ZoraNaSlobodata
Чоечко суштество
- Член од
- 5 ноември 2008
- Мислења
- 2.736
- Поени од реакции
- 111
Постои и е 1,само прашање на IQ e колку брзо ќе се сфати.Бројов е невозможен и не постои во реалноста.
Постои и е 1,само прашање на IQ e колку брзо ќе се сфати.Бројов е невозможен и не постои во реалноста.
Не :nenene: Јас мислам дека е невозможно бројов да биде претставен на оска. Бројот бесконечно се доближува до 1 но никогаш не го стигнаува, бројот не е точно определен за да се прикаже на оска. Барем јас така мислам.Претставете ги двата броја (1 и 0.(9)) на бројна оска, бескрајно зумирајте во оската и ќе приметите дека 0.(9) секогаш ќе се приближува до 1 но никогаш нема да го стигне т.е. да биде еднаков на 1. Така ми кажува логиката, ама може и другово да е точно...
Математички е глупо да се каже 1=0,(9).
Прочитај ги последните неколку страници ќе видиш шо е работата.Не :nenene: Јас мислам дека е невозможно бројов да биде претставен на оска. Бројот бесконечно се доближува до 1 но никогаш не го стигнаува, бројот не е точно определен за да се прикаже на оска. Барем јас така мислам.
0,9(9) е всушност претстава за 0,9+0,09+0,009+........0,9(9)=1?
Епа земете предмет долг 0,9 метри и предмет долг 1 метар.Исти се?
еј ако го тупите тоа со тежнеењето ондак ај да не го делиме 1 со 3...0,9(9) е всушност претстава за 0,9+0,09+0,009+........
да се напише 0,9(9)=1 е точно, но поточно е да се напише 0,9(9)=1-
1- значи дека тој број тежнее кон 1 од лево но никогаш нема да биде 1.
Па да де.:helou:еј ако го тупите тоа со тежнеењето ондак ај да не го делиме 1 со 3...
пошо и 1/3 не е 0.(3) туку неможе да се дели ради тоа што секогаш ќе ги собереш 3те дела, колку и да се долги редиците у периодата никогаш нема да добиеш 1....
значи 1/3 е ПРИБЛИЖНО 0.(3)
ако веќе така гледаме
Благодарам што ме просветли што е математика, а што не е. Засекогаш ќе останам нем во светот на математиката.....
А види шо пишува овде.Математички е глупо да се каже 1=0,(9).
Пологично е 0.(9)1, што и е точно:salut:![]()
Over and out
...wikipedia напиша:This equality has long been accepted by professional mathematicians and taught in textbooks.