Редовна војска повторно?

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Прашај во Подрачна единица на министерството, вообичаено треба да постои во секоја општина. Види дали ова ќе ти заврши работа
http://zk.com.mk/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BE%D0%B4%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0/212376

Министерство за одбрана-Струмица

адреса: Моша Пијаде б.б.
место: Струмица
MK
телефон: (034) 348 401
Не сум знаел дека има подрачна единица и во Струмица, цел живот живеам тука прв пат слушам. Знам за другите министерства ама за ова не.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Па поради такви клошари како тебе нема редовна војска.. Мислиш само за тоа се иде во војска а?
Што ве кошта ако поминете низ обука 1 година..Во минатото цел живот луѓето биле во војна а сега ни на обука неќат некои..Прашајте ги американците колку ја сакаат својата земја и дали им се иде во војска..
Како прво доброволно се пријавив тогаш кога многумина се криеа
18 Април 2001 до 7 декември 2001 (чета за подршка мф 82мм) од кои барем десет пати сум давал стража од по 7-10 дена, 30 дена на криволак и тоа во летниот логор т.е или спиеш во шатор или во вреќа под некое дрво (најчесто под некоие дрво пошто имаше глувци во сламата во шаторите), три пати сум бил обезбедување на конвој до борбена позиција и пошто бев десетар ако не бев на стража бев на обука или со младата војска или со резервистите, плус 30 дена резервист во Тетово и 50 дена на Попова Шапка со мф 120мм.... итн... итн.... а ти курка кај беше во тоа време???

Во ред е да има воена обука ама како факултативна настава во трета или четврта година колку да видат луѓево што е како е, ама да го малтретираш некого цела година за нешто што може да го научи за еден саат стварно е :tapp:
5000 професионални и добро опремени војници и се доволно на државава

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Како прво доброволно се пријавив тогаш кога многумина се криеа
18 Април 2001 до 7 декември 2001 (чета за подршка мф 82мм) од кои барем десет пати сум давал стража од по 7-10 дена, 30 дена на криволак и тоа во летниот логор т.е или спиеш во шатор или во вреќа под некое дрво (најчесто под некоие дрво пошто имаше глувци во сламата во шаторите), три пати сум бил обезбедување на конвој до борбена позиција и пошто бев десетар ако не бев на стража бев на обука или со младата војска или со резервистите, плус 30 дена резервист во Тетово и 50 дена на Попова Шапка со мф 120мм.... итн... итн.... а ти курка кај беше во тоа време???

Во ред е да има воена обука ама како факултативна настава во трета или четврта година колку да видат луѓево што е како е, ама да го малтретираш некого цела година за нешто што може да го научи за еден саат стварно е :tapp:
5000 професионални и добро опремени војници и се доволно на државава
Не викам јас дека ти не си бил.. туку зашто да нема обука на 1на година..Може се учи брзо ама тоа сосем ке ги растргне луѓето да мислат дека сите проблеми се во пари и такви глупости..Да видат дека во животот има поважни работи од тоа дали женската те оставила или слично.. поздрав

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Некој да ми каже каде и која документација е потребна за пријавување на доброволно служење на воен рок? Благодарам однапред!
Само лична карта.

Кога ќе размислам подобро, во врска со она шта го викаат ГЕН кај човекот, тој се наследува од колено во колено нели. Постои Ген како ли да го кажам, за борбеност, агресивност, воен ген ама стварно незнам како да го наречам, ген кој мора секој човек да го има. Наместо ние да го ујачуваме тој ген, вака нашите идни генерации ќе имаат се помалце и помалце таков ген, со што значи нивни главно оружје ќе биде Форумов и Фејсбук ( без навреда ).

Мала држава сме, и потребен ни е борбен дух. Сега го имаме пошто у изминати 20 године све се дешаваше на Балканот. Каде ќе биде тој дух и колкав ќе биде за некојси 50 + години? Треба и на тоа да се мисли. Тргнете од Израел и нивните Комаданти. Велат мала држава биле затоа морале по 3 године да служеле војска ( па дури и син на претседателот мора да оди ).

Еве ја зошто се разочарав со самото мое служење војска. Видов што воопшто се случува.

Самите политичари можам да кажам дека се криви што воопшто усогласуваат некојси закони каде што УЧК терористи денес се ВОДНИЦИ ( знаете оној кој треба да ти биде Мајка и Татко во војска ), не знаат да кажат збор правилно ма Мадонски, МИРНО го изговараат како да свршуваат. Крадат униформи, имаат вишак килограми, сало, никакви се, неможе водник, поручник да напрае 45 склека алооооо па каков пример мене ми остава? Офицерите и Под-офицерите трчаат кој попрво ќе легне некоја од девојките што се пријавиле за војници.

Смешна е нашата војска ( со исклучок на поединци ). Да беше се како што треба таму ќе бев.

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Само лична карта.

Кога ќе размислам подобро, во врска со она шта го викаат ГЕН кај човекот, тој се наследува од колено во колено нели. Постои Ген како ли да го кажам, за борбеност, агресивност, воен ген ама стварно незнам како да го наречам, ген кој мора секој човек да го има. Наместо ние да го ујачуваме тој ген, вака нашите идни генерации ќе имаат се помалце и помалце таков ген, со што значи нивни главно оружје ќе биде Форумов и Фејсбук ( без навреда ).

Мала држава сме, и потребен ни е борбен дух. Сега го имаме пошто у изминати 20 године све се дешаваше на Балканот. Каде ќе биде тој дух и колкав ќе биде за некојси 50 + години? Треба и на тоа да се мисли. Тргнете од Израел и нивните Комаданти. Велат мала држава биле затоа морале по 3 године да служеле војска ( па дури и син на претседателот мора да оди ).

Еве ја зошто се разочарав со самото мое служење војска. Видов што воопшто се случува.

Самите политичари можам да кажам дека се криви што воопшто усогласуваат некојси закони каде што УЧК терористи денес се ВОДНИЦИ ( знаете оној кој треба да ти биде Мајка и Татко во војска ), не знаат да кажат збор правилно ма Мадонски, МИРНО го изговараат како да свршуваат. Крадат униформи, имаат вишак килограми, сало, никакви се, неможе водник, поручник да напрае 45 склека алооооо па каков пример мене ми остава? Офицерите и Под-офицерите трчаат кој попрво ќе легне некоја од девојките што се пријавиле за војници.

Смешна е нашата војска ( со исклучок на поединци ). Да беше се како што треба таму ќе бев.

Се согласувам потполно со тебе...ама 5 000 војска не е могуче...па кај ќе одат ПФВ ? иначе како може шипац водник да биде..ај да залужил ајде де..ама што вика незнае мирно да рече.. водник ќе ти биде..ја здравје кога ќе идам војска шипац водник да ми биде тоа за мене е тотално демотивирачки

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Се согласувам потполно со тебе...ама 5 000 војска не е могуче...па кај ќе одат ПФВ ? иначе како може шипац водник да биде..ај да залужил ајде де..ама што вика незнае мирно да рече.. водник ќе ти биде..ја здравје кога ќе идам војска шипац водник да ми биде тоа за мене е тотално демотивирачки
а замисли водник прилепчанец?!?! а десетар охриѓанец?!?!
па одма ќе му се предадам на непријателот со се оружје

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Само лична карта.

"Они" стекнуваат искуство во нашата војска колку толку, ама недај боже да избие некоја војна, сите до еден ќе дезертираат ( имало такви случаеви и во 2001 мислам ) и ќе преминат на нивната си страна. Треба државава да мисли на тоа малце, ама и да мисли и да не мисли нема избор, ако им го забрани служењето војска Брисел ќе вика националисти, недемократи и разни други срања...

С

Спенсер

Гостин
Епа да им се исуши раката во 2001 прва на тие шо го потпишаа тој куртонски договор...

--- надополнето ---

Онда фурај на плин со шипацот под рака....а ако веќе одиш војска( или веќе си бил) барај си водник од твојот град..по можнос комшијата
Опаааа/// имало и луѓе кои го делат истото мислење со мене... јас мислев сум нетачен,така ми рече еден член на форумов...

пази еј,НИЕ ги обучуваме нив,за после некоја година,ОНИ да се борат против НАС... која логика е тоа бе луѓе/? али това ти е. Македонче!

M

Moon Child

Гостин
Јас се пријавив за доброволно служење војска, со амбиции за нешто повисоко во иднина. Во врска со муабетот погоре, да, кога се пријавував половината и повеќе беа Албанци и незнае да зборуваат Македонски, особено кога беше психо-тестот, таа професорицата или што год да беше, мораше збор по збор да им објаснува за да разберат.
Сакам да ве прашам тие што имате отслужено војска, дали е полесно за девојките или се третираат исто како машките таму? Значи, несакам сеирџиски мислења, сериозна сум, ако некој помислува да ми реплицира во врска со секс и остало подобро нека си ги зачува коментарите за себе. Ме интересира за обуката. Како проаѓаат девојките?

Едит. Се извинувам што ја воскреснав темата, но потребно ми е мислење и некој накратко да ми "рецензира" ако немате ништо против и не ве мрзи да ми објасните :smir:

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Како може бе човек што не го знае јазикот на Државата висок функционер да биде.. Само кај нас го има ова..
Колку работи им отстапивме па и на високи функции ги ставаат.. Тоа е тоа .. Дур не дојде на власт некој диктатор да ни ја среди државата ќе пропаднеме.
Пошто за нив само тоа треба.Колку им попушташ толку ќе те јадат.

Ако сакате да служите во војска подобро одете во Америка.. Гледав емисија какви услови имаат..Да ти е мерак во војска да бидеш..

M

Moon Child

Гостин
А мене некој ќе ме просветли за погоре што прашав? :smir:

S

Shellshock nam67

Гостин
А мене некој ќе ме просветли за погоре што прашав? :smir:
комплетно иста ти е обуката имаш обука за оружје од 3 месеци и после тоа те распоредуваат ти даваат задачи, значи нема некоја разлика во служењето во Армија меѓу мажите и жените,

SteF1z

Unique >)
Член од
14 јануари 2010
Мислења
25
Поени од реакции
4
Имам 16 години.
Искрено се надевам дека ќе се воведи пак редовна војска.
Бидејќи сакам да и служам на државата.
Исто така со редовна војска се стекнува ред , дисциплина и почитување !
Сакам да одам во војска, без разлика на цената.

@ВинаНевина
Мислам дека и женските и машките ги третираат исто.
Имаат иста обука, исти вежби и други работи.
Се надевам дека на овој форум има некој што е подобро информиран од мене , и дека ќе ти помогне.

Поздрав

S

Shellshock nam67

Гостин
можеш доборовлно да се пријавиш и сега со дозвола на твоите родители

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.949
Четири години откако се укина задолжителното служење војска. Гледам дека за некои луѓе би требало да се врати тоа. Јас лично во војска научив само да пукам со пушка. Се останато знаев од порано. Меѓутоа добар е концептот за задолжително служење војска.

Kajgana Shop

На врв Bottom