Директорот на Државниот пазариштен инспекторат Сашо Акимовски не ја исклучува можноста инспекторите да прават контроли по кафеани и по полноќ на Нова година, и додава дека угостителите ќе можат да обезбедат кабини за пушачи, но во нив нема да може да се служат храна и пијалаци
Пушачите кои Нова година ќе ја пречекаат во некој од угостителските објекти или на друго јавно место, на полноќ ќе мора да ги фрлат цигарите, или ризикуваат да бидат казнети согласно Законот за заштита од пушење, кој од 1 јануари 2010 предвидува 100-процентна забрана на пушење на јавно место. Цигара ќе може да се запали само дома и на улица, но ќе мора да внимаваат да не ги фрлаат догорчињата, бидејќи тоа, пак, е казниво со Законот за јавната чистота.
Директорот на Државниот пазариштен инспекторат Сашо Акимовски рече дека одредиле дежурни инспектори и за претстојните празници, иако не прецизираше кога ќе почнат со контроли.
"Не ја исклучувам можноста инспекторите да прават контроли и на Нова година, но за мене е поважно 365 дена во годината тие да бидат на терен и да обезбедат целосно почитување на Законот", рече Акимовски.
Тој објасни дека
во угостителските објекти нема да смее да се пуши ниту внатре ниту на летните тераси, и оти угостителите ќе можат да обезбедат кабини за пушачи, но во нив нема да може да се служат храна и пијалаци.
Министрите за здравство и за економија Бујар Османи и Фатмир Бесими рекоа дека ќе инсистираат строго да се почитува Законот, бидејќи Македонија е втора земја во Европа по број на пушачи, а годишно троши 80 милиони евра за лекување на болести настанати од пушењето.
"Ако СЗО проценува дека половина од пушачите ќе починат, тоа значи дека во Македонија животно се загрозени 500.000 граѓани. Со Законот сакаме да ги натераме пушачите да се откажат од овој смртоносен порок", рече Османи.
Тој објасни дека решиле целосно да се забранува пушењето, бидејќи истражувањата на Светската здравствена организација покажале дека само 100-процентна забрана за пушење може да ги натера луѓето да се откажат од цигарите.
Казните за непочитување на Законот се движат од 2.500 до 4.000 евра за правните лица, а од 150 до 300 евра за физичките лица. (Е.А.)
извор
ова болдираново значи дека ја можам да идам у кафана и коа ке ми дојде келнерот да ме рече ПОВЕЛЕТЕ ја ке му речам ДАЈ ЕДНА ПЕПЕЉАРА САМО ПОШО ДОЈДОВ ЦИГАРА ДА ЗАПАЛАМ..