Книги кои заслужуваат екранизација!

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Бидејќи во скоро време ги читав романите на Петре М. Андреевски: "Последните селани" и "Пиреј", како и "Пустина" од Ѓорѓи Абаџиев, ми падна идеја дека настаните од овие романи можат (и заслужуваат) да добијат и филмска верзија, со што би добиле визуелен приказ и на некој начин би биле достапни пред поголема (и поразновидна) публика. Од друга страна ефектот на промоција на Македонија и Македонецот преку овие книги/филмови кој би се постигнал е далеку поголем од оној што некој (или сите) македонски амбасадор се труди да го пренесе во светот. Плус, подобро да се потрошат 5 милиони евра за квалитетна екранизација и промоција на книга, отколку за себепромоција на Владата и нејзините министри (ова е само добронамерна критика кон средствата што се издвојуваат за рекламите).

7D31014EA541FF4B91B51A54650135D2.jpg

Последните селани е роман посветен на егзодусот на македонските села (масовното иселување и изумирање на селото), на дотрајувањето на последните старци и старици, оставени и заборавени од сите, дури и од своите најблиски.

3F349BCBB7DE254AB1453D3406918489.jpg

Пиреј е еден од најдобрите македонски романи, скапоцен камен во македонската проза, книга која говори за судбината на македонскиот човек во виорот на Балканските војни и Првата светска војна. Преку ликовите на сопружниците Јон и Велика е пренесена апсурдноста на војната како општествено зло и нејзините катастрофални последици за оние кои (во случајов, принудно) се борат, но и за оние кои ги чекаат да се вратат од битките. Во романот се гледа и вечната болка (проклетство) на Македонците, принудени да се борат и да гинат под туѓ јарем, брат против брат, едниот на српска, другиот на бугарска страна.
Метафората во самиот наслов е всушност и порака во книгата, дадена преку пирејот, неуништливата трева, синоним за неуништливоста и непокорноста на Македонецот.

Пустина е првиот македонски психолошки роман, кој за главна тема ги зема душевните состојби и премрежја на двајцата преживеани солунски атентатори, Глигор и Арсо, кои не успеале да загинат во серијата атентати, туку по низа случајности останале живи и заробени од страна на Османлиите. Смртната казна им ја замениле со доживотна робија и оттука започнуваат тегобите и различните приоди и сфаќања за животот, на двајцата атентатори. Eдниот (Арсо) е за смрт, како што им прилега на хероите, “бидејќи живите херои не се херои”, а другиот (Глигор) е за бегство од затворот и продолжување на борбата за каузата, бидејќи смртта за него е предавство, бегање од одговорноста што ја превзеле.

П.С. Филмската верзија на овие дела “по закон” треба да му биде доделена на Милчо Манчевски, докажан како промотор на Македонија и македонските приказни во светската кинематографија. :smir:

Кои книги (од македонски и странски автори) што вам ви оставиле силен впечаток, а досега немале филмска екранизација, заслужуваат да се најдат на големото платно? И дали сметате дека на тој начин истите ќе постигнат подобар ефект кај читателите/гледачите?

Не дека темата не ми се допаѓа... само изборот не знам дали е идеален, но сепак е твој. Исто така, режисерот кој го бираш, треба да се плати, и извини што морам да ја начнам убавата идеологија за патриотизам, ама филмови се прават без помош од влада. Не гледам причина зошто треба “Јас“ да го финансирам филмот а тој потоа да профитира на мој грб.
Да, министерство за култура треба да го одобри проектот, па и да го помогне, па и ако станува збор за промоција на земјата и добро да го помогне, ама во ситуација кај шо не функционира ништо некој да дава милионче за филм за “Пиреј“? Има рацете да му ги искршам... :pipi:

А ако вака од разонода гледаме... “Вештица“ на Венко би била интересна драма, особено што го спомна Милчо, а тој сака таков концепт. :helou:

п.с. Постови само со наслов и без образложение, ќе бидат бришани.

Лоша идеја ептен. Кога читаш книга си создаваш сам слика за ликовите кои се опишани и колку и да е добар филмот за тебе секогаш ќе биде лош зашто во книгата се до најситен детал е опишано и те нервира кога знаеш дека се испуштаат важни делови во интерес на ограниченото време на филмот.

Не дека темата не ми се допаѓа... само изборот не знам дали е идеален, но сепак е твој. Исто така, режисерот кој го бираш, треба да се плати, и извини што морам да ја начнам убавата идеологија за патриотизам, ама филмови се прават без помош од влада. Не гледам причина зошто треба “Јас“ да го финансирам филмот а тој потоа да профитира на мој грб.
Да, министерство за култура треба да го одобри проектот, па и да го помогне, па и ако станува збор за промоција на земјата и добро да го помогне, ама во ситуација кај шо не функционира ништо некој да дава милионче за филм за “Пиреј“? Има рацете да му ги искршам... :pipi:

Изборот е така направен според последните дела кои ме поттикнаа да размислам за филмувана верзија на истите. Не е работата во парите колку што е во волјата да се помогне. Еден милион евра се пари кои се трошат буквално за никави работи во државава: бензин, мебел за пратениците/министрите/претседателот, државни патувања и луксузи од секаков тип, реклами за себепромовирање (на владата), споменици (некои добри, други колку "ради реда")... За тоа не кршиш раце? :smir:
Е сега ако направиш споредба дека истите тие пари кога би се вложиле во филмско дело и дека истото добро реализирано може да го постигне успехот на "Пред дождот", на "Прашина" или на огромната гледаност на "Балканкан", ќе дојдеш до заклучок дека милион евра вложени во добар проект кој за основа има одлична композиција и не се така фрлени пари.
Еве дури и да не е владата како финансиер на филмот, сепак стојам зад идејата дека предложените книги заслужуваат и мора да имаат и своја филмувана верзија. :smir:

@Пропагатор:
Има многу книги кои доживеале филмска екранизација и потврдиле дека напишаното во книгата може добро да се долови и на малиот (и големиот) екран. Сети се на успехот на серијалот Хари Потер и Господарот на прстените, да огромен буџет, специјални ефекти, но имаш и класичен македонски пример за тоа: Црно семе.

Многу пати додека читам сум посакала да постои и филм за книгата каде би можела да ги видам ликовите поинаку од она што јас сум го замислила во глава. Токму тоа го помислив деновиве читајќи ја „Игра во 'ржта“ на Селинџер. Посакав да видам како изгледа тој интернат и момчињата што ги опишува и самиот негов навидум џаболебарски живот со оние „не ми е гајле за ништо“ и „сите се глупи“ ставови.

Исто така би сакала да видам филм и за „Вештица“ ко што спомна и Виктор погоре, мислам дека таква екранизација би предизвикала голем интерес за љубителите на книгата, па дури и на оние што немаат време или волја да ја прочитаат, а ја претпочитаат филмската уметност.

Мислам дека ,,Марта" од Горјан Петревски би била добар филм.
Има случувања, има некаква порака ... интересено би дошло.
Kinda teenage. :)

Или ,,Парадоксот на Диоген" - Томе Арсовски.
Судски процес. Измешано дејство. Психолошко филмче. :)

Само малку тешко да се реализира кај нас. :toe:

Не сум љубител на книги од македонски автори (со чест на исклучоци) али се согласувам дека од "Вештица" би излегол прекрасен филм. Али секоја чест на режисерот кој би се нафатил да го прави филмот.

Инаку од странските автори, верувам дека од секоја книга на Сидни Шелдон би излегол добар трилер, или ако не можат да вметнат се во два саат, мини-серија. Како што имам разбрано, постои серија за неговата If tomorrow comes.

Mислам дека добар филм би можел да се сними и за "Не ми е страв" од Николо Аманити.

Хаха, мислам дека би излегла добра мини-серија во која секоја епизода ќе биде приказна од "1001 ноќ". Значи знам дека има филмови за Шехерезада, али ова да не биде за неа, туку стриктно за нејзините приказни.

За сега толку, после верувам дека ќе има надополнување.

Од која книга би направиле филм?

Се мислев дали темава да ја ставам во Филм и тв или тука ама се решив тука бидејќи тука ми се чини подобро.
Сега,како што и самиот наслов кажува од која книга би направиле филм и зошто?

Да почнам јас.Јас би направил филм од ,,Островот на скриеното богатство" од Роберт Луис Стивенсон бидејќи сакам авантуристички книги и филмови.

Вие?

Римејк на Волшебното Самарче од Ванчо Николески.....Да види поновата генерација какви филмови и ние имавме...

богородичната црква во париз.Убава книга,зошто да не и филм?

И јас мислам дека Островот на скриеното богатство би бил доста интересен филм,а би можело и од Повикот на Дивината.

богородичната црква во париз.Убава книга,зошто да не и филм?

Постои филм за книгава. Како не би го филмувале Квазимодо. :)

Иначе би екранизирала некој од романите на Балзак, на пример Чичко Горио. :)

И само што го завршив постот забележав дека всушност има филм и за Чичко Горио.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom