Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Абе луѓе не споредувајте со други европски земји, далеку сме од нив.
Глејте тука да се опраи за сите да биде добро батали тоа.:toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Лурц. Дали, ти лично, би се сложил со некаква дополна на законот која дозволува поставување на некакви помали, добро изолирани и посебно вентилирани простории за пушење со строго дефинирани карактреристики, која самите фирми/локали би одбрале дали треба да се направат кај нив? (значи необврзувачки)
Има и подобро и поефтино решение, на големите хипокондрици на влезот во секој локал да им се даваат гас маски.

А..што викаш за ова решение..едноставно е и практично...плус дава 100% заштита од се гасовито и миризливо:helou:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Има и подобро и поефтино решение, на големите хипокондрици на влезот во секој локал да им се даваат гас маски.

А..што викаш за ова решение..едноставно е и практично...плус дава 100% заштита од се гасовито и миризливо:helou:
И ова може да се земе како решение.Така ванлок ќе нема гајле од заболувања во кафиќи и задоволно ќе се насмевнува под гас маската.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.473

Кога сме веќе кај такви решенија, Воне ти можеш да попушиш и нешто што не дими... :helou: на пример вакво нешто:

http://www.smokelessdelite.com/

Дури викаат на долги стази и поевтино било, си мењаш кертриџи и си ја чарџаш цигарата директно од штекер. На околина не сметаш а ти си чуриш, па уште и легално е... можеш фраер да им се правиш на законодавците. Убавина.

СВЕТИОТ ГРАЛ ЗА ПУШАЧИТЕ!!!

И ова може да се земе како решение.Така ванлок ќе нема гајле од заболувања во кафиќи и задоволно ќе се насмевнува под гас маската.
Ете и за тебе добар совет, ем пушење ем нема димење.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Штета,секакво пушење е забрането на јавни места,иначе предлогов ќе го земевме во обзир.Затоа останува втората варијанта во која самиот ќе внимаваш на своето здравје:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Да не му праам беља на Гладиус, бришано.

Тие ги гледав, бааги се солени, негде 6-7000 коштаат. Плус баш праевме муабет, ако келнерот нема појма, па види дим (оддалеку) па ти удри една...додека се разберете ојде возот :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.473
Штета,секакво пушење е забрането на јавни места,иначе предлогов ќе го земевме во обзир.Затоа останува втората варијанта во која самиот ќе внимаваш на своето здравје:
Ај сега озбилно малце, твојот предлог не е хигиенски... освен ако не делат гас маски за еднократна употреба! А и комфорот ќе го изгубам, ќе мора да излегувам надвор да се напијам од пијачката. :)

Инаку електронската цигара ти е сосема легална, прочитај убаво -тоа што го испуштаат на видеата не е дим од тутун туку водена пареа за естетски дојам.

П.С. Рејзор, одличен предлог ти е смоук танкот! :wink:

G

Giggles

Гостин
Иако сум непушач, сепак не го подржувам законов. Да не се лажеме убаво ми е кога си седам без да се гушам во дим од цигари :) ама мислам дека ептен се дискриминирани пушачите. Јас разбирам да се забрани пушењето во ресторани, или јавните институции ,ама во кафичите е незамисливо.Луѓето од работа одат во кафич да седнат,да си испијат едно кафе и да си испушат по некоја цигараа,од причина што и на работа се ограничени. А сега и тоа им е оневозможено. Жалче :nesum:
Сепак мислам ќе падне законов кога и да е.

