Зошто жените сакаат уметници?

Најверојатно не сакаме жени уметнички, бидејќи и нема жени уметници.
Не важи додуше ова само за уметноста, нема ниедна област каде има некоја истакната женска фигура, која може да им биде конкурентна на мажите.
Дали е тоа наука, дали е тоа уметност, дали е тоа спорт..секаде жените се позади.
Конкретно за уметниците погледнете ги сите филмови, погледнете ја музиката, сликарството.
Колку знаете маркантни глумци, режисери, сликари, композитори.
Споредбата меѓу мажи и жени е неблагодарна.
Можеби во другите области жените и успеваат да дадат некој, колку и да е медиокритетски истиот, придонес, но за уметноста, за креативноста, нема решение за нив, бидејќи креативноста е најмногу повлијаена од тестостеронот, нешто кое на жените им недостига.
(ова можеби требаше да оди во темата на Сусаро)

Во почетните постови ни објасни дека поголем успех си постигнувал претставувајќи се како уметник (режисер)... Ти недостасува уште чекор со кој ќе се претставуваш како анти-шовинист... Можеби ќе имаш забележителен успех...

Во почетните постови ни објасни дека поголем успех си постигнувал претставувајќи се како уметник (режисер)... Ти недостасува уште чекор со кој ќе се претставуваш како анти-шовинист... Можеби ќе имаш забележителен успех...

Не реков поголем реков дека често сум го употребувал тоа.
Се разбира, најверојатно не е дообјането па затоа создава конфузии.
Објаснувањето е дека истото се употребува во еден одреден круг на луѓе, сигурно нема во дискотека да се правам уметник.
Претставување како анти-шовинист имав додека одев по семинари за борба за правата на маргинализираните заедници., како и надминување на предрасудите и разликите и останатите глупости за кои великодушно на времето не финансираа.
Морам да признаам дека и тој пристап е успешен, кој сака нека го применува.
Иако сум офтопик, не сакам некои работи да останат неразјаснети.
Мада, има теми, има профил, каде подиректно можеш да ме прашаш за моите обиди, успеси и неуспеси.
Ќе ми биде драго да го споделам моето искуство со вас.
Да се задржиме на уметноста и уметниците овде.

И способност да летаат во свемирски простори додека немаат леб за јадење а и тук таму си сакаат по малце опојни супстанци, и тако дајле ...Неам јас намера да приземјувам свемирски бродови и пловила , едноставно јас сум човек а они имаат ворп погони.

Дечко ми е уметник и не лета во свемирските простори има леб за јадење и не користи опојни супстанци не ги ставајте во ист кош сите уметници. Познавам многу уметници кои се прекрасни луѓе со прекрасни карактери го живеат животот како и секој друг нормален човек. А дека има и такви забеготини има, но има и такви забегани кои не се уметници.:smir:

Најверојатно не сакаме жени уметнички, бидејќи и нема жени уметници.
Не важи додуше ова само за уметноста, нема ниедна област каде има некоја истакната женска фигура, која може да им биде конкурентна на мажите.
Дали е тоа наука, дали е тоа уметност, дали е тоа спорт..секаде жените се позади.
Конкретно за уметниците погледнете ги сите филмови, погледнете ја музиката, сликарството.
Колку знаете маркантни глумци, режисери, сликари, композитори.
Споредбата меѓу мажи и жени е неблагодарна.
Можеби во другите области жените и успеваат да дадат некој, колку и да е медиокритетски истиот, придонес, но за уметноста, за креативноста, нема решение за нив, бидејќи креативноста е најмногу повлијаена од тестостеронот, нешто кое на жените им недостига.
(ова можеби требаше да оди во темата на Сусаро)
Очигледно не си доволно добро запознаен со истакнатите фигури во уметноста (и збориме за денешницата...во минатото не им било дозволено да креираат).
Било ликовни уметници, било музичарки, било писателки, поетеси, актерки (едино во режијата им е помал бројот)...има навистина многу квалитетни, уникатни и неоспориво талентирани жени кои се на самиот врв.
Навистина не знам од кај ти е воопшто оваа претпоставка, и конечно
кој арбитар си ти да кажеш дали јас сум творец или не?
Со диплома, со, здравје Боже, изложби и рецензии на мои дела, со веќе објавени дела во печатени медиуми...и ти (oд која ли позиција) ќе пресудиш дали јас, или некоја друга жена е уметник?
:raz:

Нејќам да биде уметник сакам да биде квантна физичарка.

Очигледно не си доволно добро запознаен со истакнатите фигури во уметноста (и збориме за денешницата...во минатото не им било дозволено да креираат).
Било ликовни уметници, било музичарки, било писателки, поетеси, актерки (едино во режијата им е помал бројот)...има навистина многу квалитетни, уникатни и неоспориво талентирани жени кои се на самиот врв.
Навистина не знам од кај ти е воопшто оваа претпоставка, и конечно
кој арбитар си ти да кажеш дали јас сум творец или не?
Со диплома, со, здравје Боже, изложби и рецензии на мои дела, со веќе објавени дела во печатени медиуми...и ти (oд која ли позиција) ќе пресудиш дали јас, или некоја друга жена е уметник?
:raz:

Смеењето е добро за здравјето (претходното смајли твое). Најверојатно и само тоа ви останува при бранењето на нешто кое е неодбранливо.
Не е тоа лошо, јас разбирам дека секој има тенденција да си го брани своето, но не ми се бендисува кога се прави истото со погазување на сите критериуми и норми за она кое е прифатено.

Доволно сум запознаен за да можам да судам.
Јас немам диплома од некој факултет кој има директна врска со уметноста (иако има луѓе кои делови од програмирањето го сметаат за уметност), но сум прилично добар за добивање на информациите како треба.

Тие информации велат дека иако на жените им е дадена и преголема можност за создавање, никакви препреки кон постигнување за нешто кое го сметаат за добро според нив, дури и се според некого и привилегирани, резултатите се понижувачки и се рефлексија на она кое го зборувам.
Едноставно има нешто кое ви недостига. Вие може да се залагате, да сте упорни и работливи, но ја немате ѕвездата која би ви помогнала за нешто посебно и оргинално.

Смеењето е добро за здравјето (претходното смајли твое). Најверојатно и само тоа ви останува при бранењето на нешто кое е неодбранливо.
Не е тоа лошо, јас разбирам дека секој има тенденција да си го брани своето, но не ми се бендисува кога се прави истото со погазување на сите критериуми и норми за она кое е прифатено.

Јас немам диплома од некој факултет кој има директна врска со уметноста (иако има луѓе кои делови од програмирањето го сметаат за уметност), но сум прилично добар за добивање на информациите како треба.

Тие информации велат дека иако на жените им е дадена и преголема можност за создавање, никакви препреки кон постигнување за нешто кое го сметаат за добро според нив, дури и се според некого и привилегирани, резултатите се понижувачки и се рефлексија на она кое го зборувам.
Едноставно има нешто кое ви недостига. Вие може да се залагате, да сте упорни и работливи, но ја немате ѕвездата која би ви помогнала за нешто посебно и оргинално.

Чедо божје, колку ли се сметаш себеси за не-посебен и не-оригинален штом на твојата креаторка и снемало ѕвезда...

Чедо божје, колку ли се сметаш себеси за не-посебен и не-оригинален штом на твојата креаторка и снемало ѕвезда...

Лични провокации од овој тип се оддамна надмината работа, нешто на кое сум се навикнал.
Особено вака апла за семејство.
Не ни очекував некоја поголема оргиналност при дискусија, сепак си нели женско(добро платена, но сепак жена).
Да не навлегуваме подлабоко во улогата на жената и работите за кои ја бива или не, меѓу кои раѓањето и одгледувањето на детето кои се еден врв поради посебноста на жената и со тоа немањето на потреба истата да се меша во машки работи, да не се бришам и себе и тебе, остави ме лично, продолжи си на темата.

p.s. значи ова важи за сите..можете да споменувате групи, нивни карактеристики, што ви се бендисува кај нив, што мислите дека не штима, но никако лични препукувања.

Никола, како си тргнал со женскава популација на форумов, уште малце постеров ќе важи и за тебе.

633724367276104960-sexnoneforyou.jpg

А за жените шо нема да му дадат на Никола, важи:

sexism.jpg

Жени фотографки, сликарки, вајарки, писателки, дизајнерки, поетеси и сл. од уметничката фела се на ДЕНЕШНИОТ ВРВ НА УМЕТНОСТА, а истото го одредуваат останати уметници и критичари, кои за разлика од тебе се СТРУЧНИ

Помири се, бар за таа фела, ти НЕ си арбитар.
Само демонстрираш игнорантност.

И повели, за разлика од твои претпоставки, демонстрирај ми научни студии и статистики кои ја потврдуваат твојата теза за креативноста.

Без нив, се останува на твои лични претпоставки, дедуцирани од твоите лични животни искуства, комплекси, фрустрации и сл....патем, на ист принцип и некој решава дека треба да дели правда, па рецимо, убива пола село...тоа е менталниот процес

Жени фотографки, сликарки, вајарки, писателки, дизајнерки, поетеси и сл. од уметничката фела се на ДЕНЕШНИОТ ВРВ НА УМЕТНОСТА, а истото го одредуваат останати уметници и критичари, кои за разлика од тебе се СТРУЧНИ

Помири се, бар за таа фела, ти НЕ си арбитар.
Само демонстрираш игнорантност.
[/B]

Еј зошто ми противречиш?
Спомни некоја глумица, сепак светот на филмот ни е најпознат, сите гледаме филмови.
Кажи некоја која остава впечаток, чие влијание е забележливо, која е истакната?
Поистакната од машкото со кое глуми барем?
Нема нели?
И да има една две, има 10 машки за секоја, кои се позабележителни и повпечатливи.

Зошто жените сакаат уметници? ...

Иам уште едно прашање

Зошто жените да не сакаат уметници?
(притоа мислам на зошто да не сакаат, а не во смисла на „зарем е лошо?“)

Еј зошто ми противречиш?
Спомни некоја глумица, сепак светот на филмот ни е најпознат, сите гледаме филмови.
Кажи некоја која остава впечаток, чие влијание е забележливо, која е истакната?
Поистакната од машкото со кое глуми барем?
Нема нели?
И да има една две, има 10 машки за секоја, кои се позабележителни и повпечатливи.
Glumici - Catherine Hepburn, Audrie Hepburn, Elizabeth Taylor, Vanessa Redgrave, Cate Blanchett, Audrey Tautou........

Fotorgafija - Abbot Berenice, Arbus Diane, Martin Agnes, Sherman Cindy....

Slikarstvo - Suzanne Valadon, Irene Rice Perieira, Grandma Moses, Marie Laurencin...

Skulptori - Edmonia Lewis, Elisabeth Ney, Nevelson Louise, Germaine Richier...

Poetesi - Kathy Acker, Léonie Adams, Fleur Adcock, Kim Addonizio, Delmira Agustini, Bella Akhmadulina, Elisaveta Bagryana, Rosalía de Castro, Margaret Cavendish, Vojvotka od Newcastle, Marguerite Coppin Poetesa Laureate na Belgium, Rachel Blau DuPlessis, Camille Claudel, Madeline Gleason, Gabriela Mistral, Fay Zwicky

Moj mal izbor za da ti pokazam moj Koljo kolku si vo Guljama ZGRESKA, da so Z, bidejki tvoevo tvrdenje ne e obicna greska, tuku maliciozna Z+greska.

Eve ti smajli da ne places - :helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom