Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Ванлок и ти и внука ти можете слободно да идете у некој друг ресторан?Ако толку ти се свиѓа тој ќе седиш и ќе трпиш.Ко ние што сакаме уз кафе или после јадење да запалиме цигара у нашиот омилен ресторан,така и ти сакаш да дишеш на чисто во твојот омилен ресторан.Е затоа не треба да постои овој закон.Да не треба и ја внука ми да ја викнам да ти црта?:tapp:

Аввв, какво слатко мало девојче, не му е јасно сиротото... :smir:
Ај чекај сеа сликичката од внука ми ќе ти ја покажам... колку годинки кажа имаше...? Внука ми има 5, одлично црта и се надевам дека ќе ти се допадне нејзината слика. :)
pushenje.png

Еве гледаш тебе те нацртала. Еве тука лево си пушиш надвор и на никој не му сметаш. А тука десно пушиш во кафеаната, тука веднаш до шанкот. Како тебе има и други лошковци што ни пушат внатре и просторијата веќе е многу задимена. Јас и внука ми не се гледаме на оваа слика ама тука сме блиску. Ама не ни е убаво. КАШЛАМЕ ОД ДИМОТ! Не можеме да јадеме од чадот што ни ги штипе очите и на крај стануваме и си одиме дома пред да завршиме. Но не е се така лошо, вредниот келнер веднаш ја чисти масата и ја поставува за следните гости кои веќе чекаат. Натписот со чуден цртеж од прецртана цигара го заменува голем, чист и црно-сјаен пеплник во кој гостите спремно ставаат запалени цигари.

Надвор врне ама дождот не успева да го измие горкиот вкус на димот...

Да да одлично црта.

Овој закон е многу дискреминирачки кон пушачите.А доколку го нема и кој каде сака пуши тоа е непочитување према непушачите.

Најдобро за двете страни би било да се направат посебни делови за пушачи и непушачи,така на сите ќе ни биде убаво.

Без конкретни статистички податоци за Македонија -болести во однос на зависности- не може да се прави некој поконструктивен муабет Vanlok. Едино ваква дискусија, со нагаѓања, претпоставки и лични желби (секому лично што смета, а што не) т.е. лично убедување. За се друго поозбилно, она што праша Трнот е многу битно.
Ааа, разбирам. Значи подобро да почекаме некоја година со законов за пушење. Нека се изготват наши домашни студии. Студиите од другиве европски земји или САД не ни се релевантни. Пошто ние како Македонци сме биле имуни на рак. Барем додека КПЈ ги имала работите во своите раце. Ракот се појавил од самостојноста. Па како не го видовме ова порано, ќе спасевме толку животи! Се што треба е на следните избори да ги изгласаме Титовите Леви Сили! Не овие другите комунисти, они кога беа имавме рак. И не овие сега што се на власт. И со нив ете имаме рак. Титовите Леви Сили, тука е спасот!

Без пакетче за Нова година ништо не признавам, џабе ми црташ. :(

Уште нешто да прашам: кажи ми како ќе ја избегнеш ситуацијата кога дома кај тебе ќе се случува масовна збиранка за некој повод и на истата маса на која седите и мезите/вечерате/шоидае има и луѓе што пушат? Тој дим е понеприметен од оној кафанскиот? Помалку се осеќа?
Не се осеќа. Знаеш зошто?
Зошто кај мене дома не се пуши. Се пуши на тераса и надвор пред врата во градината.

Аввв, какво слатко мало девојче, не му е јасно сиротото... :smir:
Ај чекај сеа сликичката од внука ми ќе ти ја покажам... колку годинки кажа имаше...? Внука ми има 5, одлично црта и се надевам дека ќе ти се допадне нејзината слика. :)
pushenje.png

Еве гледаш тебе те нацртала. Еве тука лево си пушиш надвор и на никој не му сметаш. А тука десно пушиш во кафеаната, тука веднаш до шанкот. Како тебе има и други лошковци што ни пушат внатре и просторијата веќе е многу задимена. Јас и внука ми не се гледаме на оваа слика ама тука сме блиску. Ама не ни е убаво. КАШЛАМЕ ОД ДИМОТ! Не можеме да јадеме од чадот што ни ги штипе очите и на крај стануваме и си одиме дома пред да завршиме. Но не е се така лошо, вредниот келнер веднаш ја чисти масата и ја поставува за следните гости кои веќе чекаат. Натписот со чуден цртеж од прецртана цигара го заменува голем, чист и црно-сјаен пеплник во кој гостите спремно ставаат запалени цигари.

Надвор врне ама дождот не успева да го измие горкиот вкус на димот...

А пак кој те тера да седиш тука и да се чуриш. Мене ако некаде не ми се свиѓа не одам. Никој не ти ставил пиштол на чело. И мене не ми се оди во еден кафич не пуштаат парно штедат и мене ми е ладно и не си одам. И тоа е штетно по моето здравје ќе настинам. Но фино лепо неодам тамо иако некој другари одат, но јас ќе кажам не одам и нема да одиме.

А ако твоите пријатели не те послушаат за цигара значи не те ценат и нема потреба да се дружиш со нив.

Најдобро за двете страни би било да се направат посебни делови за пушачи и непушачи,така на сите ќе ни биде убаво.
Прочитај го предходниот закон (делови за пушачи и непушачи) и сети се колку фунционираше...

Ванлок и ти и внука ти можете слободно да идете у некој друг ресторан?Ако толку ти се свиѓа тој ќе седиш и ќе трпиш.Ко ние што сакаме уз кафе или после јадење да запалиме цигара у нашиот омилен ресторан,така и ти сакаш да дишеш на чисто во твојот омилен ресторан.Е затоа не треба да постои овој закон.Да не треба и ја внука ми да ја викнам да ти црта?:tapp:

А ти демек, повеќе право имаш на ресторанот отколку внука ми? Пошто е помала? :wink:
Ај не мора да ја тераш внука ти да црта, не и се гледа добро од димот. Ќе ги седнеме заедно со мојата внука и ти како постар чичко ќе им објасниш зошто е толку загушливо додека кутрите девојчиња кашлаат... Ќе им објасниш онака како што тоа го прават возрасните, зошто треба да имаат предност оние што сакаат да се трујат и да трујат а зошто немаат предност оние што бараат само да... дишат. Воздух незадимен од тутунски чад.
Ајде Плаво Момче, те чекаат децата... во тебе гледаат.

А пак кој те тера да седиш тука и да се чуриш. Мене ако некаде не ми се свиѓа не одам. Никој не ти ставил пиштол на чело. И мене не ми се оди во еден кафич не пуштаат парно штедат и мене ми е ладно и не си одам. И тоа е штетно по моето здравје ќе настинам. Но фино лепо неодам тамо иако некој другари одат, но јас ќе кажам не одам и нема да одиме.

А ако твоите пријатели не те послушаат за цигара значи не те ценат и нема потреба да се дружиш со нив.

Аха, тек сеа сватив у курац.

Значи, момци! Решението е да не идеме у кафичи и дискотеки пошто таму пушат!!

Викаш лиценциве ќе донесат повеќе од казни? :))
Во Буџет за 2010 во делот неданочни приходи се планирани 46 милиони евра или 2% зголемување.Неданочни приходи се глоба,судски и административни казни.Бројката не е фрапантна за тебе бидејќи не ти чуе од каде се другите пари за финансирање.Само еден заем од Светска е планиран на 30 милиони плус камата.Ова само како чист пример од каде планира да зема за реклами и неуспешни проекти.
Останатите средства се планирани од даночни приходи и придонеси...ставајќи клуч на 20.000 фирми пред Нова и отпуштени работници,и овие приходи нема да се соберат,па ќе мора да се фрлат на картата домашно задолжување записи-кој и годинава им е добро испланирано.
Поентата на дебатава ми е дека додека маваше по реалниот сектор,маваше со сите сили,ене го...должен и на сето тоа му должат за невратен данок и јавни институции.Од лани се засили кон граѓанинот два пати да те казнат,плата/пензија нема да видиш 3 месеци.И ние ќе колабираме.После ќе се сврти кон надвор,бидејќи јавниот долг е мал,па да го зголемиме.И на крај ќе падне на избори и слатко ќе се насмеат :)

И така драг мој Синдикат,доаѓаме до фактот дека законов не е ништо друго туку арач,ги заболе нив за непушачите и здравјето на луѓето.А на ова кога ќе го додадеш фактот за дневници,разглабање на закони низ Охрид,Маврово,стручњаци,европски советници,кафани..за секој закон посебно се ќе ти стане јасно.

Абе аман немој сега каква дигресија напрај ме збуна. Приказни ми изнапиша овде несврзани со конкретното прашање демек да покажиш какво знаење имаш.

Ти реков ич не ме интересира колкав “експерт“ си, ФАКТОТ е еден дека НЕМАШ податок кој посочува “полнење на буџетот“ од казни. И сега мака ми е дека пак нема да ја проголташ очигледната вистина дека ВРСКА НЕМАШ шо збораш и дека помалку од 1% од буџетот е од казни.

Пробваш да ме убедиш дека оваа “конспираси теорија“ со парите од казни ги носи одлучувачките 0.3 % (бројка шо некој ја посочи, а ти многу вешто ја избегнуваш со реторика).

Дали ќе признајш или не е најмалку важно, фактот дека не си во право е очигледен.

Синдикат, не си ти што ми укажал дека „сакаат да ја оправат порочната раја“, туку самиот министер за здравство го тоа изјави за сите телевизии. Го разбирам, не ќе каже дека пуни каса.

Јас го подржувам законот зошто ми одговара и ми е преубо сега, шо министерот планирал незнам нити ме интересира.

Ти не го подржуваш зошто тебе не ти одговара, зошто си себична и ти смета цигарата да ја испушиш поштедувајќи X број луѓе од дополнителен чад. Или евентуално од чист инает политички.

И како полни каса уште еднаш? Дај објасни со факти како помалку од 1% претставува полнење?

А бре некои од непушачиве поише мене ме затрјуа на темава него ја нив како долгогодишен пушач.
Стварно не разбирам како јас можам да оштетувам некого со моето пушење, а истиот да е слободен граѓанин на оваа земја, на кого не му е забрането право на движење. Ако ти смета слободно придвижи се чекор напред, назад, налево, надесно... ма накаде сакаш, ја ич нема да се бунам. Ја секако би се придвижила, во првиот момент кога нештото почнува да ми пречи. :pipa:

Па сега и ти имаш слобода да излезеш надвор и да испушиш цигара. Значи која хипокризија господе, да ти смета културно да излезеш на 5 минути да ги поштедиш сите од дополнителен чад.

Како можи ова да звучи толку неправедно?!

Мхм во кафич со 120 луѓе јас ќе станам со мегафон и ќе кажам „НЕСАКАМ ДА ПУШИТЕ“ , и најверојатно ќе бидам избацен од страна на 2 кељави типци кој потоа ќе ми покажат како изгледа човек без коски.

Јас сум многу среќен поради законов , веќе се чувствувам подобро , 3 дена цигара немам мириснато :).

Аха, тек сеа сватив у курац.

Значи, момци! Решението е да не идеме у кафичи и дискотеки пошто таму пушат!!

Не туку решението е да има и такви и такви кафичи па кој каде сака нека оди. Така имаш избор вака немаш, како и претходно што немаше за другите. Плус и не е до толку задимено како што прават.

Пак ќе кажам ја сум непушач но немам право на некого да му забранам да пуши.

Мхм во кафич со 120 луѓе јас ќе станам со мегафон и ќе кажам „НЕСАКАМ ДА ПУШИТЕ“ , и најверојатно ќе бидам избацен од страна на 2 кељави типци кој потоа ќе ми покажат како изгледа човек без коски.

Јас сум многу среќен поради законов , веќе се чувствувам подобро , 3 дена цигара немам мириснато :).

Е па заради тебе еден да биде среќен треба 120 да страдаат. Извини но ти цар да не си.

ОК, не ја пуни касата толку законот и другите казни, али за некој дупка тука и таму се наоѓа сигурно. А ако не зошто тогаш дебилни правила? Како она со алкохол до 19х на пример. Што спречува тој закон?

Или најавата за новиот закон ако му ја позајмиш колата на некој и он направи сообраќајка ве казнуваат и двајцата?

Што да му кажам на брат ми или другар ми ако му треба ептен колата. На пример да купи и донесе нешто. Или не дај боже болен родител да однесе во болница. Или сем,ејства со една кола што да прават?

Али да се вратиме на темата. Треба да има или поделени места за пушачи и непушачи (оградени со стакло и посебна вентилација) или посебни кафичи за пушачи. Како во Германија каде си ги пререгистрирале кафаните во клубови за пушачи.

Али кај нас нема шанса. Ако е клуб за пушачи сигурно нема да се продава алкохол и кафе, ке смееш само да пушиш и да чешаш муда.

А тек дисциплинирање на непослушни газди...лелеееееее.
Ја инспектор а ти од партија кај мене. Влегуваш во кафич, палиш цигара и ми титкаш на мобилен. Дур да примети персоналот и да те исфрли или викне полиција еве ме мене и ај докажи дека не се пуши во кафичот. Оп казна.

Копилиња исфрустрирани латентни хомосексуалци неизживеани злобни.....

А бре некои од непушачиве поише мене ме затрјуа на темава него ја нив како долгогодишен пушач.
Стварно не разбирам како јас можам да оштетувам некого со моето пушење, а истиот да е слободен граѓанин на оваа земја, на кого не му е забрането право на движење. Ако ти смета слободно придвижи се чекор напред, назад, налево, надесно... ма накаде сакаш, ја ич нема да се бунам. Ја секако би се придвижила, во првиот момент кога нештото почнува да ми пречи. :pipa:

Ха! Што подготвувам за вечерва:wink:. Ќе се нагнетам (сосема легално) лук, па ќи си нарачам кисела вода, или уште подобро сода, во безникотинските фини кафулиња, па да видиме кој прв ќе излезе надвор. Утре може истата финта, со зелкичка или дајкон. Нема закон против ждригање, нели?

Абе аман немој сега каква дигресија напрај ме збуна. Приказни ми изнапиша овде несврзани со конкретното прашање демек да покажиш какво знаење имаш.

Ти реков ич не ме интересира колкав “експерт“ си, ФАКТОТ е еден дека НЕМАШ податок кој посочува “полнење на буџетот“ од казни. И сега мака ми е дека пак нема да ја проголташ очигледната вистина дека ВРСКА НЕМАШ шо збораш и дека помалку од 1% од буџетот е од казни.

Пробваш да ме убедиш дека оваа “конспираси теорија“ со парите од казни ги носи одлучувачките 0.3 % (бројка шо некој ја посочи, а ти многу вешто ја избегнуваш со реторика).

Дали ќе признајш или не е најмалку важно, фактот дека не си во право е очигледен.

Ти не го подржуваш зошто тебе не ти одговара, зошто си себична и ти смета цигарата да ја испушиш поштедувајќи X број луѓе од дополнителен чад. Или евентуално од чист инает политички.

И како полни каса уште еднаш? Дај објасни со факти како помалку од 1% претставува полнење?

]

ФАКТ Е ДЕКА НЕ РАЗБИРАШ

Во Буџет за 2010 во делот неданочни приходи се планирани 46 милиони евра или 2% зголемување.

Или

еве бројка и од 2009-та..пази.

Владата од неданочни приходи во 2010 година планира да собере вкупно околу 200 милиони евра, што е за 55 милиони евра повеќе од 2009 година, кога по овој основ се предвидува да се соберат околу 145 милиони евра

појасно здравје..

Интересно....сега калкулираат како им одговара ама сепак...

Владината проекција за 2010 година е дека растот на БДП ќе биде два отсто, а на максимум два отсто е планирана и годишната стапка на инфлација.

Хмммммм...

Па сега и ти имаш слобода да излезеш надвор и да испушиш цигара. Значи која хипокризија господе, да ти смета културно да излезеш на 5 минути да ги поштедиш сите од дополнителен чад.

На -10 степени,или....под нула сеедно

од 100 души 70 надвор:pos2:

Јас го подржувам законот зошто ми одговара и ми е преубо сега,

Преубаво:pos2::vozbud:

Како тоа ти одговара??

Vanlok ..ti si rob i ti sakas da bides rob ...Kisinger ednas kaza ...lugeto sami ke baraat vojska na ulicite na los angeles , sami ke baraat kameri vo nivnite domovi ...jebi ga, ne si svesen za toa ..tuka branis nekoja teza koja nema vrska ..tutunot se koristi od covekot iljadnici godini

YESSSSS....

Militarizm..:vozbud:

one Army No War's.

Јас го подржувам законот зошто ми одговара и ми е преубо сега, шо министерот планирал незнам нити ме интересира.

Оу, не не не ! Не глуми новинар од „Крема“:). Законов нема да го прекршам па ако треба цигара да не запалам триес минути (што е достигнување за мене). Не му дава Мимче на Бујар ни динар од нејзините со мука заработени. Единствено, ми пречи што второстепените загадувачи, се третираат ко грим рипери со пила. Ич не сум себична, ќе си пушам надвор, не ми е проблем. Само кажувам дека е лицемерно да се прават дека се грижат за здравјето на пушачите, кога сакаат да соберат пари. И за полнењето на касата се дискутираше со Леандра, така што нема потреба од повторување.

Ќе излезеш надвор, пред приватниве организации и институции, стојат луѓе и се коцкаат. Пушат надвор. ОДИ ПРЕД ВЛАДА, СОБРАНИЕ И МИНИСТЕРСТВАТА И КАЖИ МИ КАКО ПРЕКУ НОЌ УМРЕА ТАМУ ПУШАЧИТЕ? Ееех бирократијо...:tapp:

Па автомобили и алкохол веќе се забранети! Во комбинација се разбира, не одделно! :wink:

Како и да е, до кога со вакви евтини аналогии? Ај задржете се на тутунот и на труењето со него (пасивно или активно). Ајде толку примери се дадоа зошто опасноста е реална а ниеден пример дека не е...
И ја тоа се прашувам.До кога бе маме им ебам со вакви евтини реклами?До кога бе некој ќе ми "покажува" дека е заинтересиран за моето добро здравје, а ќе оставаат гладни луѓе кои имаа поголеми шанси да умрат, отколку еден пушач.Што к*р им сметаат пушачите на непушачите?Пушачите во државава ни мила, станаа најголемо зло и криви се за:РЕЦЕСИЈА, СИРОМАШТИЈА, ГЛАД, НЕВРАБОТЕНОСТ.Е*аве слепците,Гвујо да дојде дома и да ви го опне, вие ќе му кажете фаwa пwемиеwу наш најдобар така ни треба :tapp:.Во каква демократија живеете бе Македонци?Каде е тука вашиот слободен избор?
Не гледате дека ве ебат у здрав мозок?Од една страна го субвенционираат производството на тутун, а од друга страна забрануваат пушење во кафиќи, ресторани..Од истите тие кафиќи се полни буџетот на РМ(за да ни стаат шмизли, волови-пошто гладни и невработени нема) а и се намалува невработеноста.Е сеа бидејќи имаме мисири што ја водат државава, не се прашувате од што ќе се полни буџетот и како барем малку ќе ја намалат невработеноста?Значи најинтересното допрва доаѓа:празен буџет=сиромаштија, отпуштање на вработени=зголемување на невработеноста.:tapp:А сиромаштијата е посакувана за секој политичар, затоа што цената за глас=власт на сиромашниот граѓанин е многу ниска.Али за вас овој закон е супер.:lele:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom