Бог може

• Креатор на темата Креатор на темата kat.<3
  • Време на започнување Време на започнување
Wilderness%20of%20Sin.jpg

Од Египет, до Црвено Море (ко што вика сликата) 2-3 месеци? Година, не дај боже!
40 години, 3 милиони луѓе, у пустиња, пешки.

Имале адидас на нога.

А мојсие имал вртоглавица едно 39 години.

Без проблеми, без конфликт, нема ни прогрес.
Најверојатно сакал да ги матка за да го почитуваат она кое ќе го добијат.
И како што можеш да приметиш, денес го ценат и те како евреите она кое го имаат.

Во тоа време ги немаше Збездени патеки и телепортерите.

Па нели е Семоќен, ко да неможел да ги телепортира, тој цело море расцепил на пола.
Зашо ми звучи целава работа на драпање мадиња? Мислам без навреда до верниците, ама сепак јас под Семоќен, подразбирам човек што може се, значи Телепортерот не би бил проблем за некој шо е семоќен, всушност можда ке се сетел на нешто пософистицирано.

Па нели е Семоќен, ко да неможел да ги телепортира, тој цело море расцепил на пола.
Зашо ми звучи целава работа на драпање мадиња? Мислам без навреда до верниците, ама сепак јас под Семоќен, подразбирам човек што може се, значи Телепортерот не би бил проблем за некој шо е семоќен, всушност можда ке се сетел на нешто пософистицирано.
Тоа и ти вика авторката на темава: Големината на господ е во тоа што ќе направи нешто сосем неразбирливо за луѓето, ќе ги пушти низ голема мака, за на крај миракулозно да ги спаси! И тогаш ти треба да веруваш во господ токму поради тоа што е несфатливо. Разбираш?

40 години поминуваа 400 километри пустина ?!?!

Транскоп ќе ги префрлеше за 6 сати.

Имале адидас на нога.

Лорд Драгон, кај ојде твоето „..огромно познавање...„ на историјата? Се претвори во мајтап или го снема преку ноќ!?

Тоа и ти вика авторката на темава: Големината на господ е во тоа што ќе направи нешто сосем неразбирливо за луѓето, ќе ги пушти низ голема мака, за на крај миракулозно да ги спаси! И тогаш ти треба да веруваш во господ токму поради тоа што е несфатливо. Разбираш?

Чекај, баш пошо е несфатливо треба да верувам?
Која е логиката да верувам во нешто шо никој неможе да го сфати, аутоматски веруваш во ништо.
И зашто да ги мачи па да ги спаси, коа може само да им направи се океј, без да ги мачи. Или мора да се мачат па да бидат спасени за да некој верува во “него“ т.е да си крене акции шо би се рекло на нашки.
Ако е по теоријата твоја да се мачат па да ги спаси, зашто милиони луѓе што се “верници“ умираат од сида, рак, и слично. Ете нека ги остави да се помачат па нека ги спаси. Ама пази, смртта не е спасение.

40 години поминуваа 400 километри пустина ?!?!

Транскоп ќе ги префрлеше за 6 сати.

Абе види, за 1 година минале 10 км, или сосе паузи (од месец-два годишно) минувале по километар месечно, или 33 метри дневно.

Епа за 33 метри дневно, стварно било пекол... ама и многу одмарање, очигледно.

Мислам дека според овие бројки (понудени не од мене, туку од авторката на темава) израелитите имале еден дооолг спооор марш... по некои 50 чекори во просек дневно. Ето. Не е немогуче.

Чекај, баш пошо е несфатливо треба да верувам?
Која е логиката да верувам во нешто шо никој неможе да го сфати, аутоматски веруваш во ништо.
И зашто да ги мачи па да ги спаси, коа може само да им направи се океј, без да ги мачи. Или мора да се мачат па да бидат спасени за да некој верува во “него“ т.е да си крене акции шо би се рекло на нашки.
Ако е по теоријата твоја да се мачат па да ги спаси, зашто милиони луѓе што се “верници“ умираат од сида, рак, и слично. Ете нека ги остави да се помачат па нека ги спаси. Ама пази, смртта не е спасение.

Ако не можеш да го сфатиш, тогаш е божји план. Пошто он живеел многу подолго од нас, а ние не можеме ни со родителите да се разбереме, а камо ли да го разбереме господ. Зато он не тера да правиме такви несфатливи работи, за да се увериме дека он постои и дека има план. Нема везе што не го контаме. Важно е дека он постои.
Затоа нема врска што потфатов на Мојсие е бесмислен, што маките на егзодусот биле неподносливи (40 години по 50 чекори дневно низ пустина, без храна, вода и WC) и што не можеме да ја сфатиме намерата на господ (да не ги телепортира, туку, напротив, да ги измрцвари на 400км пат за 40 години + да ги откачи со едно маестрално отварање на морето, кое, според авторката, било во должина од 5-60 милометри.)

Лорд Драгон, кај ојде твоето „..огромно познавање...„ на историјата? Се претвори во мајтап или го снема преку ноќ!?

Нема потреба да дискутирам кога некој не сака да прифати некои факти.

Благодарам за Вашиот исцрпен одговор.

Состојбата е ваква:

1. Фактите кои ги исложувам се пред се факти од духовно-етичка придрода, кои не подлежат на лабораториско, туку исклучиво на лично искуство и тие факти се несоборливи!
2. Фактите кои ти (можеби!) ќе ги изнесеш, се саде нечии туѓи сознанија, кои тебе лично ти се недостапни и искуствено-личносно непроверливи-во тоа сум итоа како убеден!

И сега, кој овде нејќе нешто да прифати?

Благодарам за Вашиот исцрпен одговор.

Состојбата е ваква:

1. Фактите кои ги исложувам се пред се факти од духовно-етичка придрода, кои не подлежат на лабораториско, туку исклучиво на лично искуство и тие факти се несоборливи!
2. Фактите кои ти (можеби!) ќе ги изнесеш, се саде нечии туѓи сознанија, кои тебе лично ти се недостапни и искуствено-личносно непроверливи-во тоа сум итоа како убеден!

И сега, кој овде нејќе нешто да прифати?

1. Тоа не се факти туку твое верување.
2. Ти се молам објасни поопширно:pos2:

Ова може да го каже и католик и православен и јеховин сведок и протестант и муслиман и будист и шаман и зоостаријанец и паган....
Како што велам има мнооогу богови а исус е еден од многути тој одговорен само за своите верници не може ни да казнува ни да наградува од некоја друга вера како на пример будист или муслиман или паган...
доказ за сите нивни постоења се во „духовно-етичка придрода, кои не подлежат на лабораториско, туку исклучиво на лично искуство и тие факти се несоборливи!“

Ова може да го каже и католик и православен и јеховин сведок и протестант и муслиман и будист и шаман и зоостаријанец и паган....
Како што велам има мнооогу богови а исус е еден од многути тој одговорен само за своите верници не може ни да казнува ни да наградува од некоја друга вера како на пример будист или муслиман или паган...
доказ за сите нивни постоења се во „духовно-етичка придрода, кои не подлежат на лабораториско, туку исклучиво на лично искуство и тие факти се несоборливи!“

Ме убеди, признавам....:tapp:

1. Тоа не се факти туку твое верување.
2. Ти се молам објасни поопширно:pos2:

1. Тоа се ФАКТИ и твое НЕВЕРУВАЊЕ.
2. Поопширно? Таман работа-нема ништо да разбереш.

Ме убеди, признавам....:tapp:

Не е работата во убедување. Тие сите постојат тоа е факт. Та бил ти убеден или не не менува тоа ништо во самото постоење на сето тоа множество богови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom