е што вие мислите дека имате монопол на тоа име, и дека само вие, сте оние кои се идентификувале со тоа име. WRONG.

Ја ова:

His uncle Andrea or Ndre Bogdani (ca. 1600-1683) was Archbishop of Skopje and author of a Latin-Albanian grammar, now lost.

http://209.85.135.132/search?q=cache:e_6dUfUJ_mcJ:en.wikipedia.org/wiki/Pjetër_Bogdani+pjeter+bogdani&cd=1&hl=en&ct=clnk

И ова дури знај појќе од вас.

Ја Бугарино како знај

Подобна информација получаваме и от друга бележка, написана три
години по-к'сно. В неја се доп'лва, че католиците били "прехв'рлени и дошли" (transferiti e venuti)
от планините на Албанија и всички говорели албански. Те набројавали 35 к'шти или 200 души(18).
Старијат свештеник Никола го откриваме в един спис'к от около 1650 г. Малко по-к'сно тој
веројатно вече се е споминал, заштото охридскијат католически архиепископ албанец'т Андреа
Богдани
предлага за свештеник на Кратово дон Стефано от Кратово, којто бил много уважаван в
родното си мјасто(19).
http://www.imir-bg.org/imir/books/albanci_v_iztochnite_balkani.pdf

Кои се тие Македонци кои не се истоветуваат со Охридската Архиепископија? Па дури и со Православието, пример, шо не е мерка.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

Еве слика од тоа време.

Оние кои гледаат подобро, како е напишано, лево, најдолу, Петро Богдано, ALBANIE. Ова пример, за да не се мачите да тумачите. Туку да фатите, и да видите што значело зборот Македонија, низ историјата и каква намена имал тој збор.

Ова Петар Богдани го напишал?

Или е сосема неповрзан натпис од трет човек.

Frontispiece showing Pjetër Bogdani at prayer. From Bogdani's "Cuneus Prophetarum", Padua 1685.

Значи самиот Петар се сликал :) АВТОР = НЕПОЗНАТ

Која книга бре. Немој бре со Салитос финти и ти ќе се чешаш како него.

Што ако тоа значи ова:

Изгледа не треба да е OF MACEDONIA, туку Macedonian.

Пример! Што ако тоа пример има некое друго значење. Каде на друго место тој кажал дека е Македонец. Поим кој не се употребува во тоа време, како национален идентитет, нема етнос, нема дух Македонски. Има една добра реминисценција. Аристотел бил Македонец, па Петре бил филсооф, оп, еве ти И ДВАТА МАКЕДОНЦИ.

Ајде преведи го Петро Богдани Мацедо!?

Доколку беше ОД МАКЕДОНИЈА тогаш ќе пишуваше DI MACEDONIA

И Албанскиот превод е Петар Богдани Македонецот - Pjetër Bogdan Maqedonasi.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Ова е од него :

И Албанскиот превод е Петар Богдани Македонецот - Pjetër Bogdan Maqedonasi.
Викаш дека те има како активен во Албанските форуми на англиски јазик , и прашај ги нив како не викаат албанците од албанија , нас албанците од македонија .?

His uncle Andrea or Ndre Bogdani (ca. 1600-1683) was Archbishop of Skopje and author of a Latin-Albanian grammar,
http://en.wikipedia.org/wiki/Pjetër_Bogdani

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Јас колку знам се иселени еден голем дел од нив во Хрватаска , исто и тука се изгубиле скроз , зошто и јас прашувам :toe:
Еве дел од Католиците Арбанаси во Хрватска :
Poznati Arbanasi
abecednim redom:
· prof. Leonardo-Nardi Bajlo, sporski pedagog
· Romano Bajlo - selektor hrvatske veslačke selekcije, olimpijac
· Obitelj Dešpalj / Valter, Maja i Pavle – glazbena obitelj poznata širom svijeta
· Šime Dešpalj – maestro
· mons. Simeone Duca – jedno vrijeme tajnik Vatikanskog arhiva i dobrotvor Zadra i Arbanasa
· Giuseppe-Pino Gjergja – košarkaš – trener
· Josip Gjergja – hrvatski političar i diplomat, pomoćnik ministra vanjskih poslova bivše SFRJ
· Mladen Grdović – hrvatski pjevač
· Tomislav Ivčić – hrvatski pjevač
· Vedran Ivčić – hrvatski pjevač
· dr. Albino Jović – liječnik – poznati kardiolog
· Božidar Kalmeta - političar – dugogodišnji (i najuspješniji) gradonačelnik Zadra, ministar u Vladi Republike Hrvatske
· Bernard Kotlar – autor multimedijskog CD-a "Zadarski Arbanasi", dobitnik "Grba Grada Zadra" (2002.)
· Danijel Kotlar – brigadir u miru, dožupan Zadarske županije
· Marijo Kotlar – akademski slikar-konzervator
· dr. Kruno Krstić – autor Rječnika govora zadarskih Arbanasa i Razlikovnog rječnika hrvatskog i srpskog jezika u NDH
· Ivo Ljubičić – nogometaš i gospodarstvenik
· Hrvoje Macanović – otac hrvatskog sportskog novinarstva
· Đani Maršan – hrvatski pjevač, u novije doba diplomat
· Đuro Marušić – jedan od osnivača «Narodnog lista»
· Bepo Matešić – tenor «Zadarskih kantadura»
· Berto Matešić – tenor zbora HRT-a
· Ivica Matešić-Jeremija – vojni izaslanik RH u Italiji
· Dalibor Musap – osnivač i vođa grupe Riva - pobjednice Eurosonga 1989.
· dr. Ivo Perović – ban Banovine Hrvatske za vrijeme Aleksandrove «šestojanuarske diktature»
· Dino Perović – direktor «Čistoće» Zadar
· prof. Slavko Perović – liječnik – poznati pedijatar
· Pavao Luč Relja – mecena, po njemu se zove zadarska četvrt Relja
· Enco Sovitti – košarkaš
· prof. Aleksandar Šandri Stipčević – povjesničar i hrvatski književnik
· Augustin Stipčević – napisao zadarsko-arbanašku sagu u ciklusu od 4 romana
· prof. Josip Vladović Relja – predavač albanske književnosti u Prištini, te autor «Nite» romana o doseljenju Arbanasa
· dr. Milan Vladović – bivši predsjednik Udruženja hrvatskih pravnika
Едниот од нив :)
http://www.blog.hr/print/?id=1622581079

Kajgana Shop

На врв Bottom