"Македонски словени" - "Славомакедонци"?

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Историски гледано, настрана од човековото право на самоопределба, потенцирањето на едниот дел - Словенството, а изоставувајќи ги другиот - предсловенскиот дел, интерпретирајќи ја денешната исполитизирана историја дека Словените се дојденци, а ние сме Словени, тогаш незнам со кое ИСТОРИСКО право можеме да се нарекуваме Македонци.
Тогаш според сите логики, кои најагресивно ги потенцираат Грците, ние можеме да бидеме - историски гледано - само Славомакедонци, со дефинитивен предзнак дека не се работи за домороден народ.
Јас апсолутно не гледам никаква логика па ни во твоето докажување дека сме “Антички-славо-македонци“
Не ја читав детално цела тема ама ми запна за око твоето тврдење дека Александар Македонски бил словен или така нешто. Ако е така значи ни ти немаш никаков проблем да се наречеш славо-македонец само им контрираш на “дојденците“ од 6 век кои што исто викаат дека се славо-македонци ама ти си “антички“. БРАВОС успешна мисија.
На било кој светски универзитет ако поставиш прашање:
Што е Македонија?
Ќе го добиеш единствениот валиден и точен одговор а тоа е:
Македонија е регион (област) односно географски поим.
Ако прашаш што е Р. Македонија?
Тогаш одговорот е: Република Македонија е ДРЖАВА.

Александар Македонски е МАКЕДОНСКИ по територијата МАКЕДОНИЈА, исто како да речеме Итар Пејо - мариовски, не дека е етнички (во денешна смисла) Македонец.
Филип 2 ги обединил, групирал, племињата што живееле на „територијата Македонија“ за да полесно се бранат од напади од останатите околни варварски племиња. Аце сакал да владее со светот па со војската се “прошетал“ до Индија и назад.
Во тоа време немаш народи-нации и немаш класични држави како што ги сваќаме денес.
Од тогаш поминале 2 300 г. , на овие простори имаш разно-разни војни, освојувачи, преселби и секакви мешања и влијанија од надвор. Процентите волку % посто сме ова онлку % сме она, се апсолутно не битни за коментирање. Јас неможам да докажам дека сум директен потомок (или некој негов близок де) на Аце и апсолутно и немам таква потреба.
Јас си го знам семејното стебло до 7 колено наназад тоа е некои 150-200 г. Тоа време одприлика се формираат и народите и државите во денешна смисла и точно си знам кој сум и што сум. Не ми требаат ни проценти ни бајки за некои преодамнешни времиња.
Границите на „етничка-Македонија“ дефинирани за време на отоманската империја во средината на 19 век се разликуваат од границите на „територијата Македонија“, многу зависи која “карта“ ја гледаш.
За време на Берлинскиот конгрес станало збор за АВТОНОМИЈА на „Еничка-Македонија“ населена со НАРОД различен по ЈАЗИК, КУЛТУРА и ОБИЧАИ од околните народи.
За време на Букурешкиот договор се дели токму таа територија на „Етничка-Македонија“.
Народот веќе оформен и признаен од Отоманската империја почнал да се нарекува МАКЕДОНСКИ.
По втората светска војна истиот народ во рамките на СФРЈ слободно се изјаснува и се декларира како македонски народ а тоа право го губи во соседните држави (Бугарија и Грција) и е под постојана пресија.
По осамостојувањето на Македонија (со референдумот) имаш независна и суверена држава со суверен народ Македонски и тоа право никој на светот не смее ти го оспори.
Мене во животот еднаш на попис ме прашале и јас сум се изјаснил како Македонец и друго и не можам да бидам.
Никогаш нема да прифатам да се пишам ни СЛАВО-Македонец нит па СЕВЕРНО или незнам како Македонец.
До каде ќе стигнеме ако продолжиме да се делиме.
Се делиме партиски на СДСМ и ВМРО, се делиме верски православни, католици, муслимани..., се делиме комити, џкембари вакви такви, се делиме ... ни фалеше уште поделбава на Антички и Дојдени СЛАВО-Македонци. До кога вака бе...:nenene::tapp:

ПС. ДОМОРОДЕН народ/и имаш само во Америка (северна и јужна) индијанските племиња, и Австралија Абориџините.
Во ЕВРОПА не постои домороден народ. :toe:

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
VoniVaraS си замешал поими малце. Македонците се прва оформена нација во светот. Ова не го тврдам јас туку врвни странски историчари (имам гледано емисија за ова не ми текнува на која ТВ). А тоа дека во Европа не постои домороден народ е најголема глупост што ја имам слушнато. Разјасни си што значи домороден

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
November 05, 2009

European Journal of Human Genetics doi:10.1038/ejhg.2009.194

Separating the post-Glacial coancestry of European and Asian Y chromosomes within haplogroup R1a

Peter A Underhill et al.
MAKEDONCI SO SLOVENSKO GENETSKO POTEKLO:

R-M458 = 3.8%
Znachi ova e 3 genetska studija so mnogu poprecizna rezolucija na podatocite i dajte veke prestanete so toa dali sme ili ne sme sloveni.NE sme ! ,toa e fakt!Koj ne mozhe da go svati ova za mene e idiot od denes pa natamu,pa bilo da e akademik ili pretsedatel.
Vistinskoto prashanje e dali kulturniot i lingvistichki identitet e vo izvorna forma slovenski i nametnat vrz Makedoncite ili e Makedonski i nametnat vrz Slovenite ili e nekakva meshavina kreirana niz mileniumite.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
ПС. ДОМОРОДЕН народ/и имаш само во Америка (северна и јужна) индијанските племиња, и Австралија Абориџините.
Во ЕВРОПА не постои домороден народ. :toe:
Ти знаеш што е домороден народ?

Во 1903 Мисирков ја застапува Македонската национална идеа, а во 1924 ја застапува Бугарската национална идеа.
Ова мора да е според А1, што го слават толку, се знае дека се предавници...

Мене во животот еднаш на попис ме прашале и јас сум се изјаснил како Македонец и друго и не можам да бидам.
Освен ако не си земиш бугарски пасош... :nenene: :nesvest: :pos2:

Филип 2 ги обединил, групирал, племињата што живееле на „територијата Македонија“ за да полесно се бранат од напади од останатите околни варварски племиња. Аце сакал да владее со светот па со војската се “прошетал“ до Индија и назад.
Во тоа време немаш народи-нации и немаш класични држави како што ги сваќаме денес.
Баш во тоа време постојат вистинските НАРОДИ и НАЦИИ, денеска имаш само една огромна измешаност на луѓе...

Македонците се прва оформена нација во светот. Ова не го тврдам јас туку врвни странски историчари (имам гледано емисија за ова не ми текнува на која ТВ).
Точно, ама мислам дека први во Европа.

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
November 05, 2009

European Journal of Human Genetics doi:10.1038/ejhg.2009.194

Separating the post-Glacial coancestry of European and Asian Y chromosomes within haplogroup R1a

