VoniVaraS
Искусен :)
- Член од
- 20 април 2009
- Мислења
- 543
- Поени од реакции
- 328
Јас апсолутно не гледам никаква логика па ни во твоето докажување дека сме “Антички-славо-македонци“Историски гледано, настрана од човековото право на самоопределба, потенцирањето на едниот дел - Словенството, а изоставувајќи ги другиот - предсловенскиот дел, интерпретирајќи ја денешната исполитизирана историја дека Словените се дојденци, а ние сме Словени, тогаш незнам со кое ИСТОРИСКО право можеме да се нарекуваме Македонци.
Тогаш според сите логики, кои најагресивно ги потенцираат Грците, ние можеме да бидеме - историски гледано - само Славомакедонци, со дефинитивен предзнак дека не се работи за домороден народ.
Не ја читав детално цела тема ама ми запна за око твоето тврдење дека Александар Македонски бил словен или така нешто. Ако е така значи ни ти немаш никаков проблем да се наречеш славо-македонец само им контрираш на “дојденците“ од 6 век кои што исто викаат дека се славо-македонци ама ти си “антички“. БРАВОС успешна мисија.
На било кој светски универзитет ако поставиш прашање:
Што е Македонија?
Ќе го добиеш единствениот валиден и точен одговор а тоа е:
Македонија е регион (област) односно географски поим.
Ако прашаш што е Р. Македонија?
Тогаш одговорот е: Република Македонија е ДРЖАВА.
Александар Македонски е МАКЕДОНСКИ по територијата МАКЕДОНИЈА, исто како да речеме Итар Пејо - мариовски, не дека е етнички (во денешна смисла) Македонец.
Филип 2 ги обединил, групирал, племињата што живееле на „територијата Македонија“ за да полесно се бранат од напади од останатите околни варварски племиња. Аце сакал да владее со светот па со војската се “прошетал“ до Индија и назад.
Во тоа време немаш народи-нации и немаш класични држави како што ги сваќаме денес.
Од тогаш поминале 2 300 г. , на овие простори имаш разно-разни војни, освојувачи, преселби и секакви мешања и влијанија од надвор. Процентите волку % посто сме ова онлку % сме она, се апсолутно не битни за коментирање. Јас неможам да докажам дека сум директен потомок (или некој негов близок де) на Аце и апсолутно и немам таква потреба.
Јас си го знам семејното стебло до 7 колено наназад тоа е некои 150-200 г. Тоа време одприлика се формираат и народите и државите во денешна смисла и точно си знам кој сум и што сум. Не ми требаат ни проценти ни бајки за некои преодамнешни времиња.
Границите на „етничка-Македонија“ дефинирани за време на отоманската империја во средината на 19 век се разликуваат од границите на „територијата Македонија“, многу зависи која “карта“ ја гледаш.
За време на Берлинскиот конгрес станало збор за АВТОНОМИЈА на „Еничка-Македонија“ населена со НАРОД различен по ЈАЗИК, КУЛТУРА и ОБИЧАИ од околните народи.
За време на Букурешкиот договор се дели токму таа територија на „Етничка-Македонија“.
Народот веќе оформен и признаен од Отоманската империја почнал да се нарекува МАКЕДОНСКИ.
По втората светска војна истиот народ во рамките на СФРЈ слободно се изјаснува и се декларира како македонски народ а тоа право го губи во соседните држави (Бугарија и Грција) и е под постојана пресија.
По осамостојувањето на Македонија (со референдумот) имаш независна и суверена држава со суверен народ Македонски и тоа право никој на светот не смее ти го оспори.
Мене во животот еднаш на попис ме прашале и јас сум се изјаснил како Македонец и друго и не можам да бидам.
Никогаш нема да прифатам да се пишам ни СЛАВО-Македонец нит па СЕВЕРНО или незнам како Македонец.
До каде ќе стигнеме ако продолжиме да се делиме.
Се делиме партиски на СДСМ и ВМРО, се делиме верски православни, католици, муслимани..., се делиме комити, џкембари вакви такви, се делиме ... ни фалеше уште поделбава на Антички и Дојдени СЛАВО-Македонци. До кога вака бе...:nenene:
ПС. ДОМОРОДЕН народ/и имаш само во Америка (северна и јужна) индијанските племиња, и Австралија Абориџините.
Во ЕВРОПА не постои домороден народ.