HardCore

Cylon
Член од
4 февруари 2010
Мислења
139
Поени од реакции
38
Имам среќа што не сум во Македонија, па се уште не сум ги осетил благодетите на непушењето. Каква глупост е законот, кого штитат? Мене сигурно не. Јас сум пушач и сакам да излегувам по кафетерии и локали каде што се пуши, така да ако на некого му смета чадот и миризбата од мојата цигара, нека не влегува во места каде што се пуши. Нека одат по паркови да дишат чист воздух, нека јадат само вегетаријанска храна и нека не се бакнуваат затоа што со бакнувањето се пренесуваат разни болести од кои може да се УМРЕ.
Чист расизам, чист возух по кафиќи.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.473
Каква глупост е законот, кого штитат? Мене сигурно не. Јас сум пушач и сакам да излегувам по кафетерии и локали каде што се пуши, така да ако на некого му смета чадот и миризбата од мојата цигара, нека не влегува во места каде што се пуши. Нека одат по паркови да дишат чист воздух, нека јадат само вегетаријанска храна и нека не се бакнуваат затоа што со бакнувањето се пренесуваат разни болести од кои може да се УМРЕ.
Чист расизам, чист возух по кафиќи.
Лошо си разбрал пријателе, тебе од самиот тебе не може никој да те штити. Ме штитат мене и другите непушачи што не сме должни да те трпиме тебе. Ти можеш да одиш по паркови да пушиш.

Местата каде што се пуши се дома и надвор на отворено... па и во паркови ако сакаш.

Иако сум непушач, сепак не го подржувам законов. Да не се лажеме убаво ми е кога си седам без да се гушам во дим од цигари :) ама мислам дека ептен се дискриминирани пушачите. Јас разбирам да се забрани пушењето во ресторани, или јавните институции ,ама во кафичите е незамисливо.Луѓето од работа одат во кафич да седнат,да си испијат едно кафе и да си испушат по некоја цигараа,од причина што и на работа се ограничени. А сега и тоа им е оневозможено. Жалче :nesum:
Сам себе убијал... :)
Ти батка ако си непушач, тогаш си или неинформиран или не ти е гајле за здравјето... трето нема.

Кажи јас немам право после работа да одам во кафич на кафе и/или пијачка без да ме трујат со дим од тутун?
Вработените и другите што службено мора да се во кафичите немаат право на невдишување дим?

Си размислил некогаш за ова? :wink:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Местата каде што се пуши се дома и надвор на отворено... па и во паркови ако сакаш.
Јас би рекол и ова да се забрани. Поголема е опасноста од фрлен отпушок (кој скоро секогаш уште гори кога е фрлен) да се запали цел парк, отколку од димот што јас,ти и секоја друга рандом персона би си наштетиле со чадот.

Ти батка ако си непушач, тогаш си или неинформиран или не ти е гајле за здравјето... трето нема.

Кажи јас немам право после работа да одам во кафич на кафе и/или пијачка без да ме трујат со дим од тутун?
Вработените и другите што службено мора да се во кафичите немаат право на невдишување дим?
Има трето друже. Јас, а и батката сме непушачи на кои законов им е глуп како машки полов орган. Сакал ти или не, има и такви луѓе. Си се грижам јас за здравјето со редовни контроли на лекар. Ако ти не го правиш тоа па се плашиш од цигариве, тоа е веќе друго. Многу недоветни класификации на луѓе правиш.
И едно прашање... Си размислил ти некогаш за човековото право на слобода на избор?
Ќе пушам ако јас сакам, каде сакам и кога сакам се додека сопственикот на локалот го дозволува тоа. А бидејќи сопствениците немаа ништо против, не гледам кој е проблемот. До сега ни еден непушач не се пожалил на димот вака жестоко. Кај беше до сега да скокаш против пушачите?

G

Giggles

Гостин

Во иднина пробај да ми се обраќаш во женски род, не ми го дискриминирај и полот.
И да, сум размислила, ама сепак сум си донела свој став така да не очекувај дека со твоето прашање и длабоки зборови ќе смениш нешто ,не само кај мене ,туку кај било кој. Јас само си коментирам, не барам некој да ми менува мислење.

упс...и за тоа не ти искоментирав...За неинформираноста...Верувај дека сум многу поинформирана отколку шо мислиш, ама сепак, секој си има право на избор.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.473
Јас би рекол и ова да се забрани. Поголема е опасноста од фрлен отпушок (кој скоро секогаш уште гори кога е фрлен) да се запали цел парк, отколку од димот што јас,ти и секоја друга рандом персона би си наштетиле со чадот.
Ајде сега накај шумски пожари отидовме? :)
Зошто некој би фрлал неизгасени пикавци, освен ако не е злонамерен или недоквакан? Башка што и за фрлање ѓубре и за заштита на шумите имаме други одделни закони.

Има трето друже. Јас, а и батката сме непушачи на кои законов им е глуп како машки полов орган. Сакал ти или не, има и такви луѓе. Си се грижам јас за здравјето со редовни контроли на лекар. Ако ти не го правиш тоа па се плашиш од цигариве, тоа е веќе друго. Многу недоветни класификации на луѓе правиш.
Едно е да мислиш што сакаш а друго тоа мислење издржано да изнесеш па и одбраниш. Еве почни со како тоа „редовни контроли на лекар„ можеш да се заштитиш од пасивно пушење? Дали воопшто детално си се информирал за ризиците и последиците? Мислиш дека некако ќе ти се запали црвено на семафорот и ќе ти каже докторот (не дај боже): синко од утре да не вдишуваш концентриран тутнски дим, уште малку и ...
А не се само тие најтешките компликации (за кои треба поголемо изложување), почестни и понепосредни последици се кашлање, иритација и солзење на очи... Каде се луѓето со хронични проблеми, а кои иначе се во ред кога не се изложени на тутунски чад?

Недоветни класификации?
Или не ти е гајле за здравјето или не си информиран (во што спаѓа и не сакаш да си информиран)... како што реков трето нема.

И едно прашање... Си размислил ти некогаш за човековото право на слобода на избор?
Ќе пушам ако јас сакам, каде сакам и кога сакам се додека сопственикот на локалот го дозволува тоа. А бидејќи сопствениците немаа ништо против, не гледам кој е проблемот. До сега ни еден непушач не се пожалил на димот вака жестоко. Кај беше до сега да скокаш против пушачите?
Слобода на избор?
Каде е мојата слобода на избор? На непушачите (мнозинството), на вработените и другите што службено мора да се во таквите места?

Сопствениците на локалите ќе ги оставиме да ни ги носат законите?
Они се као најквалифицирани... да мислат на сопствениот профит!
Ај нив ги разбирам, ама ајде сите да се правиме слепи и да не гледаме подалеку од носот...

Каде бев јас?
На форумов можеби не бев, ама не зборувај како да ме знаеш лично. Кај мене дома не се пушело никогаш.
А ај да те видам тебе да се побуниш во преполн задимен кафич, како што беше пред законов... „Ве молам не пушете внатре, ми смета!„

Балкан е ова бре, само со закон по џеб пошто друго разбирање нема.
Сите си мислат дека можат да прават што сакаат а и ако некој им укаже зошто мисли дека не се во право -или се повикуваат на илјада други глупости или „одблиску„ се „решава„ работата...

Во иднина пробај да ми се обраќаш во женски род, не ми го дискриминирај и полот.
Извинување.
Ама во моја одбрана ниту по никот ниту по именки/заменки/граматика не можев да заклучам... :wink:
И да, сум размислила, ама сепак сум си донела свој став така да не очекувај дека со твоето прашање и длабоки зборови ќе смениш нешто ,не само кај мене ,туку кај било кој. Јас само си коментирам, не барам некој да ми менува мислење.

упс...и за тоа не ти искоментирав...За неинформираноста...Верувај дека сум многу поинформирана отколку шо мислиш, ама сепак, секој си има право на избор.
Како ова го менува моето тврдење дека или си неинформирана (ок, велиш дека не си) или дека не ти е гајле за здравјето?

G

Giggles

Гостин
Како ова го менува моето тврдење дека или си неинформирана (ок, велиш дека не си) или дека не ти е гајле за здравјето?
Ти едноставно не сфаќаш дека секој си има право на свој избор. А тоа право, верувај дека многу менува. Ако тој некој не се секира за влијанието шо го предизвикуват цигариите, шо има јас или ти или кој и да е ,да му солиме памет ... џабе ти е. Па ако толку се секираш за своето здравје,не излегувај од дома, на крај краева, сокриј се под стаклено ѕвоно што викаат. Изолирај се комплетно. Не излегувај од дома, престани да се дружиш со сите...
Болестите демнат на секој агол. А ти некој хипохондрик да не си :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom