Се дотерувате за себе лично или за да изгледате убаво пред другите?

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Aко го прочитате обично прашањето сигурно дека одговорот 99% ќе биде дека се дотеруваме за себе.

НО, реално ако сакаме да сме си убави на себе тогаш зошто повеќето дома сме во обични пижами, стари тренерки, ако не искачаме неколку дена или учиме дома се запуштаме па машките не се бричат, женските забораваат да се исчупаат, да се налакираат и слично. Ако се дотеруваме само за себе тогаш убави треба и дома да бидеме.
А ние во глобала кога треба да искочиме во град секогаш гледаме нешто модерно, убаво склопено да е, а да не зборам ако купиме ново парче гардароба мора веднаш да се испере и да го износиме за нормално искрени да сме да го видат пријателите и луѓето околу нас. А секако и дека ни прија кога некој ќе не загледа како сме облечени или ако слушнеме некои девојки околу нас да речат леле види какви чевли убави има! И ние се гордееме со тоа! Повеќето девојки сигурно имаат чевли дома на штикла кои откако ќе ги носиме цел ден лежиме во кревет од што не болат нозе но пак ги носиме само за да сме убави пред другите.
Значи во глобала во ред е што се облекуваме за лично да си се допаѓаме, НО се дотеруваме најчесто само за другите тоа да го забележат. Не мислите така?

pAnDa`

Original..
Член од
5 ноември 2009
Мислења
578
Поени од реакции
35
Па се дотерувам воглавном за мене, али секојпат пратам мода и сакам да изгледам Cool.:wink:

Б

Бат Елохим

Гостин
се одржува хигиена за себе и се изгледа уредно за себе, ама дотерување за себе е приказна. Е сега кој колку сака да признае..

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Нормално дека тоа што сакаме да го носиме, сакаме и да биде забележано, ама не би рекла дека најчесто се облекуваме за да изгледаме убаво пред другите. Имало луѓе кои ме напнувале за одредени парчиња облека зошто ги носам, затоа што они сметаат дека тоа не чини, ама јас сум си продолжила да ги носам, затоа што изгледало убаво за мене.
Баш мислам дека човек се облака пред се за да си се допадне на себе, ако си се допадне на себе, и ако му се свиѓа тоа што го гледа во огледалото, ќе се осеќа послободен и пополн со самодоверба, а така и другите ќе го приметуваат.
П.С. Одговорот би бил и едното и другото. :)

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
се одржува хигиена за себе и се изгледа уредно за себе, ама дотерување за себе е приказна. Е сега кој колку сака да признае..
Многу убаво кажано. Уреденост и хигиена за себе, ама кога се дотерувам гледам убаво да се чуствувам во тоа нормално, но секако и да бидам и заприметена од другите околу мене.

Ете пример свечена гардароба. За на свадби и матури не фрламе неколку илјадарки за фустани, чевли, накит, па одиме на фризер, па на маникир, па на шминка само да сме убави за себе. Го правиме тоа за да бидеме забележани од другите!

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Се дотерувам за да заведам што повеќе од спротивниот пол и да доживеам лично задоволство.

Значи за себе.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Се дотерувам за да заведам што повеќе од спротивниот пол и да доживеам лично задоволство.

Значи за себе.
Не, значи за да им се допаднеш на другите, дури и по цена тоа што го носиш да не ти се допаѓа.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Не, значи за да им се допаднеш на другите, дури и по цена тоа што го носиш да не ти се допаѓа.
За себе, не по цена ако тоа не ми се допаѓа.

Кога некој се дотерува "за себе" и за да бидат приметени сигурно не се облекуваат во народни носии или униформа од комуналец, си се облекуваат како што сакаат тие.

Јас си се дотерувам убаво, како ми се допаѓа, за да заведам личности од спортивниот пол, за мое лично задоволство т.е. за себе.

Lucy in The Sky

A girl with kaleidoscope eyes
Член од
8 март 2009
Мислења
304
Поени од реакции
34
Па прво се дотерувам за себе самата. За да си се чувствувам убаво и да имам самодоверба. А кога се чувствувам убаво, ќе бидам весела и насмеана и така ќе изгледам убаво и за другите :)

Sally

Paranoid android
Член од
22 август 2008
Мислења
1.279
Поени од реакции
170
Никогаш не сум носела работи на себе шо мене не ми се допаѓет, а им се допаѓет на другите. Во глобала носам алишта шо се чувствувам комотно во нив и истовремено доволно елегантно,спортски за наменетата пригода, ретко кога би се облекла некако поради мислењето на другите.
Ова е реално кажано:).

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
Сакам да сум задоволна од својот изглед и да ми е удобно во сопствената кожа. Се дотерувам за себе.
Но, сакам и на дечко ми да му изгледам убаво, а покрај него и на моето друштво и неговото друштво и секаде каде одам да изгледам убаво. Се дотерувам за другите.
Значи за двете.

Добриот збор е секогаш добредојден, секому му годат комплименти, а никој нема да те пофали, ниту пак да се загледа во тебе, ниту пак ќе оставиш впечаток ако си направила комбинација на која тотално си и ги утнала боите или пак, носиш облека која не ти одговара на личноста. Се ставаш себеси пред другите, секако..но, се облекуваш и за да бидеш во склоп со околината.
За да изгледаш убаво пред другите, мораш да се дотераш СЕБЕ :)

Fragola

највкусната јагодка..
Член од
25 септември 2009
Мислења
301
Поени од реакции
7
Значи најискрено секогаш коа ќе се облечам,прво шо ми е битно коа ќе се погледнам у огледало, е мене да ми се допадне одразот и тоа што ќе го видам(не одам со мислата,дали ќе му се свиѓа на дечко ми,на другарките и сл)..не сум некоја шо многу се дотерува,ама сепак нормално постои оној мал дел дека би ми било драго и убаво да добијам комплимент дека и на некој друг му се допаднало тоа како изгледам..би рекла на крај сепак дека е тоа као комбинација од двете работи,се дотеруваме и за себе,но и за а им се допаднеме на другите луѓе,што е и нормална појава..:wink:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
За другите :)
Јас и у врска која ја сметам за стабилна се запуштувам понекогаш. Мада знам дека не е убаво :)

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Дотерување за другите т.е. според пригодата и местото.
Нашколо знаев да одам и по тренерки,ама во дискотека глупо се осеќам да сум по тренерки облечена, а таму сите на штикли, дотерани.. [пример]
Во таква смисла дотерувањето е за другите, но кога излегувам гледам и да не сум све ми боје лепо стоје на мене.

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Што вие подразбирате по дотерување?
Мене дотерување ми е, ставање накит, шминка, облакање несекојднвени парчиња облека, кои не можеш да ги носиш за „дневна шема“.
Значи, ретко се дотерувам. Гледам да ми е удобно, таков ми е и стилот, лежерен. Не претерувам никогаш.
Во случај да не сфативте, сакав да кажам дека се „дотерувам“ за другите, да не го „брукам“ друштвото, пошто јас искрено, било каде би отишла на патика и спортска јакна.

Kajgana Shop

На врв Bottom