Придонесот на религиите

• Креатор на темата Креатор на темата smart ass
  • Време на започнување Време на започнување

Мислите ли дека религиите придонесуваат за општеството??

• Да апсолутно

Гласови: 22 45,8%
  • НЕ догматски и отпорни кон промени

Гласови: 26 54,2%

• Вкупно гласачи
    48
Па ваљда христијанството е еднаш за секогаш зададено исти правила исти закони од Исуса па до сега. Или она што важеше за рисјаните во 14 век веќе не важи ?? Ставовите на црквата христова од 12 век не се исти со ставовите на христовата црква од 21 век ??

Па го нема во Библијата инквизиторскиот суд, и тоа е дел само на Католичката црква.

Па го нема во Библијата инквизиторскиот суд, и тоа е дел само на Католичката црква.

Во Библијата нема ни камбани ни свеќи ни икони... па го има во црквите
Сега шо прајме?

Замисли ситуација имаш неколку тригодишни деца, и во таа ситуација немаш авторитет, немаш никакви правила од тој авторитет да ги поучи што е добро, а што лошо. Значи тие деца ги затвораш во една соба и им велиш правете што ви е воља и сами одлучете што е добро а што лошо, знаеш што ќе се случи? Во процесот на нивното сознание и одлучување што е добро а што лошо ќе ја руинираат таа соба, ќе чепкаат во струјата, ќе се повредат себеси и другите. Значи човек не мора да направи нешто за да увиди дека е лоша заради тоа се Божјите закони, јас нема да пробам да си го одсечам малиот прст од левата рака за да увидам дали е тоа добро или е лошо, знам дека не чине. Ако нема авторитет да ги научи што е добро а што лошо тоа ќе се случи, и ќе живеат во илузија дека луѓето го имаат измислено Господ како авторитет и тој е дел од нивната фантазија. Па одат наоколу религиозните луѓе и религијата се глупи, заостанато нешто, па се спречува напредокот бла, бла, бла......
За таа цел ги имаш општествените закони.Имаш палата на правда,судии,адвокати,полиција,и цела една мрежа на институции кои се одговорни за разграничување на доброто од лошо.А пред тоа тука е семејството да те упати.А религијата придонела во нашето затупување, тоа е факт.

Во Библијата нема ни камбани ни свеќи ни икони... па го има во црквите
Сега шо прајме?
Види сега Библијата не ми е читана цела па не знам дали е вистина :toe:.

Непостоењето на верска омраза и нетрпеливост.
Со атеист неможеш да манипулираш преку религија, за разлика од "верниците" кои се овци. Проучи ги историските факти и денешната ситуација.

Istorijata kazuva deka kaj ateistickite opstestva(komunizam) se javuva netrpelivost kon drugite opstestva, vo tie opstestva se javuvaat drugi oblici na manipulacija, totalitarizam, drugi oblici na masovni torturi... So ova ne sakam da kazam deka si komunist. Pozdrav

Istorijata kazuva deka kaj ateistickite opstestva(komunizam) se javuva netrpelivost kon drugite opstestva, vo tie opstestva se javuvaat drugi oblici na manipulacija, totalitarizam, drugi oblici na masovni torturi... So ova ne sakam da kazam deka si komunist. Pozdrav

комунизмот нема врска со атеизмот инаку за ова прашање борбата е на идеолошка основа капитализам против комунизам.

велат придобивки од атеизмот па најголема би била МИР во светот немање поделби и дискриминации касапење екстремитети и слично...

Првите христијани живееле во комунистички заедници

За таа цел ги имаш општествените закони.

Види сега порано имало закон и се викал право на прва брачна ноќ. Тоа значело дека феудалецот имал право на прва брачна ноќ т. е. да и биде прв на невестата од својот потчинет селанец.
Така да опшествените закони се релативни и често неетични, понекогаш и налудничави. Само Божјите или природните закони се апсолутни.

ако коза лже рог не лже,кој бил како бил знаел дека религијата е конструирана како инструмент за манипулација.

Анархо-социјалист сум. Верувам во виша сила, но не дека ќе ми помогне - само дека сум создаден од истата.

Комунизмот не постоел никогаш, али ако сакаш ќе ја земеме Југославиа за пример и ќе видиш колку убаво си живееле.
За формите на манипулација: најлесно со човек се манипулира преку релгијата. Тоталитаризам? За време на монархиите на чело на државата бил крал така? кој барал благослов од црквата? крстоносни војни? има денеска џихад?

Анархо-социјалист сум. Верувам во виша сила, но не дека ќе ми помогне - само дека сум создаден од истата.

Комунизмот не постоел никогаш, али ако сакаш ќе ја земеме Југославиа за пример и ќе видиш колку убаво си живееле.
За формите на манипулација: најлесно со човек се манипулира преку релгијата. Тоталитаризам? За време на монархиите на чело на државата бил крал така? кој барал благослов од црквата? крстоносни војни? има денеска џихад?

Site negativni pojavi treba da se osudat. I krstonosnite vojni, dzihad, inkvizicija toa voopsto ne poddrzuvam. No i drugata strana imala svoi negativnosti. Za primer za totalitarizam zemi go Stalin ili Hitler i kakvi masovni torturi i togas se vrsele za da se opravdaat celite. Hitler ne manipuliral so masite? Samo podrug oblik na manipulacija vo odnos na religijata i do kolku milioni mrtvi toa dovede? Daleku sme od idealno opstestvo i bez pomos od visata sila tesko i deka ke postignime.

комунизмот нема врска со атеизмот инаку за ова прашање борбата е на идеолошка основа капитализам против комунизам.

велат придобивки од атеизмот па најголема би била МИР во светот немање поделби и дискриминации касапење екстремитети и слично...

Kako nema vrska so ateizmot koga e opstestvo zasnovano vrz ateisticki osnovi jas druga ideja ne znam za ateisticko opstestvo kako nekoj go zamisluva ili kako treba da izgleda, mozda eve vie moze da mi go objasnite, no poslednite pridobivki sto gi kaza kako mir vo svetot se i edni od najgolemite osnovi na religiite i toa se pridobivkite nivni koi gi postavuvas za tema.

Далеку од тоа дека религијата не контролира. Далеку од замислени фигури како Господ. Не целам кон таа свест.
Религијата доаѓа како кодекс на однесување.
Родителското воспитување околу општествено-прифатените морални правила.
Лошо е да крадеш, да убиваш, да имаш ерекција на соседот на ќерката.
Знаеш.. правилата. :D

Тој дел од религијата го подржувам. Тоа е секојдневието, сепак.

Tie pravila i normi na odnesuvanje mozes slobodno i ti samiot da gi prenes na decata, bez plasenje so nekoj mitska tatkovska figura.
10 zapovedi se namesto, problemot doaga so poveketo drugi "pravila", a vernicite idat po logikata ovie 10 se tocni i na mesto, togas i site drugi mora da se tocni. Tuka doaga problemot, sto nikogas ne se somnevaat vo pravednosta i logicnosta. Se se zema kako apsolutna vistina.

Site negativni pojavi treba da se osudat. I krstonosnite vojni, dzihad, inkvizicija toa voopsto ne poddrzuvam. No i drugata strana imala svoi negativnosti. Za primer za totalitarizam zemi go Stalin ili Hitler i kakvi masovni torturi i togas se vrsele za da se opravdaat celite. Hitler ne manipuliral so masite? Samo podrug oblik na manipulacija vo odnos na religijata i do kolku milioni mrtvi toa dovede? Daleku sme od idealno opstestvo i bez pomos od visata sila tesko i deka ke postignime.

Што ми е гајле за Сталин и Хитлер. Има и атеисти кој се капиталисти по убедување. И што сега?
Па егзодусот на евреите до ден денес некои католици во ватикан не го признаваат, башка читај што се случувало за време на втората светска војна кога е барана помош од религиозните институции а они на чија страна биле.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom