Возачите ќе смеат да имаат најмногу 0,1 промил алкохол

не верувам во тоа дека од грозје може да се појави алкотестот дека имаш промили на алкохол во крвта....ако беше така тогаш од секоја овошка од која се добива алкохол ќе го покаже истото на алкотестот....доколку би се јавила ваква појава по некоја случајност алкотестот и резултатите кои ќе ги покажува ќе бидат неважечки и не би имал никаква веродостојност...
Tочно е дека од грозје покажува алко тестот резултат... Ако имаш изедено многу, да речиме 1 кг грозје. Од други овошки не сум сигурен.

Инаку, некој ми рече деновиве дека еден алко тестер во продавница е 400-500 денари, така да мислам дека наскоро ќе го имаме поголем дел во резервната опрема па да си провериш пред да седниш зад волан, за секој случај :)

А законите што ни се поглупи од групите на фејцбук, нема што. Нека казнуваат и за 0.1 промил на алкохол во крвта, но да речиме дека казната е 200 денари на лице место. За 0.5 промили казната е 1000 денари, а за се над 0.5 промили драстично поголеми казни. Така никој нема да се буни, ќе се напиеш колку ќе се напиеш во границите на дозволеното, ако те фатат симболична казна во нормалните граници и ајт. Не доаѓа една месечна плата за казна ако те фатат да возиш а си јадел пред тоа шери бомбони.

Изгледа како што тргнало луксуз и привилегија ќе биде поседување и управување на автомобил во Македонија. Зошто? Сетете се колкава е регистрацијата + зелен картон, колку се плаќа за возачка дозвола, кои се цените на автомобилите во Македонија, какви ни се патиштата, и капаче на сето тоа, еден куп ригорозни закони кои изрекуваат огромни казни. Пу јазк.

Глуп народ силна држава!!! Додека има офци ке има и волна. Факт е дека сами гласавме кој сакаме да ни ја води државата и кои ке носат закони.. епа тражили сте гледајте!

ме интересира само нешто да прашам. колку ти е потребно да испиеш за да имаш 0.1 промили алкохол во себе? едно пиви мислам дека покажуваше 0.5 или се лажам?

П.С знаете ли дека мерачот за алкохол може да ви покаже алкохол ако сте јаделе грозје претходно?? ова го зборувам не од памет него од лично искуство!!! отпосле кога им кажав на другариве шо како мис е десило некој мислам ми спомна дека може да покаже исто така и од јаболко или крушка ама не сум сигурен да не трескам глупости. а за грозјето сум сигурен!!!
среќа моја што на полицаецот му објаснив и му реков ако треба и во болница ке идеме за да ми проверат крв. Одпосле колегата му кажа дека е можно да појави процент на алкохол од грозје па куртулив..

Стварно глуп народ. Глуп неписмен и ретардиран. Да ти го ебам народот НЕПИСМЕН шо незнај да прочита и разбери еден закон.

Не биди креле, прочитај прво шо е напишано, надмини се себеси и разбери па после мисли како да излажиш. Тој објаснал дека грозје јадел и го пуштиле?! :tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

Стварно ретардиран овај народот.

Не знам зошто кревате паника кога А1 го толкува законот како што сака. За сите возачи горната граница останува 0.5 промили, додека за професионалните шофери (камионџии, таксисти) станува 0.1 промили (чинам досега беше 0.0).

ima alkotesteri po prodavnicive megjutoa ne se tocni moze da ti bidat merilo samo da vidis dali si pijan ama tocno nema da pokaze

Стварно глуп народ. Глуп неписмен и ретардиран. Да ти го ебам народот НЕПИСМЕН шо незнај да прочита и разбери еден закон.

Не биди креле, прочитај прво шо е напишано, надмини се себеси и разбери па после мисли како да излажиш. Тој објаснал дека грозје јадел и го пуштиле?! :tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

Стварно ретардиран овај народот.

не да е глуп. у пичку материну народов незнае да чита... шо да праиш тоа ти е...
паметњакович... убаво си пишува во постот објаснето ако неможеш да го сватиш не реплицирај те молам.
Тој(ЈАС!!!) објаснал дека грозје јадел и го пуштиле?!
шо е нејасно кажи д ти повторам.. ако можам и ке ти нацртам само за да сватиш...

covek ne smee ni edna kapka da ima alkohol so noviov zakon
Особено ако си почетник или професионалец. Пошто не сум од тие, а и милувам со такси да се возам кога сум “под туража“ ич не се замарам. 0.5 промили ми е довлно колку да не ме прат црна офца ко ќе пијат сите пивце, а јас сум со колата.

под професионалци таксистите ли се подразбираат?

Не знам зошто кревате паника кога А1 го толкува законот како што сака. За сите возачи горната граница останува 0.5 промили, додека за професионалните шофери (камионџии, таксисти) станува 0.1 промили (чинам досега беше 0.0).
Добро се изнасмеав на твојот пост, до сега професионалните возачи не смееја ни да помирисаат а сега со новиот закон ќе можат барем да помирисаат од алкохолот :pos::pos::pos::pos:

под професионалци таксистите ли се подразбираат?
Да, како и возачи на автобуси или на кратко сите оние кои живеат од воланот!

Мене не ми е доречен законот во делот на дозволената граница на алкохол. Јас имам возачка дозвола од B, C и E категорија што се подразбира како професионален возач, но не ми е јасно дали јас ќе бидам третиран како професионален возач доколку управувам со моторно возило од B категорија (автомобил)???

Прашав мал милион луѓе кои не знаеја да ми одговорат и ги поминав сите закони и нивните измени и никаде го нема случајот кога професионален возач во моментот не обавува професионална дејност со моторното возило. Ајде ако знае некој нека ми одговори.Не дека сум некој голем пијач ама да си го имам тоа на знаење.

А законот мислам дека е во ред сите оние кои вршат професионална дејност (превоз на патници, ракување со тешки моторни возила и сл) и возачите почетници да им е дозволено само 0.01 промил.

Мене не ми е доречен законот во делот на дозволената граница на алкохол. Јас имам возачка дозвола од B, C и E категорија што се подразбира како професионален возач, но не ми е јасно дали јас ќе бидам третиран како професионален возач доколку управувам со моторно возило од B категорија (автомобил)???

Прашав мал милион луѓе кои не знаеја да ми одговорат и ги поминав сите закони и нивните измени и никаде го нема случајот кога професионален возач во моментот не обавува професионална дејност со моторното возило. Ајде ако знае некој нека ми одговори.Не дека сум некој голем пијач ама да си го имам тоа на знаење.

А законот мислам дека е во ред сите оние кои вршат професионална дејност (превоз на патници, ракување со тешки моторни возила и сл) и возачите почетници да им е дозволено само 0.01 промил.

Бидејќи немаш 2 дозволи (една Б категорија за патничко возило и посебна професионална дозвола С и Е како што е на запад) дури и кога возиш ПМВ спаѓаш во професионален возач и не смееш повеќе од 0.1 да имаш во тебе. Кога ќе проработи да имаш две посебни дозволи (една кога возиш ПМВ а другата кога возиш камион) ќе биде поинаку.

Бидејќи немаш 2 дозволи (една Б категорија за патничко возило и посебна професионална дозвола С и Е како што е на запад) дури и кога возиш ПМВ спаѓаш во професионален возач и не смееш повеќе од 0.1 да имаш во тебе. Кога ќе проработи да имаш две посебни дозволи (една кога возиш ПМВ а другата кога возиш камион) ќе биде поинаку.

Туууу ... сега ни пиво едно не може да испијам а да си ја возам колата... у пм.

Благодарам на одговорот.
Ама ако начекам некој џаки сообраќаец ќе го прашам чисто да се уверам дека е така. Сеуште надеж си влевам :pos2:

Пред некој ден разбрав дека овој закон за 0.1 промил максимум важи за лица кои возачка дозвола поседуваат помалку од 2 години. Би сакал некој кој се разбира да ми каже.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom