Дали Исус навистина воскреснал?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Кога Исус се родил, беше (по еврејски обреди) обрежан.
Кога воскреснал, дали и обрежаната кожичка му воскресна или таа си е башка?
Што стана со кожичката обрежана на Исус, сепак тоа е дел од телото на синот божји. Дали има нешто за тоа запишано или преданија?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Преданието не исполнува поздрави, желби и честитки, разбираш...

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Добро бе луге од кај на кај стигнавте од воскресение на обрежување ??? И по каков начин има врска воскресението со то дали бил женет ???
Скроз на скорст сте заминале во чудни води ...

Него Да си го објаснам онај првиот пост пошто очигледно никој не ме разбра шо сакав да кажам ... Мики ти особено .. пошто ти ме критикуваше а постот не беше наменет да е напад врз верата напротив се трудам да го одбранам учењето на Јешуе .

Исус , Јешуе , Иса . Според мене е еден од нај брилиантните мислители на стариот век ... Неговите идеи се толку чисти ,добри и привлечни како цело . Што мислам дека и без спорот за тоа дали воскреснал или до ден денешен ке си беа предавани препишувани итн .

Значи за мене ИДЕАТА која Исус се труди да ја предаде е ПОВАЖНА од тоа дали воскреснал или не ... Идеата е многу добра , позитивна утопистичка до некој степен ама сепак Брилиантна .
И сметам дека и да непостоеше целиот спор дали е син божји или пратеник на алах или пророк или обичен човек , таја идеа ке стигнеше на еден начин или друг до дешницата .
Е сега рабирам зошто религиозните мегу вас спорат на темата ... ЗА вас е важно дали бил пророк или посланик или син божји ... Мене лично не ми игра улога ниедна од титулите ... Јас сметам дека учењето негово си е валидно до ден денешен независно дали човек е религиозен или не . А пак и богме сметам дека ако сите го следеа неговото учење светот ке беше многу подобар ... Пошто сепак не учи на Прошка , покајание , љубов кон сите луге .

И според мене тие идеи се поважни од тоа дали воскреснал , дали бил женет , дали бил обрежан , дали бил црнец ( ова пресно го слушнав од еден пријател од америка , дека заправо бил етиописки евреин и бил црн ) итн итн итн . ПОентата ми е дека дури и да ги прифатиме сите горе наведени како точни или да ги отфрлиме како неточни ... пораката која тој ни ја оставил не се менува . То шо го рекол и на кое што ги учел другите нема да се смени . И тоа треба да се гледа .

НАјпросто кажано Учењето негово е важно . Се друго само го одвлекува вниманието од учењето .

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Најпросто кажано: Исус да не воскреснеше, залудна ќе беше нашата вера...

Ај, толку од мене.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Најпросто кажано: Исус да не воскреснеше, залудна ќе беше нашата вера...

Ај, толку од мене.
Најпросто кажно: нема сила што ќе ме натера да поверувам дека си искрен кога го велиш ова.

Инаку, Мики, Исус да не воскреснеше (ко што не воскресна) твојата вера немаше ни да постои. А он не воскресна, а верава пак ти постои...

Кажи парадокс, а?

debi7777

Girls in your city for night
Член од
12 септември 2009
Мислења
411
Поени од реакции
8
Кога Исус се родил, беше (по еврејски обреди) обрежан.
Кога воскреснал, дали и обрежаната кожичка му воскресна или таа си е башка?
Што стана со кожичката обрежана на Исус, сепак тоа е дел од телото на синот божји. Дали има нешто за тоа запишано или преданија?
More ti si od rodot na kniznicite i faraseite koi mu postavuvaa bezveza prasanja na Isus, za da go "zbunat'... E toa celo veme im pravis i na hristijanite sega... eee da bese Isus roden vo nasevo vreme, ti najmnogu prasanja na zbunuvanje ke mu postavese... Ne znaes neso pametno pa samo bezvrska neso...

Најпросто кажно: нема сила што ќе ме натера да поверувам дека си искрен кога го велиш ова.

Инаку, Мики, Исус да не воскреснеше (ко што не воскресна) твојата вера немаше ни да постои. А он не воскресна, а верава пак ти постои...

Кажи парадокс, а?
Dobro de luge, ne bevme nie hristijanite prisutni pred dve iljadi i kusur da videme i da kazeme "vidovme" voskresna, ama kazuvame zosto misleme deka voskresnal. Ama pa ni vie ne bevte da videte deka ne voskresnal, a celo vreme velite "nevoskresnal". Ami daj kazete zasto taka mislete, ako e vistina deka ne voskresnal kako sto velis DBack, jas se otkazuvam od prekrasnoto ucenje na Isus, zasto navistinanema smisla mojata vera ako ne voskresnal.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Кажи парадокс, а?
Дибек, целиов твој пост е тежок парадокс и надвор од здраворазумска логика...:tapp:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Dobro de luge, ne bevme nie hristijanite prisutni pred dve iljadi i kusur da videme i da kazeme "vidovme" voskresna, ama kazuvame zosto misleme deka voskresnal. Ama pa ni vie ne bevte da videte deka ne voskresnal, a celo vreme velite "nevoskresnal". Ami daj kazete zasto taka mislete, ako e vistina deka ne voskresnal kako sto velis DBack, jas se otkazuvam od prekrasnoto ucenje na Isus, zasto navistinanema smisla mojata vera ako ne voskresnal.
Зошто така мислиш? Зошто мислиш дека тоа прекрасно учење не е вредно ако не се случил еден невозможен чин каков што е воскреснувањето? Зошто би ја нарекол својата вера бесмислена за сметка на една небулоза каква што е воскреснувањето?!?

Каков проблем би ти се појавил во животот ако одеднаш католичката црква излезе со мемоари на сестра му на Исус која напишала од прва рака што све се случувало и каже дека она лично го закопала и бдеела 15 дена над гробот и овој не станал?!?

Воскреснувањето, трансформациите, одењето по вода се приказни постари од библијата. Во христијанството се преземени од постари религии и митови. Секој еден човек кој ќе се заинтересира повеќе за историјата на човештвото многу лесно може да ги пронајде, прочита и воочи украдените мотиви.

Она што е волшебно во христијанството е револуционерниот концепт на милост. Нема во него ништо натприродно, ништо spooky или несватливо.

Зошто да не живееш според принципите, наместо според ветвите неспроведливи закони? Ти вика Лет3 - убиј некој што работи во сабота, па ќе зборуваме за верници после.

Христијанството е одлично учење, ама е бајата религија.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Ami daj kazete zasto taka mislete, ako e vistina deka ne voskresnal kako sto velis DBack, jas se otkazuvam od prekrasnoto ucenje na Isus, zasto navistinanema smisla mojata vera ako ne voskresnal.
Деби ова шо го кажа ... е волшебен пример зошто всушност не многу луге не им викам Христијани , туку просто и едноставно рисјани .

Жално е ... Зато ке избегнам да кажам што се мислам за таквите лажоверци како тебе .
Туку што себеси се направи Фарисеј , евреин со тоа што го одфрли учењето на Исус . Кажа дека воскресението е поважно од се она кое исус го остави како аманет на овај свет ... И прошка , и покајание , и милост , и љубовта кон ближниот .... Итн итн итн џанам теоретски се откажа од целиот нов завет .

И треба тоа атеист да ти го кажи за најголем резил .
И шо е најсмешно мора атеист да те свести колку голема грешка напраи

MIKI1 ... Љубовта кон ближните е залудна ? ВЕрата во лугето е залудна ? Прошката е залудна ? или тие дирекно се поврзани за воскресението ??? Пошто јас ко ке ја читам библиата секогаш тие работи се во проповедите и раговорите со апостолите пред да воскресни бар во 14 -те пати во кои сум го читал новиот завет така било ... Можда имаш некоја ревидирана верзиа на библиата ти , во која прво воскреснал па потоа ги учел лугето на тие работи ???
Ако гледаш така Саул попознат како ПАвле зошто го поштова толку модерното христианство ... тој не воскреснал ???
АКо се гледа така само Пророк Илиа треба да го поштоваме пошто тој се вознел во телесна форма ???

debi7777

Girls in your city for night
Член од
12 септември 2009
Мислења
411
Поени од реакции
8
Зошто така мислиш? Зошто мислиш дека тоа прекрасно учење не е вредно ако не се случил еден невозможен чин каков што е воскреснувањето? Зошто би ја нарекол својата вера бесмислена за сметка на една небулоза каква што е воскреснувањето?!?

Каков проблем би ти се појавил во животот ако одеднаш католичката црква излезе со мемоари на сестра му на Исус која напишала од прва рака што све се случувало и каже дека она лично го закопала и бдеела 15 дена над гробот и овој не станал?!?

Воскреснувањето, трансформациите, одењето по вода се приказни постари од библијата. Во христијанството се преземени од постари религии и митови. Секој еден човек кој ќе се заинтересира повеќе за историјата на човештвото многу лесно може да ги пронајде, прочита и воочи украдените мотиви.

Она што е волшебно во христијанството е револуционерниот концепт на милост. Нема во него ништо натприродно, ништо spooky или несватливо.

Зошто да не живееш според принципите, наместо според ветвите неспроведливи закони? Ти вика Лет3 - убиј некој што работи во сабота, па ќе зборуваме за верници после.

Христијанството е одлично учење, ама е бајата религија.
Zosto bi se otkazal? Zasto ako ne bese umrel i voskresnal jas ke si ostanam gresnik, oti od moeto raganje do 18godini bev gresnik ne bev vospitan i naucen na ucenjeto i ziveev gresen zivot. Ako Isus ne umrel i voskresnal togas jas sum uste vo tie moi grevovi, i eden den ke mora da platam za niv makar sto sega jas se pridrzuvam do ucenjeto. NA koja osnova Bog bi mi prostil? TAka da sto ako ne e vistina za voskresenieto na Isus (ne tvrdam jas taka) togas se mi e zaludno. Podobro i da ne se pridruzvam do ucenjeto zatsto sekako ke si zavrsam vo pekolot bez Bog. Ako Isus ne voskresnal, togas e laga i deka nie eden den ke voskresneme. Ako Isus ne voskresnal, togas na koja osnova ke zboruvame za milost Bozja... Pa Bog rekol "platata za grev e smrt", sto ke mi premize za moite grevovi? Ne, tuku Isus ja plati taa kazna za mojot grev i togas moza da zboruvame za milost i se drugo....

Деби ова шо го кажа ... е волшебен пример зошто всушност не многу луге не им викам Христијани , туку просто и едноставно рисјани .

Жално е ... Зато ке избегнам да кажам што се мислам за таквите лажоверци како тебе .
Туку што себеси се направи Фарисеј , евреин со тоа што го одфрли учењето на Исус . Кажа дека воскресението е поважно од се она кое исус го остави како аманет на овај свет ... И прошка , и покајание , и милост , и љубовта кон ближниот .... Итн итн итн џанам теоретски се откажа од целиот нов завет .

MIKI1 ... Љубовта кон ближните е залудна ? ВЕрата во лугето е залудна ? Прошката е залудна ? или тие дирекно се поврзани за воскресението ??? Пошто јас ко ке ја читам библиата секогаш тие работи се во проповедите и раговорите со апостолите пред да воскресни бар во 14 -те пати во кои сум го читал новиот завет така било ... Можда имаш некоја ревидирана верзиа на библиата ти , во која прво воскреснал па потоа ги учел лугето на тие работи ???
Ако гледаш така Саул попознат како ПАвле зошто го поштова толку модерното христианство ... тој не воскреснал ???
АКо се гледа така само Пророк Илиа треба да го поштоваме пошто тој се вознел во телесна форма ???
KeleS zosto me narekuvas lazoverec? Hm... bi bil lazoverec ako se drzev samo do ucenjeto na Isusa. I ne rekov deka go otflam ucenjeto na Isusa, rekov deka Voskresenieto go potvrdi i zapecati negovoto ucenje. No, edno bez drugo ne idat i zaludna mi e verata ako ne voskresnal.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Значи немам видено поголема решеност кај човек да се пикни по длабоко ... Ама решавам да се откажам од темава ... Пошто со ова :
Pa Bog rekol "platata za grev e smrt", sto ke mi premize za moite grevovi? Ne, tuku Isus ja plati taa kazna za mojot grev i togas moza da zboruvame za milost i se drugo....
Се ми стана јасно .
АЛи пак имам две наравоучениа бар од муабетов , едно од цитатов и едно од себе :

1. ИСус умрел на крстот за јас да можам да прам што сакам во животот. Пошто тој веке ги откупил моите гревови . ( /ме се прска од смеа бидејки немора да биде добар човек повеке бидејки гревовите уствари цело време му биле откупени LOL . Несакам дури ни да клам саракзам тагови на ова пошто само по себе е пресаркастично ).

2 Кој ли ѓаол ме тераше да читам Библиата кога и да е во мојот живот . ПОлесно ке ми беше на душичката сега пошто немаше да се замарам да му објаснувам Христианство на рисјани , а пак и ке заштедев многу време од мојот живот за да читам бар нешто по паметно и кое немаше да морам да го спорам со луге кои не го прочитале .

Сепак .. Само бог има право да суди не и јас , затоа наравоучениата се од лична основа , ама за памет на другите .

Дисклејмер :
Со овај пост не планирав да навредам никого ... Само да посочам на туѓото незнаење и не сваќање на основните принципи и догми во христианската религиа . Затоа се откажувам од одговорност ако некого сум навредил со тоа што сум посочил врз нивното сопствено незнаење . Знаењето е Сила , Знаењето е моќ .А сите оние кои ги мрзи да читаат бар нека не се трудат да проповедаат нешто кое не го познаваат .

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Не е саде Илија, туку и Енох умира...

Kajgana Shop

На врв Bottom