Возачите ќе смеат да имаат најмногу 0,1 промил алкохол

Се надевам со новите благодети ќе имате можност да прошетате низ поразвиените земји во европа (мислам на укинувањето на визите)....да видите како се вози низ европа и какви закони и казни имате таму....тука сите сте навикнати а се донесе некој закон и одма па тоа нечини, па вака не е во европа, па ова па она.....оди паркирај во европа каде ќе ти прдне, вози во спротивна насока, вози под дејство на алкохол и дрога и да видиш што ќе те снајде.....бидете среќни што уште не е донесен закон со кој се запленува возило па тек тогаш ќе видам што ќе правите.....само за пример....во британија ако ве фатат дека возите под дејство на алкохол може полицаецот да ви ја одземе возачката дозвола на 3 месеци, да ви пише казна доста голема и да ви ја заплени колата на одреден временски период....е кај нас кога ќе почнат да се запленуваат колите тогаш ќе се воведе некој ред...
Ајде ти паметен и цивилизиран на бато, за тоа што го пишуваш имаш на првата или/и втората страна мислам, така да... Читај ја темата пред да лупнеш нешто, пет-шест страни не се многу.

До 0.1 било само за професионалните возачи.А за останатите важи 0.5 промили

Значи нема место за паника

Се надевам со новите благодети ќе имате можност да прошетате низ поразвиените земји во европа (мислам на укинувањето на визите)....да видите како се вози низ европа и какви закони и казни имате таму....тука сите сте навикнати а се донесе некој закон и одма па тоа нечини, па вака не е во европа, па ова па она.....оди паркирај во европа каде ќе ти прдне, вози во спротивна насока, вози под дејство на алкохол и дрога и да видиш што ќе те снајде.....бидете среќни што уште не е донесен закон со кој се запленува возило па тек тогаш ќе видам што ќе правите.....само за пример....во британија ако ве фатат дека возите под дејство на алкохол може полицаецот да ви ја одземе возачката дозвола на 3 месеци, да ви пише казна доста голема и да ви ја заплени колата на одреден временски период....е кај нас кога ќе почнат да се запленуваат колите тогаш ќе се воведе некој ред...

Aбе нашетан, во Британија границата е 0,8промили

Ти живееш таму штом знаеш за нивните казни?

Ајде ти паметен и цивилизиран на бато, за тоа што го пишуваш имаш на првата или/и втората страна мислам, така да... Читај ја темата пред да лупнеш нешто, пет-шест страни не се многу.

Како прво не си ми бато....и ако имаш некој контра аргумент слободно изрази го....многу добро добро сум запознат со сообраќајот пошто тоа и го студирам веке 8 години...и пред да лупнеш ти нешто би ти препорачал доколку можеш ти да прошеташ низ европава и да се понашаш како што тука се понашаш со возилото па да видиме како ќе поминеш таму....и ако разбираш англиски прочитај го ова и види која е разликата во казни помеѓу Британија и Македонија...

The legal limit in Britain is 80mg of alcohol per 100ml of blood, 35mg of alcohol to 100ml of breath, or 100mg of alcohol per 100ml of urine.

Here are some of the effects alcohol can have on you when you drive:

False sense of confidenceReduced co-ordination and slowness of reactionsChange in your judgement of speed, distance and riskReduced driving ability, even if you are below the legal limitAlcohol takes time to leave your body, you may be unfit to drive in the evening after drinking at lunchtime, or in the morning after drinking the previous evening.
Police can ask you to take a breath test at the side of the road if they have reason to believe that you're over the legal limit. For your own safety, if you're going to drink, arrange another means of transport.

The maximum penalty, if you're convicted of driving or attempting to drive whilst above the legal limit, is 6 months imprisonment plus a £5,000 fine and a driving ban for at least 12 months.

До 0.1 било само за професионалните возачи.А за останатите важи 0.5 промили

Значи нема место за паника

Да,само што прочитав,го измениле законот :))
0,1 важи за професионалци и аматери/почетници.
0,5 за останатите..
Колку брзо се менува,алал да им е:)

Уф уф, сега и за пушачите ќе се "адаптира" законот, абе уникатна држава сме, нема што.
На темата, осудувам пиење и возење, ама 0.1 е претеризам.
И како бонус, им препорачувам на властите повеќе да припазат кој се` добива дозвола за возење во државава, нерви кинам секој ден.

Да,само што прочитав,го измениле законот :))
0,1 важи за професионалци и аматери/почетници.
0,5 за останатите..
Колку брзо се менува,алал да им е:)

Дали го сменале или некој пред то тенденциозно го толкувал погрешно незнам да кажам. Многу поверојатно ми е дека е второво, зошто ако веќе бил донесен за да се промени требаше пак да помине на гласање.

Како и да е, во ваква форма законот и тоа како има смисла. Зголемени се казните за поголемо количество алкохол, според мене недоволно. Зошто во Битола изминативе 2-3 години неколку деца (барем 5 кои ми беа познаници) околу моја возраст беа жртва на возење под дејство на алкохол. Според мене се над 2 промили треба минимум 1000 евра казна, одземање на возачка на 5 години и 1 недела притвор, па да видиме дали ќе има доволно голем мангуп да убива луѓе.

П.С. Немаш појма колку политички тенденциозни ти се изјавите, мене ми е срам шо ги читам, не можам ни да замислам тебе како ти е да ги пишиш. Многу проѕирно, го сменале законот?!?!?!?! :pos2::pos2::pos2:

Не верувам дека е 0,1 за професионалци и 0,5 останати зошто сегашниот е дека професионални возачи за време на служба не смееат да имаат ниту еден промил алкохол во крвта што го оправдувам и 0,5 останати па не е сменато ништо посебно ако е така.

Туку ајде да почекаме до некое официјално соопштение од Ѓорчев зошто колку што е владава демохристијанско - конзервативна толку и ни се новинариве информирани.

Сигурно тамо не е нагласено табличката да биде дезинфицирана, туку да биде видлива
Не ги следам до толку законите, но се ми се чини дека од времето требаше табличката да е читлива. Од една страна да не е запрљана да не може да се идентификува возилото, а од друга да е прописно осветлена. Инаку тоа што е мбр за лична карта на лице тоа е и табличката за возило во некоја рака...идентификација во сообраќај.
Ради безбедност би требало редовно да се чисти и фарови, жмигавци и штоп светлата. Сепак не се случајно ставени. Јас барем не пробував кој член од закон е на сила или вон сила па после оп, хх евриња или залетан манијак да не примети штоп светло од прљавштина. Одам според онаа -скоро се што се испитува на технички треба да е во иста функционална форма и во сообраќај (а богами поднапиен со 0.5 не идам на технички).

Класични кори за бурек направени со европско брашно, и мирудии карактеристчни по нагласениот рурализам и хипи носталгија наводно по вкусот на локалните домородни јадачи, а всушност за ќеифот и чувството на посебност на таканаречениот Бата Кувар.

Со други зборови,
слези ми од промиливе со глупи муабети од типот: не знаете како е во ЕУ, овде сте башибозук, одма се буните за законите итн итн... Подлизурковци едни.

Горната граница за дозволена количина алкохол во крвта за возачите од сегашните 0,5 промили, од среда нема да важи, а полицијата ќе толерира единствено 0,1 промили.

Ова се дел од измените на Законот за безбедност на сообраќајот, со кој се предвидуваат парични казни од 200 евра и тримесечно одземање на возачката дозвола за возачите кај кои ќе бидат измерени од 0,1 до 0,5 промили.

Казните за возачите со над 0,5 промили ќе бидат одредувани пропорцијално во зависност од нивото на алкохол во крвта. Секој возач што ќе одбие да биде алкотестиран ќе треба да плати казна од 500 евра, која се преполовува доколку биде платена во рок од осум дена.

Макфакс.

Значи не е она што го споменаја само за професионалци шофери? Значи ска грозје како десерт на есен? Апсурди :(

Е како е у тоа еу clip87? Сигурно не вака? Немам појдено таму, само до Табановце.

Значи не е она што го споменаја само за професионалци шофери? Значи ска грозје како десерт на есен? Апсурди :(

Е како е у тоа еу clip87? Сигурно не вака? Немам појдено таму, само до Табановце.

Добро кај можи за најсигурно да се провери? Јас слушнав изјава на некој на вести дека тенденциозно се толкувал погрешно законот и дека имало измени нешто во висината на казните во зависност од колку промили.

Ако за сите важи 0.1 глупост најголема е, да се надеваме нема врска.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom