ало песимисти... уште сте тука?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.439
Поени од реакции
18.416
Алек... што има ново на берзата? :pop::pop::pop:

Абе заебавајте се вие со него, ама тој сега си ги број паричките, пред три дена купуваше, вчера сабајле изгледа продаваше.

Пара тарапана :vozbud:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Абе заебавајте се вие со него, ама тој сега си ги број паричките, пред три дена купуваше, вчера сабајле изгледа продаваше.

Пара тарапана :vozbud:
Или купува пиштол за да се самоу......:vozbud:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

Пара тарапана
па кај да го занаеш ..може и брои пари :) почна да купува...ја дигна цената на некои акции...паaaa, ако ги продал на време кога качиле ..пред да рокнат у тоа ДУПКАТА...може и ќарил ....за ново SantaFe...:) оние у размер 1:38............:vozbud:

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Некои акции на компаниите, пак, кои изминатите две седмици растеа од пет, па дури до 20 отсто на дневна основа, вчера паднаа и по над десет проценти
И да не ги имал продадено пак си е во ќар.. цените што човекот ви ги постираше ќе бидат постигнати можеби не за месец ама за релативно краток период.

Тоа што мене ме мачи веќе подолг период е една таргет група (веќе не се ни некоја сериозна политичка сила) што е толку исфрустрирана што сите нивни молитви се насочени кон општото уназадување на македонија само поради нивната гола животинска желба за некогаш да се вратат..или уште полошо во случајов на форумов САМО за да кажат гледате ВИ реКОВ јас :( жално ..

Тука НЕ ГИ СМЕСТУВАМ ЛЕАНДРА И уште неколку останати што се често мн коректни и спрема дискутантите и спрема искажаните ставови..

П.С Должам одговор од пред неколку реплики.. ама јбг жената веќе го свари кафето :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.439
Поени од реакции
18.416
И да не ги имал продадено пак си е во ќар.. цените што човекот ви ги постираше ќе бидат постигнати можеби не за месец ама за релативно краток период.

Тоа што мене ме мачи веќе подолг период е една таргет група (веќе не се ни некоја сериозна политичка сила) што е толку исфрустрирана што сите нивни молитви се насочени кон општото уназадување на македонија само поради нивната гола животинска желба за некогаш да се вратат..или уште полошо во случајов на форумов САМО за да кажат гледате ВИ реКОВ јас :( жално ..

Тука НЕ ГИ СМЕСТУВАМ ЛЕАНДРА И уште неколку останати што се често мн коректни и спрема дискутантите и спрема искажаните ставови..

П.С Должам одговор од пред неколку реплики.. ама јбг жената веќе го свари кафето :)
Је*ига партиски мозок, не може, а да не те смести во некоја категорија, а после и да ти залепи етикета.

За разлика од Алек, ти добро знаеш дека не сме 'комуњари' и не можеш да ни речиш еве ги СДСМ -овциве, па ревносен како што си реши на најлесен начин да се справиш со критичарите, залепи му друга етикета, омаловажи ги максимално и чекај да дојдат останатите од твојата екипа за да ги навредуваат.

Затоа што во сивилото на партизирана мисла од 'интелектуалната' позиција и опозиција, не смее да има светлина од независeн ум.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
I? Sto pravime sega? Koj e vinoven za euforijata? Koj e vinoven za padot po euforijata?
A klucno prasanje: koj ke ja opravi sostojbata?

P.S. Alek, gledam ja sovetuvas Leandra (pred tri stranici) deka i fali sex, zosto? Od kade znaes?
Eve, jas licno mislam deka tebe ti nedostiga sex, kako nasusno lepce!
A Leandra si ima zdrav sex, ne mu ja dumaj mnogu, podumaj za sebe si!
I ozbilno, oladi so direktnite napadi vrz nea, ok!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

Наздравје..кафето!! :)..............штета.................................

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Valjda mu se pogodi, se razbira, ako e vo portokalova solja!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Хммм...
Мене економијава не ми е јасна, признавам...ама има едно нешто кое ич не ми е јасно :)
Ако берзата ја „работат“ економисти, а ја работат, сигурно знаат многу повеќе од лаиците како мене околу тоа...
Е, сега, деновите пред извештајот на оние од ЕУ, со кој ни даваат препорака, навистина, растеше тоа индексот, како што читав, вртоглаво...
Последниве 2-3 дена истиот така вртоглаво и паѓа...
Едно здраворазумско размислување ми вели дека и тие сезнајно-семоќни берзански играчи се испопалиле како млади мајмуни во смисол „еве кај и да е у ЕУ сме, па ќе тече мед и млеко“ и ја дигнаа берзата...ама јасно е дека самиот извештај во смисла препорака, е само препорака, па така ама баш ништо нема да се промени, резултира со пад на берзата...т.е. враќање во нормални рамки, а не пад.
Или, можеби ја грешам работата?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Во права насока си Струмикс.Во случај на долг пад на економијата,пораст на невработеноста и недостиг на пари во реалниот сектор,никој не може да внесе оптимизам кој толку ќе ги крене очекувањата.Нити десетте лопати во Бунарџик,ниту најавите за проекти од 55 милиони за вработувања и образование,ниту молбата на фискалната до монетарната да олабави.Берзата е како жив систем дига тепмература и даваш парацетомол и се смирува.Таа реагира на политика,а многу малце на економија.Берзата може да се дигне,како што беше кај нас со медиумска еуфорија за зелено светло за преговори.Но тој раст е еуфоричен раст,кој економски нема на што да се држи,бидејќи оние фирми кој го сочинуваат индексот и што котираат на берзата имаат проблеми.Затоа и се случи шамарот во петоко,чисто за освестување на вечните оптимисти,кој за жал не сфаќаат дека со греење на нереален оптимизам само и наштетуваат на земјава во економски аспект.Берзата за да заздрави,треба да заздрават многу рани кај нас,кој сите ги гледаат освен владатариве.Или во превод,кој високо лета ниско паѓа.И треба време,здравје боже наредната година,ќе почне да заздравува,заедно со реалниот сектор.Нема простор моментално за економска еуфорија,многу сме во минус со неефектвни проекти и неплански трошења.Од данокот неможе да се покрие,казните се мали да ги дополнат загубите,а се прават фраери и не преземаат драстични мерки.Она што лично ме нервира е негирање на проблем,како алкохоличари,наркомани кој велат дека немаат проблем и не се лечат.Додека одат на таа патека,реалистите ќе бидат песимисти,критичната маса прогласена за луда или исфрустрирана,а паметњаковиќи ќе тераат и даље политика за гласови.Така земја не се води напред,така само фотеља се задржува и ништо друго.Но и тоа не е вечно,времето ќе пресуди:smir:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.439
Поени од реакции
18.416
Јас не сум песимист, јас сум вечен оптимист и затоа и коментирам на овие теми, во надеж дека некој ќе го слушни гласот и ќе превземи нешто за тоа што има проблем во моментов во државава.

А проблем има. Македонија со закаснување од 6 месеци влезе во рецесија. Светот веќе излегува, ние влегуваме во последните фази, кога најмногу работници се отпуштаат.

Во светот една по една фирмите бележат раст, но сега се застанати на здрави нозе, ги намалија вработените за третина, а некој и за повеќе. Тоа што фирмите излегуваат од криза е добро за државата, затоа што ќе почне да прибира даноци, ама лошо за милиони кои останаа без работа.

Кризата за тие луѓе, по некои проценки ќе трае во наредниве две години, додека тргне оптимизмот и новите инвестициски циклуси, па да има нови вработувања.

Значи кај нас уште барем 3 месеци ќе бидеме во рецесија, од сегашниве 50.000 отпуштени ќе има по моја проценка уште 40.000 нови без работа во реалниот сектор. Значи мнооооогу луѓе ќе бидат без работа во наредниве година-две.

Не дека нема да се снајдат, Грујо имаше среќа што не ја уништи целосно сивата економија, па повеќето од тие невработени се тепани волци, па ќе се снајдат лево десно за овие година две.

И да завршам, јас како вечен оптимист мислам дека може полесно да ја поминеме кризата, затоа и коментирам на овие теми.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
ЦРН ПЕТОК НА МАКЕДОНСКАТА БЕРЗА

МБИ 10 СО НАЈГОЛЕМ ПАД ВО ИСТОРИЈАТА
Случајно налетав на темава, ви текнува на оптимистов алек34? (малку да ве насмеам во оваа црна економија:)))
Раст на берзата и за три дена најголем пад во историја:pos: оптимистот покус за неколку илјади евра.

Kajgana Shop

На врв Bottom