Македонија и нејзините соседи

• Креатор на темата Креатор на темата Andonov Bale
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
A be covekot e opsednat so Makedonija,makedonomrzec kako Hitler evreite sto gi mrazel.Inaku e doktor po sestologija toj e specijalst za periodot od praistorijata do den denes.Ima golemo vlijanie vrz stavovite na obicniot graganin vo Bugarija koga e prasanje Makedonija.Sum gi sporeduval pisuvanjata na bg forumdzii i negovite identicni!!!

Тук не зборуваме за високи чинове,а зборуваме за нормалите воjници.Тук не зборуваме за етнос и припадност,тук зборуваме дека са умрели и са во военни гробишта на друга држава.Това дека во последното гробиште во Прилеп-германското имаше и австриjци и бугари и унгарци,това требаше да ни накара нас да протестираме и да не даваме германците да го обновуват,заштото внатре има и наши воjници?
Мислам дека е несериозно такво поведение ком паметта на загиналите.Имат право поне на гроб и плоча со имената си.
Pa ako smetas ,mozebi i trebalo da protestirate.Zaginatite imaat pravo na ploca i grob.No na plocata da pisuva na makedonski jazik Zaginaa za tugite interesi se razbira za onie koi poteknuvaat odovde,a za onie koi poteknuvaat od kaj vas treba bg drzava da si gi uredi i te podrzuvam.Izvini toa e crvenata linija i tamu ne mozeme da premineme.Sakame na drugiot svet da bidat mirni dusite im,ako nekoj so sila gi natera na smrt barem sega mirno da pocivaat

Pa ako smetas ,mozebi i trebalo da protestirate.Zaginatite imaat pravo na ploca i grob.No na plocata da pisuva na makedonski jazik Zaginaa za tugite interesi se razbira za onie koi poteknuvaat odovde,a za onie koi poteknuvaat od kaj vas treba bg drzava da si gi uredi i te podrzuvam.Izvini toa e crvenata linija i tamu ne mozeme da premineme.Sakame na drugiot svet da bidat mirni dusite im,ako nekoj so sila gi natera na smrt barem sega mirno da pocivaat
Вашиja закон е таков,дека треба да биде реновирано,каквото е било,а не да се пишуват нешта,които никога ги е немало.Ние немаме право да измениме НИШТО.Даже немаме право да пишеме по новиja бугарски правопис, по стариja преди 1946.Точно затова не може да пише ништо друго освен това което е пишело.Да не зборум дека сите загинати са преди 1946 и во този момент нема кодифициран македонски jaзик,а и никога не е пишело врз плочите им на таков jaзик.Со това което ти сакаш треба да прекршиш вашиja закон.
Да не зборуваме дека по сите международни договори това са военни гробишна на бугарската армиja на териториjaта на РМ и без наше согласие исто не можат да се менат,местат и така натаму.

Вашиja закон е таков,дека треба да биде реновирано,каквото е било,а не да се пишуват нешта,които никога ги е немало.Ние немаме право да измениме НИШТО.Даже немаме право да пишеме по новиja бугарски правопис, по стариja преди 1946.Точно затова не може да пише ништо друго освен това което е пишело.Да не зборум дека сите загинати са преди 1946 и во този момент нема кодифициран македонски jaзик,а и никога не е пишело врз плочите им на таков jaзик.Со това което ти сакаш треба да прекршиш вашиja закон.
Да не зборуваме дека по сите международни договори това са военни гробишна на бугарската армиja на териториjaта на РМ и без наше согласие исто не можат да се менат,местат и така натаму.

фми дај бе брат да те ставиме во влада штом мислиш дека си толку паметен и управи ја работава....
па гледам на секој твој пост делиш совети и секогаш ти си во право .......мене ми е чудно што самиот знаеш дека никој не те удара од газ освен кога му е досадно на некој па ке си рече чекај ке се грабнам за врат со татариве....:vozbud:(рака на срце што и инакви има ....па тие се фактор за промена на клима):smir:
и сега ти си тапкаш си тапкаш .....многупати приметив како те навредуваат и ти викат секакви погрдни зборови.......и ти пак си тука....
кој го застапуваш за кој работиш што човек си ....доагаш на Македонски форум и совети од тебе милијон.....:toe:
ако не работиш за бг влада ........тогаш ти си многу настоичаво момче ...ако е така секоја чест ...
или пак си заљубен во Македонија ...или пак си македонец па се плашош да признаеш од Х причини ...како и да е не е битно....
и гледам за разлика од другиве бугари на форумов си далеку покултурен се воздржуваш од навреди и такви ниски пагања и удари...

и дај кажи еднаш кратко и јасно на темава има изнапишано 20 страни и пак стои муабетот во место......
Значи дали ти како Бугарин ја одобруваш или подржуваш во целост?....или пак имаш забелешки кон бугарската влада за политиката која ја води со Македонија........кажи отворено значи фрли ги картите...да знаеме на што сме....
кажи каде мислиш дека греши бугарската страна ...и што ти бо поправил .....а каде македонската страна....
ете еден краток и јасен одговор за да може да се најде некаково разбирање...и да се продолжи една нормална дискусија:smir:позз

Както веке ти реков по сите документи и ваши и наши-това са гробишта не на РМ,не на РБ,а на бугарската армиja.Това какви хора има внатре е совсем друго прашане.Ако нема друго решение-мислам може да се стигне до суд.
Доброседството не треба само да е на логи зборове,а на пракса покажано.Едно е да велиш-добрососедски сме настроени,друго е да го покажеш.
Toa grobista na bugarskata armija,e mnogu ednostavno.Ima pricina i posledica.Armijata ne poseduva grobista.Se veli srpski bugarski angliski voeni grobista.E sega sporot e dali se bugarski sporedetnickoto poteklo da tie sto lezat vo niv.E sega edno e da velis ja podrzuvame Makedonija vo nejzinite eu integracii,a drugo vo zatskriena forma i na prefiden intriganten nacin da i postavuvas nesodvetni uslovi.Na primer nie da sme clenki na eu,a vie ne i da vi nalozime ili vo sekoja kniga kaj vas ke izbrisite makedonski blgari makedonija cast od blgarskata zemja ako sakate da vlezete vo eu,bidejki toa ne e znak za dobrososedski odnosi

Samo ne so iztrakanite dovodi deka ne sme priznavali nacia, deka sme krali istoria i ,,okupaziata,, 1941-44 godina.!!

Pa,zosto oficialno ne priznavate nacija i zosto ne si priznaete deka bugarskite vojski navistina vleguvaat vo Makedonija pod znameto i so amin na Hitler.:toe:

Mene mi e nejasno kako se pravite nasila udreni,ponekogash duri smeshno mi stanuva koga se zaprashuvate dali so Hitler ste bile ili ne,pri polozenie sto tie nastani ne se pred 1000 godini,duri i den deneshen ima zivi svedoci za toa kako se odensuvale bugarite vo Makedonija vo periodot 1941-44.

Mozebi istorija ne kradite,no na covek da mu omrzne sekojdnevno da slusha za t.nar. makedonski bugari,deka sme bile bugari i drugi slicni prikazni koi dopirna tocka nemaat so realnosta.

Plus:znaesh li kolku mizerno mu deluva na eden makedonec koga ke go vidi zborot ,,okupacija,, vo navodnici i toa napishan od rakata na bugarin?

Ако толкова много си ме читал,треба да си видел дека много jaсну сум велил-за да има спор е чепкане треба да има поне 2 страни.
Точно затова велам и РМ и РБ са виновни.Вина има и едната и другата.
Картите сум ги фрлил много отдавна,само е потребно малце повеке да ми следиш мислата,а това дека сум работил за влади... меко речено несериозно.Доколкото нормалната дискусиja-винаги готов за неja,както ти си забележал-воздалжам се от навреди.
И за да стане пак jaсен моja став-за да има проблем и чепкане- има поне 2 виновни страни.
Toa deka za vojna treba dve strani tocno.No daj napravi pokonkretna postudiozna analiza i kritika na aktuelnata politika na Bugarija kon Makedonija.Za da se vidi sto kolku i kako ne odobruvas toa sto pravi Bugarija kon Makedonija.

токму така кажи каде греши и како греши бугарија каде македонија според тебе кратко и јасно

Toa deka za vojna treba dve strani tocno.No daj napravi pokonkretna postudiozna analiza i kritika na aktuelnata politika na Bugarija kon Makedonija.Za da se vidi sto kolku i kako ne odobruvas toa sto pravi Bugarija kon Makedonija.

токму така кажи каде греши и како греши бугарија каде македонија според тебе кратко и јасно
Критика ком БГ и ком РМ:
-Нема точна и jaсна политическа насоченост ком развиване на добрососедски односи.Имаме односи,но това са повеке представителни односи,отколкото реални и ползотворни.
-Има тиха воjна помежду медиумите во двете држави.
-Нема инициативи за научни диалози,а само препукване от едната и от другата страна со закана за изплата на парични суми,което е меко речено смешно
-Нема реално икономическа и инфраструкторно соработуване или ако има за мен е прекалено мало и може много повеке.
Критика ком БГ:
-
Непоставане на преговорите по сите прашаниja со РМ на равно ниво.
-Има мешане на некои делове от науката со државната политика.
-Има ставове на хора,които са за внатрешна употреба и не почитуват нормалните дипломатически обноски.
-Не се стреми да обесни на македонското малцинство,зашто се взимат такви решениja по клучови решениja за самите нив и каде грешат во организирането и здружаването си.
-Не достатачно зачуване на интересите на граганите си.
-Воведуването на визниот режим заради влегуването ни во ЕУ.
-Слабите инвестиции ком Западните Балкани во това число и РМ.
-Нема реална оценка ком ситуациjaта во РМ.
-Нема ангажирашта се политика (донекаде е добро,донекаде лошо) за решаване на проблеми во Западен Балкан,во това число и РМ.

