Преценување на прославувањето Нова Година

обична вечер, ништо посебно не се случува, останува само големата еуфорија.... сите сакаат да покажат колку се убави и дотерани, демек тоа им е добра прилика...

културна вечера во пристоен ресторан и после дома со така поблиско друштво... тоа е за мене добар пречек, без повраќање и завршување на токсикологија... без шмркање, паѓање во делириум и фурање на останати луѓе...

За мене е обична вечер. Еуфоријата ја прави онаа зимска атмосфера која пред се за мене има големо значење бидејќи сум љубител на снегот божиќните празници и убавата атмосфера вотој период, но Нова Година како вечер за мене претставува настан еднаков на некоја друга вечер само што тука точно се дава големо значење но во никој случај не е ништо посебно односно однапред не се разликува од убавиот помин за некој викенд или "обичен ден".
На крај би рекол за мене убаво е да се прослави но да не се преувеличува. На снежната убавина и останатите празници им давам предност.

последниве години имав дупки во сеќавањето, и покрај плановите ништо не одеше како што треба. Затоа оваа година за да ја заобиколиме еуфоријата, ќе пиеме чај цела ноќ, и можи некој филм да гледаме. Без посебни пијалоци или нешто слично. А во дискотека со скап фустан...никогаш не ми паднало на памет.

Jas naprimer sum po euforicen na Bozik, zosto?

Pa samata vecer, vinoto, ribite, krsenjeto na pogacata, familijata, traumite od detstvo koga dedo mi se prepravase kako dedo bozic (oblecen vo takva semitska obleka kako od biblijata) i mi frli edno paketce a jas si pomisliv deka go vidov gospod.

Abe vreminja bea toa, nemase kablovska...

Мене за нова година ми треба само 4 - 5 чашки ракија :toe:

Jas naprimer sum po euforicen na Bozik, zosto?

Pa samata vecer, vinoto, ribite, krsenjeto na pogacata, familijata, traumite od detstvo koga dedo mi se prepravase kako dedo bozic (oblecen vo takva semitska obleka kako od biblijata) i mi frli edno paketce a jas si pomisliv deka go vidov gospod.

Abe vreminja bea toa, nemase kablovska...

Да да. Бадник бате е нешто најубаво.

Абе за сите е обична вечер, али на многу необичен начин ја поминуваме.
И да ти се плаче на тој ден ќе славиш, ќе пееш, зошто? Па зошто сите слават, а зошто? Па зошто е нова година, а зошто е нова година? Шо ти е гајле играј чочек еднаш е нова година...Замислете да беше појке пати?

ПС. не славам нова година зошто има свински грип!!! (Озбилно)

Дали воопшто има некоја смисла ова толкаво славење на Новата Годината, зошто му се придава толкаво значење?
Дали воопшто има смисла животот? Зошто му се придава толкаво значење?

Нова година си е посебна вечер. Колку пати сум го правел овај муабет со пријатели но секогаш доаѓаме до еден заклучок. Сепак си е посебна вечер и имаш поинакво чуство би рекол магично.

Многу овдека мешет за журките на нова година, правам муабет во домашна атмосфера да седите. СЕ ОСЕЌА ОГРОМНА РАЗЛИКА

ЛОЛ ајде ајде, опуштено..нема потреба за расправа, поготово не во оваа тема.

Мене еуфорија ме фака само од, љубов, пари, и волшебни билки...:helou:

Од нова година не.

[vladimir];3185403 напиша:
А дали воопшто има смисла да кењаш вака у 4 сабајле за животни филозофии у тема за Нова Година?
Нова Година е дел од „живототните филозофии’’, објективно докажано.

Моќта на Календарот!

Нова година! Еуфорија! Спектакл! Празници!

А се потпрашал некој - Зашто?

Се мислам и размислувам. Зошто е толку посебен денот, онај последниот на месец декември? Што арно се случило тогаш, па некој да го слави? Нели слави се слават, народот на убави нешта се весели. Некоја мода е во прашање, најверојатно.

Тон прашина се крева за еден збор кој го многу убаво го опишува процесот на смената на собниот ( Ѕиден) календар. Тоа е новата година и ништо друго. Ама ај што е нова, нека е, ама зашто баш на 31 декември? Зашто на тој ден. Од кај да видиш, пак тој ден не е ден кој треба да го означува почетокот на една нова, годишна ера. Ни од астрономски, ни Хидролошки, ни религиозен не е почетокот. Ама ај, нека му биде.

Мене ме мачи, што толку паника? Зошто секоја единка во големата човечка маса троши голем дел од животот само за оваа намена. Планови, ти реков - ми рече, ова она. А за финансиската исцрпеност, да не зборувам. Леб не јадам - Нова година славам! Ама пусто едноумие, никој не сака да биде дискриминиран. Славиш - седи пет! Не славиш - идиот.

Значи, доаѓаме до некоја поента на новогодишната еуфорија. Да се потрошат куп пари, за да не си назад. Од сиромашен до богат, од ученик до професор, од рудар до директор. Сите слават, сите имаат, барем на тој ден, ко да е последен.

Зини да те лажам муабет. Календарот ми го контролира умот. Моќта на Декември и стотици други поглавја што можат да се искористат ако некој некогаш направи истражување: Зошто луѓето ја слават смената на годината?

Бидејќи е убаво да се слави м‘кау? Бидејчи почетокот на Новата Година симболизира (или барем тие го прифаќаат како ) нов почеток во животот човекот. Секој сака нов почеток.

Бидејќи е убаво да се слави м‘кау? Бидејчи почетокот на Новата Година симболизира (или барем тие го прифаќаат како ) нов почеток во животот човекот. Секој сака нов почеток.

И јас ја сфаќам на ист начин.Нова година,нови желби,нови очекувања,нови надежи.Особено ако се трефне како оваа година која треба да се избрише од сеќавањата.
Еуфорична не е само вечерта на дочекот туку две недели минус и две плус од новата година.Тоа е убавото,бидејќи сите се фокусирани на кафани,славења,атмосферата е далеку подобра и луѓето барем во тој месец забораваат на се што ги мачи.Дури ни владата не е интересна во тој период:)Подобро е да се препуштиш одколку да се прашуваш зошто е воопшто така.Плус и не ти требаат изговори,молења,сто договори,планови за големи собири,песни,забава со колеги,чочеци,чаше ломим зубе ми крваве :))
Јас лично го сакам еуфоричното расположение,бидејќи сакам да ги гледам фаците расположени и пијани.За самиот дочек,никогаш не сум се мавала од земја за алишта или место,а годинава и не планирам никаде посебно да одам.Ама затоа надокнадувам деновиве и деновите што следат:vozbud:
И за подигање на атмосферата една песна:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom