MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
- Член од
- 10 јануари 2008
- Мислења
- 20.396
- Поени од реакции
- 3.398
Важи бе Дибек, нека не е „доказ„ нека биде „проверка„. Ај тркни до кујната, стај вода во чашата и ПРОВЕРИ дали водата навистина има молекува од два атоми водород и еден атом од кислород и кажи ми како стигна до тој заклучок! Ај, да те видам...Мики, тоа се учи во петто одделение. ...H2O е договорена конвенција за означување на соединението наречено вода. Исто како што во христијанството е договорена конвенција дека Исус воскреснал.
Така, прашањето тука не е дали е H2O, туку дали ПОСТОИ вода и дали тоа може да се ПРОВЕРИ!!!
Исто така, прашањето е дали ПОСТОЕЛО воскреснување и дали тоа може да се ПРОВЕРИ!!!
Одоговори самиот.
Инаку, мислам дека особено на овој под-форум треба да се забрани зборот ДОКАЗ. Заради тоа што е грубо злоупотребуван од сите страни.
Јас предлагам да се замени со зборот ПРОВЕРКА. Така, нема да зборуваме за тоа што може да се докаже, туку што може да се провери.
Што се однесува до воскресението Христово, немам дилема: да, верувам дека тоа се случи, оти, да не верував, залудна ќе беше мојата вера, како што би рекол и Св. Ап. Павле. А ти, потруди се, и ПРоВЕРИ дали Он не воскреснал и јави ми како тоа си го сторил.