Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Б

Бат Елохим

Гостин
Не имало, само у кафуле од 50 душе имало 5мина непушачи ште е минорна бројка и не се можело да се побуниш, зашо нели кој си мал секој те удира по глава и ти вика трај бе ти, не смееш да кажеш нешто мал си. Ама сега кога некој "поголем" ти дава подршка имаш сила да кажеш и да те слушна сите, сега имаш "власт".

И аман више со тоа дискриминација, ко да ги слушам албанциве кога се бунат за нешо :tapp:

Доста е више, палим патикете и бегам од темава :smir:
болдот: ехх фрустрации :))) значи дефинитивно не се дава власт на „мали„ луѓе.

инаку ајт нека иде и овој закон. гледам по Лептокарија турија надвор маси и столици. надвор 2ца, внатре само шанкерот и келнерката. :) До кога не се знае. Кај и да е, ќе треба да се бира помеѓу нив двајца.

Само навистина не го разбирам законот. Која му е поентата? Зар ќе ме убеди некој мене дека му е грижа за моите бели дробови, а онаму по весници секој ден ново дете пари бара лечење. Мислам... не ми е јасно што лудило глумат?

Искрено читајки ви ги патетичниве муабети за како тоа вие пушачите сте нормални персони ми се блуе.
Јас се сметам за нормална „персона„ (бе), а и многу пушачи што ги познавам се многу нормални, затоа слободно голтни си ја повраќаницата. Муабетов ти е повеќе од патетичен. Етикетирање, вреѓање и што уште не. Слободно викни си жолто комбе и качи се во него. Такви како тебе гарант се со дијагноза.

Член од
26 октомври 2009
Мислења
420
Поени од реакции
12
Da ti ibam zakonot da ti ibam DIKTATURA ! Ah kak mi e kjejf seja i rakijata da ja zabranat na javni mesto kako i vo kafeani i restorani pa ka kjodite namesto Rakija i salata Koka Kola i salata :pos2::pos2::pos2::pos2:

Potpolna podrska za protestot na Sopstvenicite na Ugostitelski Lokali neka zatvorat se taka i pusacite i nepusacite doma cao prijatno !

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
ами затворени :uvo: остајте ги нека не ве лажат од кај и да се слушнале. ваму баш во сабота по сите кафулиња ќе има свирки и мислите дека ќе ги одложат :nesum:

Член од
5 јануари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
5
Угостителите ќе протестираат и поради глупоќата на овој закон, а и протв диктатурата која и те како ни се наметнува.Од профитот што го имаат угостителите, се полни и буџетот, а и се намалува невработеноста.Кога некоја кафана нема да има добар профит, во буџетот ќе има помалку пари=сиромаштија, а ако некој нема профит, нема и пари да ги плати работниците=зголемување на невработеноста..Е*ате црепот.
Ах, моја драга ... ако буџетот на Македонија стане зависен од кафеаните,кафулинјата,кафетериите...ние ке банкротираме.

Ај бе одговори ми од што се умира побрзо?Од испушена цигара или од глад и сиромаштија?Како бе државата ќе го заштити моето здравје со овој закон?Јас сум сопственик на моето тело и здравје, а не државата.Јас одлучувам дали ќе уживам во цигарата или не.Крај краева сите ќе умреме еден ден.Или и тоа ќе ни го забранат? И ме интересира како пушењето во кафич може да ме убие, а дома не?
Секоја испушена цигара е чекор поблиску до глад и сиромаштија проста математика 1 кутија=19 цигари=60ден., 1 цигара=60/19
31 ден во месецот, 30 кутии*60ден=1800 ден.
Види колку парчиња леб има тука....

И ме интересира како пушењето во кафич може да ме убие, а дома не?
Пучењето во кафич е штето и за мене,и за тебе, зашто јас како непушач да те трпам тебе со цигара над глава.
А, пушењето дома, не е штетно за НЕПУШЧИТЕ како мене, затошто не сме куќни пријатели, и јас не ти висам дома.

И поради :pusk: за подобра иднина и кариера.......во штаб.
Всусшност јас не гласав на претходните, а ако гласам на следниве за некого то ке биди грујо зашто веке две недели си одам дома без да мирисам на чад од цигари, не затошто ја поддржувам во глобала политиката на груевски...

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Искрено читајки ви ги патетичниве муабети за како тоа вие пушачите сте нормални персони ми се блуе. Зар е нормална персона онаа која намерно се труе бидејќи некој пред десет години рекол дека со кафето најубаво оди цигар? Зар е нормална персона онаа која свесно се труе самата и они околу нејзе? Зар е нормална персона онаа која дава по 70 ден секој ден за да се труе? Има милион причини, ама драги пушачи вие не сте ни н од нормална персона...
Со повеќе пушачи иам праено муабет, и пази го муабетов- абе и ја сакам да ги откажам, ама нешто ме тера, само колку да го запалам цигарот после ми е гаден... Муабетов бе човек. :tapp:
Само за вас да напраат триста денари кутија, нишо друго. Па да одите до фришоп да си изнакупите штеки и штеки и штеки... Патетики.
Друже,дур си го пишувал постов си се озрачил од мониторот НАМЕРНО. Дали си ти нормален?!?!?!?! Дур се возиш со кола загадуваш околина и даваш пари за бензин,дали си нормален???? Пиеш алкохол(ваљда) и јадеш вештачки одгледувана,нездрава храна,дали си нормален!?!?! Дишеме загаден воздух,дали сме нормални!?!?!
Интернетот веќе станува штетна зависност.Ај да направат 1000денарра од мегабајт откако ќе ги качат цигарите а? Ќе се јават само поише шиткачи под тезга,нишо друго.Државата губи у секој случај.
Имаш простории за пушачи,ок,имаше! Идеш на кафе и фино лепо прашај каде е место за непушачи и испиј си кафето на раат. Седиш со пушач на маса,човечки кажи му да ја испуши подалеку од тебе зашо ти смета цигарата.
Нема зашо било кој освен поблиските да се замараат дали некој пуши или не.Индивидуално е. Насочете се пошие кон елиминирање на другите загадувачи,измислувајте филтри за фабрикиве,алтернативни горива и шо ти ја знам. Помини од рамстор и види како работат кафичите од 1ви до сеа. Колку души од угостителствоо ќе почнат да си ги губат работните места??
Нема да пушам у кафич несмеело,нема гајле. Макијато е 70 денара да речеме. Макијато од кафемат е 10. Цигарите се 50. Уштедувам 10 денара. Значи кој си пуши ќе продужи да си пуши,кој си има кафич...јбг.

S

smart ass

Гостин
Ај бе одговори ми од што се умира побрзо?Од испушена цигара или од глад и сиромаштија?Како бе државата ќе го заштити моето здравје со овој закон?Јас сум сопственик на моето тело и здравје, а не државата.Јас одлучувам дали ќе уживам во цигарата или не.Крај краева сите ќе умреме еден ден.Или и тоа ќе ни го забранат? И ме интересира како пушењето во кафич може да ме убие, а дома не?

И поради :pusk: за подобра иднина и кариера.......во штаб.

:pos: :pos: :pos:
Никако.
Како бе државата ќе го заштити моето здравје со овој закон?
Вистинска држава која има здраво здравство(т.е здрав Здравствен систем)=ги штити граѓаните.

А и им ги намалува трошоците.

Ај бе одговори ми од што се умира побрзо?Од испушена цигара или од глад и сиромаштија?
Ова ме принуди да реплицирам.:back:

убаво напишано.

ЛУЃЕ....штетните ефекти од пушењето се хиперболизирани.

Пушењето ова пушењето она:tapp::tapp:

Една студија вели цигара ви скратува 3 минути од животот.

А пак друга вели 2 часа:vozbud::pos2:

Булшит.(штетно е-но не толку)

Каде има доказ дека пушењето е ДИРЕКТНО поврзано со РАКОТ т.е е ПРИЧИНИТЕЛ!!
(повеќе мутагени имаме од фабрики,пестициди...)ЈСП е мрдр:vozbud:

Народ живееле и по 100 години а пушеле-и тоа без филтер!!!!

Па немало проблеми.

БЕЗ ХИПЕРБОЛИЗАЦИИ-едноставно прават од мравка-слон.:toe:

Во Кина

Netizen: List of Toxic Foods You Need to Know

http://chinadigitaltimes.net/2008/09/list-of-toxic-foods-you-got-to-know/

Alcoholic Beverages: Any type of alcohol can be poisonous to you and aside from intoxication, can cause a coma or even death.

Apple Seeds: Can have varied effects.

Apricot Pits: Can cause respiratory difficulties such as breathing, coughing and sneezing.

Cherry Pits: Can cause respiratory difficulties such as breathing, coughing and sneezing.

Candy containing the sweetener Xylitol: Can cause liver damag

Член од
11 август 2008
Мислења
112
Поени од реакции
14
Традиционалната ендемската македонска чаршиска традиција - дружењето со мезе, алкохол и цигари, традиционалната македонска комуникациска тријада: муабетот со кафе и цигара, денес со помош и воља на преродбеничко популистичките приврзаници се замени со традиционална без р'бетност и идолопоклонство кон секоја популистичка одлука....туку главното прашање не е дали пушењењто е здраво туку дали законот за заштита од пушење воопшто не штити од пушењето??? Не верувам драги преродбенички воспитани пријатели дека секој дневно ги гледате последиците од ова фантастично оружје на партиските извршители да уништат која било „непослушна“ фирма, сопственик на локал или одговорно лице: потребно е само некој вистински „патриот“, минута пред да се појави инспекцијата, да запали цигара во „предавничката“ кафеана, диско или фирма. И ништо повеќе.

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Традиционалната ендемската македонска чаршиска традиција - дружењето со мезе, алкохол и цигари, традиционалната македонска комуникациска тријада: муабетот со кафе и цигара, денес со помош и воља на преродбеничко популистичките приврзаници се замени со традиционална без р'бетност и идолопоклонство кон секоја популистичка одлука....туку главното прашање не е дали пушењењто е здраво туку дали законот за заштита од пушење воопшто не штити од пушењето??? Не верувам драги преродбенички воспитани пријатели дека секој дневно ги гледате последиците од ова фантастично оружје на партиските извршители да уништат која било „непослушна“ фирма, сопственик на локал или одговорно лице: потребно е само некој вистински „патриот“, минута пред да се појави инспекцијата, да запали цигара во „предавничката“ кафеана, диско или фирма. И ништо повеќе.
Ако копираш текст од некого и од некаде, треба да го наведиш изворот. Ако сакаш да се китиш со туѓи перја, срамота е. Остај што малку луѓе можат да напишат вакви колумни како мојот ценет професор.

Во однос на темава се имам изјаснето. Али во однос на ова погоре, барем да се потрудам да ви го дадам целосниот текст.

Закон за малтретирање на пушачите

Член од
11 август 2008
Мислења
112
Поени од реакции
14
Ако копираш текст од некого и од некаде, треба да го наведиш изворот. Ако сакаш да се китиш со туѓи перја, срамота е. Остај што малку луѓе можат да напишат вакви колумни како мојот ценет професор.

Во однос на темава се имам изјаснето. Али во однос на ова погоре, барем да се потрудам да ви го дадам целосниот текст.

Закон за малтретирање на пушачите
(офф топик е ова) секоја почит до професор Грчев ненамерно го изоставив изворов на текстов во секој случај фала за корекцијата....:helou:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
КИРЦА, а бе малер работава. Антиквизирана рисјанизација ама чекориме кон крувата вавилонска, а?

И бај д веј, не беше овој неразбраниот кој го унакази центарот на градот како градоначалник на Центар пред Аларова?

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Според Хитлер црвенокожците го донеле тутунот во Европа за да му се одмаздат на белиот човек за носењето на барутот во Америка:pos2:, ова беше интересна мисла на тв ја чув:tv:

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
КИРЦА, а бе малер работава. Антиквизирана рисјанизација ама чекориме кон крувата вавилонска, а?

И бај д веј, не беше овој неразбраниот кој го унакази центарот на градот како градоначалник на Центар пред Аларова?
Гаро, не е темава за тоа, се слагаш? Ако сакаш да дебатираме за тоа дали проф. Грчев го унакажал Скопје, или следбениците негови, ќе најдеме посоодветно место, а?

И крај краева, и да го унакажал. Ниеден збор од колумнава не е лага. А неговиот квалитет, барем за мене, е неприкосновен. Како професионалец, во секој случај.

Се извинувам за оф-топикот.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Nemam ништо против текстот. Солиден е, ама ми пречи што ќе се исполитизира сега во јавноста.

Јас исто така мислам дека ќе може да се случи да се пуштаат плакатен фирери за да се изнаоѓаат начини за да се затвораат бизнисите на противниците и оние кои се антипротивни кон сегашната постојка и постојба!

Но, се надевам дека уставните си ја знаат работата и барем ќе го видоизменат на начин кој ќе овозможи еднаквост за сите.
Лиценцирани сигарбарс или слично барем.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Ах, моја драга ... ако буџетот на Македонија стане зависен од кафеаните,кафулинјата,кафетериите...ние ке банкротираме.
Буџетот на РМ се финансира од сите граѓани и од пушачи и од непушачи.Најмногу со вакви глупи закони губи народот, а не политичарите.

Секоја испушена цигара е чекор поблиску до глад и сиромаштија проста математика 1 кутија=19 цигари=60ден., 1 цигара=60/19
31 ден во месецот, 30 кутии*60ден=1800 ден.
Види колку парчиња леб има тука....
:eek:ftopic:Ја па очекував да ме разбереш околу споредбата :nesvest:
онтопик:Споредбата помеѓу испушена цигара и глад ми беше за ОНИЕ КОИ НЕПУШАТ,НЕ СЕ ВРАБОТЕНИ И НЕМААТ ПАРЧЕ ЛЕБ ДА ЈАДАТ.Ако државата се грижи за здравјето на пушачите(драпај си мевот), зошто не се грижи тогаш и за здравјето на ОВИЕ ЛУЃЕ КОИ МОЖЕ ДА УМРАТ ОД ГЛАД И СИРОМАШТИЈА?Зошто секојдневно гледаме како некој граѓанин на Македонија има потреба од хуманитарна помош за да се излекува од некоја болест и не е пушач, а државата тоа не го гледа?
Сега ти се разјасни?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.890
Поени од реакции
12.425
Извадок од податоци (фала на Ptolomej за линкот кој го постирал на друга слична тема) над кои малку треба да се подзамислиме доколку постојано се грижиме за здравјето
Јапонија, една од најпушачките нации во светот, е меѓу првите две или три земји според должината на животниот век. Јапонските стапки на рак на бели дробови и срцеви болести сепак се во пораст во последните три децении - истовремено со опаѓањето на нивната стапка на пушење. Ова веројатно се должи на фактот што нивниот начин на исхрана и нивниот животен стил станал во голема мерка американизиран. Навистина не знам. Она што го велам е дека ’несоодветните’ факти треба да бидат истражени, а не туркани под тепихот.
Антипушачите сметаат дека пушењето е одговорно за околу 90% од смртните случаи заради рак на бели дробови. Но Алијансата за рак на бели дробови, лоби група во САД, тврди дека половина од жртвите на рак на бели дробови никогаш не пушеле.
и така натаму.
Што се однесува до грижата на државните органи, истите би можеле на пример да тргнат од тоа да помогнат со 8000 евра (колку еден спарк или еден мал тендер-во замена за живот на дете)...истите дигаат раце од овие млади живот...не е фер.
http://forum.kajgana.com/forumdisplay.php?f=94
Не ме занима многу дали кафана или некој друг ќе се осети повреден, податоците говорат нешто сосем поинаку. Од друга страна, огромен број случаи од малигните заболувања кај нас се најчесто на цревата и црниот дроб...каде добар дел е резултат на лошиот, комплетно лошиот живот на граѓанинот овде и (покрај другото) слабата здравствена заштита.

Kajgana Shop

На врв Bottom