Стратегиски Бомбардери

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Ако врне тогаш ништо од стелтот.T.e неговата супер невидлива кожа е многу осетлива на секакво временско влијание.Затоа и никогаш не се распоредени никаде освен во матичните бази каде се во хангари под строго климатизирани услови.

За неговата цена мислам дека ова е едно од најглупите работи направена.Ако се земат во обзир односто вложено добиено т.е цената во однос на перформансите заклучокот е дека е најнајглупиот авион.Исто како место џип во Ирак да користат Бугати вејрон за патролирање по улиците.Жива глупост.

S

smart ass

Гостин
a sto e so plazma stelt tehnologijata?
Ти кажи ми првен што е плазма,ако не кажеш за 15 мин анестезија ќе ја прашам.....и ќе одговори точно.

Кај Б-1...невидлива ракета

24× AGM-158 JASSM

Истата ја има и Б-2,туку ти си мислел на ALBM,има и тоа

AGM-48 Skybolt...Скоро 2000 км,но оригиналните планови биле за Б-52

Tu-160 колку што знам располага со следново,од каде и не гледам потреба да биде "stealth":
The Kh-55 (Russian: Х-55; NATO:AS-15 'Kent'; RKV-500;) is a Soviet/Russian air-launched cruise missile

Баш поради тоа што го носи треба да биде стелт....таков авион се открива(а и често го пратат...)...предвреме и немa голема можност односно срвајрбилити посебно при Дееп Стрике мисии..

Нема ALBM Tu-160 туку ALCM.(за крстосувачки ракети има одбрана соодветна...Скадови куткаа не па крстосувачки.

Туку вакуум бомбата им е закон на Русите...Појака и од MOAB-оваа во ирак беше употребена.

Инаку за новата варијанта на Б-1Р-поточно ќе може да користи и Амраам ракети-т.е да уништува непријателски авиони.

Инаку да Имаат ALBM америте но и ALCM.

Гам-87 имаше интересен псевдоним,ал не ми текнува ама и јака боева глава 1.2 мегатона..:toe:

Но во мали количини е,а и стара е.

"Ако зборуваме за ефективноста на оружјето JDAM Mk-84 а и пенетраторот BLU-109....блок 30 предизвикува морници кај непријателската војска"

Ме интересира кој е дометот на еден ваков JDAM споредбено со дометот на денешниве ПВО(s-300,s-400

Па имај предвид дека станува збор за стелт,а и не мора тој да напаѓа,може и Б-1 со Стелт ракета AGM-158 JASSM,има домет доволно за да го неутрализира системот,

А BLU-109 е нуклеарно оружје-никој не би го користел против ПВО-туку во војна,би одговарало да уништиш дивизија,или друга стратешка Цел.

JDAM не се 100% прецизни мислам имаат некое отстапување од 5 метра.

Но да погоди команден центар-не ќе да е тешко,и они не се баш по дометот-бомбие JDAM кои се наведуваат кон целта го прават тоа употребувајќи ја земјината гравитација и воздушната струја.....

С-300 е опасен за авиони кога истите се поблизу до него,но на поголема оддалеченост)еве 300км,и не е баш закана за авион(конкретно С-400-за заштита од би требало балистика да е добар).:toe:

"Ако зборуваме за ефективноста на оружјето JDAM Mk-84 а и пенетраторот BLU-109....блок 30 предизвикува морници кај непријателската војска"

Ме интересира кој е дометот на еден ваков JDAM споредбено со дометот на денешниве ПВО(s-300,s-400)

Tu-160 колку што знам располага со следново,од каде и не гледам потреба да биде "stealth":
The Kh-55 (Russian: Х-55; NATO:AS-15 'Kent'; RKV-500;) is a Soviet/Russian air-launched cruise missile similar to the AGM-86 ALCM. Designed by MKB Raduga, it has a range of up to 3,000 km (1,620 nmi) and can carry conventional or nuclear warheads. It was to be launched exclusively from bomber aircraft. It has spawned a number of conventionally armed variants mainly for tactical use, such as the Kh-65SE and Kh-SD, but only the Kh-101 and Kh-555 appear to have made it into service. Contrary to popular belief, the Kh-55 was not the basis of the submarine- and ground-launched RK-55 Granat (SS-N-21 'Sampson' and SSC-X-4 'Slingshot').

Има ли нешто слично и кај америчкиве бомбардери пошто не ги пратам баш??
a sto e so plazma stelt tehnologijata?
Ти кажи ми првен што е плазма,ако не кажеш за 15 мин анестезија ќе ја прашам.....и ќе одговори точно.

Кај Б-1...невидлива ракета

24× AGM-158 JASSM

Истата ја има и Б-2,туку ти си мислел на ALBM,има и тоа

ГАМ-87()1.2 мегатона)...Скоро 2000 км,но оригиналните планови биле за Б-52

The Kh-55 (Russian: Х-55; NATO:AS-15 'Kent'; RKV-500;) is a Soviet/Russian air-launched cruise missile

Баш поради тоа што го носи треба да биде стелт....таков авион се открива(а и често го пратат...)...предвреме и немa голема можност односно срвајрбилити посебно при Дееп Стрике мисии..

Нема ALBM Tu-160 туку ALCM.(за крстосувачки ракети има одбрана соодветна...Скадови куткаа не па крстосувачки.

Туку вакуум бомбата им е закон на Русите...Појака и од MOAB-оваа во ирак беше употребена.

Инаку за новата варијанта на Б-1Р-поточно ќе може да користи и Амраам ракети-т.е да уништува непријателски авиони.

Инаку да Имаат ALBM америте но и ALCM.

Гам-87 имаше интересен псевдоним,ал не ми текнува..:toe:

Но во мали количини е,а и стара е.

Ме интересира кој е дометот на еден ваков JDAM споредбено со дометот на денешниве ПВО(s-300,s-400

Па имај предвид дека станува збор за стелт,а и не мора тој да напаѓа,може и Б-1 со Стелт ракета AGM-158 JASSM,има домет доволно за да го неутрализира системот,

А BLU-109 е нуклеарно оружје-никој не би го користел против ПВО-туку во војна,би одговарало да уништиш дивизија,или друга стратешка Цел.

JDAM не се 100% прецизни мислам имаат некое отстапување од 5 метра.

Но да погоди команден центар-не ќе да е тешко,и они не се баш по дометот-бомбие JDAM кои се наведуваат кон целта го прават тоа употребувајќи ја земјината гравитација и воздушната струја.....

С-300 е опасен за авиони кога истите се поблизу до него,но на поголема оддалеченост)еве 300км,и не е баш закана за авион(конкретно С-400-за балистика е добар).

.

.Жива глупост.

хеее колку има уништено само....таа глупост ехеејј

Едно си во право
За неговата цена мислам дека ова е едно од најглупите работи направена.Ако се земат во обзир односто вложено добиено т.е цената во однос на перформансите заклучокот
Да апсолутно точно од тој аспект гледано Кост бенефит...од економски ,но од воен не би рекол(иако 21 се многу....5 ќе биле доволно,2.1 милијарда долари за ЕДЕН Б-2...а за ‘ милијарди имате.....Закон носач на авиони....прескап е дефинитивно.

Знаеш митови што се-ова е еден бидејќи нема врска времето...туку брзината повеќе.

Ако врне тогаш ништо од стелтот.T.e неговата супер невидлива кожа е многу осетлива на секакво временско влијание.Затоа и никогаш не се распоредени никаде освен во матичните бази каде се во хангари под строго климатизирани услови

Не е тоа.:nenene:
The B-2 makes heavy use of titanium for structural elements, with much of the rest of the aircraft built of carbon-reinforced plastic (CRP) material. Large CRP skin assemblies are used to make the aircraft as "seamless" as possible, reducing radar reflections. The principle of seamlessness also means that the number of access panels has been minimized, reversing the trend of the past decades to provide maximum maintenance access. Maintenance access is mostly provided through absolutely essential apertures, such as the bombbays and crew boarding hatch. There are also no drain holes, with drainage flowing into collectors that are emptied on the ground.

Туку се чува во хангар поради друга причина-навистина бара посебна температура-но тоа не е ништо негативно,имено таа температура е потребна баш поради бојата и првиот слој,или поточно првиот слој(за време на мисија нема проблем-т.е не ја компромитира....да беше така од САД во Ирак има промена на време...ќе беше видлив-па и соборен може:toe:),кој помага за авионот да биде невидлив-тој слој е специфичен и при големи брзини се декомпозира...затоа посебна температура....

Како и да е сепак е невидлив и без првиот слој-тоа е докажано...но ова е само мерка на претпазливост,бидејќи знаете каде заврши F-117 кој беше соборен во Југославија....епа америте неќат НИ СЛУЧАЈНО парче B-2 да им дојде при рака на русите.

А ако врне, што?
Ништо посебно,ќе влијае троа на на звучната невидливост-ништо повеќе.

