Најавени измени во законот за увоз на автомобили

VENOM

تعيش حياتك بالطريقة التي
Член од
5 октомври 2008
Мислења
1.664
Поени од реакции
535
ке ти кажам до сега колку плативЧ
1. колата - 800 евра
2. цол таблици и осигурување за колата - 100 евра
3. тиф не вадив оти имаше колата (заштедив 100 евра) а некеа да ми дадат нов
4. бензин и патарини 130 евра
5. на наша граница односно во терминал и шпедиција во куманово - 2800 денари
6. во терминал во штип денес платив 900 денари
тоа се давачките што ги платив до сега
Гледав сега оној линкот што беше постиран тука за Шваке (ама ДАТ, т.е. епсибир)
Околу 1600 евра е проценет Меганот... акциза значи во секој случај нема, и да не признаат фактура ќе го оцаринат со 1% значи 16 евра и ДДВ 18% 288 евра...закоружи на 300 евра. И наведените трошоци се 1100 евра, досега 1400...
Имаше некаков технички преглед 4000 ден. мислам...ама ај ќе почекаме санос да каже што и како во пракса..[/quote]
Кои се тиа наведени и автомобилот ли 800€?

е па израчунај ги сите трошоци па ќе видиш,јас во цената му вметнав регистрација и сервис кој е неопходен кога купуваш половно возило и ја добив сумата од одприлика 2500...сепак тоа е само мое мислење,за вашите проценки повелете постирајте
Колку ти ја пресметуваш таа сума за регистрација и сервис?
Тоа ако е неопходно , неопходно е и за од МК да се купи автомобил, битно е давачките кон државата кои се неопходни и патни трошкови и слично а за сервис и регистрација може и покасно да си ги брка тие работи некој ако има друг автомобил и затоа не наведувајте такви работи, тоа е мое мислење е сега некој ако рачуна фарбање пеглање шминкање тоа е др. :toe:

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
Колку ти ја пресметуваш таа сума за регистрација и сервис?
најмалку 300 евра....800 евра чини возилото,а да го донесиш во исправна состојба чини двапати повеќе од тоа....

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Сакам да земам Голф 4 или Опел Астра од 2000 оние што се исечени од позади.

Е сега ме интересира колку би ме чинело се за да го регистрирам тоа возило во македонија.

Голфот е околку 2500 евра,а Астрата околку 2300.

Ако може помош пошто стварно незнам што да правам,дали ми се исплати воопшто да земам кола.

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
најмалку 300 евра....800 евра чини возилото,а да го донесиш во исправна состојба чини двапати повеќе од тоа....
Како сто кажувате испадна дека во ЕУ колите се поголем крш од нашиве тука :pos2:
Зет ми зеде кола стара 4 год. од Словенија еве сега е стара 11 години до сега освен потрошен материјал нема ништо друго сменето затоа не се плашете дека колите во Словенија се лоши тие ги сервисираат многу повеќе од нас и тие не се како нас да чекаат се да се расипе па да отидат на мајстор тие и при најмал дефект одат и одма го отстрануваат тоа ви го зборам со сигурност.

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
Како сто кажувате испадна дека во ЕУ колите се поголем крш од нашиве тука :pos2:
Зет ми зеде кола стара 4 год. од Словенија еве сега е стара 11 години до сега освен потрошен материјал нема ништо друго сменето затоа не се плашете дека колите во Словенија се лоши тие ги сервисираат многу повеќе од нас и тие не се како нас да чекаат се да се расипе па да отидат на мајстор тие и при најмал дефект одат и одма го отстрануваат тоа ви го зборам со сигурност.
мислев на тоа да ја средиш целата документација и да го доведиш возилото во исправна состојба пред законот,да не спомнуваме колкави се казните...иначе,да,нивните возила се далеку во подобра кондициска состојба од нашиве(ако ги споредиш во бројот на поминати километри)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А што ако земам кола која и истекла регистрацијата?
Ке може ли само со ЦОЛ таблички да се пренесе или мора прво да се регистрира таму па ЦОЛ?
Koj дел не ти е јасен? Или си државјанин на Е.У. и колата си ја носиш во Мкд на свое име (како германец, на германски табли), или си не-државјанин на Е.У. и колата си ја носиш на ЦОЛ табли.

Ако е колата регистрирана, ЦОЛ таблите ги даваат без технички преглед, ако не е регистрирана прво одиш на преглед, па добиваш табли. Регистрацијата не игра улога, битен е техничкиот преглед, бидејќи цол таблите важат одреден период (колку ќе платиш, толку, најмалку е 1 недела).

Е болката е што таму се доста ригорозни правилата, па ако не е регистрирана, тешко дека ќе пројдеш технички преглед од прва на возило старо 10-15 години. Има да те натераат се да промениш, а сервисите и сами знаеме колку се “ефтини“ во странство.

Член од
4 јануари 2006
Мислења
129
Поени од реакции
0
...Ако е колата регистрирана, ЦОЛ таблите ги даваат без технички преглед, ако не е регистрирана прво одиш на преглед, па добиваш табли. Регистрацијата не игра улога, битен е техничкиот преглед, бидејќи цол таблите важат одреден период (колку ќе платиш, толку, најмалку е 1 недела)....
NE !

Tehnicki pregled vo Germanija nema onakva vrska so registracijata kako vo Makedonija. Za sosema oddelni raboti stanuva zbor.
Kolata moze da e vo dvizenje (registrirana), a tehnickiot da e pominat. Za mali prekoracuvanja (mesec,dva do tri) ne pravat problem dodeka e na normalni tablici.

Ako kolata ne e registrirana, a ima validen tehnicki (na sekoi 2 godini se pravi, osven kaj novi vozila), moze bez problem da se izvadat zoll-tablici. Obratno nemoze.
Vaznoto e prodavacot da gi ima dokumentite od tehnickiot pregled, a samata kola nemora da e vo dvizenje te. registrirana i so tablici.

Koga se zima kola, ako nesakas da imas dopolnitelni trosoci (pri vadenjeto zoll-tablici) za izduvni gasovi (nekade i ovoj dokument go sakaat na uvid) i tehnicki, obavezno se baraat tie dokumenti od prodavacot. Duri i da ima kolata rok do sleden pregled, plaketa i pecat vo soobrakjajna, bez tie dokumenti povtorno ke treba da se plakja pregled pri registracija na zoll.
Ili ti gi dava dokumentite ili mu spustas cena (najmalku 300evra) ako ja biva kolata ;)

Ponataka, zoll tablici nesmeat da vazat podolgo od rokot na tehnickiot. Znaci nemoze da ima kolata uste 1 nedela ili 1 den HU(te. TÜV = tehnicki), a da vadis zoll za mesec dena.
Minimumot za zoll (eksport) tablici e 14 dena, ne 7.

Inaku tehnickiot ne e problem ako im kazes deka kolata e za eksport. Progleduvaat niz prsti i nema nisto strasno. Ako ne ve pustat, veruvajte deka takva kola nesakate da kupite!
Tehnickiot e najmaliot problem, no na preden plan treba da bide ispravnosta i sigurnosta na voziloto. Sepak treba zdravi i bez problemi da se stigne.

Smetajte so 150evra za prijavuvanje zoll-tablici so eden mesec validnost.
Se plakjaat i nekoi administrativni taksi, a razlikata vo osiguranje za 14dena i 1mesec e minimalna.

-------------------------------

Megju drugoto postoi i poevtina varijanta so "zolti tablici". Za niv ne e potreben tehnicki i vazat samo 5 dena. Problem e sto so niv voziloto moze da se dvizi samo niz EU drzavi.
Ne bi gi preporacal i ne se za taa namena, bez razlika sto moze da se zastedi nekoe evro.

-------------------------------

I na kraj za onie koi mislat da vozat od Germanija za Makedonija im preporacuvam da patuvaat preku Ungarija, a ne Slovenija+Hrvatska.
Malku se kruzi ama zatoa se pomali davackite i se izbegnuva "castenjeto" vo Hrvatska. Redovno baraat da se "dogovorat" za da ne te prakjaat na spedicija so pratnja niz Hrvatska. Poveke od 20evra ne im davajte! :D

Член од
15 март 2010
Мислења
51
Поени од реакции
2

aj ako moze nekoj potocno da mi objasni šo znači TIF...
kako e mozno da nekat da mi dadat...
imam reno twingo 1997, go kupiv od slovenija i sakam da go registriram na MK... ima li šansi da ne mi dadat TIF>šo znači TIF!!!!
fala

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
^ TIF е некој вид на такса (данок), која се плаќа на општината т.е државата.

Барем така мислам

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Малце е офтопик ама последниве денови стварно ме нервира на пазар3 што сите објавуваат-копираат огласи од странски страни. Ќе види нешто на авто.нет или на мобиле.бг и со тие слики ќе ја закачи на пазар3 да си ја продава колата - ако си заинтересиран бараат капар - аматери невидени :nenene:. Крајно време е сериозно да се разбере пазарот на половни возила - салони за половни возила, плацови а не само фиктивни огласи. Ништо чудно да сретнете двајца да продаваат ист автомобил - брука :tapp:
Пр. Голф3 од бг
http://www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=665983
http://www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=666322

Член од
15 март 2010
Мислења
51
Поени од реакции
2
lele katastrofaaaa otvorete gi dvata linka i ke vidite edna ista kola od dvajca različni prodavači a šo e naj interesno edniot vika deka e 1997 god. a drugiot 98.... c c c c našiov makedonski mentalitet... katastrofa e voa (SRAMOTA) i vo cenata se razlikuvaat za skoro 1500 evra c c c sramotaaaaa

Makedonce :tapp: omg :se_ molam:se_ molam:se_ molam

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
^ TIF е некој вид на такса (данок), која се плаќа на општината т.е државата.

Барем така мислам
TUV ти е нешто како документ за хомологација. Единствен данок кој го плаќаш е ДДВ од 18% (ако ги изземеме царината и акцизата).
Во СФРЈ, на времето се плаќале општински, републички, сојузен данок...при купување на возило.

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83

aj ako moze nekoj potocno da mi objasni šo znači TIF...
kako e mozno da nekat da mi dadat...
imam reno twingo 1997, go kupiv od slovenija i sakam da go registriram na MK... ima li šansi da ne mi dadat TIF>šo znači TIF!!!!
fala
тиф или хомологациски документ во словенија ке идеш во овластен сервис на рено и од таму ке ти дадат хонологациски документ

Член од
15 март 2010
Мислења
51
Поени од реакции
2
oky fala na odgovorot...
a kako stojat rabotive odkako ke ja donesam vo makedonija i odam na terminal t.s. ja ostavam kolata na homologacija i cekam da mi se javat, kolku vreme od prilika se čeka taa procedura
jas ziveam vo slovenija i sakam da ja donesam kolata samo imam problem so vremeto, ograniceno mi e vremeto ne mi davaat slobodni denovi od rabota :zid:, ima li šansi da se zavrsi ta rabota vo makedonija za 3 do 5 dena ?

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
lele katastrofaaaa otvorete gi dvata linka i ke vidite edna ista kola od dvajca različni prodavači a šo e naj interesno edniot vika deka e 1997 god. a drugiot 98.... c c c c našiov makedonski mentalitet... katastrofa e voa (SRAMOTA) i vo cenata se razlikuvaat za skoro 1500 evra c c c sramotaaaaa

Makedonce :tapp: omg :se_ molam:se_ molam:se_ molam
Slikata e ista no edniot e 1.9 drugiot 1.6 mozebi covekot nemal slika pa ja iskoristil drugava za negoviot oglas.

Kajgana Shop

На врв Bottom