Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Може ли едно конкретно прашање: Колку пари месечно трошиш по кафеани и кафулиња?
Ако не ти е мака, би можел и да го детализираш одговорот, што пиеш најчесто, по колку пијачки, дали практикуваш да јадеш по кафеани, колку пати неделно, дали оставаш бакшиш, ит.н. Во секој случај, би била благодарна и ако го одговориш само првото прашање.
Може јас како непушач, а кафанџија?

Во кафана два до три пати неделно двајца непушачи, обично цех околу 1000-1200 од седнување. Пијачки две по чоек, со јадење обично пиво или вино. Бакшиш 5% обавезно. Ова кога е топло и кога седиме надвор во кафаната на тераса. На зима на затворено за да ги избегнеме цигарите обично ни ја пакуваат храната за дома и не правиме цех за пиење.

Навечер по кафиќи и клубови до сега одев многу ретко затоа што немаше смисла воопшто да излегувам од дома, пошто излегуањето се сведуваше на: влези расположен со друштво, испиј една кисела вода, почни да се гушиш, ој си дома усмрден. Е, излегов минатиот викенд во едно популарно место каде што досега сум стигала само до скали, влегов, внатре мирисаше на лимон, ми се припи сечена вотка со лимон и заглавив до сабајле :)

Немојте да ми кажувате дека не сум добар муштерија, само затоа што не пушам. И онака цигарите си ги внесуваме од надвор, кафанџијата нема ќар од нив. Јас и досега сум сакала да излегувам, ама и покрај целото сакање не сум можела да останам доволно долго за да потрошам доволно пари.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Aa најдобар закон. Аферим за Владата. Може за друго не, али за ова поштувам.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308

Во кафана два до три пати неделно двајца непушачи, обично цех околу 1000-1200 од седнување. Пијачки две по чоек, со јадење обично пиво или вино. Бакшиш 5% обавезно. Ова кога е топло и кога седиме надвор во кафаната на тераса. На зима на затворено за да ги избегнеме цигарите обично ни ја пакуваат храната за дома и не правиме цех за пиење.

Навечер по кафиќи и клубови до сега одев многу ретко затоа што немаше смисла воопшто да излегувам од дома, пошто излегуањето се сведуваше на: влези расположен со друштво, испиј една кисела вода, почни да се гушиш, ој си дома усмрден. Е, излегов минатиот викенд во едно популарно место каде што досега сум стигала само до скали, влегов, внатре мирисаше на лимон, ми се припи сечена вотка со лимон и заглавив до сабајле :)

Немојте да ми кажувате дека не сум добар муштерија, само затоа што не пушам. И онака цигарите си ги внесуваме од надвор, кафанџијата нема ќар од нив. Јас и досега сум сакала да излегувам, ама и покрај целото сакање не сум можела да останам доволно долго за да потрошам доволно пари.
Е сеа дека непушачите се поголеми муштерии од пушачите не држи вода, Keep it real.

Веќе гледам како многу луѓе заедничките дружби се трудат да ги префрлат во становите и на локации каде нема забрани зашто претпоставувам тоа навистина им претставува проблем. Мене реално ми одговара вака, помалку гужва, помалку дим, повеќе радост за мене, дефинитвно.

Како и да е, законот не е реален, и мора да трпи измени, како 90% од ново донесените закони.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Влегуваш во исклучоци :)
Јас како пушач од кафана испаѓам претежно на раце и одев почесто.Во кафиќ знам да испаднам на кафе,а да се вратам исто на раце.Арно ама сега не одам и кога одам,седам,јадам и бегам.
И сите ми се пушачи и сите исто реагираме.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.033
Законот е паушален и недоработен! Нека постои избор: кафиќ за пушачи или не; нека има физичка поделба нека постојат рестриктивни мерки во однос на вентилации и слично...
Дефинитивно е загрозено основно човеково право на избор, најбитното од се е што не се работи за нелегална и забранета материја!
Јас ги разбирам непушачите, но не по цена на уништување на сопствен избор и комодитет на сите пушачи. Што се деси со демократијата? Исклучително ми се свиѓаат и деловите каде не смееш да пушиш на сопствена тераса во зграда за да не му чадиш на комшијата!?!?!?! Јас не пушам на тераса за да не ме поплави кога ја заплакнува терасата, уште да внимавам на аголот на чадењето?!?!
Законот е крајно дискриминаторски и фашисоиден!

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Интересно е што во кола може да се пуши. Јас попрво тоа би забранил (но само на шоферот сопатниците нека пушат) откјолку во кафичи. По опасно е да се пуши додека се вози отколку да си во кафич со добра вентилација каде е дозволено пушење.

Зошто мислам дека и сега не е дозволено на возач да пуши, дека тој закон сакаа да го протнат со оној за мобилните? Или грешам?

за во Скопје нз.. ама кај мене во град во Кочани НЕМА ШАНСИ сите да затворат :P
Демек имаат многу работа па ептен ќе изгубат на прометот?

Локалите веќе наликуваат ко секој ден да има протести, сега би било само официјално.

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Е сеа дека непушачите се поголеми муштерии од пушачите не држи вода, Keep it real.
Е како не. Дај да видам статистиката. Јас вака размислувам. Ако ти и јас имаме фиксирано да речеме 500 денари буџет за вечерно искачање, тие 70 денари што ќе ги дадам за цигари, нема да ги дадам за пијачка. Секако дома без пари ќе си одиме :)

Веќе гледам како многу луѓе заедничките дружби се трудат да ги префрлат во становите и на локации каде нема забрани зашто претпоставувам тоа навистина им претставува проблем.
Тоа можат да го направат само оние луѓе кои имаат веќе утврдени друштва, врски, а богами и слободни станови. За останатите, оние кои излегуваат за да се социјализираат и да запознаваат нови луѓе, остануваат кафиќите и дискотеките.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Тоа можат да го направат само оние луѓе кои имаат веќе утврдени друштва, врски, а богами и слободни станови. За останатите, оние кои излегуваат за да се социјализираат и да запознаваат нови луѓе, остануваат кафиќите и дискотеките.
Тоа значи дека пушачите не смеат да запознаваат нови луѓе?:uvo:
За болдираното:Додека не ги затворат поради намалениот интензитет на работа.

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Тоа значи дека пушачите не смеат да запознаваат нови луѓе?:uvo:
За болдираното:Додека не ги затворат поради намалениот интензитет на работа.
Е, тука доаѓа на ред новиот момент на социјализација: ќе си упознаваш други пушачи додека пред врата пушите и го дискутирате новиот закон за пушење :)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Е како не. Дај да видам статистиката. Јас вака размислувам. Ако ти и јас имаме фиксирано да речеме 500 денари буџет за вечерно искачање, тие 70 денари што ќе ги дадам за цигари, нема да ги дадам за пијачка. Секако дома без пари ќе си одиме :)
Се гребат пушачите... тоа е чудо од група, бетер него хомосексуалците се. Све нешто нив им е дискриминирано, ќе најдат начин да те излажат, тие 70 шо мислиш дека се твои, не се, тоа е нивна екстра пијачка шо ти ја плаќаш. :)
Иначе статистика неам, ама непушачите се по претпазливи за своите пари по некоја психолошка логика... моја.

ex machina напиша:
Кој сеуште социјализира по кафичи и дискотеки? Сите се на фејсбук. Не постои нормално запознавање луѓе, шо ти е. Се искача само да се гледа по луѓе и да се напраи чоек камен ако има екстра 70 динара. Ама ете, сеа се жалат пушачиве, не пијат ако не пушат, а ако не пушат не идат да се начукаат за да можат да социјализираат. Иначе кој на трезно праи муабет со непознати сеуште, ко норвежани сме станати, никој никого не ебава два посто... :nesum: Само фејсбук. А таму нема закон за пушење. :toe:

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Е, тука доаѓа на ред новиот момент на социјализација: ќе си упознаваш други пушачи додека пред врата пушите и го дискутирате новиот закон за пушење :)
Па нели пушачите треба да седат дома, а дома не е забрането пушењето сеуште.Како јас ќе упознаам друг пушач пред врата?:uvo:

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Сеуште не е забрането пушење на отворено. Уживај додека можеш :)
Правевме муабет за друго нешто што ти го потенцираше.

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Се гребат пушачите... тоа е чудо од група, бетер него хомосексуалците се. Све нешто нив им е дискриминирано, ќе најдат начин да те излажат, тие 70 шо мислиш дека се твои, не се, тоа е нивна екстра пијачка шо ти ја плаќаш. :)
Иначе статистика неам, ама непушачите се по претпазливи за своите пари по некоја психолошка логика... моја.
Уф да ги забораив вечните „откажувачи“ кои пушат на грбот на ближниот. Инаку, не верувам дека непушачите се попретпазливи, туку само помалку склони кон навики, или имаат проблеми со дишење. Јас спаѓам во втората група, да бидеме искрени.

Кој сеуште социјализира по кафичи и дискотеки? Сите се на фејсбук. Не постои нормално запознавање луѓе, шо ти е. Се искача само да се гледа по луѓе и да се напраи чоек камен ако има екстра 70 динара. Ама ете, сеа се жалат пушачиве, не пијат ако не пушат, а ако не пушат не идат да се начукаат за да можат да социјализираат. Иначе кој на трезно праи муабет со непознати сеуште, ко норвежани сме станати, никој никого не ебава два посто... :nesum: Само фејсбук. А таму нема закон за пушење. :toe:
Фејсбук ги уби кафиќите и дискотеките? :)

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Една одлична статија, која и те како добро кажува за мојата дискриминиранос како пушач!

Кликај!:aplauz::aplauz::aplauz:

Kajgana Shop

На врв Bottom