Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Абе ја не знам што сте толку напатени... Јавност е да едноставно е. И не можеш ти д а седиш до непушач и да пушиш или до чоек што мора да објаснува на секој втор дека има проблерм со здравје. Мислам дека уште некои работи не се јасни вие гледате од ваша страна ама и не судите за другите во јавност сваќаш? Дома е друго и затоа законов чини.
Слушај дечко да ти кажам.Овде се донесе таков закон уште пред 7 години ,ама организирано е све како што треба.Немој да ми кажеш дека Македонија е поевропска и поеколошка држава од Шведска.Прво бројот на пушачите и пред законот да се донесе беше за 10 пати помал од бројот на пушачи во РМ.Мене пред 10 тина години ми се случи во строг центар да не најдам некој што има упаљач скоро 20 минути.Кога се донесе законот за пушење све беше спремно ,насекаде има по улиците специјални пепељари ,во фирмите кои сакаат специјални простории за персоналот пушачи ,во ИКА продавниците за мебел го има тоа и во многу кафичи.Не може евнух држава (без муда ) да носи вакви закони и да продава приказни дека е за екологија или се грижеле за здравјето на луѓето.Прочита ли пред некој ден дека Скопјани дишат најзагаден воздух ,дека цефките за вода се сеуште старите азбестни ,дека ако помине автобус од градски поред тебе 6 лекари треба да те вратат во живот.И они сега глумат европјани со вакви глупи закони.Нека си кажат дека сакаат арач и да си играат курташак со газдите на локалите.Да ги крмат и појат без пари во случај некој да пушач да прдне и да замириса на тутун.Батали вакви приказни ,те молам.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.432
Поени од реакции
6.078
Еве скоро 3 месеци нон стоп сум настинат ради законов ... џабе октомврито 2 недели не запалив али како што кажа crazy in love ако другарите ти пушат не ќе седиш сам како нетокму во кафиќот,мора да излезиш со нив...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
абе.. ние шпушачите можеме да си се противиме на законот дека е ваков таков или онаков.. Каков и да е закон е закон кој го крши ке и плати казна и крај.. а искрено тој пошо е директор ич не го заболе неговите 150 евра се како наши 150 денари и неможеме да се рамниме со него. мене искрено ми смета што неможам да си запалам цигара во дискотека/кафичи/КАФАНА. Океј се слагам има луѓе на кои им пречи и кои не поднесуваат димот од цигарите ама јбг мора да се мисли и на нивно добро.. бев многу против законов кога го донесоа (еве година дена скоро) али ништо неможеме да направиме.. мене ме интерсира само зашто да неможе да се пуши во кафана.. па добро бре самиот збор кафана одма те асоцира на јадење пиење играње пеење и слично... и нели нормално е чим пиеш да запалиш една две или после јадење... треба да си се модифицира законот .. нека си има одредени простории каде што ке може да се пуши и крааај..

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Aха сигурно..и ја купив ПП апарат за у кола, па го повлекоа законот и сега се двоумам дали да барам оштета од државата :raz:
Тебе по партиска линија ќе те обесштетат..........со уште еден ПП апарат :back:

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
У друштво 5 сме пушачи, 1 е непушач, кога излагаме да пушиме и другаркава излегува со нас за да не чмае сама, нормално. И ако настине што праиме? Пак ние сме криви а? :icon_lol:
Ја реков нека има посебни кафичи и за пушење ама не посебни простории во сите кафичи. И нека биде по договор како ќе се одвива работата во смисла дали ќе пушите сите или не... Ама факт е дека не може пушач да му суди на непушач. А и ефектите ќе се видат факт уште еден непобиен ќе има ефекти законов после 10 години вие сите можете да ми кажете дека сакате да пушите океј ваше право ама има цела црна листа на луѓе со страшни проблеми и последици и ова полека ќе се искорени затоа што факт е дека се е навика така и пушење цигари.
Или ко ќе слушнам од некој дека нема пари за излагање а кутијата во џеб секој ден ја мења. Свест бе свест

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.241
Definition
Lung diseases due to gas or chemical exposure are conditions that can be acquired from indoor and outdoor air pollution and from ingesting tobacco smoke.
Description
The lungs are susceptible to many airborne poisons and irritants. Mucus present in the airways blocks foreign particles of a certain size, however it is unable to filter all airborne particulates. There are hundreds of substances that can pollute air and harm lungs. Harmful gases and chemicals are just one type of airborne pollutant that can adversely affect the lungs. They include:

• Vehicle exhaust
  • Localized pollutants such as arsenic, asbestos, lead, and mercury
  • Outdoor pollutants caused by industry and intensified by weather conditions
  • Household heating, such as wood-burning stoves
  • Household chemical products
  • Tobacco smoke.
Една од причините за многу болести е тутунскиот дим, но...
Доколку беа толку загрижени за пушачите и пасивните пушачи ќе преземеа мерки и во другите сфери -ќе зајакнеа контрола на возила (димат као Титаник), ќе зајакнеа контроли и казнуваа индустриски комплекси, неколкупати ветеното менување на азбестни кровови досега ќе го оствареа, ќе воведеа централно греење или плински инсталации (ние у 21 век сеуште се грееме на дрва и нафта).

Она што Гораздс го спомна за Шведска, точно е...имаат простории со вентилации, со сите нормални услови.
Мислам дека сакаат да дигнат нога гледајќи го коњот, т.е. без предуслови.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.789
Поени од реакции
34.043
Абе ја не знам што сте толку напатени... Јавност е да едноставно е. И не можеш ти д а седиш до непушач и да пушиш или до чоек што мора да објаснува на секој втор дека има проблерм со здравје. Мислам дека уште некои работи не се јасни вие гледате од ваша страна ама и не судите за другите во јавност сваќаш? Дома е друго и затоа законов чини.
Во основа, бадијала се трудиш... освен се разбира ако не ти е интересно колку бргу се палат пушачите кога ќе се спомне загрозувањето на „правото на пушење„.
Не знам зошто ја отворија пак темава... ајде сега пак да се изнаслушаме варијанти од:
Драги непушачи, ако веќе и дозволувате на државата да ве онади на 1000 начини (вметни тука колаж од најразлични загадувања и бедотии по избор), тогаш нема причина зошто да не ни дадете и на нас пушачите, да ви се редиме и повторно, весели да бидеме.„

Иако коментарите како овој доле се дури и забавни.
Тутунската индустрија против индустријата за производи за лична хигиена: ROUND 1, или подобро е да пушите одколку да се бањате! :wink:

Да ти ебам законо то ке го кажам ... дојдов до кај едни женски 5-6 ама ТОП ТОП , која од која :) абе поминав и она на Пот мавање то незнам абе во моменто сакав да бидам Геј и да барам друг пат од кај машка маса да поминам а не од кај нив :), то златно шубо си беше, влегваш во кафич не гледаш ништо чад сегде кој од кој повеќе пуши, пепељарите ...:))

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
О боже се врати ванлок штом заживеа темава :)
Да живее законот што се почитува,три пати ура :))

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Vanlok, овој пат во темата ќе пишуваш посмирено од минатиот пат, така?
(чисто да се осигурам)

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Задоволен сум што ете нема повеќе кукачи во однос на законот.

Мило ми е што повеќе не сум изложен на постојан чад по кафичите и што облеката не ми мириса на цигари.

Ги поздравувам институциите што на флексибилен начин го спроведоа законот , и ни овозможија да се заштитиме од цигарите ние кои сме непушачи.

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Лее шо има еден професор на Правен, некој предмет по Новинарство мислам дека предава...абе у предавалната нааа толкав натпис ЗАБРАНЕТО ПУШЕЊЕ, а овој земал кафе, земал цигара и предава ли предава.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
А пазете трудовата инспекција вели дека не прифаќаат снимка како доказ :pos2: абе да ти ебам државата ваква да ти ебам

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Лее шо има еден професор на Правен, некој предмет по Новинарство мислам дека предава...абе у предавалната нааа толкав натпис ЗАБРАНЕТО ПУШЕЊЕ, а овој земал кафе, земал цигара и предава ли предава.
Искрено ја да сум студент кај таков професор и ја ке запалам цигара.. ама најискрено!!! кога може он на недозволено место да пуши и да го крши јавно законот зашто да неможе и некој друг :\ а тоа што сега по најново не прифаќаат снимки како доказен материјал од трудова инспекција се прават будали со сила... можеа да прифатат доказен материјал оној шо плука да го казнат за цигара неможело.. свашта :\

П.С пушачите среќни или несреќни си го почитуваат законот (90% од нив)
Непушачите уште посреќни што дишат чист воздух без разлика дали се во дискотека, кафич или на улица.

Кратко и јасно..
The End

П.С2 Ванлок те молам немој да почнуваш пак на темава да објаснуваш некои работи...

V

Vollstandig

Гостин
Овој закон е баш супер што го донесоа, преку глава ми беше, мене да седам во некоја дупка што за повеќето е дискотека, наполнета со чад, па очи штипат, си се опијанил малце па нема кислород загушливо е па повраќаш, какви работи имам трпено од тие цигари што се пушеа во кафичите.
Нека го дозволоат со некоја просторија посебно да не мора да им студи на пушачиве, иначе никако како порано, ептен беше загушливо некој насила да дреми кај што му смрди немаше смисла:)

Kajgana Shop

На врв Bottom