Peter A Underhill et al.
MAKEDONCI SO SLOVENSKO GENETSKO POTEKLO:
R-M458 = 3.8%
Znachi ova e 3 genetska studija so mnogu poprecizna rezolucija na podatocite i dajte veke prestanete so toa dali sme ili ne sme sloveni.NE sme ! ,toa e fakt!Koj ne mozhe da go svati ova za mene e idiot od denes pa natamu,pa bilo da e akademik ili pretsedatel.Inaku Slovenite koj doshle vo 5-6-7 vek momentalno
zhiveat vo Grcija.Vistinskoto prashanje e dali kulturniot i lingvistichki identitet e vo izvorna forma slovenski i nametnat vrz Makedoncite ili e Makedonski i nametnat vrz Slovenite ili e nekakva meshavina kreirana niz mileniumite.
Site nezadovolni od pogore kazhanovo mozhat da se zhalat kaj ovie lica i institucii
Peter A Underhill1, Natalie M Myres2, Siiri Rootsi3,4, Mait Metspalu3,4, Lev A Zhivotovsky5, Roy J King1, Alice A Lin1, Cheryl-Emiliane T Chow6, Ornella Semino7, Vincenza Battaglia7, Ildus Kutuev3,8, Mari Järve3, Gyaneshwer Chaubey3, Qasim Ayub9, Aisha Mohyuddin10, S Qasim Mehdi11, Sanghamitra Sengupta12, Evgeny I Rogaev13, Elza K Khusnutdinova8, Andrey Pshenichnov3,14, Oleg Balanovsky3,14, Elena Balanovska14, Nina Jeran3,15, Dubravka Havas Augustin3,15, Marian Baldovic3,16, Rene J Herrera17, Kumarasamy Thangaraj18, Vijay Singh18, Lalji Singh18, Partha Majumder19, Pavao Rudan15, Dragan Primorac20, Richard Villems3 and Toomas Kivisild21
  1. 1Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA, USA
  2. 2Sorenson Molecular Genealogy Foundation, Salt Lake City, UT, USA
  3. 3Department of Evolutionary Biology, University of Tartu, Tartu, Estonia
  4. 4Estonian Biocentre, Tartu, Estonia
  5. 5N.I. Vavilov Institute of General Genetics, Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia
  6. 6Department of Genetics, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA, USA
  7. 7Dipartimento di Genetica e Microbiologia, Università di Pavia, Pavia, Italy
  8. 8Institute of Biochemistry and Genetics, Ufa Research Center, Russian Academy of Sciences, Ufa, Russia
  9. 9The Sulston Laboratories, The Wellcome Trust Sanger Institute, Hinxton, UK
  10. 10Shifa College of Medicine, Islamabad, Pakistan
  11. 11Centre for Human Genetics and Molecular Medicine, Sindh Institute of Urology and Transplantation, Karachi, Pakistan
  12. 12Department of Biochemistry, University of Calcutta, Kolkata, India
  13. 13Department of Psychiatry, Brudnick Neuropsychiatric Research Institute, University of Massachusetts Medical School, Worcester, MA, USA
  14. 14Research Centre for Medical Genetics, Russian Academy of Medical Sciences, Moscow, Russia
  15. 15Institute for Anthropological Research, Zagreb, Croatia
  16. 16Department of Molecular Biology, Faculty of Natural Sciences, Comenius University, Bratislava, Slovakia
  17. 17Department of Human and Molecular Genetics, College of Medicine, Florida International University, Miami, FL, USA
  18. 18Centre for Cellular and Molecular Biology, Hyderabad, India
  19. 19Human Genetics Unit, Indian Statistical Institute, Calcutta, India
  20. 20MZOS, Zagreb, Croatia
  21. 21Leverhulme Centre for Human Evolutionary Studies, Department of Biological Anthropology, University of Cambridge, Cambridge, UK
Correspondence: Dr PA Underhill, Division of Child and Adolescent Psychiatry and Child Development, Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Stanford University School of Medicine, 1201 Welch Road, Stanford, CA 94304-5485, USA. Tel: +1 650 723 5805; Fax: +1 650 498 7761; E-mail: under@stanford.edu
Received 26 June 2009; Revised 23 September 2009; Accepted 24 September 2009; Published online 4 November 2009. ucii...

http://i129.photobucket.com/albums/p217/dpwes/R1a1a7.gif

I dodeka Grcite ne mozhat da ja svarat mandzhava....

...Makes sense, but isn't a 3.8% frequency in Macedonians mathematically lower than a 4.2% frequency in Greeks and an 8.8% frequency in Macedonian Greeks? ...
... If it's accurate that 10% of Greeks are descended from Slavs, and a little over 5% of these Slavic descendants are R-M458 (per this study), who are the other 5%...
...But do the geneticists provide an explanation as to why the frequencies of R-M458 are lower in Makedonija than in Greece if we know...
... No, because I never claimed that Greeks don't have any Slavic admixture. An upper limit of 1/10 for the general Greek population is not very difficult to imagine...
...Even if the Makedoncite are mainly of pre-Slavic stock, how can they have a lower R-M458 frequency than the Greeks if they were historically under the prolonged ethno-cultural influence of the Slavs (i.e. Bulgarians)?
.......nie se ushte palamudime dali sme of Krakof ili Kief?

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Ти знаеш што е домороден народ?

Освен ако не си земиш бугарски пасош... :nenene: :nesvest: :pos2:

Баш во тоа време постојат вистинските НАРОДИ и НАЦИИ, денеска имаш само една огромна измешаност на луѓе...

Точно, ама мислам дека први во Европа.
Домороден народ (домородци) во ЕВРОПА нема, односно сите се домородци. Нациите-народите се дефинират во 18-19 век. во оформените национални држави.

На изолираните континенти Америка и Австралија имаш народи кои што живеат независно илјадници години од европските насилни народи. Тие народи иако поробени од европјаниве и по секакви злосторства, наметнувања на јазик, писмо, религија сепак успеваат да опстанат. Секако во мал број но доволно да посведочат за своето минато со својата посебност во јазик, обичаи, традиција.
Индијанците во Америка ги има нели од најразлични племиња (Сијукси, Апачи...) но во американскиот устав се признаени со заеднико име како НАТИВ-АМЕРИКАНС .
Втор пример ти се да речеме Инките во Перу. Сеуште си живеат таму горе на андите и мислм дека ама баш ич не им е гајле за Шпанците чиј што јазик (шпанскиот) нели е официјален државен. Многу од нив и по 500 г. Шпанско владеење не го ни научиле него си цепаат само на својот изворен јазик.
Трет пример. Абориџините.
До скоро од официјалните власти на Австралија не беа признаени ни како луѓе не па како народ. Австралијанец да речеме згази или убие (од ќеиф) Абориџин не го ни судат не па да го казнат.
Сега Австралиската влада ги призна тие злодела и е воведен данок за зачувување на Домородците и нивната култура, и Абориџините денес добиваат финансии од државата за да можат да опстанат во изворна форма.
Според мене ова се дефиниции за ДОМОРОДЦИ :toe: со кои што владеат ДОЈДЕНЦИ.
Во Европа немаш вакви примери односно сите народи во европа во своето бурно минато толку многу војувале, се освојувале меѓусебно, се истребувале едни со други, се асимилираре меѓусебно преку наметнат јазик, писмо или вера да во 18-19 век единствен начин да се дефинираат било со национални држави, какви што ги знаеме денес така и ги ословуваме нивните жители.
НО исто така имињата на националните држави не секогаш се поклопуваат и со името со кое се идентификува народот во таа држава.
Така ги имаме: Суоми во Финска, Дач во Холандија, Дојч во Германија, Хелени во Грција итн. итн.

Ние сакаме да сме Македонци во Р. Македонија и тоа никој не смее да ни го оспори а уште помалку пак да ни го наметне.

Ова со буграскиов пасош ти е демек виц. МНОГУ СМЕШНО.

За последново да не ја ширам многу само би кажал дека во античко време имаш само жители од некаде и тоа: на градови како Тројанци, Атињани, Спартанци, Вавилонци итн. итн. или жители на области како Македонци, Тракијци, Персијци...
Народи и народности многу покасно се измислени.:toe: :tapp:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Јас апсолутно не гледам никаква логика па ни во твоето докажување дека сме “Антички-славо-македонци“
Не ја читав детално цела тема ама ми запна за око твоето тврдење дека Александар Македонски бил словен или така нешто. Ако е така значи ни ти немаш никаков проблем да се наречеш славо-македонец само им контрираш на “дојденците“ од 6 век кои што исто викаат дека се славо-македонци ама ти си “антички“. БРАВОС успешна мисија.
На било кој светски универзитет ако поставиш прашање:
Што е Македонија?
Ќе го добиеш единствениот валиден и точен одговор а тоа е:
Македонија е регион (област) односно географски поим.
Ако прашаш што е Р. Македонија?
Тогаш одговорот е: Република Македонија е ДРЖАВА.

Александар Македонски е МАКЕДОНСКИ по територијата МАКЕДОНИЈА, исто како да речеме Итар Пејо - мариовски, не дека е етнички (во денешна смисла) Македонец.
Од тогаш поминале 2 300 г. , на овие простори имаш разно-разни војни, освојувачи, преселби и секакви мешања и влијанија од надвор. Процентите волку % посто сме ова онлку % сме она, се апсолутно не битни за коментирање. Јас неможам да докажам дека сум директен потомок (или некој негов близок де) на Аце и апсолутно и немам таква потреба.
Јас си го знам семејното стебло до 7 колено наназад тоа е некои 150-200 г. Тоа време одприлика се формираат и народите и државите во денешна смисла и точно си знам кој сум и што сум. Не ми требаат ни проценти ни бајки за некои преодамнешни времиња.
Границите на „етничка-Македонија“ дефинирани за време на отоманската империја во средината на 19 век се разликуваат од границите на „територијата Македонија“, многу зависи која “карта“ ја гледаш.
За време на Берлинскиот конгрес станало збор за АВТОНОМИЈА на „Еничка-Македонија“ населена со НАРОД различен по ЈАЗИК, КУЛТУРА и ОБИЧАИ од околните народи.
За време на Букурешкиот договор се дели токму таа територија на „Етничка-Македонија“.
Народот веќе оформен и признаен од Отоманската империја почнал да се нарекува МАКЕДОНСКИ.
По втората светска војна истиот народ во рамките на СФРЈ слободно се изјаснува и се декларира како македонски народ а тоа право го губи во соседните држави (Бугарија и Грција) и е под постојана пресија.

Абе бисеру, првин пробај да разбереш што читаш и не ми реплицирај сувопарно за нешто за кое немаш основа.

Етнитетите се формираат во одредена ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ и по неа го добиваат името, бидејќи во нејзини рамки ги оформуваат своите заеднички карактеристики.

Сите племиња кои се наоѓаат на територијата на кралството на Филип се обединуваат под негово име и влегуваат во етногенезата на следната фаза во формирањето на тој идентитет - македонски.

Доколку прифатиме дека дошле Словени, тие исто така се апсорбирани во веќе постоечкиот етнички елемент.

Географските имиња се менуваат, се смениле сите околу нас, нема ниту Илирија, ниту Дарданија, ни Тракија, ни Ахаја, ни Тесалија, ни Спарта итн итн.

Затоа што на тие територии никогаш не се оформил и не се одржал засебен идентитет во историска и национална смисла.

А денешните географски граници ги формираат, пред се', границите на државите, значи политичките граници, не и етничките.

Не знаеш појдовни значења да си објасниш.

Политичките граници на она што го нарекуваш географска, а јас историска Македонија, не се кроени по желба на Македонците, за сега некој да го искористува како аргумент дека Македонија е географски термин, а не означува етнички регион.

Политика овде не ми мешај и глеј помалце да се правиш паметен кога си шупелка.

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
ВониВарнас абе оди легни си машко. Сфати дека земјата не му го дава името на народот, туку народот на земјата.

R

Rigel Kent

Гостин
Домороден народ (домородци) во ЕВРОПА нема, односно сите се домородци. Нациите-народите се дефинират во 18-19 век. во оформените национални држави.

За последново да не ја ширам многу само би кажал дека во античко време имаш само жители од некаде и тоа: на градови како Тројанци, Атињани, Спартанци, Вавилонци итн. итн. или жители на области како Македонци, Тракијци, Персијци...
Народи и народности многу покасно се измислени.:toe: :tapp:

Apsolutno se soglasuvam so ova.Naciite se formiraat po drzavite , na Balkanot zapocnuva po turskoto ropstvo.Kaj zapadnite zemji e mnogu porano.
VO antikata nemalo nacii tuku regioni -drzavi-polisi.
Zosto denes nema Iliri , Trakijci , Daki, Teselijci, Epirci, Spartanci, Atinjani, Trojanci?
Denes ima novosozdadeni nacii koi ne se etnicki cisti -NIKOJA NACIJA APSOLUTNO ne e ednorodna nacija .

E

emission

Гостин
Apsolutno se soglasuvam so ova.Naciite se formiraat po drzavite , na Balkanot zapocnuva po turskoto ropstvo.Kaj zapadnite zemji e mnogu porano.
Zosto denes nema Iliri , Trakijci , Daki, Teselijci, Epirci, Spartanci, Atinjani, Trojanci?
Denes ima novosozdadeni nacii koi ne se etnicki cisti -NIKOJA NACIJA APSOLUTNO ne e ednorodna nacija .

Од тие што ги наброја дали намерно ги испушти Македонците или толку си изгубен кога станува збор за историја. И тогаш и денес постојат Македонците. Другите народи ретко кој може да се пофали со тоа. :smir:

Нација е понов поим и има разлики во толкувањето, ама било нужно да биде воведен заради потребата да се истакнува блискоста на група луѓе помеѓу себе.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726

Што се Египјаните, Кинезите, Персијците, Македонците, Хелените, Феникијците, Палестинците, Израелците, Маите, Инките...?

Региони? Држави-полиси (освен Хелените) ????

Многу версии има господ на овој свет...

skywallker77

realen pragmaticar
Член од
1 октомври 2009
Мислења
223
Поени од реакции
28
Мислам дека Монти Пајтон наместо да презентира Историја, наголемо промовира Политика, и тоа политички ставови кои служат на туѓи интереси.
Треба да се качи в пајтон и да се мафне од форумов, затоа што историски ништо ново не кажува, туку само како папагал ги повторува старите политички пропаганди и извитоперување на Историјата од страна на нашите “добронамерни“ соседи.

Nakratko sakas da kazis deka ni predava Jugoslovenska istorija.Odnosno onaa istorija sto mu odgovara na site osven nas kako Makedonci.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Nakratko sakas da kazis deka ni predava Jugoslovenska istorija.Odnosno onaa istorija sto mu odgovara na site osven nas kako Makedonci.
Не е толку наивен, како што мислиш. Многу убаво знае што кажува и тоа не е само научена историја од учебник за 5-то одд.

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Не е толку наивен, како што мислиш. Многу убаво знае што кажува и тоа не е само научена историја од учебник за 5-то одд.
Зарем во делото насловено како Славјани ,самиот автор не се прашува дали терминот Словени доаѓа од зборовите Слово или Слава?
Па и за едниот и за другиот дава аргументи...
Колку што читам на страна 19 е запишано дека:

“-Македонците ,околу 320 год.пред Христа се преселиле кон Балтичкото море и таму под називот Бодричи си создале нови живеалишта ...’’

или понатаму

-“Македонците имале доволно поводи да се наречат Славјани...’’

Така јас ги читам редовите што се испишани во книгата каде што е наведена тезата која оди во прилогот на она што некој во денешнината поради злоба ја нарекува “Букефализам’’
Григориј Иванович Классен“Нови Материјали за древната историја на Славјаните воопшто и Славјано-Русите’’Москва,1854 год...стр.19

Поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom