Придонесот на религиите

• Креатор на темата Креатор на темата smart ass
  • Време на започнување Време на започнување

Мислите ли дека религиите придонесуваат за општеството??

• Да апсолутно

Гласови: 22 45,8%
  • НЕ догматски и отпорни кон промени

Гласови: 26 54,2%

• Вкупно гласачи
    48
S

smart ass

Гостин
Драги свесни сме сите за влијанието на религијата врз поединците,кај некои е позитивно а кај некои негативно.

Но да видиме дали навистина човештвото има корист од религиите или пак уназадување.

да ја земеме за пример инквизицијата,колку ли само невини луѓе биле убиени во име на бога,понатаму да не заборавиме дека науката била дефинитивно во застој всушност нема документирано поголем застој во науката од тој за време на феудалното општество како и власта на црквата.

Мачење и тортура додека не признаете дека сте вештер.

За среќа денес црквата нема толку големо влијание но сепак смета на науката во однос на нивната т.н божја мудрост.

ситуацијата кај исламот е слична како што било за време на инквизицијата,замислете во судан има професија џелат и се одредуваат казни се.
сечење екстремитет(дури бираат до каде) зарем ова е придонесот

БРУТАЛНИ КАЗНИ ОД ИСЛАМИСТИТЕ ВО СОМАЛИЈА
За кражба сечат раце и нозе Шеријатскиот суд во Могадишу, Сомалија, осуди четворица Сомалијци на ампутација на една рака и на една нога поради кражба на мобилни телефони и на огнено оружје, пренесува „Би-Би-Си“. Судот е основан од исламистичката бунтовничка група Ал Шабаб, која со нејзините сојузници го контролира поголемиот дел од јужна Сомалија и се бори со Владата, поддржана од Обединетите нации. На отвореното судење во северниот дел на Могадишу присуствувале стотици жители на градот, додека настанот го обезбедувале вооружени борци на Ал Шабаб. Обвинетите биле врзани со синџири, а како доказен материјал биле прикажани неколку мобилни телефони и две автоматски пушки, кои тие, божем, ги украле. - Обвинетите ја признаа вината и ќе бидат казнети во согласност со законот. И на двајцата јавно ќе им бидат отсечени десната дланка и левата нога “ изјавил судијата Шеик Абдула Ал Хак. Тој не објаснил до каде ќе им бидат отсечени нозете. Поради високите температури во понеделникот, судијата го одложил извршувањето на казните, за обвинетите да не искрварат до смрт. Новиот термин не бил соопштен. Ал Шабаб и порано изрекувал и извршувал казни, како што е камшикување, отстранување на раце и на нозе, па дури и смртни казни, но само во пристаништето Кисмајо. Ова е првпат таква казна да биде извршена во главниот град на државата, кој е под нивна контрола. Официјални лица од Невладината организација „Амнести интернешнел“, кои присуствувале на судењето, тврдат дека обвинетите немале фер судење. - Апелираме до Ал Шабаб да не извршува вакви сурови и нехумани казни “ изјави Таванда Хондора, локалниот претставник на организацијата. Ваквите казни се шокантни и за повеќето Сомалијци, кои се залагаат за потолерантните облици на исламската вера.

повеќе примери не треба верувам но дали треба денес поразвиените општества да толерираат овакви неправди.

Иран е исто така пример сосема сличнен како случајот со католичката црква само што овде првосвештенството ја има главната улога во ВОДСТВОТО и во логиката Иран лежи на нафта а гради нуклеарка..бесмислено.

поентата е дали мислите дека религиите придонеле за човештвото или пак имаат негативно влијание-знаеме историски што била функцијата на религиите но ете и денес има поделби и згора на се јас лично мислам дека нема потреба од попово оџи кои само лежат и се непродуктивни во општеството-со што придонеле они за подобар живот,работат,произведуваат нешто....НЕ туку возат скапи џипови а луѓе се самоубиваат во име на бога.

Религиите придонесувале а и сега се трудат да придонесат во општата лоботомија на населението. Разликата со минатото е тоа што медиумите сега се на чело на формирање на `мислењето` на масите а порано тоа било ексклузивно право на религиите.
Религиите успеале да убедат огромни проценти од населението дека некаква виша сила му се обратила на Мојсие преку некаква грмушка која се запалила,дека некаква табла со 10 закони (зошто баш 10?!) му била дадена на истиот за да ги просвети луѓето,безгрешното зачнување е уште еден бисер,дека после смртта имало некакви 72 девици кои...
Влијанието е без секое сомнение негативно.

Мојсие преку некаква грмушка која се запалила,дека некаква табла со 10 закони (зошто баш 10?!) му била дадена на истиот....

Толку прсти имал на рацете.....за повеќе..... не знаел да брои

Dzabe se site ovie temi, religioznite(pogotovo fanaticite) se veke brainwashed i poprvo ke mu veruvaat na papata nego li na zdrav razum.
Sto i da im kazes tie pa ke si teraat po stara sema, za da vo slucaj da "ima"(yeah right) gospod da mu bidat na dobrata strana.
Dodeka gospod im stava milion pravila kako da si go ziveat zivotot, taka da ako izedes salama za vreme na post ili se najdat nekoj mikro tragi od alkohol vo cips odma ne te primaat.

