Постдипломски

• Креатор на темата Креатор на темата Forrest Gump
  • Време на започнување Време на започнување

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.619
Sakam da razmenime mislenje za postdiplomskite....Uslovi, cena,iskustva, preporaka, kolku i dali voopsto se znacajni...Pozdrav

Imam naslusnato deka mozebi ke bidat besplatni, zamislete totalno freeeeeeeee....Znae li nekoj nesto...?Sto mislete ima li sansi za da se navistina besplatni...?

Јас студирам магистерски на ФЕИТ и цената изнесува 1800 евра за два семестри. Знам дека во споредба со другите факултети е скапо, но се одлучив за овој факултет, бидејќи:
1. Дипломата е светски призната и е во ранг на најуспешните факултети во светот;
2. Образованието е квалитетно.

Немам ништо слушнато, а и не верувам дека би било бесплатно за постипломски, некако ми нема логика да бидат целосно за џабе...
А инаку имам во план за запишување на постипломски, но здравје наредна година. Мислам дека на Штул е 900 евра по семестар, а се 4 семестри, што значи се вкупно 3600 евра, а за американ колеџ е 4000 евра.

Na FON sum i mnogu e dobro ..godina e 3000 evra ako ne si zavrsila tamu,a ako si diplomirala na FON e 2000 evra..bi ti preporacala vo sekoj slucaj nema da zgresis,osven ako ne si finansiski vo moznost :pipi:

година 3000 евра, што значи за две години е 6000 евра... хм... претерале некако со ценава фон. А кога би ги имала тие пари би се запишала на факултетот од Љубљана што е, има и кај нас а цената е 9000 евра... но сепак според мене голема сума на пари е тоа

Знам дека има на форумов правници што студираат постдипломски на приватен факултет и такви што студираат на државен. Цената не е многу различна, па ако може да поразговараме за квалитетот на студиите и вредноста на дипломата со која се стекнуваме.
Како што стојат работите јас не гледам причина зошто би останал на државен.:toe:

Знам дека има на форумов правници што студираат постдипломски на приватен факултет и такви што студираат на државен. Цената не е многу различна, па ако може да поразговараме за квалитетот на студиите и вредноста на дипломата со која се стекнуваме.
Како што стојат работите јас не гледам причина зошто би останал на државен.:toe:

Пo 2000 евра година е, а 3000 евра е за оние по стара програма каде има 3 семестри. За мастер студии по новата програма 2 години се. Имаш 4 семестри. Првите два семестри се специјализација и потоа се брани специјалистички труд и си специјалист по правото. Можеш и тука да престанеш и да не ја земеш 5тата, со 4тата година имаш право да стажираш.
5тата година се магистерските студии, моментално сум на нив.
Јас сум деловно право и сум прилично задоволна. Има и правосудство и дипломатија. По стара програма има и Европско право. Јас во глобала сум задоволна од студиите, зашто имам услови и ептен коректен однос со професорите. Дека е прелесно нека не те залажуваат.
Се полага на колоквиуми, на 2 пати. Секој предмет речиси си има и семинарска или поголем проект. Не убија со проекти овие 2 години :)
Уште 500 евра додај на трошоци за книги, колоквиуми, специјалистички, магистерски труд.
И ако се плашиш она дека ќе немаш работа, насмеј се само. Повеќето од постидпломски студии колегите што се стажираат, практиканти се, или работат во администрација или приватни фирми :smir:
Заборавив да пишам за фон зборам :)

Mene ne mi e jasno nesto ako jas sum zavrsila filoloski fakultet a potoa postdiplomski studii na praven kako moze toa da go iskombiniram t.e za vrabotuvanje dali ke moze da se vrabotam kako pravnik ili obratno?:smir:

Dali nekoj znae mozebi dali ministerstvoto za obrazovanie ili mozebi nekoja druga institucija, firma, sto ja znam ambasada mejbi dodeluvaat stipendii za postdiplomski...Koi se uslovite za stipendii ( ako voopsto gi ima), prosek, finansiska sostojba, semejna, dali si vraboten ili ne...

Sega so novata programa EKTS ne e tolku strasno i na drzavnite ma da e polesno na privatnite, za toa nema sto da pravime muabet, jas sum na postdiplomski na praven (drzavniot) -pravosudna nasoka-kazneno pravo i plakam po 300 evra mesecno taka da jas gi zavrsuvam so 1200 evra sto e eden semestar kaj privatnite. A za diplomite priznaeni se vo evropa vo bilo koja drzava samo ako si spored novata programa a za starata neznam.
Razlikata od privatnite pokraj toa sto e poskapo e toa sto nikoj nema da te zeza kako na primer Rodna Zivkovska site ja znaat sto covek e ama sto da pravime.:toe:

Na privatnite e poslesno posto ne postojat isfrustrirani profesori kako vasata Zivka koja nema odnos nikakov so studentite a i takvi kako zivka gi ima i drugi,toa e celata razlika,sto na privatnite ne moze profesorite da se ponasaat kako sto skaaat,a za ucenje ima i na privatnite kolku sakas,samo imaj ti zelba da ucis:smir:

Постдипломски на приватен е стварно не можам да разберам :vozbud::toe: гола вода засукајте се на државниот а не приватни

Постдипломски на ФЕИТ, насока Обновливи извори на енергија, 1800 евра за два семестри. Засега ОК е.

Мене ми е последна година на факултет и сега баш се двоумам што да запишам на постдипломски иначе сум 3+2(на приватен),на државен(економски)имам слушнато дека немам доволно кредити да се запишам таму дали знае некој што како е? И исто така во план ми е да си останам на мојот Универзитет или да одам на ФОН па ке видам како ќе решам до Јуни.

Мене ми е последна година на факултет и сега баш се двоумам што да запишам на постдипломски иначе сум 3+2(на приватен),на државен(економски)имам слушнато дека немам доволно кредити да се запишам таму дали знае некој што како е? И исто така во план ми е да си останам на мојот Универзитет или да одам на ФОН па ке видам како ќе решам до Јуни.
Си рамислувала ли за надвор од Македонија, чисто пријателски совет и мое мислење. :smir:

Sakam da razmenime mislenje za postdiplomskite....Uslovi, cena,iskustva, preporaka, kolku i dali voopsto se znacajni...Pozdrav

Imam naslusnato deka mozebi ke bidat besplatni, zamislete totalno freeeeeeeee....Znae li nekoj nesto...?Sto mislete ima li sansi za da se navistina besplatni...?
Нема шанси...:salut:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom