Евтина пропаганда ти е ова. Врска нема.
Шкретите се Македонци.
Некои од Македонците ја прифатиле верата од исламските поробувачи. Други кои не сакале да ја сменат верата, само го земале јазикот на локалните Муслимани. Шкретите се во вториве.
Баба ми (од Мајка) е од село Бродец (на Кораб, а не тоа што сите го знаеме). Цело село збореле Албански. Ама имињата им се (во моја фамилија) Нада, Вера, Марко, Перо, Данило... Носијата - Македонска 100% (можам и слики да ти покажам) и други карактеристики, да не набројувам. Сите тие, било кога, било кој да ги прашал велеле дека се Македонци.
Цело село во Втора Светска Војна било исселено, откако Балистите почнале да ги напаѓаат. Убиле два тројца за пример и на останатите им рекле да се исселат веднаш инаку ќе ги убиеле сите (неколку, не многу, фамилии).
Отишле за Гостивар, Скопје, некои од нив во кампови во Сев. Африка, па во САД.
Оттогаш мислам дека во Бродец нема никој.
Хааабе, пропаганда викаш а?
Самото име Шкрети ти нема никаква етимологија користејќи го Македонскиот јазик.
Као второ Шкретите живеат до строго Македонски-Православни села-градови, т.е. Мијаци.
Ако тераме по твоја логика, онда зошто останатите торбеши-помаци не го сториле истото?
Не везете за џаба, а и не ме терајте на цела оваа немаштија да ви платам по еден ДНА тест, да излезете по албанци од мене.
Инаку Шкретите се одродени албанци, т.е. православни албанци, како Арванитите кои исто така ја прифалите романтичарката идеја на западот за Грција и Балканска Грција.
Ова не е пропаганда, кој му ебе матер, за одродници не се зборува, али тоа ти е тоа. Не знам колку знаеш и ти и останатите, Матеја Матевски извесен период живеел во Битола, АРНАУТМААЛЕ, и чудно, ми кажуваат соседи нивни кои ден денес живеат во Битола, дека истите тие Православни албанци не влегувале во брачен однос со Македонци православни туку само со албанци православни.
Значи, Шкретите се албаци, и по куќите нивни носат слики од Исмаил Ќемали, од Сами Фрашери, од Јосиф Багери итн.
И Паскал Сотировски ...итн Шкретите не се Албанци туку Македонци и се сметаат за Албанофони Македонци додуше денеска нема многу што зборуваат веќе и Албански најчесто двојазични највеќе 1-2000 жители во горна река заедно со и поградовите во главно се постари луѓе.
Они е Македонци кој научиле Албански Јазик така викаат.
А тоа дека се Анти-албански настоени се во основа се работи за религија е поради тоа што не биле муслимани биле често напаѓани од старана на Качаците и другите банди кој поради тоа што биле муслимани имале попусти кај Турците. Затоа и живеел во најнепристапни краишта. И цркавата има свое влијание и тоа.
Е сега за жал или нежал се славјани тоа друг муабет.
Со ова ништо квалитетно не ми кажа!
А тоа дека се Анти-албански настоени се во основа се работи за религија
Видиш како сам си кажа се! Поради религија себеси се одродиле и се припоиле национално према групацијата која е носител на истата религија.
А качаците биле зулумќари од кои јасно се дистанцирала цела тогашна албанска интелектуална елита.
Оти чудно е сепак, торбешите иако живееле покрај албанци, ја примиле верата, а не јазикот! А за овие па, како што вие теоретизирате и одлагате вистина, за да не ја примат верата го примиле јазикот! А сепак верата била она која била најбитна во тоа време, и Турчинот "турчел" верски а не јазично!
Бош ви се теорииве. А од друга страна ги имаме мијаците кои си останале такви какви што си биле, покрај многубројните напади и зулуми на Качаците!
Не се вадете со вакви глупости. Јас не се срамам што и јас имам некоја подалечна жичка славјанска во мене, мојот прапрадедо си зел Македонка од Селце(Крушевско). Треба и вие да сте горди на корените.