Edinstveno nesto sto pridonela crkavata e golem del od svetskite pari da idat kaj eden starec u rim.Koj btw ne poddrzuva kondomi, i red drugi raboti razumni raboti. Isto taka i dedoto koj ne treba da sobira bogatstva na zemjata spie na zlato itn itn.
Crkvata e najgolemiot brainwashing sistem, koj uste ne mi e jasno kako izdrzal do denesno vreme.

Dzabe se site ovie temi, religioznite(pogotovo fanaticite) se veke brainwashed i poprvo ke mu veruvaat na papata nego li na zdrav razum.
Sto i da im kazes tie pa ke si teraat po stara sema, za da vo slucaj da "ima"(yeah right) gospod da mu bidat na dobrata strana.
Dodeka gospod im stava milion pravila kako da si go ziveat zivotot, taka da ako izedes salama za vreme na post ili se najdat nekoj mikro tragi od alkohol vo cips odma ne te primaat.

Edinstveno nesto sto pridonela crkavata e golem del od svetskite pari da idat kaj eden starec u rim.Koj btw ne poddrzuva kondomi, i red drugi raboti razumni raboti. Isto taka i dedoto koj ne treba da sobira bogatstva na zemjata spie na zlato itn itn.
Crkvata e najgolemiot brainwashing sistem, koj uste ne mi e jasno kako izdrzal do denesno vreme.

се сложувам,и не само тоа туку и еве имаме религиозен фанатизам па самоубиствени бомбашки напади...а за велигден луге намерно се распнуваат на крст на што личи тоа:tapp:

Jus Primae Noctis

Во средниот век црквата (ДООЕЛ Католицизам) имале правило на прва брачна ноќ во спрега со локалните Феудалци.Тоа значело дека феудалецот/аристократот кој бил на власт во одредена област имал право да ја раздевичи секоја девојка која ќе ја посакал на местото од зетот. Иако не сите и не секогаш го користеле `правото на прва брачна ноќ` сепак тоа доведувало до побуни и востанија во некои краеви на европа.
Уште еден религиозен допринес кој им го правел животот бескрајна забава на нашите предци.

Jus Primae Noctis

Во средниот век црквата (ДООЕЛ Католицизам) имале правило на прва брачна ноќ во спрега со локалните Феудалци.Тоа значело дека феудалецот/аристократот кој бил на власт во одредена област имал право да ја раздевичи секоја девојка која ќе ја посакал на местото од зетот. Иако не сите и не секогаш го користеле `правото на прва брачна ноќ` сепак тоа доведувало до побуни и востанија во некои краеви на европа.
Уште еден религиозен допринес кој им го правел животот бескрајна забава на нашите предци.

ова озбилно...лелее

конкретно денес најлошо е што црквата има пари и не плаќа данок како тоа??

а не придонесуваат за економијата они трошат само не произведуваат било на директен или индиректен начин-паразити.

Чудна работа е ова форумов: прашањето е дали религиите нешто придонеле, а на прашањево одговараат саде неверници, кои немаат поим од религиите....:raz::raz::raz:

А што може еден неверник да каже за некоја религија, освен да ја исмејува истата?

Чудна работа е ова форумов: прашањето е дали религиите нешто придонеле, а на прашањево одговараат саде неверници, кои немаат поим од религиите....:raz::raz::raz:

А што може еден неверник да каже за некоја религија, освен да ја исмејува истата?

Eee Мики кај ни се старите добри времиња па ваквите што ја исмејуваат или тврдат поинаку од неа да ги фрлиме на маки, да ги спалиме и прободиме во името на единствената вера од сите вери која е нај исправна на цел свет

Лет3, „уопште„ не се „замарај„ со таа можност: мојата вера ми вели дека луѓето кои решиле цел свој живот да го поминат во световен конформизам, практично самите на себе си досудиле, така да за таквите нема потреба некој друг да им суди на клади на плоштад! А Судот Христов само ќе биде потврда на тоа нивно самоосудување.

напротив овде темата не е дали верник коментира или атеист сеедни-темата е конкретно за придонесот на религиите па затоа изгледа оти немаат придонес(освен негативниот) нема што да коментирате.:baeh:

напротив овде темата не е дали верник коментира или атеист сеедни-темата е конкретно за придонесот на религиите па затоа изгледа оти немаат придонес(освен негативниот) нема што да коментирате.:baeh:

Паметен газу (???), атеистчките ставови кон религиите веќе се истакнати на други теми на форумов, а се сведуваат на онаа генијална мисла: „...религиите се штетни...„. И тоа е се што еден атеист, како непознавач на религиите, може да каже за релииите. Не ми е јасна потребата до одтворање на оваа тема, која се сведува на претходно наведениот атеистички одговор кон истата. Очекувам, на оваа тема редовно да се јавуваа саде атеисти, кои ќе се преповртоурваат еден со друг, во стилот „...се согласувам со тебе, и јас мислам дека религијата е штетна...„. И то!....

Добро тогаш наброј нешто позитивно како придобивка од религиите?

Лет3, „уопште„ не се „замарај„ со таа можност: мојата вера ми вели дека луѓето кои решиле цел свој живот да го поминат во световен конформизам, практично самите на себе си досудиле, така да за таквите нема потреба некој друг да им суди на клади на плоштад! А Судот Христов само ќе биде потврда на тоа нивно самоосудување.

Значи џабе палевте бесевте колевте и осакатувавте во минатото??

Не било тоа вистинскиот пат?
Сега сте нови - апдејтирани??

Religion. Two nations fighting for who has better imaginary friend.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom