Редовна војска повторно?

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Глупо е да нема задолжително служење на воен рок, пушка да незнат да фатат луѓето, нема смисла,штом завршам факултет, одам.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Затоа реков, шпекулации не се веродостојни. Ти погоре спомна

и поради тој збор те прашав дали имаш веродостоен извор или дефинитивно значи твоја претпоставка од шпекулациите кои кружат наоколу.
Се додека е останато само како предлог не може да се каже дека нештото е дефинитивно.
предлогот е доставен до Владата,што значи следува само ратификација во Собранието(ако реши Владата да го достави до Собранието по се игледа дека ќе се прифати поради мнозинството на владеачката структура а можно и опозоцијата да го прифати законот) што значи 50% од работата е завршена:smir:

А зошто не се прогласиме за неутрална држава?
и неутралните држави имаа сопствена војска,но таа е платена
и второ ќе треба да се откажеме како држава од аспирациите за влез во НАТО

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Да бе во војска ќе ти оди денешнава младина што по цел ден сади моркови на фармана.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
1)Но тоа не беше потребно,пред се беше предлог на НАТО да се намали редовната војска,но не и да се укине,е сега зашто и поради кои причини ја укинаа тоа треба да ги прашаш политичарите(дури и самите вработени во АРМ им беше многу чудна идејава т.е. и самите се чудеа врз која основа се укинува)
2)Во секоја земја според нивните устави стои дека ниедна странска држава или организација нема право да го наруши интегритетот и суверинитетот на сопствената држава(доколу Собранието не одлучи влез или премин на странска армија).т.е. нивните армии имат за цел да ја бранат сопствената држава доколку таа е нападната од од некоја држава....ИМА ПРАВО ДА СЕ БРАНИ(според повелбата на ООН)...но каде што има сила и притисоци често ова повелба е прекршувана заради одредени интереси
не можеш да полагаш такви тестови на 14 години,мора да имаш наполнето 18 т.е. да влезеш во евиденција на подрачната единица на МО,па после да се пријавиш(како што беше последниве 4 години) или чекаш да ти стигне покана за пријавување
како можеш да очекуваш линк,кога тој предлог е предложен од страна на воени лица и експерти од одбраната,на Владата,што значи самата Влада треба да го разгледа,да види дали е можно пак воспоставување на воен рок,дали тоа ќе биде ефетктивно или контрапродуктивно,дали има услови итн па да го предложи на Собранието за гласање
Не се често прекршувани туку се секогаш "прекршувани". Војна се води пред се за интерес и за пари. НАТО е модерна империја која си ги има поставено овие стандарди како што кажав на глобално ниво.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Ја сакав уште од порано да идем у војска ама мојве не ме пуштаа. Ако ја напраа редовно, тогај супер :):)

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Не се често прекршувани туку се секогаш "прекршувани". Војна се води пред се за интерес и за пари. НАТО е модерна империја која си ги има поставено овие стандарди како што кажав на глобално ниво.
точно така,западниве земји(а пред се САД) најмногу профитира од воената индустрија т.е. таа е многу важна гранка за нивни економски раст,но НАТО не е една држава(како Кина,Русија,Индија па и САД иако е дел од НАТО) да одлучуваат сами,составена е од 28 држави,што значи има 28 мислења,кога тогаш за нешто нема сосема да се согласат па макар и преку притисоци,што значи само се чека рокот на траење:toe:
НАТО децениски се модифицира,...првенствено е создадена за одбрана од тогашниот СССР,па за колективна безбедност(ако една земја членка е нападната од друга држава,тогаш ЕДЕН ЗА СИТЕ,СИТЕ ЗА ЕДЕН се,ма да до сега не видовме таков случај),сега се за борба против тероризмот ,па воено=политичка организација,не знам што ќе биде следно организација против глобалното затоплување,против вонземјани......

Ја сакав уште од порано да идем у војска ама мојве не ме пуштаа. Ако ја напраа редовно, тогај супер :):)
верувај дека војска не е тоа што мислиш.......строга дисциплина,контрола,вежби итн...сега е многу шалабајзерско,и очекувај дека во текот на тие 3 месеци служење дали 5 пати ќе пукаш со АК47(од кои 2 пати само ноќно гаѓање).не ми е поентата да те демотивирам:smir:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.690
Поени од реакции
48.908
бел бумбар за ова, нека ја опфатат и '88 да идам и ја, додуша се мислам одамна за ваква работа, ем едно година дена на туѓ рачун ќе битисувам, ем ќе се стекнам со дисциплина и други животни квалитети, ем маскирно ова-она, пичиња се палат :), ем сите ќе спијат помирно кога ќе знаат дека ги чувам, :)
Башка и банкетите ќе се вратат у мода...

Г

Господ

Гостин
Секоја година има вакви шпекулации и на крај ништо не биднува,не дека ќе жалам што не биднува.
Ццц,господи,господи војска не сакал да служи...па нејќам.:toe:
Да е до мене нема да постои ни војска ни полиција ни држава ама не е до мене:toe:

HardCore

Cylon
Член од
4 февруари 2010
Мислења
139
Поени од реакции
38
Ludje, veruvajte mi, vojskata e nesto najglupavo sto mi se ima sluceno vo zivotot. Dzabe mi propadnaa 9 meseci od zivotot. A kakvi se ne idioti i moroni sum sretnal tamu...strasno.

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Цивилна војска

Јас сум за воведување на редовна војска повторно, но цивилна без оружје, и за сите - и за мажи и за жени. Главна улога на војската треба да биде организација и помош во случај на елементарни непогоди и други непредвидени ситуации. Мислам дека еднократен 3 месечен тренинг е сосема доволен за да се научат безбедбедносни правила за да се избегне општа паника во ситуации како поплави, земјотреси, напади на вонземјани и слично :) И не мора баш да се вика војска ако тоа му е некому болна точка.

И јас до пред кратко време бев против војска, и потоа се случи Хаити и ме натера да размислувам во оваа насока. Замислете не нас во таква ситуација, кој ќе не спасува? Соседите? Хахахахахаха :jaj:

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414
Не ми се верува да ја направат редовна но останува да видиме ..

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Редно е да олабават од споменициве па ова му иде ко релаксација пред нова тура споменици :)

Бесплатна, редовна обавезна војска е - џабе трошоци и изгубено време. Капитализам нали, се се плаќа...или не е така?

Екс машина, го приметив твоето (пошто последно :) ) мислење па
- постоеја порано т.н. СВОЗ каде чаламџија од месна заедница организираше некои акции низ маало...премногу беше комично за да се сфати озбилно, т.е. гола вода беа тие активности. А за недајбоже Хаити...населението е тоа што ќе помогне, а плус има и платена војска која се вклучува во тие активности. Редовната војска не се обучува за спасување во вонредни ситуации туку само ради мобилноста, извежбаноста (секој ден трчаш километри, склекови-зависно нели од родот војска, секој ден газиш строј...), енергијата и непромисленоста како млад човек, а најбитно начин на функционирање-командување, Један команда, други раде и слушају, а тоа е потребно за вакви ситуации.

Но ваљда е само зае*анција, а не и реална информација

P

PewDiePie

Гостин
Војска? Па би идел да немам кого да оставам овде и да немам попаметна работа(читај факултет) али вака НЕ! :tv:

Kajgana Shop

На врв Bottom