Но не доволно да биде детектиран.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Б-2 е невидлив само ако замижи човек.

But a new US government report has put a dampener on the B-2 "Stealth" bomber's reputation. If you leave the airplane in the rain, the report reveals, its special powers rapidly erode: the composite coating that absorbs radar signals is destroyed by water.
http://www.independent.co.uk/news/stealth-bomber-is-invisible--as-long-as-it-doesnt-rain-1246484.html

Значи материјалот со кој е премачкан и кој го прави ,,невидллив,,(терминов е интерессен во најмала рака и точен ако целите кои се напаѓаат се во Сомалија) е подложен на распаѓање при секаков контакт со дожд,влага и заради тоа мора во многу кратко време да се врати во специјален хангар или одново да се премачкува.Настрана муабетот што при било каков контакт со временски неприлики свети на радарите.Досега се знае дека само матичните бази во Мисури,Диего Гарсиа во пацификот и базата Гуам се способни да го одржуваат авионот т.е секоја мисија мора да се врши од нив.Затоа и 99-та летаа дури од Мисури за да фрлат бомби во Србија во мисии кои траат по 30 и кусур саати.Па ако ги наврне по пат отидоа милијарди.
Во превод авионов е прикаски за мали деца(држави).Невидлив.

Може на б-52 вода да му носи.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Тоа е само теорија,и има многу работи заради кои е тешко да се изведе или да има практична употреба.

ПС Не знам што всушност сте запнале со оваа ,,невидливост,,.
Стелт не е никаква невидливост туку намален радарски одраз.БТВ б-2 има поголем одраз од ф-117 т.е е повидлив.

S

smart ass

Гостин
the composite coating that absorbs radar signals is destroyed by water.
Да композитно ќе рѓоса:vozbud:....не,грешка си се смета дека станува збор за некој поликарбонат.

БТВ б-2 има поголем одраз од ф-117

Тука немаш основ-првиот е стратегиски бомбардер-што значи поголеми димензии и посебни стандарди,специфична градба....

Можеш невидливоста на B-2 да ја споредиш со Б-1,ту-160 бидејќи тие се стратегиски бомбардери.

B-2...во споредба со Ту-160 и Б-1 е дефинитивно невидлив,првиот има одраз 1000 пати помал од "конкурентите".

А индипенденс.:pos2:..знаат немај мака,колку што знаат кој тип на поликарбонат е слојот.....премачкувањето е хиперболизирано,а има и верзии дека нема слој,туку демек самиот слој се средува на одредена температура.:pos2:

Затоа и 99-та летаа дури од Мисури за да фрлат бомби во Србија во мисии кои траат по 30 и кусур саати.Па ако ги наврне по пат отидоа милијарди.
Всушност рекордери се-44 часа е најдолгата мисија...колку би можел Ту-160 или Б-52.

Може на б-52 вода да му носи.

Не се вели така...пред се зависи од мисијата-Б-2 е правен дасе пробие незабележан длабоко во тогашен СССР и да направи пуздер,а денес ете и се модификува...и сеуште се модификуватуку велат Б-52 ќе го користеле до 2025.Рекордер ќе биде по рок на употреба.

А и ако не беше невидлив Б-2...досега требаше.....

ПС Не знам што всушност сте запнале со оваа ,,невидливост,,.
Стелт не е никаква невидливост туку намален радарски одраз.
Никој не запнал,ова е тема за стратегиски авиони-не за стелт технологија.

Но.

Бидејќи Б-2 може да уништи дивизија со 34 килотона бомба,а притоа непријателот да мисли дека е птица...поелоквентно на радар,стелт авионите се "гледаат" како јато птици....и замислете изненадно,длабоко во ваша територија симултано ви уништуваат армија,енергетика,индустрија......од јато птици.

eve Smart ASS
pogledaj a objasni

imas uste na youtube

Ајде де....полесно би бил лоциран поради електрониката т.е целосната компјутеризација-нејзината активност не се крие(ај инфрацрвената,радарската ја средија),ама електронската активност може да биде детектирана,и ако на радар имате баш кај јатото птици таква активност....-лансирај:vozbud:

Член од
10 јуни 2005
Мислења
413
Поени од реакции
145
s

Кога сме кај стелтот и неговото потекло:

Lockheed incorporated in its program paper written by a Russian physicist Pyotr Ufimtsev in 1962 titled Method of Edge Waves in the Physical Theory of Diffraction, Soviet Radio, Moscow, 1962. In 1971 this book was translated into English with the same title by U.S. Air Force, Foreign Technology Division (National Air Intelligence Center ), Wright-Patterson AFB, OH, 1971. Technical Report AD 733203, Defense Technical Information Center of USA, Cameron Station, Alexandria, VA, 22304-6145, USA. This theory played a critical role in the design of American stealth-aircraft F-117 and B-2.[10][11][12] The paper was able to find whether a plane's shape design would minimise its detection by radar or its radar cross-section (RCS) using a series of equations[13] could be used to evaluate the radar cross section of any shape. Lockheed used it to design a shape they called the Hopeless Diamond, securing contractual rights to mass produce the F-117 Nighthawk.

http://www.centennialofflight.gov/essay/Evolution_of_Technology/Stealth_tech/Tech18.htm

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Да композитно ќе рѓоса:vozbud:....не,грешка си се смета дека станува збор за некој поликарбонат.
Грешка сум нормално оти ти викаш така.Тоа е апсолутна вистина.

пред се зависи од мисијата-Б-2 е правен дасе пробие незабележан длабоко во тогашен СССР и да направи пуздер,а денес ете и се модификува...и сеуште се модификува
Ех?А знаеш што е проблемот во твоево ,,апсолутно,, тврдење?Кога првиот б-2 излегол од фабрика и бил предаден во употреба СССР не постоел.

Бидејќи Б-2 може да уништи дивизија со 34 килотона бомба,а притоа непријателот да мисли дека е птица...поелоквентно на радар,стелт авионите се "гледаат" како јато птици....и замислете изненадно,длабоко во ваша територија симултано ви уништуваат армија,енергетика,индустрија......од јато птици.
А мраморецот нели ја виткаше чоколадата.....

Инаку ај и една слика од б-2 сликан над Србија

Член од
30 декември 2007
Мислења
792
Поени од реакции
327
Ама забораваш дека јато птици се движи со макс 100 км на час , а авионов со некои 700 километри на час на 30 000 стапки.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.374
Поени од реакции
5.008

И ако непријателот е од пештера излезен, лоботомиран....тогаш да.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ама забораваш дека јато птици се движи со макс 100 км на час , а авионов со некои 700 километри на час на 30 000 стапки.

Е сега и ти не расипувај филм, добар аргумент беше со јатово птици.

Излегува дека за да ги онеспособиш “птициве“ доволно е да предизвикаш врнежи, што со денешните технологии е мачкина кашлица.

Затоа “птициве“ може да се опасни само во бомбардирање на пустинските цели.

Башка, според мене, залудно е трошење на скапи воени решенија, кои никогаш не се докажуваат во пракса.
Авиони, тенкови, бродови сето тоа може да се изгради,купи и сл. меѓутоа високо обучен воен кадар, односно школувана војска е не се создава преку ноќ.

Затоа Американците може да го имаат и најнајебаносуперсоничниот невидлив бомбардер, кога на терен се немоќни со полуглавците кои ги регрутираат да гинат ко глинени гулаби.

S

smart ass

Гостин
Грешка сум нормално оти ти викаш така.Тоа е апсолутна вистина.
Не ме разбра очигледно,и не е тоа ја што велам апсолутна вистина(ој у филозофија-таква вистина нема-бујрум има тема во тој подфорум.)..

Слојот....не се декопозира од водата,туку од силата на триењето.
Но се разбира не влијае на мисијата.

Еве пишав овде.

Туку се чува во хангар поради друга причина-навистина бара посебна температура-но тоа не е ништо негативно,имено таа температура е потребна баш поради бојата и првиот слој,или поточно првиот слој(за време на мисија нема проблем-т.е не ја компромитира....да беше така од САД во Ирак има промена на време...ќе беше видлив-па и соборен може),кој помага за авионот да биде невидлив-тој слој е специфичен и при големи брзини се декомпозира...затоа посебна температура....односно хангар.

Како и да е сепак е невидлив и без првиот слој-тоа е докажано...но ова е само мерка на претпазливост,бидејќи знаете каде заврши F-117 кој беше соборен во Југославија....епа америте неќат НИ СЛУЧАЈНО парче B-2 да им дојде при рака на русите

За ова што го пиша....епик феил.
Ех?А знаеш што е проблемот во твоево ,,апсолутно,, тврдење?Кога првиот б-2 излегол од фабрика и бил предаден во употреба СССР не постоел.
Ех?А знаеш зошто-бидејќи Б-2 години наназад БИЛ ПЛАНИРАН ЗА СССР-Планирале да произведат дури 90 летала,и претходно кажав,распадот на СССР ги спаси САД од непотребни трошоци....

Во САД кога се работи за одреден проект се поставуваат одредени барања и критериуму,кои согласно воената доктрина(за време додека постоелСССР) треба да бидат задоволени,конкретно пентагон барал летало кое ќе може незабележано да влезе длабоко во непријателска територија и да нанесе удар-Концептот на Нортроп Груман ги исполни барањата,но логично СССР се распадна првобитниот план за над 90 летала....беше откажан и имаме денес 21-што сметам дека и тоа е многиод економски аспект 3-5 се доволно....многу е скап 2.2 милијарди..уствари премногу...

Ова е како абрамс...само во воздух-и абрамсот е трошок исто:toe:

Затоа Американците може да го имаат и најнајебаносуперсоничниот невидлив бомбардер, кога на терен се немоќни со полуглавците кои ги регрутираат да гинат ко глинени гулаби.

Мала исправка-мамини мази,а пак британската војска се бунеле оти ги шибнале на групно бањање....да штедат.

инаку B-2....е докажан,никој не е глуп да троши толку пари за феил проект,и се разбира дождот нема никаква врска со слојот...туку силата на триењето.:toe:

S

smart ass

Гостин
Ајј ќерата сум селектирал текст:tapp::tapp:

Ај налет

И ако непријателот е од пештера излезен, лоботомиран....тогаш да.
Еве непријател со Солидна САМ....па што се случи...ако зборуваме за ефикасноста.

Missouri flew only three percent of the allied
combat sorties but destroyed 33% of the targets.

Using the Joint Direct Attack Munition (JDAM)
and augmenting that weapon’s through-theweather
accuracy with its on board GPS-aided
radar, B-2s hit 84% of their targets on the first
strike and averaged 15 targets attacked per sortie
.
Not only were no B-2s lost; there is no evidence
that they were even detected, much less tracked
Инаку за материјалот...

One such coating, also called iron ball paint, contains tiny spheres coated with carbonyl iron ferrite. Radar waves induce alternating magnetic field in this material, which leads to conversion of their energy into heat
Конкретно карбонилот има "сфери" од Т.Н Полиметилметакрилат.

П.С има и втор слој кој влијае на радарскиот бран исто како што реагира светлината кога минува низ призма.

П.С хуман ако веќе пишеш за авион(како ту-160) би било добро да дадеш вовед и карактеристики троа-не само слики.

за Ту-95 Bear:vozbud:

Ќе пише некој??

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Слојот....не се декопозира од водата,туку од силата на триењето.
Но се разбира не влијае на мисијата.
Значи авионов не би требало воопшто да лета,освен повторно ако Б-2 е невидлив и за законите на физиката па кога лета не постои триење со воздухот.

Кога веќе си почнал тема и ставаш авиони барем поштеди не од Буш митологија за невидливи авиони,супероружја и пуздер сценарија.

S

smart ass

Гостин
Значи авионов не би требало воопшто да лета,освен повторно

Кога веќе си почнал тема и ставаш авиони барем поштеди не од Буш митологија за невидливи авиони,супероружја и пуздер сценарија.
Сега нема врска буш....мислам очигледна ти е мојата наклонетост кон републиканците-да не ги мешаме.

Види сега при триењето,во загреана материја знаеме молекулите како се однесуват..на некој начин се altered,ова пак е предуслов за да

Radar waves induce alternating magnetic field in this material, which leads to conversion of their energy into heat
или поточно
"сфери" од Т.Н Полиметилметакрилат.
Чија РАМ особина е минимална доколку леталото стои на земја...Т.е

Брзината е предуслов за оваа реакција.

ако Б-2 е невидлив и за законите на физиката па кога лета не постои триење со воздухот.
И кога не лета постои триење со воздух и пред хангаро и после него.:wink:....
За законите на физиката не е невидлив,туку за денешниот ПВО систем и Радари Е Невдлив-мора други методи,можно е по јаката електроника да биде откриен...таа "аномалија" не може да ја скрие.
дури и топлотниот одраз да го намалат-додавајќи му на моторт материја која ја намалува температурата.

Така да и овде авионот има Предност...

Лошо е да им се зголемува моќноста на радарите(за да добијат на домет) бидејќи така се уште понепрецизни..

т.е Радарскиот бран го претвара во енергија,нели за да не се врати...во секој случај премногу скапо летало.а и премногу им се во употреба....трошоци:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom