Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

UTD

@%^&
Член од
9 јануари 2010
Мислења
22
Поени од реакции
1
Во Струмица посебно во кафаните работата падна за едно 15% до 20%. Жално е да гледаш како надвор застанале на ладно 10 - 15 луѓе во една група и пушат цигара до канта, ( што патем смрди не се поднесува ама мораш да стоиш до неа ) додека некој непушач си седнал внатре на топло и си се ќефи што ти надвор се заледуваш. Незнам ама многу ми е дискриминирачки овој закон. Синоќа сум бил во кафич цела вечер и не запалив ниту една цигара пошо никој несакаше да ми прави друштво надвор оти беше ладно, а и целото друштво ми се непушачи само јас пушач. Па не е ли тоа жално?:toe:
Kako ne ti e stram da se zastramis, znaci tolku ste sebicni pusacite, toa ne e mozno, se nadevam deka zakonot ke uspee i malku raat da vidat nepusacite od vas koj site ovie godini bea diskriminirani!

Sporedbata so kantata ti e ok, ama jas vo drug kontekst ke ja kazam, nepusacot stoi pokraj pusac(kanta za gjubre), ne se podnesuva ama morase da se stoi do nea! Nepusacot si se kefi vnatre i ne se zamara dali na nekogo mu smetaat cigarite ili ne. Pa ne e li toa zalno da ste tolku sebicni gospoda pusaci!

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Идејата на законот е не постоење на избор, туку наметнување на нешто задолжително.
komu kako,porano nie nepusacite nemavme izbor i moravme da diseme smrad od vasite cigari

Значи, никаква шанса да можеш да одбереш каде сакаш да пушиш.
Нема пушење и точка.
ne e tocno.mozes da si pusis doma i na ulica(a i na ulica treba da se ukine samo doma da si se truete)

Ваков глуп и рестриктивен закон може да мине само во фашиштичко-социјалистички држави во кои постои константна и загушувачка државна интервенција.
ti si pusac,sto znaci ti si zavisnik isto kako sto e i narkomanot zavisnik i dvajcata ste zavisnici. koja bi bila razlikata zavisnik od kokain d pobara da moze slobodno na sred ulica da se drogira i pravoto sto si go baras ti da pusis kaj sto sakas?

inaku drzavata samo gi zastituva nepusacite i zaradi toa da napises deka e fashisticka e glupo

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
ti si pusac,sto znaci ti si zavisnik isto kako sto e i narkomanot zavisnik i dvajcata ste zavisnici. koja bi bila razlikata zavisnik od kokain d pobara da moze slobodno na sred ulica da se drogira i pravoto sto si go baras ti da pusis kaj sto sakas?
Кокаинот е ИЛЕГАЛНА психотропна супстанца ЗАБРАНЕТА за купување и консумирање! Цигарите се ЛЕГАЛИЗИРАНИ и можеш да ги купиш каде сакаш и колку сакаш! Разлика - ПРЕГОЛЕМА! Споредба - ПРЕГЛУПА! :tapp:

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Кокаинот е ИЛЕГАЛНА психотропна супстанца ЗАБРАНЕТА за купување и консумирање! Цигарите се ЛЕГАЛИЗИРАНИ и можеш да ги купиш каде сакаш и колку сакаш! Разлика - ПРЕГОЛЕМА! Споредба - ПРЕГЛУПА! :tapp:
zabraneta/nezabraneta ima drogi sto se legalizirani vo drugi drzavi pr Holandija,nekolku americki drzavi...toa zabraneta/nezabraneta legalna nelagalna e relativno o koja drzava kako

zavisnik si i od koka i od nikotin
i kokata e stetna i nikotinot e steten

u ista grupa spagate > zavisnici od stetni materii

samo sto vie ste beter i od zavisnicite od kokain, vie ne truete so smrat cad a oni bar se trujat samo sebe

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312

АЈ препрочитај ме за да не се повторувам за да ти стане јасно кој и од што е зависник пошто гледам дека не си прочитал добро,а Ти напоменав дека разликата е ОГРОМНА!

Притоа,гледам дека го поздравуваш законов,а законов пред се е ДИСКРИМИНИРАЧКИ. Единствен ефект ќе постигне доколку се сведе на откоренување на поимот ТУТУН! (затварање на тутунска индустрија,престанок на произведување на тутун т.е. искоренување на ТРАДИЦИОНАЛНА земјоделска гранка).А тоа нема никогаш да се случи,пошто причина за тоа е симболичноста на тутунот во Македонија (го има на земскиот грб).Затоа џабе брчиме и јас и ти пошто доколку се навлезе во филозофијата на пушењето тутун,ќе сватиш дека тоа е начин на живот,задоволство,лична сатисфакција,сведување на исто ниво на две различни класи на луѓе и таканатаму.
Впрочем,повели дојди во ЕДИНСТВЕНИОТ ИНСТИТУТ ЗА ТУТУН НА БАЛКАНОВ во Прилеп за да ја сватиш суштината на пушењето цигари,луле,чибук и таканатаму.

Малце темава ја раздлабочив и разграничив ама па и за тоа е поставена,за да не биди некој во заблуда.

Ајде еве пример и тоа најпрост,најглуп:

Грујо (непушач) на времето боксер беше.Ништо чудно да земе да речи: Во секој град ќе се отвори по еден боксерски клуб и од секое семејство по најмалку еден член ќе оди да трењира бокс!
Зошто: Затоа што е здраво,затоа што се зацврстува телото,во здравото тело е здравиот дух и таканатаму,САМО ЗАМИСЛИ СИ!
Па почнува со рекламни кампањи со назначено бесплатно емитување како боксот е број еден спорт во светот,па снимки од Касиус Клеј па Вели Мумин па чуда.....

Истото што го направи за пушењето,замисли си го боксов во тој стил.

И ај сега биди паметен и кажи дека власва е таман и мисли на народот.А БЕ ЛУДИ СЕ! Тоа ќе кажам!
Мое е право дали да се трујам или не.Крај краева ако правиш таков закон кажи им на угостителите: Пола објект за пушачи пола за непушачи.Едно стакло да се одвојат просториите и ајт. И ти раат и јас раат.

Ај седни ти на иста маса сега во кафич со пушач.Ти тврдам дека нема ниеден муабет да одврзиш.Зошто? Па едноставно на чоекот само тука му брчи умот,не му иде муабетот без цигара,а за кафе да не праиме муабет.Почнува да тропа под маса со нозете,да грицка нокти,нервозен,се препотува.....Се додека во еден момент не препукне и ќе ти речи: Извини јас морам надвор на цигара. Е па и ти внатре дреми сам и тој надвор нека ѕемнее. На двајцата...а бе убавини ќе ви биде.

zabraneta/nezabraneta ima drogi sto se legalizirani vo drugi drzavi pr Holandija,nekolku americki drzavi...toa zabraneta/nezabraneta legalna nelagalna e relativno o koja drzava kako

samo sto vie ste beter i od zavisnicite od kokain, vie ne truete so smrat cad a oni bar se trujat samo sebe
Гледам си се едитирал: Кој те труе тебе жити се! Сум ти дошол дома сум ти запалил цигара НЕ! Си седел во кафич на соседната маса запалил некој цигара,ДА! Јавен објект бе момче,изграден напраен со вентилации со чуда.Ваљда не излегуваш по чајџилници.

Туку ај,7 саат дојде.Ни јас крив па ни ти должен некому.Едноставно законот е гомно и тоа е.Ни за тебе ко непушач арно,па ни за мене ко пушач.Тоа е :smir:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
komu kako,porano nie nepusacite nemavme izbor i moravme da diseme smrad od vasite cigari
а сега по улица кога идеш и ако пред тебе тој има запалено цигара не ти смета?

ne e tocno.mozes da si pusis doma i na ulica(a i na ulica treba da se ukine samo doma da si se truete)
ова многу цинично ми изгледа. ај објасни зашто треба и на улица да ни забранат? ако имам непушач у фамиија а 10 пушачи да сме утре ден не се чудам да речете забрането пушење и дома пошо сметаме на еден член барем.:tapp:[/quote]

види шо збориш жити се.. 3 баби и 2 жаби не се собираат! баби се баби жаби се жаби...

inaku drzavata samo gi zastituva nepusacite i zaradi toa da napises deka e fashisticka e glupo
Државата ги заштитува непушачите со тоа што на пушачите не им остава простор каде што они ке смеат да пушат... ако сум решил јас да одам у кафич значи сакам да идам во кафич и да запалам цигара уз кафето на пример а не уз кафето да идам да пушам надвор. ако ми е за надвор постојат кафемати.

Види сега. у ниедна држава не е легално да земеш и да произведуваш кокаин за да шиткаш после на наркомани. У ниедна држава не се рекламира кокаинот како задоволство. У ниедна држава не се шитка кокаинот како што се шиткаат цигарите.

Немој да споредуваш дрога со цигари зашо цигарите ДРЖАВАТА ТИ ГИ ПРОДАВА !!! почни од фактот дека први го откупува тутунот од тутунарите па после го обработува и фино лепо и поштено им го продава на обчните граѓани... нешо си побркал работиве ти изгледа... кокаин и цигара НЕ Е ИСТО !!!:tapp:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333

.............
Јас не сум пушач и ги сметам пушачите за ретардирани што земаат плус чад од оној кој е наоколу ама тоа треба да е нивен избор.
И не ми збори за права на непушачите.
Ако убаво прочита, нека има кафичи само за оние кои се пушачи или се чувствуваат комотно во нивна близина.
Значи избор.
Знаеш зошто спомнав фашизам или комунизам? Бидејќи во нив немаш избор. Што ќе ти се каже дека треба да правиш, треба да правиш. Што ќе се каже дека е добро за тебе, значи е под дифолт добро за тебе.
Е не е така.
Да повторам, како непушач, сум против рестрикциите кои ни се наметнуваат.
Денес ќе не дупат за непушење, утре ќе сакаат да знаат кога излегуваш за на работа и дали чистиш шофершајбна пред да тргнеш.
Против вакви рестрикции кои се на крај на ум, мора да се бори секој слободоумен човек.
Да не дозволиме нешто многу полошо утре да се пробутка.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Kako ne ti e stram da se zastramis, znaci tolku ste sebicni pusacite, toa ne e mozno, se nadevam deka zakonot ke uspee i malku raat da vidat nepusacite od vas koj site ovie godini bea diskriminirani!

Sporedbata so kantata ti e ok, ama jas vo drug kontekst ke ja kazam, nepusacot stoi pokraj pusac(kanta za gjubre), ne se podnesuva ama morase da se stoi do nea! Nepusacot si se kefi vnatre i ne se zamara dali na nekogo mu smetaat cigarite ili ne. Pa ne e li toa zalno da ste tolku sebicni gospoda pusaci!
Не јас не сум себичен, јас сум само реален. Зошто па јас да бидам дискриминиран и да морам да пушам надвор а ти ( непушач ) да си уживаш внатре? Зошто да не биде како до пред нова година што беше, или да се измени овој закон и во секој локал да се направи простор за пушење барем. Вака не иде работата на арно, ако продолжи да паѓа работата по кафаните и кафичите знаеш ли колку народ ќе остане без работа? Ама нели вас непушачите ќе ви биде мерак, а ние пушачите веќе ни на кафе не одиме ќе си седиме дома и на раат ќе си пушиме.

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Нели требаше да оди на Уставен суд законот бе!

До каде е работата?:toe:

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
АЈ препрочитај ме за да не се повторувам за да ти стане јасно кој и од што е зависник пошто гледам дека не си прочитал добро,а Ти напоменав дека разликата е ОГРОМНА!
razlikata ne e tolku ogromna,pusenjeto denes se leci kako zavisnost i e dosta tesko odviknuvanjeto poradi nikotinot(mozokot bara odredena doza na nikotin za da predizvika custvo na zadovolenost)
vo najmala mera ke imas pogolema kontrola vrz svojot zivot,a kako pusac taa sloboda ja nemas.znam drugari sto sabajlecki pred da izmijat lice palat cigara,cigara pa se posle a toa e slaba kontrola vrz samiot zivot cigarite vi go odreduvaat raspolozenieto.
Притоа,гледам дека го поздравуваш законов,а законов пред се е ДИСКРИМИНИРАЧКИ. Единствен ефект ќе постигне доколку се сведе на откоренување на поимот ТУТУН! (затварање на тутунска индустрија,престанок на произведување на тутун т.е. искоренување на ТРАДИЦИОНАЛНА земјоделска гранка).А тоа нема никогаш да се случи,пошто причина за тоа е симболичноста на тутунот во Македонија (го има на земскиот грб).Затоа џабе брчиме и јас и ти пошто доколку се навлезе во филозофијата на пушењето тутун,ќе сватиш дека тоа е начин на живот,задоволство,лична сатисфакција,сведување на исто ниво на две различни класи на луѓе и таканатаму.
Впрочем,повели дојди во ЕДИНСТВЕНИОТ ИНСТИТУТ ЗА ТУТУН НА БАЛКАНОВ во Прилеп за да ја сватиш суштината на пушењето цигари,луле,чибук и таканатаму.
vo red e odgleduvanjeto i taa tradicija na proizvodstvo trba da si prodolzi no ne mora toa da se svede samo na domasen pazar,ako ima dovolna pobaruvacka nemora ni edno kilo da ostane vo zemjava a tutunarite i tutunskava industrija da bide pak uspesna svetot sepak e pogolem od makedonija.
za zakonot stoi faktot deka diskriminacija nemoze da ima ako pred nea ima opravdana zdrastvena zastita i toa e fakt,dimot od cigarata i pasivno da ja vdises ima nad 1000 stetni materii koi predizvikuvaat zdrastveni problemi i za ova nemozes da sporis.stetni se za tebe ama ti sakas so tvoeto pusenje na javni mesta da bide stetno i za drugite okolu tebe sega toa nema da moze a i da probas da go napravis ako bides faten ke bides kaznet i toa e fer ako svatis deka pravis steta na tie okolu tebe bez razlika kakva i da bilo filozofija i fillingot od pusenjeto.

И ај сега биди паметен и кажи дека власва е таман и мисли на народот.А БЕ ЛУДИ СЕ! Тоа ќе кажам!
Мое е право дали да се трујам или не.Крај краева ако правиш таков закон кажи им на угостителите: Пола објект за пушачи пола за непушачи.Едно стакло да се одвојат просториите и ајт. И ти раат и јас раат.

Ај седни ти на иста маса сега во кафич со пушач.Ти тврдам дека нема ниеден муабет да одврзиш.Зошто? Па едноставно на чоекот само тука му брчи умот,не му иде муабетот без цигара,а за кафе да не праиме муабет.Почнува да тропа под маса со нозете,да грицка нокти,нервозен,се препотува.....Се додека во еден момент не препукне и ќе ти речи: Извини јас морам надвор на цигара. Е па и ти внатре дреми сам и тој надвор нека ѕемнее. На двајцата...а бе убавини ќе ви биде.
najvise sto mrazam e politika, jas zboram konkretno za zakovot koj e donesen mi prai epten keif i za da me svatis treba da si nepusac:toe:, pravoto sto staslno go spominjate dali ke se truete ili ne e vase i nikoj ne vvi go st\kratuva ali tuka ne stanuva zbor samo za vas a i sum siguren deka toa vi e jasno ama se pravite naudreni i pak se vrakame na muabetot deka zavisnosta znaci poslab nacin na zivot uslov koj e potreben za normalno funkcioniranje i pomala kontrola vrz zivotot.

Јас не сум пушач и ги сметам пушачите за ретардирани што земаат плус чад од оној кој е наоколу ама тоа треба да е нивен избор.
И не ми збори за права на непушачите......
ondak izvini ne sum procital vnimatelno ali zakonot sepak e na mesto bidejki go zastituva pravoto na nepusacite.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
razlikata ne e tolku ogromna,pusenjeto denes se leci kako zavisnost i e dosta tesko odviknuvanjeto poradi nikotinot(mozokot bara odredena doza na nikotin za da predizvika custvo na zadovolenost)
vo najmala mera ke imas pogolema kontrola vrz svojot zivot,a kako pusac taa sloboda ja nemas.znam drugari sto sabajlecki pred da izmijat lice palat cigara,cigara pa se posle a toa e slaba kontrola vrz samiot zivot cigarite vi go odreduvaat raspolozenieto.
Kaфе? Кока кола? Закон за нив камо? Мозокот ги бара и нив.

Другиот дел од постот ти е некадарен. Амстердам кој го спомна има посебни места каде смееш да пушиш марихуана - а цигари не. Кокаинот кој исто така го спомна, во Венецуела (како сирово растение) е сосема легален, а еве денес читав дека ќе започне да се произведува и „кола“ пијалак со кокаин во него.

Убаво што си го конципирал животот на постулатот дека си многу ментално јак затоа што си непушач, и дека пушачите не ја уживаат таа слобода т.е. „немаат контрола над својот живот“. Уште животот да беше една страшно голема одлука како таа дали, колку и во кое доба од денот цигари ќе испушиш денес... :)

UTD

@%^&
Член од
9 јануари 2010
Мислења
22
Поени од реакции
1
Kaфе? Кока кола? Закон за нив камо? Мозокот ги бара и нив.

Другиот дел од постот ти е некадарен. Амстердам кој го спомна има посебни места каде смееш да пушиш марихуана - а цигари не. Кокаинот кој исто така го спомна, во Венецуела (како сирово растение) е сосема легален, а еве денес читав дека ќе започне да се произведува и „кола“ пијалак со кокаин во него.

Убаво што си го конципирал животот на постулатот дека си многу ментално јак затоа што си непушач, и дека пушачите не ја уживаат таа слобода т.е. „немаат контрола над својот живот“. Уште животот да беше една страшно голема одлука како таа дали, колку и во кое доба од денот цигари ќе испушиш денес... :)
Kolku naivno e ova:tapp:
Pa kafe i koka kola ako pies ne mu stetis na toj do tebe, a so cigara direktno go zagrozuvas negovoto zdravje!
Ne se pravete pusacite tolku naivni zosto vi go ukinaa pravoto na pusenje!

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312

vo red e odgleduvanjeto i taa tradicija na proizvodstvo trba da si prodolzi no ne mora toa da se svede samo na domasen pazar,ako ima dovolna pobaruvacka nemora ni edno kilo da ostane vo zemjava a tutunarite i tutunskava industrija da bide pak uspesna svetot sepak e pogolem od makedonija.
za zakonot stoi faktot deka diskriminacija nemoze da ima ako pred nea ima opravdana zdrastvena zastita i toa e fakt,dimot od cigarata i pasivno da ja vdises ima nad 1000 stetni materii koi predizvikuvaat zdrastveni problemi i za ova nemozes da sporis.stetni se za tebe ama ti sakas so tvoeto pusenje na javni mesta da bide stetno i za drugite okolu tebe sega toa nema da moze a i da probas da go napravis ako bides faten ke bides kaznet i toa e fer ako svatis deka pravis steta na tie okolu tebe bez razlika kakva i da bilo filozofija i fillingot od pusenjeto.

najvise sto mrazam e politika, jas zboram konkretno za zakovot koj e donesen mi prai epten keif i za da me svatis treba da si nepusac:toe:, pravoto sto staslno go spominjate dali ke se truete ili ne e vase i nikoj ne vvi go st\kratuva ali tuka ne stanuva zbor samo za vas a i sum siguren deka toa vi e jasno ama se pravite naudreni i pak se vrakame na muabetot deka zavisnosta znaci poslab nacin na zivot uslov koj e potreben za normalno funkcioniranje i pomala kontrola vrz zivotot.
Од една страна зборуваш објективно,прифаќам.

Ама од друга страна согледај дека секогаш мнозинството одлучува,а мнозинство во државава се пушачи.Такво ни е поднебјето,таков ни е менталитетот.Таму некаде далеку по државине јасно ми е дека се гледа на пушењето како на некултура,како лоша навика,како нешто што не е во ред за едно здраво општество.

Значи едноставно не можиме да правиме споредба со други земји и да ги копираме од нив,затоа што тука се работи за одредена ТРАДИЦИЈА,КУЛТУРА и НАЧИН НА ЖИВОТ.

Е сега: За да не се повторувам и да не објаснувам на ново,прочитај тоа што сум му реплицирал на Smiley за да ти биде јасно која е таа "опасност" од тие околу тебе што пушат ;)

Pa kafe i koka kola ako pies ne mu stetis na toj do tebe, a so cigara direktno go zagrozuvas negovoto zdravje!
А ако ждригнеш од кока колата? Тогаш шо праиме?

Па крај краева поарно да умреш како пушач одколку како непушач,а да те изгази кола!

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Дечкото беседеше за зависности, побарувања на мозокот и контрола над животот апропо истата.

Сакаш за штетни гасови да зборуваме? За метан и негови деривати (во зависност од количина на лут сос во дебело црево)? За јаглерод моноксид, во зависност од старост на кола и шоферска култура?

Може многу муабети да свртиме.

UTD

@%^&
Член од
9 јануари 2010
Мислења
22
Поени од реакции
1
Дечкото беседеше за зависности, побарувања на мозокот и контрола над животот апропо истата.

Сакаш за штетни гасови да зборуваме? За метан и негови деривати (во зависност од количина на лут сос во дебело црево)? За јаглерод моноксид, во зависност од старост на кола и шоферска култура?

Може многу муабети да свртиме.
Moze, ama vie gi vrtite muabetite i doagame do zaklucok deka podobro site da se trueme, zdravo e!
Nekoj ne saka da se true i svatete go toa, tolku li e tesko majke mu?

Kajgana Shop

На врв Bottom