Това са само за првите работи които се секjaвам,може би ке излезнат уште во последствие.
Мислам дека критиките ком РМ нема нужда да ги пишам,критики сум отправал много пати,но ако сакате ке го направам пак.

Dobro kazano,samo zaboravi da potencirash deka i od MK i od BG strana nema dovolno interes za sorabotka.
Na nekogo toa i mu odgovara,moze bi.

Sekoja cest. No mislam deka drzavnata politika sega mnogu se potpira na naukata. Ako bugarskata istoriska nauka deka veli po 1944 se maceni i tormozeni bugari ,sega bugarkite vlasti go velat istoto. Voveduvanjeto na vizniot rezim mislam deka morase da go napravi.Licno jas mislam deka bugarskata politika kon Makedonija e totalno potcineta na nacionalnata doktrina. A toa postepeno pretvoranje na makedonskata drzava vo vtora bugarska na Balkanot,preku strategijata za dodeluvanje povolnosti pasosi na makedosnski gragani za koi se razbira se vinovni tie koi gi zemaat. Ponataka dobro rasprostraneta tajna mreza vo Makedonija so cija pomos treba da se klekne Makedonija na kolenici i da bara pomos od Bugarija no za vozvrat da "KOREGIRA" nekoi istoriski fakti ucebnici sto vo glavno temel na nasite nedorazbiranja

се разбира дека политиката на бугарија во последниве 20 години се заснова на лицемерие на лажна љубов према македонците тоа се докажа во повеке наврати.....
Кога во ова време само најмоќните држави одлучуваат која држава ке опстои која не ...значи поделба на Македонија е невозможна барем засега а и во малку подалечна иднина
па отука политиката на бугарија е да не се дозволи Македонија да закрепне и да се интегрира ви северозападните алијанси ....за да може да се држи неизвесна ситуацијата и заедно со помош на гејците да се собере се од историјата на најстарата држава на балканот Македонија едни да земат античка други понова историја се разбира затоа што тие сами и немаат историја.......

Ако Македонија закрепне како држава застане а цврсти нозе....во тоа гледаат голема опасност затоа што имат многу големо Македонско малцинство кај нив кој се обидуваат на секој начин да го асимилираат

Бидејки муабетов беше за политиката кон и од бугарија би го замолил фми да појасни .......
зошто тој лично смета дека кривицата за Македонската партија во РБ е кај Македонците а веќе РБ изгуби повеќе од 2или 3 судски завршници од мегународниот суд во Стразбург????????

:toe:

Nai-golemata greshka na Bulgaria e tezata ,, Predi bulgari -za sekogash i sega bulgari,, koja sushtestvuva ot mnogo godini i se oste nema sili da se otkaje ot neja .
Makedonija sega ja povtarja istata greshka so neinata teza - ,, Sega makedonzi -predi i sekogash makedonzi,,

Ako nekoi moje da shvane absurda ke bide dobre..
Ne sakam samo da se chuvstva kako crna ovca :-)

Како ке ја исполневте кога Бугарија во 1990 беше многу бедна земја со беден и сиромашен нарот неписмен и нешколуван......кој ке ви го дозволеше тоа???

И престани со такво лицемерије доктрината постои во главите на некој хора......не е точно постој во главите на сите бугари.:toe:

Политиката на бугарија е да се оневозможи Македонија да застане на здрави нозе тоа го напоменав и претходно.......и кажими зошто бугарија не застане на страна на Македонија на гејско Македонскиот спор како што го прави тоа Турција, Словенија, Хрватска и др. држави од балканот.

Znaci ima 3 vida na borci vo ponovata mak.istorija:ednite se makedonci,po ubeduvanje makedonski bugari ili bugari,koi sakaat da ja vidat Makedonija kako del od Bugarija.

Vtorite se komunisticko-srbomanski nastroeni Мakedonci, koi sakaat Makedonija da ja vidat kako del od SFRJ.

I tretiot vid na borci se onie koi imaat vizija za Makedonija kako samostojna drzava,nitu vo FNRJ nitu vo Bugarija. Eden od niv e Metodija Andonov-Cento.

Mi paga interesno:dokolku vo bugarskata istoriografija prvite se okvalifikuvani kako ,,vistinskite,, borci za Makedonija i se nareceni gordi bugari,vtorite pak se etiketirani kako srbomani(sto e i fakt),togash prashanjeto e:kako kakvi gi okvalifikuvaat bugarskite istoricari tretiot vid na borci vo Makedonija?

Odgovor ke molam od po-kompetentno lice.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom