- Член од
- 22 септември 2008
- Мислења
- 412
- Поени од реакции
- 32
x+x-x>x=x! o.0'
Математички ти е точно, ама у пракса не.
Се’ додека 0,(9) = 1, и 4 ќе е исто со 5.Математички ти е точно, ама у пракса не.
Еве ти поедноставен пример:
-1^2=1
1^2=1
Со кратење ти излегува дека -1=1, што во суштина не е еднакво.
Идам во дуќан без пари, зимам банани за сто денари, му го покажувам решението и му викам, место ја да ти должам тебе стотче, ти сега ми должиш.
Друже друга е грешката.. Степени можеш да кратиш само кога основата е позитивна. Ако веќе сакаш да ги скратиш ќе мораш да го ставиш во апсолутна вредност.Математички ти е точно, ама у пракса не.
-1^2=1
1^2=1
Идам во дуќан без пари, зимам банани за сто денари, му го покажувам решението и му викам, место ја да ти должам тебе стотче, ти сега ми должиш.
И Челзи ќе е појак од Милан.Се’ додека 0,(9) = 1, и 4 ќе е исто со 5.
Ниту математички нуту во пракса не е точно.Математички ти е точно, ама у пракса не.
-1^2=1
1^2=1
Додека 0,(0)1 е исто со 0, исто ќе е и 0,(9) со 1, а богами и 4 со 5.Се’ додека 0,(9) = 1, и 4 ќе е исто со 5.
И Милан ќе е појак од Интер.И Челзи ќе е појак од Милан.
Не ми крши филммммммм сеа..И, Јувентус 2:1 Интер
Џабе толку реферати.Ниту математички нуту во пракса не е точно.
Убо е дефинирано и коренување и степенување и се.
Ако тргнеме од
(4-9/2)^2=(5-9/2)^2 дека е точно (и е точно), за да задржиме еквиваленција треба да продолжиме вака
(4-9/2)^2=(5-9/2)^2 ⇔ 4-9/2 = +sqrt((5-9/2)^2) или 4-9/2 = -sqrt((5-9/2)^2) ⇔ 4-9/2=5-9/2 или (4-9/2)=-(5-9/2)
Или општо важи еквиваленцијата
a^2=b^2 ⇔ a=b ∨ a=-b, за a,b∈R (тоа ∨ е или)
или
a^2=b^2 ⇔ a=b ∨ a=-b, a,b∈R\{0} (∨ е ексклузивно или)
Значи, во примерот на првиот пост кај кратењето на квадратите е уништена еквиваленцијата. Пишано е она а=б, а точно е а=-б кое не е напишано. Тука е грешката.
Е така де. sqrt(x^2)=|x|. Така е дефиниран корен, ама кога решаваш равенка правиш еквивалентни трансформации. И така, ако дојдиш пример до ваква равенкаЏабе толку реферати.
sqrt(x)=|x|