Возачите ќе смеат да имаат најмногу 0,1 промил алкохол

Добро кај можи за најсигурно да се провери? Јас слушнав изјава на некој на вести дека тенденциозно се толкувал погрешно законот и дека имало измени нешто во висината на казните во зависност од колку промили.

Ако за сите важи 0.1 глупост најголема е, да се надеваме нема врска.

за таксисти, професионални возачи и оние со возачко искуство до 2 години
за другите по старо

Последните измени во законот за безбедност на сообраќајот на патиштата кој се однесува токму на дозволеното ниво на алкохол во крвта практично ги збуни граѓаните. Некои сметаат дека максимумот е 0,1 промил, додека пак некои велат дека последните измени воопшто не толерираат алкохол.

Сепак, информациите од министерството за внатрешни работи се јасни.
Како возачи почетници, законот ги третира сите оние кои имаат помалку од 21 година или возачко искуство не поголемо од 2 години.

И за овие лица како и за професионалните возачи, инструкторите и членовите на комисиите за полагање возачки испити, нема да се толерира никакво присуство на алкохол во крвта.

Висината на казните за прекршување на законот ќе зависат од количната на алкохол и се клсифицирани во неколку групи. До 1 промил казната е 250 евра и одземање на дозволата до 6 месеци, а доколку седнетете зад воланот со 2 промили алкохол во крвта, полицијата ќе ве казни со 400 евра и ќе ви ја одземе дозволата цела година.

Возачите кои ќе одбијат алкотестирање, директно ќе бидат казнети со 500 евра и ќе останат без возачката дозвола една година.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/vozachite-zbuneti-kolku-alkohol-e-dozvolen

за таксисти, професионални возачи и оние со возачко искуство до 2 години
за другите по старо

Последните измени во законот за безбедност на сообраќајот на патиштата кој се однесува токму на дозволеното ниво на алкохол во крвта практично ги збуни граѓаните. Некои сметаат дека максимумот е 0,1 промил, додека пак некои велат дека последните измени воопшто не толерираат алкохол.

Сепак, информациите од министерството за внатрешни работи се јасни.
Како возачи почетници, законот ги третира сите оние кои имаат помалку од 21 година или возачко искуство не поголемо од 2 години.

И за овие лица како и за професионалните возачи, инструкторите и членовите на комисиите за полагање возачки испити, нема да се толерира никакво присуство на алкохол во крвта.

Висината на казните за прекршување на законот ќе зависат од количната на алкохол и се клсифицирани во неколку групи. До 1 промил казната е 250 евра и одземање на дозволата до 6 месеци, а доколку седнетете зад воланот со 2 промили алкохол во крвта, полицијата ќе ве казни со 400 евра и ќе ви ја одземе дозволата цела година.

Возачите кои ќе одбијат алкотестирање, директно ќе бидат казнети со 500 евра и ќе останат без возачката дозвола една година.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/vozachite-zbuneti-kolku-alkohol-e-dozvolen

И сега пак не ми е јасно, прво пишува ако има возачот 1 промил казната 250 евра и одземање дозволата 6 месеци, а подоле Возачите кои ке добијат алкотестирање ке бидат казнети со 500 евра и ќе останат вез возачка 1 година...

До кај планираат со глупостиве незнам, држава сме биле.. жими та*ациве.....

И сега пак не ми е јасно, прво пишува ако има возачот 1 промил казната 250 евра и одземање дозволата 6 месеци, а подоле Возачите кои ке добијат алкотестирање ке бидат казнети со 500 евра и ќе останат вез возачка 1 година...

Па добро пишува. Ако одбиеш тест, добиваш поголема казна. Ако не одбиеш тест, се тестираш, а ти најдат одредена казнива со закон количина, ти пишуваат казна. Ако не ти најдат, ништо :)
Исто ко порано, со промени во висината на толериран алкохол, а според комисијата измени (мислам дека има и некои други предлог измени) заради поголема безбедност.

дали може да се промени насловот од 0,1 на 0,5...тие 0,1 важат за профи возачите (Шофери),до 0,5 за нормалните возачи....

А што е држава бе ропак, да возиш пијан и да газиш луѓе? Читаш ли ти воопшто што пишува? Претерано беше она 0.1 за сите ама ете дали дезинформација или како пробен балон беше пуштена информацијата важно не е така, ама стварно за секоја ситница кога ќе почнете да плукате по државата као демек кул бунтовници сте нешто, стварно ме нервира.

Добро бе луѓе пораснете ’рбет, шо ќе беше ова лоботомирани врискачи. :tapp::tapp:

Не добијат, туку ОДБИЈАТ!:tapp:

Се надевам со новите благодети ќе имате можност да прошетате низ поразвиените земји во европа (мислам на укинувањето на визите)....да видите како се вози низ европа и какви закони и казни имате таму....тука сите сте навикнати а се донесе некој закон и одма па тоа нечини, па вака не е во европа, па ова па она.....оди паркирај во европа каде ќе ти прдне, вози во спротивна насока, вози под дејство на алкохол и дрога и да видиш што ќе те снајде.....бидете среќни што уште не е донесен закон со кој се запленува возило па тек тогаш ќе видам што ќе правите.....само за пример....во британија ако ве фатат дека возите под дејство на алкохол може полицаецот да ви ја одземе возачката дозвола на 3 месеци, да ви пише казна доста голема и да ви ја заплени колата на одреден временски период....е кај нас кога ќе почнат да се запленуваат колите тогаш ќе се воведе некој ред...

Да,ама во Британија е дозволено 0,8 промили!!!!

И сега шо испадна? Имам над 2 год.возачко 'искуство',значи смеам до 0,5 или 0,1??? И дај да најдиме негде сигурно би требало да го имаТ тој таканаречен Закон :uvo: Ваљда не сме до толку отепана држава ???:toe: Службен весник или на mvr.gov.mk би требало да имаат...отидов да бараммм :vozbud:

Па добро пишува. Ако одбиеш тест, добиваш поголема казна. Ако не одбиеш тест, се тестираш, а ти најдат одредена казнива со закон количина, ти пишуваат казна. Ако не ти најдат, ништо :)
Исто ко порано, со промени во висината на толериран алкохол, а според комисијата измени (мислам дека има и некои други предлог измени) заради поголема безбедност.

Се извинувам не сум прочитал убаво.. :kesa::kesa:

А што е држава бе ропак, да возиш пијан и да газиш луѓе? Читаш ли ти воопшто што пишува? Претерано беше она 0.1 за сите ама ете дали дезинформација или како пробен балон беше пуштена информацијата важно не е така, ама стварно за секоја ситница кога ќе почнете да плукате по државата као демек кул бунтовници сте нешто, стварно ме нервира.

Не давам подршка, не е баш ситница, ќе плукам бе нормално на секој можен начин гледаат само пари да извлечат од народот,и идат во џебовите на некои волови што седат во фотеља, државниот буџет највеќе го полни полицијата и пак е празен, нема пари за тоа што треба..

Добро бе луѓе пораснете ’рбет, шо ќе беше ова лоботомирани врискачи. :tapp::tapp:

Не зборам само за овој закон, општо за сите.. ама џабе се буниме кога пак не дерат..
Не добијат, туку ОДБИЈАТ!:tapp:

Уште еднаш се извинувам не сум прочитал убаво.. :kesa:

Горната граница за дозволена количина на алкохол во крв од 0,5 промили ќе се намали деновиве на 0,1 промил.

Му ја сфатив целта. Сакаат да го забранат алкохолтот како и цигарите!
Кога тогаш ќе стават данок за ЦО2 што го испуштаме додека дишиме...у пм кај отидовме...:pop:

а може некој да ми каже кај го пишува тоа ако одбиеш алко-тест те казнуваат со 500 евра и година дена забрана за возење? ја стварно не видов дека нешто такво пишува во законот и измените. немојте сеа линкови од весници и ТВ, туку дајте конкретно во тој и тој член од законот тоа го пишува. го имате законот и новите измени на www.pravo.org.mk

Му ја сфатив целта. Сакаат да го забранат алкохолтот како и цигарите!
Кога тогаш ќе стават данок за ЦО2 што го испуштаме додека дишиме...у пм кај отидовме...:pop:
Глуп народ силна држава!!! Додека има офци ке има и волна. Факт е дека сами гласавме кој сакаме да ни ја води државата и кои ке носат закони.. епа тражили сте гледајте!

ме интересира само нешто да прашам. колку ти е потребно да испиеш за да имаш 0.1 промили алкохол во себе? едно пиви мислам дека покажуваше 0.5 или се лажам?

П.С знаете ли дека мерачот за алкохол може да ви покаже алкохол ако сте јаделе грозје претходно?? ова го зборувам не од памет него од лично искуство!!! отпосле кога им кажав на другариве шо како мис е десило некој мислам ми спомна дека може да покаже исто така и од јаболко или крушка ама не сум сигурен да не трескам глупости. а за грозјето сум сигурен!!!
среќа моја што на полицаецот му објаснив и му реков ако треба и во болница ке идеме за да ми проверат крв. Одпосле колегата му кажа дека е можно да појави процент на алкохол од грозје па куртулив..

не верувам во тоа дека од грозје може да се појави алкотестот дека имаш промили на алкохол во крвта....ако беше така тогаш од секоја овошка од која се добива алкохол ќе го покаже истото на алкотестот....доколку би се јавила ваква појава по некоја случајност алкотестот и резултатите кои ќе ги покажува ќе бидат неважечки и не би имал никаква веродостојност......друга работа ја државата не ја гледам крива со тоа што сака барем на овој начин да ја зголеми безбедноста во сообраќајот и што донела еден закон кој што се употребува секаде во европа....и како што читав во неколку постови сите се фаќате за таа Британија каде што е дозволено најголема количина на промили, а би требало да знаете какви мерки се превземени таму и дека во Британија не се баш истите регулативи за безбедност во сообраќајот како во европа.....проверете малце по нет да видите какви не мерки имаат превземено британците за зголемување на безбедноста за разлика од нас и проверете ги казните колкави се и според мене што треба да се воведе и кај нас ЗАПЛЕНУВАЊЕ НА ВОЗИЛО НА ОДРЕДЕН ВРЕМЕНСКИ ПЕРИОД поради тоа што имаме и татини мази и на кои ќе им ја земат возачката дозвола они пак си возат и немаат гајле, а кога ќе им се земе возилото тогаш ќе вози точак

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom