Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Не ги превидувам братче, напротив се осврнав и на нив и според мене ова е чист автогол.
Во ред, само немој да мислиш дека и они не знаат да читаат на нетот. Пак ќе ти кажам времето ќе покаже дали и колку погрешиле.

П.С. Не мислиш ваљда дека и досега се шетав со цигара во рака и им дував на бебињата у фаца:pos2:.Нормално дека има места и ситуации кога човек ќе се воздржи, така било и досега, така ќе биде и од сега.
Дали ќе веруваш ако ти кажам има еден куп луѓе што го прават тоа?
Еве само неколку примери што лично ги знам. Девојката (сега жената) на мој другар пушеше во текот на двете бремености а и до ден денес пушат, корнат во истите порстории каде што се заедно со децата.
Мој колега, инаку прилично интелегентен и за други работи разумен човек, истото го прави со жена му на малите им деца...
И на двајцата сум им укажувал, нели како на пријатели, и тоа со принтани, преведувани материјали од нет, да не го прават барем не пред децата... ама џабе. Секогаш со глупави аргументи како: „Абе и јас така сум раснел па еве ништо не мие„ (нормално поткашлувајќи дури и при таквите изјави). Абе да не ти се верува...

Ако законов важи и додека се шета на улица да не се пуши - тогаш е дискриминација. Пошто не верувам на кого би му сметало ако некоја госпожа што поминува покрај него во паркче си запали слимс.

А, ако важи само за во кафичи, кафани, барови, дискаќи - тогаш е у реду.
Не сум ја дужен да се гушам за некој да си ужива, а башка и во некој кафичи кај што има многу слаба вентилација.

И, ај ако некој и е упознаен и не го мрзи нека ме просветли дали законот важи и за првоспоменатата ситуација или само за оваа другава за да може да го дадам и мојот глас.

Може да се пуши на улица, но не може да се фрлаат пикавци... тука те фаќа законот за чистота. :wink:

Може да се пуши на улица, но не може да се фрлаат пикавци... тука те фаќа законот за чистота. :wink:
Онда не е дискриминација, али ипак мислам дека нема да помине законов. Ваљда боље си беше она со една просторија за пушачи, а една за непушачи.

Под итно со закон да се забрани и сексот, знаете ли колку луѓе годишно умираат од срцев удар за време на сексот:helou:

И овој закон ќе „падне’’ ко крушка исто како и тој предходниот (истите ги донесоа и двата). Предходниот не се применуваше само од една причина, тие што го донесоа беа неспособни да го применат, значи државата потфрли.

Јас само незнам од кај инспирација за законов.Во земји,каде што се каде каде понапред од нас,и Македонија ќе сања да биде на нивно ниво,цигари може кај сакаш да пушиш.Толку ли неможе дел за пушачи и дел за непушачи да направат.Јас не ја сваќам поентата.А башка да се знаеше од што се добива рак ќе најдеа лек,рак се добива од се,коа ќе видите.Има пушачи по 3 кутии на ден пушат па поздрави се од некој непушач.Абе ајде глупости колку да се рече дека прават нешто.

Добро, се заозбили некој за законов? Спрема некој нешто да падне на уставен? Има некој инфо?

Забораив да пишам мислам на А1 страната читав дека се спровеле само 20 и нешто закони а требало уште 100,хммм,што може да бидат,како што Тошо кажа,фали уште да се забрани запек,па ќе се намалат хемороидите по жител.

Причина за смртта рак на белите дробови! Не цигарите како директен фактор!!
Цигарите ја зголемуваат опасноста за канцерогени заболувања на белите дробови!
Сите кои имаат рак на белите дробови не се пушачи!!!
Цигарите убиваат? Освен да ме фасираат во око!!!

140,000 во Хирошима а во Нагасаки 80,000 илјади кога беше фрлена, да не зборуваме за side-effects кои траат до ден денес...

Уште ве лажат комунистите!

П.С. да умираа по 5 милиона луѓе годишно до сега Македонија ќе немаше ниеден пушач...

П.П.С. законов е изгледа метод на лечење на комплекси на Гwујо бидејќи порано не пушил цигари и не го сметале за куууул!

Кој е кул сега а ? Кој е кууул сегааааа??? - Н.Г.
Точно паметњаковичу, не се, другите се пасивните пушачи!

Од додегашнава дискусија забележав дека "дискримираните" пушачи ги интересира само нивниот ќеф, како им е на други не е важно, важно да пушиме, тоа ни е задоволство, дали е штетно или не, тоа е друга работа!

Непушачите пак залудно пробуваат овде да докажат некој работи на пушачи кои попрво би се откажале од родените мајка и татко отколку од цигарите.
Се една те иста работа се потенцира, па се побива и во круг. Од толку постови напишани, сеуште сме на почеток, не е мрдната дискусијата воопшо.

Ај да кажам и збор два за кафичите во Скопје(зш таму е цела Македонија). Одат со 500% заработка на артиклите што ги нудат, научени се на големи промети и бидејќи човечкото око е лакомо, ако малку им падне прометот одма плачат. Баш ме интересира ако поживее законов, дали пушачите нема воопшто да одат по кафичи, ресторани и кафеани?
Од дискусија со членови од помалите градови, прометот не е воопшто паднат, луѓе повторно има и законов не делуваше луѓето да седат дома.

Муабетов ми беше дискусијава е тапа поради тоа што "дискриминираните" не сакаат да признаат ни мал дел од она што се вика здравје за нив и за другите и не може да им се докажат некои работи. Вистина е загадено и од други фактори но ајде сега сите да почниме да загадуваме со се и сешто и да не преземаме ништо во врска со тоа.

Се надевам ова беше моја последна реплика зошто дискусијава е тапа, како и целиот наш назаден народ!

Јас пушам цигари и мислам дека е дискриминирачки законот. Ако се штетни нека ги забранат цигарите. Па ке се дилаат како дрога.

Или нека има посебна лиценца за кафич за пушачи и за непушачи па да видиме каде ке има повеке луѓе.

Секаде падна законот зошто кафана, кафич или ресторан е место каде одиш со блиските за да се опуштите со кафе/пиво/храна и цигара.

Но кај нас нема да падне зошто главниот подржувач на законот е непушач, прикриен хомосексуалец кој не бил со жена во животот (детето не е негово, морал друг да го прави), има говорна маана и кривел со ножињата како мутаво шатче во детството заради што го зафркавале другите деца и никој не го дружел.
Нормално, исфрустрираното дете си рекло „ке видат сите еден ден кога ке станам пуемиеу или пуецедател на некој паутиа и се ке им вуатам“ и сега пати цела држава. Он се опкружува со слични исфрустрирани (Милошоски, Јанкулоска и сл,) кои никогаш не биле популарни во младоста па сега ни ја уништуваат забавата.

И законот за клубовите да работат до 3 сабајле а кафулињата до 24 односно 1 е донесен од исфрустрирана министерка (заборавив во таа другата мафија..влада де, како се викаше) зошто син и е наркоман па мислеше ако на сите ни ускрати забава син и ке се скине од хорс. Мислела во кафичите во сок ставаат дрога.

Глупост е и со алкохолот до 19х. Понекогаш останувам на работа до 18:30 и дур дојдам дома нема пиво. Изгледа треба од сабајле пред 8 да го купам пред да одам на работа. Ја на 30 години, со свој стан (каков таков мој е) не можам да викнам друштво после работа на пиво или девојка на винце и вечера затоа што ОНИ никогаш не можеле да го прават тоа? Или можеле али никој не доаѓал на гости кај нив?

Втора причина е што буџетот е потрошен па мора да го наполнат. Ке падне законот али парите од казни нема да се вратат како ни од „патриотските“ фискални.

Нема да сопрат се додека на секој Македонски граѓанин не му уградат мерач на гасови во шупак за да плаќаме за загадување со метан. И најверојатно мерачот нема да биде автоматски туку инкасатор ке иде и „чита“ состојба за да може да вработат некој од партија.

Забегав малце али овие не се нормални.

Колку луѓе во Македонија годишно умираат како последица од пушење цигари?

Колку луѓе во Македонија годишно се пријавени со рак на белите дробови, како последица од пушење, или идниректно вдишување на чад од цигари?

Дајте нешто статистики...анализи...

А бре некои од непушачиве поише мене ме затрјуа на темава него ја нив како долгогодишен пушач.
Стварно не разбирам како јас можам да оштетувам некого со моето пушење, а истиот да е слободен граѓанин на оваа земја, на кого не му е забрането право на движење. Ако ти смета слободно придвижи се чекор напред, назад, налево, надесно... ма накаде сакаш, ја ич нема да се бунам. Ја секако би се придвижила, во првиот момент кога нештото почнува да ми пречи. :pipa:

Колку луѓе во Македонија годишно умираат како последица од пушење цигари?

Колку луѓе во Македонија годишно се пријавени со рак на белите дробови, како последица од пушење, или идниректно вдишување на чад од цигари?

Дајте нешто статистики...анализи...

Добра идеја. Али ако идеме така, колу умираат од пијани возачи или брзо возење? Ај да забраниме автомобили и алкохол. Не иде.

Стварно не разбирам како јас можам да оштетувам некого со моето пушење, а истиот да е слободен граѓанин на оваа земја, на кого не му е забрането право на движење. Ако ти смета слободно придвижи се чекор напред, назад, налево, надесно... ма накаде сакаш, ја ич нема да се бунам. Ја секако би се придвижила, во првиот момент кога нештото почнува да ми пречи. :pipa:

Аввв, какво слатко мало девојче, не му е јасно сиротото... :smir:
Ај чекај сеа сликичката од внука ми ќе ти ја покажам... колку годинки кажа имаше...? Внука ми има 5, одлично црта и се надевам дека ќе ти се допадне нејзината слика. :)
pushenje.png

Еве гледаш тебе те нацртала. Еве тука лево си пушиш надвор и на никој не му сметаш. А тука десно пушиш во кафеаната, тука веднаш до шанкот. Како тебе има и други лошковци што ни пушат внатре и просторијата веќе е многу задимена. Јас и внука ми не се гледаме на оваа слика ама тука сме блиску. Ама не ни е убаво. КАШЛАМЕ ОД ДИМОТ! Не можеме да јадеме од чадот што ни ги штипе очите и на крај стануваме и си одиме дома пред да завршиме. Но не е се така лошо, вредниот келнер веднаш ја чисти масата и ја поставува за следните гости кои веќе чекаат. Натписот со чуден цртеж од прецртана цигара го заменува голем, чист и црно-сјаен пеплник во кој гостите спремно ставаат запалени цигари.

Надвор врне ама дождот не успева да го измие горкиот вкус на димот...

Аввв, какво слатко мало девојче, не му е јасно сиротото... :smir:

Без пакетче за Нова година ништо не признавам, џабе ми црташ. :(

Уште нешто да прашам: кажи ми како ќе ја избегнеш ситуацијата кога дома кај тебе ќе се случува масовна збиранка за некој повод и на истата маса на која седите и мезите/вечерате/шоидае има и луѓе што пушат? Тој дим е понеприметен од оној кафанскиот? Помалку се осеќа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom