Академик Блаже Ристовски-Македонската Национална Енциклопедија

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Аналогно на тоа и Илирско-Турски.

Немој да ми гнасиш дискусија со шизофрени пропаганди.
Odgovorot bese upaten za Bl.Ristovski , zatoa sto negirase za Skendeberg deka bil prisuten i vo Makedonija , toa bese postirano kako kontra-argument deka nee taka , sto jas mislam sprema toa sto sum go procital i toa sto go kazuva on vo videoto ..
Аналогно на тоа и Илирско-Турски.
Kade pisuva za Ilirsko-Albanski nesto vo toj text ( osven za imeto Skupi sto napisav) ?
Knigata taka se vika , kaj se site ovie denesni narodi pristuni vo teritorijata na nekogasen Ilirikum ..

Uste vika se poznavat po nivnite iminja Albancite od kade dosle , zaborava coekot deka vo negovoto sakano vreme ( yug) bilo zabraneto da se imenuvat Albancite so svoite nacionalni iminja ..

R

Rigel Kent

Гостин
Retko go gledam Janko no ova ne se propustase.Izvonredna emisija so covek , istoricar koj i sega i koga ke go nema ke ostane zapameten kako edna od najgolemite licnosti za Makedonija.Uzivav vo emisijata :)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
@Ada- Luv, ne go rekov jas ova prethodno?
@Bale-bez caps lock/ne rikaj! Ne sme gluvi
Но, недоличната хајка против него не е затоа што некој сака да ги оспори неговите тези (тоа се знае како и каде се прави), туку од сосема поинакви мотиви.
Е,тоа е она што лично ме гневи.

Ме гневи што за сосема други интереси и агенди (а, не затоа што некој сака да не заштити од "словенизација" и соседската злоупотреба на тезите на Блажевски) се врши јавно валкање на МАНУ, преку ликот на Блаже пред се, кое само ни штети на нам Македонците.

Штом еден Анастас Вангели (Вуна)- кој е полтрон на полтроните од типот на Платформистите- добива насловни на весници, за да плука по Блаже, јасна е работата, и јасно е која машинерија е во игра.

Патем, за среќа, последен пат кога проверив не бев морон, па јасен ми е spinot со шќиптарите и остало...исто како што ми е јасен овој "лов на вештерки" кој се врши врз МАНУ и Ристовски. И јасно ми е како ни штети. (а, да не зборам дека, чисто човечки, недолично ми е да се плука вака врз академик, без разлика на дискутабилноста на неговите ставови...особено затоа што тоа јавно го прават гниди од луѓе).

Конечно, поентата ми е дека не треба да дозволуваме вака јавно да се деградира МАНУ, затоа што тоа, подоцна, ќе значи и наша деградација. Уште помалку треба да ја демонстрираме нашата разединетост по вакви прашања.

Да се контрира ставот на Ристевски околу славјанството, да се тргне тој став од енциклопедијата и сл...бујрум, тивко и без рефлектори, како што се прават тие нешта.
Но, никој очигледно нема таков интерес.
Други, подли агенди, преку овој целокупен јавен срам и аферичка за дефокусирање на раја, се реализираат. Тоа е проблемот.

П.С
Баш да видиме кој сега ќе го пишува делот за Македоницте, во рециклираново издане, и каква разлика ќе има.
Све ми кажуе никаква.
И све ми кажуе дека единиот проблем не лежи во Ристовски.
Он е само едно жртвено јагне. И тоа де факто не е во ред.
НЕДЕЛА РЕПРИЗА ВО 16 И 20
ГЛЕДАЈ И УЧИ

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Ajde bidi covek i razberigo ovoj Blaze Ristevski , tuka vo A2 vika bil Skenderbeg prisuten vo MK , tamo kaj Janko vika NE ..Le-le majko sto me rodi :tapp:

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
И јас лично имам забелешки во врска со одредени делови меѓутоа, како што појасни и Ристовски, нападот и рушењето на угледот на МАНУ ( како Македонска НАУЧНА институција) претставува рушење и на нешто друго во пошироки рамки.
Ова е оснаовата на сите овие оркестрирани напади се со цел на рушење на Македонската држава со сите сили и на секој план, бидејќи не е планирана.

Чекам кога ќе удрат на МПЦ и таму да бараат рамковни владици. Мислам ова што ни се дешава на нас го нема нигде.

Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
42
и јас тоа се чудам цело време
толку испрани мозоци има шо и 100 пати да ги прегледаат видеата нема да разберат шо е работата
:vozbud::pos2::pos2::pos2:
повеќе од пола коментарите го докажуваат тоа :smir:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Me sluduva kako sve se "ramkovizira" (ako ne ze misli na Velija Ramkovski tuku na ramkovniot)!
Kako be nakuroff ne sfatite deka nApad vz drzavata ima postojano!
No nakgolemiot beze zadaden koga ja sudevme drzavnosta vo Hag na nase baranje (Hari Kostov na naracka na Bane Crvenkiot) a koga toa projde, infiltriranite domasni predateli od site feli (a na vlast a na opoziciska fotelja) uporito i natamu ne rusat sekade!
A Bla3e neka ne kenja! Mozese da go predvidi atakot vrz MANU! No ne sakase od fudulak!

Da ne beaalbamcite nemase da se revidira enciklopedijata i ke ne slavomakedoniziraa tamam pred najgolemiot pritisok koj ke sledi za imeto!

Dosta so "kletite s(q)iptari"!

Da se zavrtime kon svoite! Od svoja glava stradame! Nasite ne sitnaa na dusmanite!

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Прво за Енциклопедијата...
Бомбастично најавена,не допечатена не ја издржа првата критика.Се собраа рецезентите од МАНУ и рекоа ...имаме некакви пропусти и ќе ги корегираме.ТОА АКАДЕМИЦИ ГО ПРАВАТ ВО ДОПОЛНЕТО ИЗДАНИЕ.
Значи први баш Блаже и компанија не успеаа да разберат дека или се во грешка или ќе го бранат својот став.Тие признаа дека треба да ја менуваат енциклопедијата,ја стопираа машината за производство и се сложија да ја преправаат.
Бре луѓе ...не се работи за приучени мајстори туку за Академици,и не се работи за дамка на зид туку за Енциклопедија од Академија.Да речеа ќе го браниме ставот,добро...но тие сами се избламираа со тоа што потклекнаа во првиот налет на критиката.Тоа е најважниот момент на оваа сага.
Науката има по дефиниција автономија од било какво вмешување на политиката и кога и да е научните вистини излегуваат на виделина.Тој факт не сакаат да го знаат политичарите,а има и зошто.Но овде не е проблем што политиката сака да креира неука,туку што науката се сложи на компромис за содржините со политичката гарнитура на власт.
За Академијата...и нејзиниот дел од општествените науки.
Ако се направи ретроспектива на активностите на Академијата таа е наша катастрофа.Прво комплетната пасивност во однос на деценискиот спор со Грција.Заложбата за поделба на Македонија во 2001 година.Јавно прифаќање на референцата Република Македонија (Скопје) пред самитот на Нато во Букурешт и низа на активности за кој Академијата нема ниту академици во свои редови од одделните научни гранки.
Геријатрија не е само синоним туку и поим за интелектуалното назадување на Академиците кој не само што се бават надвор од својата специјализација но и тие кој се бават не го надградуваат спознанието со најновите научни методи.Тоа се виде во реакцијата на академиците по повод на издавањето на Историјата и дебатата со Панов.Иван и Блаже тогаш буквално се покажаа дека немаат увид во новите откритија во последниве десет години за историскиот период до Кирил и Методија.Но тоа не е ниту нивна гранка,тие како специјалност имаат понов период и не смееа да се прават експертски сваштари само затоа што имаат титула академик.Го ишлакаа тогаш Панов ниту крив ниту должен само затоа што бил понапред во науката од нив по прашањето за Словените.
Во овие дваесет години Академијата има внесувано академици кој пеат песнурки,критикуваат или шкрабаат на платно иако секој знае дека немаме академик за класичната историја и за Археологија.Така песнарци критикувачи и шкрабачи креираат ставови за национално најважни ставови.Јавно да прашам дали во редовите требаше да влезе еден Ѓурчинов или Нада Проева,Паско Кузман...?
Со што академијата треба да се бави и кој се предизвиците на овој период.Со литературна критика?Најверојатно Академијата смета дека сме нападнати со песнички и карикатури од страна на соседите па прими во своите редови тоа што го прими.
За Албанското прашање.Албанската интелектуална елита е во војна со Македонците и Македонија и сака победен и поразен.Тезите на Албанската наука е во склоп на политичката доктрина.Албанците по никој основ не се автохтони на територијата на Македонија.Но тоа е
начинот врз кој тие секогаш го оправдувале своето ширење на просторите.Во овој поглед не знам какви научни докази да се постават нема да го променат ставот кај Албанските научници затоа што е пред се е политички интерес.Значи за ова треба да е свесна Македонската политика.Дали ние во политиката имаме црвена линија по основ на ова прашање?Според она што го видов политиката ја повлече таа црвена линија и ја компромитира науката директно вмешувајки се во автономијата на научната мисла.Сепак политиката е вреднувана со гласови од електоратот,а тој знае како тоа да го награди.Што се однесува на авторитетите,па тие добија она што им го правеа на Панов и на Поповски.Поповски издаде неколку дела врз експлицитни научни докази,многу многу попрецизни и грандиозно пообемни отколку дотичната енциклопедија.Едно од делата има илјада страници со стотици оригинални документи... Тогаш песнарчето Академик Гане Тодоровски експерт по сваштарство рече дека тоа не било наука.
Велат господ е голем и гледа.

Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
42
не вели така
кога тогаш мораше да се објави
сега дека тоа му сметало на некој незнамкој то е трета работа

и не е битно шо ќе биди наредно со енциклопедијата
тие неколку примероци се доволни и тоа е завршена работа
сега шо сакат нека прат и уште илјада нови нека објават ...

и пак некој уште се замара со глупости
ставот на Блаже е јасен
ама изгледа повеќето се глуви или слепи или сами се прат будали или некој ги потплатил ихихихи
џабе е поќе да се прај муабет за то

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Согласно европските вредности на инквизицијата и кладата несмее да има друго мнение освен она догматското...во спротивност тиквата е каписла, а глувците ергела на метаморфозирани коњи, кои се главните носители на оцрнувањето и етикетирањето на поединците со мислење спротивно на нивното.

...но да се потсетиме на Владо Черноземски!

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.032
Грујо му дал амин, а денес у Нова Македонија пуленчиња на Грујо читам како плукаат по истиот Блаже и по она што го пишувал.
А, тоа е доволно да му се згади на човек.

Ристевски е сега жртвено јагне.
И тоа извини, али не може да биде ок.

И не може сељак ко Велија, да биде арбитар за енциклопедија. Исто ко шо не можат 99% од македонците кои шо не ја прочитале.

Работава е рекла-казала муабети, сите стручњаци, село-весело и аферички за овци.

П.С
А, на која возраст академиците треба да бидат?
Ко нашите премиери и министри? Од градинка у влада, или после дипломска у МАНУ?

И кој е алтренативата? Кои се стручњаците кои требаа да ја пишуваат енциклопедијата?
Кога ќе видиш, испаѓа дека зборуваме за иста работа на различна бранова должина. МАНУ како институција е таа што треба да биде маг за сите енциклопедии и научни мисли. Кога зборувам за компетентност не ја спомнувам глобално МАНУ, темата е за еден член.

И да... Грујо му дај амин и потоа не го подржа туку се дистанцира!
И да... ќе мењава факти затоа што тоа се бара од него... Тука завршува неговата научна компетентност бидејќи ја издаде науката!

Не сум ја гледал емисијата “Македониум“, доколку најдеш некои клипови те молам постирај ги.

Што ми е зборот, настрана Ристовски, тој треба само да биде потрошен материјал во целата хајка.
Ниту пак навлегувам во неговата одбрана во врска со сите негови ставови.

Меѓутоа, разберете дека нападот и дискредитацијата која се врши преку домашните медиуми,а потоа преку нив стинува и до странските медиуми, има за цел рушење на МАКЕДОНСКАТА НАУКА односно државната институција и прикажување како контроверзна во меѓународни очи.

Зошто се прави тоа?
За во иднина, да се оспорува било каков евентуален аргумент кој ќе произлезе од МАНУ која претставува ДРЖАВНА институција.

Остајте фактот што моментално сеуште паразитираат некои панслависти и кариеристи, бивши комуњари и кодоши.
Никој не ги брани нив, туку Академијата која треба да ни служи за нашите интереси и која е наш претставник надвор.

Не треба да ги заборавиме и сите оние академици кои целосно си ја заслужваат титулата и кои многу допринеле во македонското истражуваштво и научна дејност.

Она што си имаме меѓу нас, ќе си го расчистиме, но не треба друг да профитира од нашата кавга, како во случајот соседите кои кружат како мршојади околу се што можат да приграбат.
Се што е напишано држи вода... Сите знаеме дека таму има ИМИЊА за почит (повеќето всушност се буквално еминенции во своите области)... Ми смета што немаат изјави, немаат јасна и јавна мисла!

Ова е хајка и опструкција аман нека се одбранат! Имаат факти и наука зад себеси!

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Јавно да прашам дали во редовите требаше да влезе еден Ѓурчинов или Нада Проева,Паско Кузман...?
Требаше, посебно Нада Проева која целосно е посветена на изучувањето на антиката. Треба да се исфрлат од МАНУ неколку поети-џабелебојадци и историчари-фосили, и да се стават луѓе - амбициозни, посветени на науката и предадени на македонската кауза.

И едно прашање до сите. Дали мислите дека со "ревидираната" енциклопедија ќе се смени делот каде што Баже тврди дека сме од зад Карпатите !?!?!?

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
И едно прашање до сите. Дали мислите дека со "ревидираната" енциклопедија ќе се смени делот каде што Баже тврди дека сме од зад Карпатите !?!?!?
Убедена сум дека нема.

Затоа е дотолку залудна надежта дека со остранувањето на Блаже и неговиот тим, како и со ревизијата на енциклопедијата, ќе има промени во делот што на нас, Македонците, вистински ни значи.

И затоа е смешно и малициозно (односо последица на ефтина пропаганда) тоа што Ристевски и МАНУ се деградираат и посочуваат ко единствени "виновници".

Kajgana Shop

На врв Bottom