Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.734
Поени од реакции
49.265
Не гледам јас поента во казнувањето (кога утре директорот пак ќе си пуши во канцеларија, дур не го фати некоја камера како го прави тоа).
Јас пре би за модификација на законот според реалните можности/потреби. Во сите државни институции во кои имам влезено по канцеларии, кога ти нудат сок/кафе те прашуваат и за пепељара да не треба случајно. Значи промашен е законот и не треба толку ригорозен да биде, за реално да се почитува.
Полека се нагризува законов, веќе еден куп кафани во градов има во кои си се пуши(не само од другата страна), што е за поздрав.

До модификација ќе дојде вака или онака, ја и кога се донесе законов вака ригиден ко шо е го сватив како добра позиција за “ценкање’’ со народот и угостителите, за да се дојде до финален нормален закон со “попуштањето’’, пошто минатиот кој беше прифатлив и издржан, видовме како помина.

Мислам,не може некој да е толку глуп, да иде против здрав разум и логика, и да иде и во своја штета, ако се земе во обзир рејтингот.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Полека се нагризува законов, веќе еден куп кафани во градов има во кои си се пуши(не само од другата страна), што е за поздрав.

До модификација ќе дојде вака или онака, ја и кога се донесе законов вака ригиден ко шо е го сватив како добра позиција за “ценкање’’ со народот и угостителите, за да се дојде до финален нормален закон со “попуштањето’’, пошто минатиот кој беше прифатлив и издржан, видовме како помина.

Мислам,не може некој да е толку глуп, да иде против здрав разум и логика, и да иде и во своја штета, ако се земе во обзир рејтингот.
Сигурен си? :uvo:
Многу ме интересира, ако падне законов дали државата ќе ги обесштети затворените локали (кои мораа да го сторат тоа бидејќи им опадна прометот откако го донесоа овој "Европски закон" против пушење) :raz:

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Да ти ебам законо то ке го кажам, абе дечки леле пред една недела бев овде во Битола во еден кафич имаше супер забава , внатре ТОП и си викаш боо чисто се гледам нема чад ова-она, друштвото беше малце на сепаре подалеку па морав низ маси низ луѓе да се пикам, и ајде добро но дојдов до кај едни женски 5-6 ама ТОП ТОП , која од која :) абе поминав и она на Пот мавање то незнам абе во моменто сакав да бидам Геј и да барам друг пат од кај машка маса да поминам а не од кај нив :), то златно шубо си беше, влегваш во кафич не гледаш ништо чад сегде кој од кој повеќе пуши, пепељарите на секои 2 минути да се менваат преполни се...ама и негативна особина е шо облеката мириса дома ама па ако не те знаат дома то е убо а вака не, порано ке му речење Абе бев ваму сите пушеа јас седев и мирисам сеа...:))

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.893
Многу ме интересира, ако падне законов дали државата ќе ги обесштети затворените локали (кои мораа да го сторат тоа бидејќи им опадна прометот откако го донесоа овој "Европски закон" против пушење) :raz:
Aха сигурно..и ја купив ПП апарат за у кола, па го повлекоа законот и сега се двоумам дали да барам оштета од државата :raz:

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
.
Да ,ке ги обесштети со по некоја казна за тапа чачкалица за заби, или немање фискална во А4 формат,келнерката не е издепилирана а лимонот содржи витамин Ц повеќе од дозволеното,локалот нема слика на Грујо а газдата за беља се вика Бранко и сл.
Кој излегол на крај со држава ?????

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.734
Поени од реакции
49.265
Законов нема да падне, тие што треба да го бутнат им одговара за биде ваков пошто е непопуларен. Законов може на сила ќе се бутне бутне со “негово двопостотно неебење’’ : ) кога тие кафанџии еднаш ќе направат асален есап и согледаат некои работи, или па, на пред наредни избори Грујо да не части пушење за да го засакаме пак...

Да, мислам дека вакви работи кај нас како докажани мамлази може да влијаат при избор.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
За законов се имам произнесено и го поддржувам но тоа што сакав да го кажам е дека се е на крајот навика. Ако се забрани да се џвакаат мастики што и како закон постои во напредни земји ќе има реакции се до моментот додека луѓето не се навикнат бидејќи закон како закон во демократска држава може да ускратува права или да усмерува но како што кажав како закон секогаш води кон нешто што ќе биде корисно само ако се почитува и ако се свати како таков па дури и ефектите би се појавиле во иднина што во поглед на културата и општата свест е пресудно бар кај нас.

P

Princ

Гостин
Во тој случај ни треба долгогодишна едукација (за штетноста на цигарите), па закон.
Во секој случај, и тогаш не смее да биде волку ригорозен. Правото на избор, на пушачот и непушачот, не смее да биде прегазено.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Во тој случај ни треба долгогодишна едукација (за штетноста на цигарите), па закон.
Во секој случај, и тогаш не смее да биде волку ригорозен. Правото на избор, на пушачот и непушачот, не смее да биде прегазено.
Дали пушењето цигари е морално право? Во јавност? Значи навиката си го прави своето и тоа е тоа што треба да се менува. Како што кажав сметам дека секој закон па и за џваќање мастики има свои предности кои ќе ускратат неморални постапки како овој и со тоа ќе овозможат предности и ефекти што ќе се гледаат во иднина.
На крај никој не ускратува право во домашни услови каде што е морално се што е морално за вас и вашата свест ама не и во јавност.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Дали пушењето цигари е морално право? Во јавност? Значи навиката си го прави своето и тоа е тоа што треба да се менува. Како што кажав сметам дека секој закон па и за џваќање мастики има свои предности кои ќе ускратат неморални постапки како овој и со тоа ќе овозможат предности и ефекти што ќе се гледаат во иднина.
На крај никој не ускратува право во домашни услови каде што е морално се што е морално за вас и вашата свест ама не и во јавност.
Да право е .Јавност ? Што е за тебе јавност ??? Улицата е јавност ,или не е ??? Да те прашам нешто дали ако двајца педери се фаќаат за гас во кафич е против законски и е морално ???

P

Princ

Гостин
Не сакам да навлегувам натаму бидејќи ќе ти контрирав со прашање дали пиењето кафе е морално.
Тебе ти е МЕРАК да пиеш пиво со кикирики, мене ми е МЕРАК да пијам кафе со цигарче. Ни јас ни ти не мораме да го правиме она во кое уживаме да го правиме, ама меракот е мерак.
Е сега, твојот мерак е испоштујен, мојот не е.

Ќе повторам, најдобра солуција за проблемов е имање локали кадешто пушењето е дозволено, и локали кадешто пушењето е забрането.
Така слободата на избор нема да е прегазена за никого. Во спротивно, се е гола вода и продавање вода за колено.

И уште едно дополнување, законов, во оваа форма, не е МОЖНО да се почитува. Можеме да глумиме слепи и да не ги гледаме пепељарите во владини и невладини институции, ама имаме 2 факти
1. Во сите канцеларии, во јавни институции, во која е вработен пушач, има пепељара (и чад, нормално). Ова посебно важи за "директорските" канцеларии. Ова не е претпоставка, ова е нешто што го имам видено во десетина канцеларии. Значи можеме да се преправаме дека не е така, ама факт е дека е така.
2. Во определени локали/локации не се почитува законов. Сега нема да делам по Вардар итн, ама има по природа, револт кон законов. Закон кој граѓаните не го прифаќаат како свој, и мајка Јана да е, нема да се испочитува. Ако дел од граѓаните сметаат дека нема ништо лошо во тоа да се поминува на црвено на семафор, тогаш џабе е законот. Ама факт е дека иако некој од нас го прекршува повремено тоа правило, длабоко во себе го почитува тој закон и се согласува со неговото постоење, иако овој пат направил "исклучок".
Ист не е случајот и со законот за забрането пушење. Напротив, голем дел од граѓаните го сметаат за НЕОПРАВДАН и НЕРЕАЛЕН.

Сега ние можеме да глумиме слепци, да го поддржуваме постоењето на законов, ама факт е дека јас тукушто си запалив една и ич не сака да ми чуе оваквово.

И не би сакал да се повторуваме нови 160 страни, да се објаснуваме дали е оправдан или не.
Туку како и на се друго, се прави ревизија, се бројат мртви, повредени, преживеани. Односно ефектите од таа одлука.
Бидејќи поминаа 11 месеци од воведување на законов, убаво е да удриме рачун еден. А резултатот е очаен.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Абе ја не знам што сте толку напатени... Јавност е да едноставно е. И не можеш ти д а седиш до непушач и да пушиш или до чоек што мора да објаснува на секој втор дека има проблерм со здравје. Мислам дека уште некои работи не се јасни вие гледате од ваша страна ама и не судите за другите во јавност сваќаш? Дома е друго и затоа законов чини.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Абе ја не знам што сте толку напатени... Јавност е да едноставно е. И не можеш ти д а седиш до непушач и да пушиш или до чоек што мора да објаснува на секој втор дека има проблерм со здравје. Мислам дека уште некои работи не се јасни вие гледате од ваша страна ама и не судите за другите во јавност сваќаш? Дома е друго и затоа законов чини.
У друштво 5 сме пушачи, 1 е непушач, кога излагаме да пушиме и другаркава излегува со нас за да не чмае сама, нормално. И ако настине што праиме? Пак ние сме криви а? :icon_lol:

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Затоа законот не чини (целосно). Треба или 1 кафич да има одредено место за пушачи и посебно заградено за непушачи (1 стакло нека дели), или пак како што рече принц, локалите да можат да си одберат дали сакаат да бидат за непушачи или за пушачи (првиве би банкротирале).
Среќа па, во Тетово овој закон уште не е стапен во сила :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom