Дали е потребна девалвација на денарот?

Дали сметате дека е потребна девалвација на денарот?

• Да

Гласови: 4 9,5%
  • Не

Гласови: 38 90,5%

• Вкупно гласачи
    42
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Dobra analiza Concrete, Samo neznam dali e vozmozno da se akcizira i odanocuva sekoj uvoz koj ne e repro!?
Hawk, nema vrska i nemoze nominalnata vrednost na edna valuta da bide pokazatel za toa koja ekonomija e pojaka! Spored tvojata logika slovenskiot Tolar :Evro 120:1... i sega gledajki ja razvienosta na Slovenija koja e BTW edno 4-5 pati porazviena od nas... znaci Evroto treba da bide 250-300.- Denari... ottuka verojatno ja gradis tvojata logika koga velis deka odnos Evro-Denar treba da bide 1:150-200!?
Vo toj slucaj te prasuvam kolku treba da bide hrvatskata Kuna prema Evroto koja sega e 7.2? Hrvatska e dvapati ponerazviena ekonomija od Slovenija... znaci edno Evro treba da bide 240 Kuni?..... Zarem Kuvajtskiot Dinar e pojak od Evroto? Toj e nekade 2-3 Evra ako ne se lazam! Ne ti e dobra logikata! Edno e nominalna vrednost, a drugo konvertibilna...

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
:)Многи си паметен убав на мајка.
Денарот каков е во однос на еврото?
Можеби девалвиран или ревалвиран:pos2:
I think i love you.:vozbud: Сеа одма за пријател ке ти пратам порака:pipi:

Иначе денарот е во фиксен однос со еврото. Затоа ако неговата вредност се зголеми( од 61 на 40 денари/евро) тогаш тој ке ревалвира. Ако се намали( од 61 на 80 денари/евро) тогаш тој ке девалвира.

Од друга страна апрецијација и депрецијација може да има само доколкуимаме флуктруирачки(Floating) девизен курс.
http://en.wikipedia.org/wiki/Depreciation_(currency)

Појавите се исти, разликата е во курсот кој го користиме(дали фиксен или флуктруирачки)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
I think i love you.:vozbud: Сеа одма за пријател ке ти пратам порака:pipi:

Иначе денарот е во фиксен однос со еврото. Затоа ако неговата вредност се зголеми( од 61 на 40 денари/евро) тогаш тој ке ревалвира. Ако се намали( од 61 на 80 денари/евро) тогаш тој ке девалвира.

Од друга страна апрецијација и депрецијација може да има само доколкуимаме флуктруирачки(Floating) девизен курс.
http://en.wikipedia.org/wiki/Depreciation_(currency)

Појавите се исти, разликата е во курсот кој го користиме(дали фиксен или флуктруирачки)
Од кога се мислев за тоа,од кое место црпиш дефиниции,ама конечно даде линк,википедиа:pos2:Јас па незнам зошто читам економска литература,кога имам еден ваков член на форум да ме просветлува од време на време со информации.Ти беше тој со дефинициите за буџетот,нели :pos2:
А како се вика со други зборови „преценетоста“ на денарот?

Несакам да расипувам тема за објаснување терминологија,кажи си што мислиш за девалвација на денарот....

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Точно заштото фискалната политика е опуштена, то НБМ мора да држи стриктна строга монетарна политика.
Како да не. Фискалната и монетарната политика треба да бидат усогласени за да имаат ефекти во економијата. Во никој случај не треба да си противречат зашто така ке ги изгубат ефектите. Во период кога имаме потреба од експанзивна политика(поради економската криза) нелогично е да се зголемуваат каматните стапки од Централната Банка. Имаме потреба од поголема потрошувачка која би го потикнала производството и би помогнало да се извлечеме од кризата. Арно ама повисоки каматни стапки не ја зголемуваат потрушувачката, напротив ја намалуваат. Погледни само како Европските Земји и Америка се справуваат и ке сватиш. Тие ги намалија каматните стапки на Централната банка за да ја потикнат потрошувачката. Нашиов гувернер се плашеше тоа да го направи да не случајно се случи нешто со нашиот скапоцен денар. Затоа ке поминеме полошо од тоа што можевме да поминеме.

Ако и НБМ држи разпуштена монетарна политика и владата исто,то тогаш ке се стигне до состоjба во коjaто НБМ да не може да држи курсот на месната валута стабилен и ке мора да ja девалвира. Точно това ке доведе до крах на финансовата стабилност.
Точно дека се си има граница и поминување на таа граница би значело крах( како например со Грција) Меѓутоа ние бевме и сме далеку од таа состојба и Гошев(гувернерот) можеше да ги намали каматните стапки многу порано без да предизвика никакви проблеми по Економијата.:toe:

Од кога се мислев за тоа,од кое место црпиш дефиниции,ама конечно даде линк,википедиа:pos2:Јас па незнам зошто читам економска литература,кога имам еден ваков член на форум да ме просветлува од време на време со информации.
Е стварно те сакам.:smir:

Не ти се допаѓа Википедија-не те обвинувам!!
А што велиш за Банката на Федералните Резерви во САД? Дали тие се доволен репер за тебе?
http://www.newyorkfed.org/aboutthefed/fedpoint/fed38.html
Under a fixed exchange rate system, devaluation and revaluation are official changes in the value of a country's currency relative to other currencies. Under a floating exchange rate system, market forces generate changes in the value of the currency, known as currency depreciation or appreciation
Ти беше тој со дефинициите за буџетот,нели :pos2:
А како се вика со други зборови „преценетоста“ на денарот?
Мхм, а ти беше таа што велеше дека ке има девалвација за предходната година?:kesa:

Несакам да расипувам тема за објаснување терминологија,кажи си што мислиш за девалвација на денарот....
Кратко и јасно. Нема потреба од такво нешто!! Ке предизвика повеке лошо од добро.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Е стварно те сакам.:smir:

Не ти се допаѓа Википедија-не те обвинувам!!
А што велиш за Банката на Федералните Резерви во САД? Дали тие се доволен репер за тебе?
http://www.newyorkfed.org/aboutthefed/fedpoint/fed38.html
Добро бе,разбираш ти англиски или не.Официјални промени кај фиксен курс се девалвација и ревалвација!А вредноста на валутата споредена со валутата за која се врзува доживува депрецијација и апрецијација или на просто преценетост и потценетост!Денарот во однос на еврото е преценет,кога се мери вредноста,разбираш ли или да земам со тапани да чукам.Не е само да копираш,треба и да сфатиш како одат тие работи.
И она за усогласувањето на политиката каде велиш дека експанзивна фискална одговара со намалување на каматни стапки на монетарна (експанзивна монетарна)...незнам ни дали воопшто да го коментирам,кој ли ти го тоа направи :почит:

Ах да ќе заборавев за девалвацијата...убаво си пишува во моите постови,знам со буцио се кладевме,ако не се случи,што ќе се случи:)Имаше некоја обврзница таму од 10%,нешто резерви,ама еве да не речеш измислувам,слободно најди ги моите постови и објави ги во голем фонт :)

?

..........

Гостин
Навистина, минатата година, тука некаде на форумив читав постови од Леандра и concrete, дека денарот ке ја намали својата вредност, наспроти еврото и тоа дупло 120ден=1 евро, ништо од тоа..

некое појаснување?
не сум упатен многу во тоа, но ме интересира што стана со вашите пророштва...

J

Johnny Stulic

Гостин
Навистина, минатата година, тука некаде на форумив читав постови од Леандра и concrete, дека денарот ке ја намали својата вредност, наспроти еврото и тоа дупло 120ден=1 евро, ништо од тоа..

некое појаснување?
Ги заеба Гошев :)

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Ти изглеа и од магаре коњ ке направиш ако тоа така ти одговара.:vozbud:

Добро бе,разбираш ти англиски или не.Официјални промени кај фиксен курс се девалвација и ревалвација!А вредноста на валутата споредена со валутата за која се врзува доживува депрецијација и апрецијација или на просто преценетост и потценетост!Денарот во однос на еврото е преценет,кога се мери вредноста,разбираш ли или да земам со тапани да чукам.Не е само да копираш,треба и да сфатиш како одат тие работи.
Добро, добро не разбирам јас ништо!! Можеби некогаш ке се смилуваш и ке ми објасниш како одат работите, без да мораш да чукаш на тапани. :pipi:

И она за усогласувањето на политиката каде велиш дека експанзивна фискална одговара со намалување на каматни стапки на монетарна (експанзивна монетарна)...незнам ни дали воопшто да го коментирам,кој ли ти го тоа направи :почит:
Молам?:icon_conf Не го разбрав ова, дали е сарказам, иронија или комплимент!!:vozbud:
Башка смајлито твое на крај што си го ставила уште повеке ме збунува.

Ах да ќе заборавев за девалвацијата...убаво си пишува во моите постови,знам со буцио се кладевме,ако не се случи,што ќе се случи:)Имаше некоја обврзница таму од 10%,нешто резерви,ама еве да не речеш измислувам,слободно најди ги моите постови и објави ги во голем фонт :)
Хм а ја па мислев дека беше подготвена да се кладиш во пари дека ке има девалвација.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ти изглеа и од магаре коњ ке направиш ако тоа така ти одговара.:vozbud:
Добро, добро не разбирам јас ништо!! Можеби некогаш ке се смилуваш и ке ми објасниш како одат работите, без да мораш да чукаш на тапани. :pipi:
Молам?:icon_conf Не го разбрав ова, дали е сарказам, иронија или комплимент!!:vozbud:
Башка смајлито твое на крај што си го ставила уште повеке ме збунува.

Хм а ја па мислев дека беше подготвена да се кладиш во пари дека ке има девалвација.
Јас па истото за тебе го мислам,мора да е до еден од двајцата:))

Комплимент бе златен,ехе експанзивни две политики како одат да знаеш :)

А за девалвација се сеќавам дека со Буцио се кладев,го барам постот,ама многу ги има :))Ќе ја објавам мајке ми кладбата,овде:)

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Јас па истото за тебе го мислам,мора да е до еден од двајцата:))
Или џа или бу.:vozbud:

Комплимент бе златен,ехе експанзивни две политики како одат да знаеш :)
Знам знам го следев примерот на Владата и Федералните Резерви на САД.

А за девалвација се сеќавам дека со Буцио се кладев,го барам постот,ама многу ги има :))Ќе ја објавам мајке ми кладбата,овде:)
Еве повели да не се мачиш.
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2488370&postcount=130
НАПИШАНО ОД ЛЕАНДРА 02.05.2009
Мој заклучок:Не е страшно да ни намалат рејтинг,на една Русија и го намалија,страшно е што го намалија за локална валута.Сега добивме официјална потврда за очекувана девалвација.Нека ни е со среќа.
Извинете што ве замарав:smir:
Еве уште едно.
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2489212&postcount=134
НАПИШАНО ОД ЛЕАНДРА 02-05-2009
Ќе видиме точно колку ќе испадне,најверојатни ми се оние прогнози кои говорат од 80-87 денари.Гошев ќе објави тргување со домашната валута без ограничувања.Девизниот курс на почеток ќе натфрли повеќе одколку што треба (тоа значи дека може да дојде и над 100/120 денари),бидејќи ќе се очекува негово намалување на долг рок.Потоа силите на економијата ќе го смират на рамнотежно ниво,кое ќе биде тоа,живи били па видели:)
Срека живи останавме па видовме.:smir:

Добро е бар што не се кладеше со буцио, ке си го изгубеше облогот зашто ниту имаше девалвација, ниту девизните резерви паднаа под 1 милијарда.
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2489436&postcount=138

НАПИШАНО ОД ЛЕАНДРА
сега сите чекате да се кладам:)Нормално дека ќе се кладам,бидејќи приказната има две страни.
Дали ќе има или ќе нема девалвација е политичка одлука.Само во еден случај е економска,кога девизните резерви ќе бидат нула.Се кладам буцио дека до крајот на годината ако нема девалвација ќе имаме девизни резерви под милијарда и аранжам со ммф потоа.Ова има исто равенство,па зголемувам на 2000денари.Бидува?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Монти,зад секој збор стојам досега што сум кажала.Очекувана девалвација имаше на почетокот на годината,тоа е факт.
Второ за девалвацијата кога зборував (она кое го вадиш од контекс) реков:Или ќе има девалвација или девизни резерви под милијарда.За ова се кладев.Беше ли така и дали ги полнеја резервите,покажа времето.Поентата ми е,кога влечеш мои зборови,треба да ја извлечеш суштината,во спротивно немаш поента.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Jas sum za devalvacija na denarot!

No, pak ke gi zaebe Gosev!

P.S. znaete onaa novata?

Bog da cuva i Gosev da brani!

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Монти,зад секој збор стојам досега што сум кажала.
Тоа е благородна работа, да си стоиш на зборот. Уште поблагородна е да си ја признаеш грешката.:wink:

Очекувана девалвација имаше на почетокот на годината,тоа е факт.
Јас би рекол имаше заплашувања за девалвација од извори блиски до опозицијата. Нормално тоа ги исплаши неупатените. Оние кои што ја познаваа ситуацијата и понатаму си ги чуваа парите во денари и од тоа си се офајдија со високи приливи од камата(10% беше)

Второ за девалвацијата кога зборував (она кое го вадиш од контекс) реков:Или ќе има девалвација или девизни резерви под милијарда.За ова се кладев.
И? Имаше ли девалвација? Или можеби девизните резерви ни се под милијарда?:kesa:

Поентата ми е,кога влечеш мои зборови,треба да ја извлечеш суштината,во спротивно немаш поента.
Ок извини, можеби некогаш ке одвоиш време да ме научиш како да извлечам поента. Вметни го тој час меѓу часот за депрецијација и апрецијација и часот по англиски што треба да ми го предадеш.:back:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Bog da cuva i Gosev da brani!
А Пандев у напад.
Ма није битно, битно је да се овај народ весели.

Пошто секогаш го...и така и така....така да ова е можда битно за нечии бизниси, но за населението (а макроекономија е за народ и држава во крајна линија или е само за економски теории и полемики? :toe:) нешто и не се осеќа разлика...голема.

Ма ја не сум економски поткован, само коментирам напад и одбрана Пандев вс Гошев :smir:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

некое појаснување?
Mozebi pogresno proceniv deka "bratucedot" na Gwujo ke uspee da go mrdne od mesto Gosev, ispadna pozilav ili B O G..bese resil da go brani..:)...iako , ako si procital povnimatelno sekade napomnuvav deka toa....devalvacijata ke bide posledniot klinec vo kovcegot na Makedonija...:)

Kajgana Shop

На врв Bottom