Најавени измени во законот за увоз на автомобили

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
немам воопшто искуство како оди со увезувањево, па да прашам ме интересира...
колку би чинело да се увези ова http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3713624&show=1, сосе царини давачки и дали би вредело да се увезува, кај нас испод 5-6000 ги нема...
огласов малце ми изгледа too good to be true за цената...

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
немам воопшто искуство како оди со увезувањево, па да прашам ме интересира...
колку би чинело да се увези ова http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3713624&show=1, сосе царини давачки и дали би вредело да се увезува, кај нас испод 5-6000 ги нема...
огласов малце ми изгледа too good to be true за цената...
грубо околу 3500евра ќе те фати.....

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
грубо околу 3500евра ќе те фати.....
гледам и по бугарскиве и по германскиве страници за огласи и на словенскава... конкретно фокуси и скоро сите се релативно малце километри, до кај 150 илјади... не ми се верува за кола 9-10 години да е толку малку возена, нарочито во Германија или Словенија... а од 10 коли на 8 да им се премотани километрите е малце... штознам...

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
гледам и по бугарскиве и по германскиве страници за огласи и на словенскава... конкретно фокуси и скоро сите се релативно малце километри, до кај 150 илјади... не ми се верува за кола 9-10 години да е толку малку возена, нарочито во Германија или Словенија... а од 10 коли на 8 да им се премотани километрите е малце... штознам...
треба да земиш во предвид и колку чини овој автомобил за одржување,тука би те чинел прилично скапо,секако и немаме стручни мајстори за вакви автомобили.....мој личен избор е Опел

Член од
14 март 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
ако е колата е поефтина од 1000 евра тогаш не се исплати да се вади овој документ. со еуро1 документ се плака 1% царина а без него 5% царина. тој документ поминува на царина односно ги признаваат.
Kolata e do kaj 4000 evra...me interesira toj dokumentot od kade se vadi...imam spomnato deka kolata e od germanija i se raboti za VW.

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
Kolata e do kaj 4000 evra...me interesira toj dokumentot od kade se vadi...imam spomnato deka kolata e od germanija i se raboti za VW.
се вади на излез од државата од каде си ја купил колата и ке прашаш на царина таму на граница и ке ти дадат таков документ. чини околу 40 евра

nerdZrule

didior
Член од
25 јуни 2009
Мислења
25
Поени од реакции
0
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3552747&show=1

ме интересира колку би чинело од прилика со се све за да се преведе на македонски таблички и сите тие детаљи, и дали би се исплатило конкретно за таа кола, исто така сум слушнал дека ако би земал голф 4 најефтини биле во швајцарија, дали е тоа точно и одприлика која би била нивната цена со се сите давачки и дали има некоја швајцарска страница каде има огласи за поволни возила.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3552747&show=1

ме интересира колку би чинело од прилика со се све за да се преведе на македонски таблички и сите тие детаљи, и дали би се исплатило конкретно за таа кола, исто така сум слушнал дека ако би земал голф 4 најефтини биле во швајцарија, дали е тоа точно и одприлика која би била нивната цена со се сите давачки и дали има некоја швајцарска страница каде има огласи за поволни возила.
За 3500 имаш на наши таблици алфа 156-ка ѕирни на пазар3 :helou:

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Дечки која е постапката ако јас сакам да земам кола во македонија која е на Бг таблици, на пример од нашиве плацеви, и кои све трошоци ке ги имам ако колата е нецаринета?
Значи јас сум одприлика запознаен со трошоците и целата процедура ама мојот рачун се однесува на тоа доколку јас сакам да увезам од странство а не доколку ја земам веке увезена.
Ова се трошоците доколку јас сакам да увезам:
1. Цена за кола
2. Цол и Тув документ.
3 Патни трошоци.
4 Гранична такса.
5, Т1 документ
6 Еколошка такса.
7 Царина
8. Данок.
9Хомологација
10 Регистрација.
Е сега што од овие работи треба да го направам а што би требало да е веќе направено?
Ве замолувам ако може да ми објасните редоследно, прво што се прави колку се плаќа, второ, трето и тн. се до регистрација.
Поздрав.:smir:

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.156
Поени од реакции
11.906
Јас ќе те замолам да ги расчиташ барем последните 40 страници од темава се е детално убаво и редоследно објаснето.

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
Дечки која е постапката ако јас сакам да земам кола во македонија која е на Бг таблици, на пример од нашиве плацеви, и кои све трошоци ке ги имам ако колата е нецаринета?
Значи јас сум одприлика запознаен со трошоците и целата процедура ама мојот рачун се однесува на тоа доколку јас сакам да увезам од странство а не доколку ја земам веке увезена.
Ова се трошоците доколку јас сакам да увезам:
1. Цена за кола
2. Цол и Тув документ.
3 Патни трошоци.
4 Гранична такса.
5, Т1 документ
6 Еколошка такса.
7 Царина
8. Данок.
9Хомологација
10 Регистрација.
Е сега што од овие работи треба да го направам а што би требало да е веќе направено?
Ве замолувам ако може да ми објасните редоследно, прво што се прави колку се плаќа, второ, трето и тн. се до регистрација.
Поздрав.:smir:
Ako e kolata vo makedonija ne ti trebaat ni col tablicki ni granicna taksa si ides so kolata na terminal si otpocnuva procedurata za carinenje ti gi simnuvaat bugarskite tablicki i natamu samo plakas.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Ako e kolata vo makedonija ne ti trebaat ni col tablicki ni granicna taksa si ides so kolata na terminal si otpocnuva procedurata za carinenje ti gi simnuvaat bugarskite tablicki i natamu samo plakas.
Фала за одговорот мамба.
Андроник, многу ти беше тешко да ми го кажеш ова што го кажа мамба, како и да е фала за упатството.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
dobro ova swakevo kako da vidam koa neznam prva registracija na kolata tocen datum?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Умртве темава како и интересот за увоз на возило за сопствени потреби поради скриените трошкови :toe:.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Не се само трошковите... сетете се на фактот дека во Бугарија и Словенија се вози авто-отпад од Германија. Јас незнам како воопшто се надева некој дека ќе земи солидно возило од Словенија (и згора на тоа плука по Германските возила), кога државата како држава е помала по површина и жители од Македонија. Германија е бре 80 милиони држава, aко таму нема возила во Словенија и Бугарија ќе има :tapp:

А за увозните трошоци, повеќе од јасно беше дека ќе се намалат за скапите возила. Едно возило што чини 1000-1500 евра во Германија има уште толку давачки во Македонија.

Kajgana Shop

На врв Bottom